2010/03/11

Dags att införskaffa årskort!

ÅRSKORTSHETS. På Lördag är det dags, Allsvenskan sätter äntligen igång. Det här blir första året på länge som jag dessvärre missar att vara på plats på premiären. Vill det sig riktigt illa kanske jag även missar hemmapremiären. Det som sätter stopp är mitt jobb. Hade jag haft andra förutsättningar och inte jobbat som frilansare inom min bransch hade jag kunnat tacka nej, tyvärr går det inte.

Att man missar någon hemmamatch, eller kanske flera, under en säsong är säkerligen rätt så vanligt. Jag tror förvisso att de flesta av oss gör allt för att kunna vara på plats när Blåvitt spelar. Däremot finns det en del människor som säkert använder dessa missade matcher som de urbota dumma argumenten till att inte köpa årskort.

NUTS! Det är vad jag kallar det! Förra säsongen var det folk som gnällde, klagade och ställde till ett jävla liv för att de inte hade biljetter till olika matcher, framförallt till den sista. Håller man verkligen på IFK Göteborg spelar det ingen roll att man "förlorar" pengar på att köpa ett årskort om man missar någon match hit eller dit.

Pengarna går fortfarande till Blåvitt, och du blir dessutom säkrad din plats oavsett hur fullbokad arenan är. Skulle du inte kunna gå på någon match kan du fortfarande låna ut ditt kort till någon. Vem skulle inte uppskatta att bli bjuden på en fotbollsmatch när Blåvitt spelar?
Min far fick låna polarens kort vid upprepade tillfällen förra säsongen. Han fick till och med se sista matchen, trots att han inte är någon hängiven supporter utan "gillar att gå och kolla på fotboll ibland". Killen som lånade ut kortet stod i klacken vid tillfället.

En annan av mina vänner köpte inget årskort förra året. Han använde det där "Jag missar för mycket matcher"-argumentet. Det stämde förvisso, han hade inte tid att gå på flera av de mest spännande mötena. Tyvärr missade han även tre viktiga hemmamöten, inklusive det mot AIK. I år har han säkrat sin plats på arenan, trots att han riskerar att missa minst lika många möten som i fjol.

Det är inte långt kvar till hemmapremiären, och förvisso har årskorts-försäljningen slagit förra årets siffra redan. Men både du som läser, och jag som skriver vet att det finns människor som borde ha köpt sitt årskort men som inte har gjort det. Både du och jag vet att det finns människor som köper lösnummer, trots att de riskerar att missa de viktigaste mötena när de inte är ute i god tid. Det tål att understrykas igen. Enda sättet att vara garanterad en plats när Blåvitt spelar är att köpa ett årskort. Är det verkligen värt risken att missa ett eventuellt guldmöte, för att spara in några hundringar? Inte i min värld!

Så har du inte köpt ditt
årskort än så är det verkligen på tiden. Och har du köpt det bör du påminna dina vänner om att göra detsamma. För vem vill vara utan plats när guldet ska bärgas?

31 kommentarer:

  1. Och har man det tufft ekonomiskt så kan man alltid ta en hundring i hyra de matcher man missar för att vara helt garanterad att inte "gå back" på kortet.

    SvaraRadera
  2. Ett annat alternativ om man inte har ekonomin är ju att ta SMS-lån! För de flesta som läser barabens blogg gör ju ALLT för att se IFKs matcher live...

    PeeMan, det finns människor som kan följa och hålla på ett lag utan att se alla matcher live. Faktum är att om IFK hade skött det hela lite snyggare, så hade man inte behövt vara medlem eller årskortare för att ha fått se den sista matchen, och man behöver inte anklaga någon för gnäll för att konstatera det.

    Det finns mängder med argument till varför man inte skaffar årskort och du lyckades ta upp ett enda. Man ska inte behöva vara medlem eller ha årskort för att få kolla på IFK.

