2006/08/02

Inte till vilket pris som helst.

ALLSVENSKAN Efter matchen mot AIK har debatten kring bengaler fått nytt bränsle. Inte minst i våra egna led då det var nära att Adam far illa i måndags.
För det första; Du som kastade in pjäsen på plan är inget annat än en pajas. Mer behöver vi inte säga i den frågan.
För det andra; Ni som säger att ni bränner "ansvarsfullt" på Östra - att bränna av en bengal på en träläktare är inte ansvarsfullt och säkert. Det är snarare ett bevis på dumdristighet. Jag tycker själv att bengaler är ett skönt klackinslag, men inte till vilket pris som helst.

För vad kan detta kosta föreningen? En jävla massa böter, det vet vi sen innan. Men långsiktigt då? Även om vi vet att händelser som i måndags händer lika ofta som Häcken vinner SM-guld, sprider det ett dåligt rykte och otrygg atmosfär som håller sig kvar. Det skrämmer en del av den publik som inte är en del av klacken och det blir automatiskt mindre publik på matcherna. Jag menar inte att det skulle hända pga av en händelse. Men om detta fortsätter - dvs osäkra och olagliga bengalbränningar - då kommer det till slut att få den effekten. Vi måste inse att det finns blåvita supportrar på Östra som kommit dit för att titta på fotboll och som inte aktivt deltar i klacken. Vi måste se till att dom vill komma tillbaka och titta. Men med aktiviteter som i måndags kan vi inte räkna med det. Då kommer vi till slut få leva med ett regelbundet publiksnitt på närmare 7000. Är det en verklighet som skall associeras med Blåvitt?
Jag är för bengaler, men jag är inte för aktiviteter som i slutändan kan skada föreningen. Och det var precis som hände i måndags (och varje gång det tänds en bengal som kostar klubben pengar).

Vi försöker bygga upp en läktarkultur som ska välkomna alla och locka till att stå i klacken. Men det som hände i måndags var ett bakslag. Vi måste inse att det finns andra sätt att påverka den situation vi har vad gäller bengaler och pyroteknik. Vi måste kunna föra en mer intensiv dialog med vår förening för att få deras stöd (det får vi inte genom att agera som i måndags). Vi måste sammarbeta på bred front - med andra supportergrupper och klubbar - för att kunna få till en förändring. Det är på detta sätt vi skall få SvFF att ändra attityd. Det kan ta lång tid, kanske flera år. Men hellre upplever jag ett kontrollerat bengaltifo än ett svenskt Bradford.

22 kommentarer:

  1. Bra skrivet Jolly.

    SvaraRadera
  2. suck, hur orkar ni?

    SvaraRadera
  3. Jolly good jolly

    sagt av en 50 årig bengalgillare men under ordnade former

    SvaraRadera
  4. Bra tjejen!!

    Din slutkläm delas fullt ut.

    "hellre upplever jag ett kontrollerat bengaltifo än ett svenskt Bradford"

    SvaraRadera
  5. Vad är det häftiga med röda bengaler?

    I övrigt tycker jag du har helt rätt, och 1st anonym, hur vi orkar?

    Till skillnad mot dig så är jag rädd om livet då ni inte verkar förstå hur jävla farligt det är som dom håller på med när dom viftar med nödblossen...

    SvaraRadera
  6. Tjaa...

    Varför man gillar bengaler?

    Det är väl som med fyrverkerier även om det inte smäller...

    Sedan är det inte ett desperat behov ....

    SvaraRadera
  7. Ingo, jag är av manligt kön.
    Om det är ett försök til ironi sá misslyckas du - grovt.

    SvaraRadera
  8. Jolly e en fjolla öhhööhhöö

    SvaraRadera
  9. Sammanblandning med

    Jolla99

    Dags att sova!!!

    SvaraRadera
  10. Men vi pyromaner på läktarn då, vart skall vi nu kunna få ur oss våra grundläggande behov, skall anmäla dig till diskrimineringsnämnden

    SvaraRadera
  11. Tycker att det börjar bli hack i skivan på denna sidan.. Men för sista gången.

    - Ni som är för bengaler och tycker att blåvitt får ta den kostnaden för att det är mesigt att rätta sig i ledet, TÄNK PÅ DETTA:
    Baraben håller på med en suporterinsamling (fond) som ska hjälpa blåvitt till framgångar genom att de egna fansen (VI) ska ge bidrag och på så sätt hjälpa klubben till framgång.

    Det som baraben och ett gäng blåvita hjältar (VI) samlat ihop på ett nästan ett halvår genom sina (VÅRA) surt förvärvade löner kommer förmodligen inte räcka till att täcka era pojkdrömmar som gick i uppfyllelse på läktaren i måndags... Har du givit pengar till fonden och hållit i ett ÖIS-tomtebloss så är du tokpantad!
    Du som har givit pengar till barabens suporterfond och står och ser på när nästa kissbyxa tänder ett ÖIS-tomtebloss är MINST lika puckad.

    Tänk till om du har förmågan...

    SvaraRadera
  12. lägg ner nu för faaaan... ett jävla tjöt bara.

    SvaraRadera
  13. Ville bara ge en annan synvinkel till alla dom som fördömer personen som ifrågan kastade in bengalen... För några år sedan när vi var på Ullevi tände några framför oss en bengal för att sedan släppa ned den framför våra fötter vilket fick konsekvensen att konfettin som låg på läktaren tog eld. Vi försökte stampa på den för att få den att sluta vilket inte hjälpte, då valde min kompis att kasta in den på plan för att det var mer brandsäkert där... Det hela slutade med att min kompis blev utsläpad och avstängd från Ullevi. Nu säger jag inte att det hände samma sak i måndags men många är väldigt snabba på att dömma...

    SvaraRadera
  14. Bengaler hör endast hemma på större arenor där det finns säkerhetsmarginaler, tex Nya Ullevi på löparbanorna.

    SvaraRadera
  15. Är den finnige skitungen som kastade in bengalen identifierad?

    SvaraRadera
  16. Jag vill bara citera Kjell Jonevret från Aftonbladet:

    "Det är jävla bajs hela tiden..."

    SvaraRadera
  17. för övrigt orsakades inte bradford-branden av den bengal...

    SvaraRadera
  18. håller faktiskt med Anonymous längre upp.. det finns få själar som gör något för att höja stämningen på den blåvita läktarn när det finns folk som gör det med hjälp av bengaler lipar folk till höger och vänster. jag blir stolt när jag ser bengaler tändas i den blåvita klacken och det kommer jag fortsätta vara. Sen att det finns idioter som inte har koll på var han kastar grejerna...

    SvaraRadera
  19. "The fire started when a fan disposed of a cigarette into a plastic cup, which fell underneath the stands and into the built-up rubbish that had been accumulating under the stands over the years."

    Visar hur lite som krävs. Det ska enligt vad jag förstått se ut som själva fan även under östra.

    F.ö. är det intressant att böterna som föreningen straffas med lallas bort. Däremot är ölen jävligt dyr på Gamla, inte sant? Bara inte jag får betala...

    SvaraRadera
  20. Haha jonevret är för jäva rolig.

    Gårdagens kommentar lägger sig på andra plats, endast överträffat av den underbara:

    "Det var några som var dumma i Göteborg"

    HAHA avgå jäääkla mes!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.