2006/08/04

Håkan Mild stänger silly season för i år?

SILLY SEASON Även om den "löjliga säsongen" på pappret inte riktigt kommit till ända ännu så kan man sakta börja konstatera att det är mer eller mindre fullt i den Blåvita truppen vilket utesluter fler nyförvärv. Resultatet av årets Silly kan man sammanfatta ungefär som så här:

Silly Season 2006:
Ut: Kalle Svensson (Glasgow Rangers), Oscar Wendt (FC Köpenhamn), Ali Gerba (Odd Grenland, lån+ Köpoption)
In: George Mourad (Bresica, tillbaka från lån), Alejandro Lago (Rosenborg, lån), José Schaffer (Racing Club).
Rykten in: Sebastian Larsson (Arsenal), Emmanuel Pappoe (Kfar Sava), Mikael Lustig (GIF Sundsvall), Sebastian Johansson (Klubblös), Markus Thorbjörnsson (Falkenberg), Hadi Hamzeh (Lundby IF)
Avskrivet: Mikael Antonsson (Panathinaikos), Trevor Robinson (Millwall), Ryan Garry (Arsenal), Ronaldinho (Barcelona)
Utlånade: Martin Smedberg (Ljungskile), Jonathan Berg (Gais), Tommy Lycén (Umeå)

Vi tappade en ung landslagsman i Kalle och ersatte honom med en Sydamerikan i Lago. Sedan tappade vi en ung vänsterbackstalang till Köpenhamn (surt att sälja spelare inom norden rent allmänt) och ersatte nu även honom med en sydamerikan på lån. I sig är det absolut inget fel på dessa två spelare, Lago och Schaffer, men det är trots allt lite oroande att vi byter ut svenska talanger mot utländska diton. Detta ur det berömda perspektivet "det är inte bra för svensk fotboll". Men om föreningen i detta läge inte ansåg att vi hade ytterligare backkunskaper inom föreningen utan kände sig tvugna att agera på latinobreddgrad så accepterar i alla fall jag det.

For now.

Ett annat populärt ämne att tala om i dessa tider är övergångssummor. Både Kalle Svensson och Oscar Wendt blev proffs för betydligt mindre transfersummor än de flesta fans hade hoppats på och då rullar självfallet missnöjeskarusellen igång med full fart. I Kalle Svenssons fall hade IFK:s före detta klubbdirektör Mats Persson gått med på att skriva in en utlandsklausul i Kalles kontrakt vilket medförde att han gick för långt under marknadsvärdet när Glasgow öppnade plånboken. Det sägs att Glasgow är så nöjda med sitt förvärv att de rankar honom som en av de bästa spelaraffärerna på flera år. Spekulationerna för hur mycket IFK i slutändan fick för Kalle har legat kring 5-9 miljoner kronor. Från början spekulerades det i ännu lägre summor och tills nästa bokslut för förenignen kommer kan vi inte med säkerhet veta precis hur lågt Mats Persson tyckte att Kalle skulle få släppas för att få honom att skriva på ett nytt kontrakt.

I Wendt-affären hade vi en annan dimension till det hela då han med all sannolikhet inte gick för en bråkdel av sitt marknadsvärde, här ligger irritationen till grund för att en nordisk konkurrent utan vidare kunde plocka en av våra mer talangfulla kreativa spelare. Om det nu är så att IFK Göteborg menar allvar med sitt snack om att utmana i Sverige och i Royal League är det väl ganska uppenbart att vi aldrig kommer kunna göra detta ifall vi tvingas släppa kontrakterade spelare till våra huvudkonkurrenter. Wendt talade i medierna om att han ville "vinna guld med gänget" innan han blev utlandsproffs. Vad var det som fick honom att ändra sig? På vilka områden ligger vi inte i paritet med FCK och hur arbetar föreningen IFK Göteborg för att minska på dessa avstånd? Hur tycker Wendt att han kan utvecklas mer i FCK eller är bara det lite tjockare lönekuvertet incitament för flytten? Vad görs i föreningen IFK för att radera ut dessa irriterande men uppenbarligen ganska tydliga klyftor mellan Blåvitt och våra konkurrenter?