    SvaraRadera
  3. http://www.youtube.com/watch?v=768eCK_L3gk

    vem vill inte ha årskort efter den filmen? :P

    SvaraRadera
  4. Anonym 18:32 Man ska inte behöva vara medlem eller ha årskort för att få kolla på IFK. Det måste man inte. Däremot underlättar det.

    Vad menar du med "faktum är att om IFK hade skött det hela lite snyggare, så hade man inte behövt vara medlem eller årskortare för att fått se den sista matchen..."? Hur skulle de skött det hela? Vad skulle de gjort? Skulle IFK sett till att bygga en större arena?

    Du KAN inte skylla på någon annan än dig själv om du är utan biljett. Så enkelt är det.

    //Årskort på J

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är löjligt att argumentet "IFK får pengarna" används i den här diskussionen. Att jag har årskort numera är rent egoistiskt, billigare än lösbiljett och garanterad plats. Vill jag sponsra IFK kan jag göra det på annat sätt.

    Jag får vibbar av den superpräktiga attityden på Svenska Fans av det argumentet...

    SvaraRadera
  6. Berndt: För mig handlar det som det borde framgå i texten mer om att vara säkrad plats än att spara pengar, att man eventuellt gör det senare är bara en bonus.

    Vad anonym 18.12 svamlar om vet jag inte. Man behöver inte ha årskort eller vara medlem för att kolla på IFK. Men man får skylla sig själv om man inte kommer över lösbiljett, så enkelt är det bara. Hela tanken med årskort är just säkrad plats och billigare än lösnummer.

    Jag antar att du syftar på att IFK skulle flyttat sista matchen till stora Ullevi när du snackar om att sköta det hela snyggare. Jag tänker inte ens förklara varför det aldrig var ett alternativ, det har gjort på Baraben och andra ställen ett antal gånger.

    SvaraRadera
  7. vart tog alla stavfel vägen? haha är vissa skribenter fulla när de postar? :P

    SvaraRadera
  8. Köp årskort! Drömscenariot är att hela GU får LS syndromet och att det är sådan efterfrågan så att arenan är utsåld i januari.

    Det är hets!

    /Årskort på sektion H
    "Riktiga män står upp"

    SvaraRadera
  9. Jag kämpar ihop till varje jävla biljett. Hade jag råd så skulle jag inte tveka en sekund att köpa ett årskort.

    Sen tror jag att många inte köper eftersom man vill ta med nån polare/syskon/jobbarkompis eller liknande och har du då ETT årskort så är det svårt att fixa biljett på platsen bredvid.

    SvaraRadera
  10. Jag tycker det är fel av Blåvitt att höja biljettpriserna mitt i en finanskris, mitt i skenande arbetslöshet och speciellt då Blåvitt gick plus 18 miljoner kronor på matchintäkterna från 2008 till 2009. Det är sämsta tänkbara ekonomiska läge för fansen och Blåvitt gjorde sitt bästa biljettresultat i kronor någonsin under 2009, då höjer man ännu mer? Känns som att Blåvitt riskerar att döda tillväxten av årskort om inte prisökningarna bromsas in...

    SvaraRadera
  11. Jag tycker blåvitt kan höja priserna lite mer på årskorten så att alla snåla gnällrövar kan stanna hemma. Det blir mycket bättre stämning på läktaren om man slipper höra neggona hela tiden så fort man missar en passning. Ta gärna 5000 för dom nästa säsong!

    SvaraRadera
  12. BigDave/ Kommentarer som din visar ju hur jävla dumma i huvudet många fotbollsfans är.

    SvaraRadera
  13. BigDave:
    Spelar IFK kasst kommer jag gnälla. Det har jag, och kommer jag alltid att göra. Sen är det svårt att förstå om du menar allvar med inlägget eller om du bara är ett troll.

    SvaraRadera
  14. I mitt förra inlägg kan man läsa lite ironi om man inte är alltför dum! Dessutom är det fegt att vara anonym.

    SvaraRadera
  15. bigdave/ Och ditt namn är alltså bigdave? :P

    SvaraRadera
  16. Jag väljer att inte ha årskort för att jag har 15mil till hemmamatch. Det är rätt skönt att tjejen, pappa och kompisar kan hänga med ibland. Det räcker att stå/sitta själv de gånger jag åker själv. Men har aldrig missat en match pga slutsåld arenor. Då har man verkligen sig själv att skylla. När biljetterna släpptes till AIK matchen var den avgörande matchen 10-12 matcher bort. Ända dröjde det innan biljetterna tog slut. Är man så snål att man väntar på att årets sista match ska vara en guldmatch för att man ska gå så får man fan skylla sig själv. Dessutom var ju inte ens dessa personer på den minst lika viktiga matchen mot HBK två omgångar innan. GU var ju inte ens slutsåld då det var uselt

    SvaraRadera
  17. Olika sällskap på matcherna och variation på var man känner för att sitta tycker jag är två fullgoda anledningar att inte köpa årskort. Missar förvisso någon match varje år pga jobb eller semester också. Förra året blev det Häcken hemma som missades och nu slumpar det sig att jag åter missar dem i hemmapremiären :-(

    Har dock aldrig haft några problem att köpa biljett till matcher. Det är bara att vara ute i god tid till de matcher som är mest efterfrågan på!

    SvaraRadera
  18. No surrender2010-03-11 23:29

    Planering för f*n hur svårt kan det vara? Tror inte vi är så vana vid biljettköp då vi har spelat på Nya samt att på Gamla så var det bara att knalla dit och gå in och ställa sig där man ville. Har säsongskort och vill jag ta med någon så väljer jag en annan sektion med lediga platser. Vem kan gnälla på priset? Motivera gärna.

    SvaraRadera
  19. Pär, jag har också 15 mil till varje hemmamatch och har haft årskort i flera år.

    SvaraRadera
  20. Man har ju även några ungar att föda, och hur viktigt än Blåvitt är så kan ju inte låta dem svälta en månad bara för att jag vill gå på fotboll dessutom har de fått årskort på Young fellow. Alla har vi olika ekonomier och prioriteringar, Jag som i vanliga fall älskar stt läsa allt på baraben, men det här var ta mig fan det sämsta jag läst på länge. Det vittnar ju inte bara om dåligt omdöme utan också om en jävligt otrevlig människosyn. Desom har råd är riktiga supportrar och de fattiga är inte värda ett skit.

    SvaraRadera
  21. så snant! KÖPKÖPKÖP

    SvaraRadera
  22. Senaste anonym har nog missat själva kärnan och budskapet i texten. Köper man inget årskort får man helt enkelt skylla sig själv om man inte får plats. Och om man inte skaffar biljett till match och står och lipar för att man inte fått någon.... Nej, då är man inte lika mycket supporter som oss som köper årskort, jag är ledsen. Så är det bara!

    SvaraRadera
  23. Åter senaste anonym: Jag har inget årskort, jag har helt enkelt inte tillräckligt med pengar på kontot. Att jag inte skulle vara "lika mycket supporter" för den sakens skull upplever jag provocerande. Om du nu i din trångsynta värld endast tror att supporterskap har med pengar att göra vill jag upplysa dig om att jag förmodligen ändå lägger en procentuellt mycket högre andel av min inkomst på blåvitt än vad du gör.
    Så sluta värdera människor/supportrar efter deras ekonomiska bidrag och se till vad de gör för klubben som helhet istället.

    SvaraRadera
  24. Jag antar att det är mig PeeMan svarar till, trots att h*n hävdar att någon skrev kl 18.12. Så här kommer ett litet svar till hållundan och PeeMan.

    Nej, jag syftar självklart inte att på att man borde ha flyttat matchen till nya, det hade varit idiotiskt. Om jag får uppdatera er lite om hur läget var, så släpptes biljetterna ganska tidigt. När det väl började dra ihop sig och man insåg att det kunde bli IFK-AIK i en guldmatch, då stänger IFK försäljningen av biljetter under en tid. När försäljningen väl startar igen, görs den bara till medlemmar.