Först gick Ijeh i skatteaffärens fotspår för en spottstyver och nu går en U21-landslagsman samma väg. Danskarna skrattar hela vägen till banken medan vi fans inser att detta är ett lag som vi var en straffspark ifrån att slå i Royal League-finalen häromåret. Detta är minst lika mycket en direkt konkurrent om vår framgång som Hammarby eller Malmö FF och därför känns det väldigt tungt att tappa spelare till just dessa föreningar.

Till sist kan man inte annat än undra hur Arne Erlandssen funderade kring hela affären med Ali Gerba. Först värvar man honom för hiskeliga 3,5 miljoner under vintern för att sedan bänka honom, slänga upp honom på läktaren och till sist låna ut honom med en option att bli köpt till Odd Grenland. Varför värvas spelare som uppenbarligen inte är scoutade med tränarens deltagande och som inte har något som helst förtroende hos tränaren? Om det nu är Ali Gerbas beteende eller något speciell indicent (exempelvis hans lite kritiska kommentarer till media om sin bänking eller liknande) som tvingat ut Gerba från föreningen skulle det underlätta förtrodendet för organisationens arbete att berätta detta offentligen. För i nuläget ser det smått vansinnigt ut att låna ut den lite äldre landslagsanfallaren medan man låter den unga egna produkten agera tredjeforward. För visst måste väl Ali Gerba efter fjolårets säsong i GIF Sundsvall även av Arne bedömas som en bättre grundforward än Marcus Berg?

24 kommentarer:

  1. Gerba fick aldrig chansen...

    SvaraRadera
  2. Skulle vara intressant att veta hur mycket utköpsklausulen för Gerba ligger på.

    SvaraRadera
  3. Maestro/ Med all sannolikhet bra mkt lägre än inköpspriset?

    SvaraRadera
  4. "Varför värvas spelare som uppenbarligen inte är scoutade med tränarens deltagande och som inte har något som helst förtroende hos tränaren?"

    Det var Arne som till varje pris skulle ha Gerba till klubben...

    SvaraRadera
  5. hyffsat insatt/ Men i så fall borde ju fan Arne få sparken då det är ett JÄVLA slöseri av resurser att värva en spelare för sanslösa 3,5 miljoner mitt i en skatteskuldshärva och sedan inte ge honom en enda hel match ens?!?!

    SvaraRadera
  6. Efter att ha sett Gerba på både träning och i b-lag i år så kan jag lätt förstå varför han inte fått spela mer. Hans prestationer har helt enkelt varit usla......

    SvaraRadera
  7. Larsson klar för Birmingham enligt hans pappa. Intervju i dagens eskilstuna kuriren...

    SvaraRadera
  8. Enligt hans pappa förra veckan visste han inte var ryktena kom från?:S

    SvaraRadera
  9. Gerba var kass tyvärr. Han fick chansen. Istället för att jobba stenhårt på träningar och i b-lag så började han gnäll direkt.

    Ang Kalle så tror jag inte vi hade fått några fantasisummor för honom (25-30 miljoner). Vi hade kunnat få 15 för honom, inte mer. Iofs är det illa nog med en klausul.

    I Ozzys fall kan inte föreningen lastas, det var hans eget val. Får vara glad för de 8 miljonerna för en spelare som kunde gått gratis förra året.

    SvaraRadera
  10. ehh, är inte Lycén utlånad också? Han spelar ju i Umeå men har han blivit såld ditt? Något jag missat isf

    SvaraRadera
  11. Problemet med Gerba var ju inte att han inte fick chansen, utan det fullständigt vansinniga i att köpa honom överhuvudtaget.

    Det är pinsamt att inte supportrarna rasat mer mot detta, Blåvita supportrar är för mkt goa gubbar och för lite engagerade i vad som verkligen sker runt blåvitt.