    Om IFK däremot inte hade släppt biljetterna så tidigt som de gjorde, då skulle fler kunna konstatera guldläget och köpa biljetten utifrån det. Just att det blev en direkt guldmatch och inte bara en match mellan IFK-AIK förändrar situationen ganska grovt.

    SvaraRadera
  25. Till och med kidsen har fattat
    http://youngfellows.blogg.se/

    GNÄLL INTE OM NI INTE KOMMER IN

    SvaraRadera
  26. Anonym 08.51:
    Det var ju faktiskt JUST för att det var en match mot AIK som det blev som det blev med biljettförsäljningen. Det är beklagligt. Men jag ser fortfarande ingen anledning till att "hålla" biljetterna till vissa matcher. Man ska gynna trogna supportrar i första hand, inte medgångare som "väntar och ser hur tabellen ser ut".

    SvaraRadera
  27. Jag blir fan rörd Peeman när du nämner mig som idioten som missade alla viktiga matcher förra säsongen :( :P ... Jag längtar som fan att få sätta mig på min plats och njuta av fotbollen tillsammans med min favorit-peeman :) ...

    Jag har iaf lärt mig min läxa och kommer nästan garanterat missa 5 matcher i år men då sitter jag i utlandet med en vodka i handen och ser till att någon fixar stream så jag kan njuta av semestern riktigt ordentligt :) ... ett årskort är nog min bästa investering på länge, kanske inte pengamässigt men för själen, kroppen, hjärnan, hjärtat är det en väldigt god investering... iofs också pengamässigt då jag bara skulle få psykiska besvär av att missa så många matcher igen att jag skulle få höga läkar och läkemedelskostnader istället...

    PS. Jag måste fan bara komma ihåg att hämta ut kortet nu, har inte gjort det än trots att 3-4 månader gått sedan köpet. DS

    SvaraRadera
  28. Bra krönika.
    Det är verkligen skönt att det börjar rota sig en tradition av att köpa årskort i de göteborgska leden, t.o.m GAIS säljer väl omkring 3 000 årskort.
    Minns tiden för knappt tio år sen när vi i IFK låg på omkring 1 500 sålda årskort permanent.

    Årskortsförsäljningen höjer verkligen temperaturen inför den allsvenska starten, tack alla ni som stöjder IFK med att köpa årskort. 7 000 sålda till 2011 med ett år utan snö in i premiären och kontraktsstrul kring Gamla Ullevi?

    SvaraRadera
  29. Jaså, nu är man medgångssupporter också bara för att man vill se betydelsefullare matcher :)

    Ärligt talat tror jag att jag bra mycket bättre koll på IFK än de flesta som årskort. Hade allsvenskan varit avgjord före sista omgången då tycker jag att den inte hade varit lika intressant att se. Gör det mig till en medgångssupporter? Ni kan tro vad som helst om mig, men jag är inte en medgångssupporter.

    Och ni som tar mitt skrivande som gnäll - det är skillnad på gnäll och kritik. Jag tror att man hade kunnat sköta biljettförsäljningen på ett bättre sätt, dvs att det fanns rum för förbättring, och det har varit det jag påpekat. Gnäll är bara okonstruktivt tjafs.

    Slutligen håller jag verkligen med om att trogna supportrar ska ha förmåner, dock är det min mening att förmånerna blev för stora inför sista omgången 2009.

    Nu blickar jag dock bara framåt inför ett fint allsvenskt år 2010!

    SvaraRadera
  30. Jacob all respekt till dig då! :)

    Den största anledningen är ju att jag som sagt släpar med mig folk till matcherna då måste jag ju kunna sitta med dem blir ju betydligt svårare med ett årskort.

    SvaraRadera
  31. Bor i Skellefteå, känns inte meningsfullt med årskort. Är medlem men dök inte upp på årsmötet.Har möjlighet att se max 2-4 matcher på plats i år.

    Önskar att det spelades mer fotboll när gräset är grönt och jag är ledig.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.