    Slösa miljonsummor i en ekonomisk krissituation är fan katastrofalt uselt.

    SvaraRadera
  12. Matchen mot Ellos borta så var det Berg/Gerba på topp. Nog faan var Gerba mycket bättre än Berg i den matchen. Ett exempel bara. Det tar väl lite tid att anpassa sig till IFK.

    Mourad var ju inte så bra förra året, men Arne spelade honom i match efter match ändå.

    SvaraRadera
  13. Gerbas ev. gnäll bestod ju i att han sa att han var besviken över att inte få chansen, men han sa också att han skulle få jobba hårdare för att bevisa för tränaren att han är värd chansen.

    SvaraRadera
  14. Fan man blir ju gråtfärdig när man läser detta.

    Fan att Danska plast klubbar skall ta våraspelare och att vi känns det som inte satsar tillräckligt för att stoppa denna utveckling.

    Snart lär väll Allsvenskan rankas som Nordenssämsta liga=(

    SvaraRadera
  15. Hur går det för Gerba i Norge?

    Är Gerbas eventuella köpeskilling redan fastställd, eller sker en förhandling om köpeskillingen i samband med att köpoptionen utnyttjas? I så fall får vi ju hoppas att han gör succe i Norge och därmed trissar upp sitt eget värde.

    SvaraRadera
  16. Oavsett Arnes inbladning i värvningen av Gerba tycker jag det är märkligt att han köps in för 3,5 miljoner spänn. Det är fan vad ett hus kostar på ett riktigt schysst ställe. Och det betalar man för Gerba. När man kunde köpt ett schysst hus för pengarna istället. Huset hade säkert gjort fler mål också. Och huset hade man inte behövt låna ut eller ge fattiga utköpsklausuler. Och varför värvade man Wallerstedt också? Det luktar ju fiasko när man värvar två sämre spelare för att ersätta en. Så gjorde man på 90-talet och det funkade inte då heller.

    SvaraRadera
  17. vi får ju tillbaks pengarna om nu norrmännen väljer att köpa, om inte- så har vi en lovande spelare till i laget.

    för de pengarna får man ju inte mkt idagens läge, även om det låter mkt.

    iofs kunde vi värvat hans bergren gratis, och gett honom en kraftig sign-on,,,,,,,

    SvaraRadera
  18. Att Gerba har varit dålig kan väll ingen rå för. Han var ju trots allt helt ok i GIF S.
    Det värvas spelare för miljoner över hela världen som floppar och det kommer det göras i Blåvitt också. En sparkad tränare för att man floppvärvat för 3,5 millar?
    Bra där

    SvaraRadera
  19. Det var iaf jävligt synd att det inte blev något med ronaldinho........

    SvaraRadera
  20. permobil/ senast vi värvade för mer än 3,5 mille så hade vi 50 mille i klubbkassan. i det här läget låg vi minus 10 mille, gör matten själv. ali gerba var och är en KATASTROF-värning.

    SvaraRadera
  21. Fattar fortfarande inte att de släppte Ijeh. Ijeh hade ju det andra forwards saknar. Skottvilja och precision, ständigt orosmoment för motståndarna.

    SvaraRadera
  22. ..3.5 mille för ett långt kontrakt till en spelare som visats sig hålla allsvensk klass tycker inte jag är katastrof. de större posterna är ju lönerna, och där var gerba billig. dessutom värvade vi wallerstedt i samma veva, vi vet inte hur ifk och sundsvall diskuterade där.

    ..visst skulle vi haft kvar ijeh.

    SvaraRadera
  23. Avd. peta i maten:

    Med tanke på att Sebastian Larsson nu spelat första matchen för Birmingham i Championship mot Colchester så kan väl även han betraktas som avskriven?

    SvaraRadera
  24. Frankie:

    Anledningen till att okej spelare kan gå till andra länder i Norden beror ju på skattelagstiftningen. Norge och Danmark kan erbjuda löner som Blåvitt inte har en chans att matcha. Men det kanske inte var det du tänkte på.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.