2006/08/21

"Tråkiga med IFK är att förr eller senare gör de mål"

BORTAMATCH Eftersom jag bor relativt nära Växjö - betydligt närmare Växjö än Göteborg, tyvärr - så var ett besök på Värendsvallen och dagens allsvenska match ett måste. Matchen mellan Östers IF och IFK Göteborg blev inte riktigt det jag hade väntat mig, men det var som vanligt med IFK Göteborg. Ett spel som präglades av långbollar och felpass och andra saker som jag inte tycker om. Tycker inte heller om snabba jamaicaner och allra minst tycker jag om den publiken som omgav mig på Värendsvallen. Jag har alltid varit en sittplatssupporter och därför fick det bli entré löst till den supersvenska huvudläktaren, med rödblåa, lagom bekväma plaststolar. Där satt jag riktigt bra, i solen, fram tills att matchen blåstes i gång av Jonas Eriksson. Då insåg jag att folket runt omkring mig var enögda Östersupportrar, som förmodligen aldrig hade kommit i närheten av en regelbok för fotboll. Jag har ingenting emot att man håller på sitt lag och att man i stort sett bara ser till lagets egna intressen, men detta gick till överdrift.

Hela matchen haglade det runt mig av citat, en del inte ens värda att lägga på minnet. Redan i första matchminuten fick jag veta att domaren Jonas Eriksson var värdelös, därför att han hade dömt mot AIK och där Öster förlorade väldigt stort och förlusten kan väl knappast läggas på en domare. Nej, Eriksson fick motstå väldigt mycket skit från grannar, speciellt när han varnade tre spelare i Öster, detta helt regelrätt. Kritik mot domaren finns naturligtvis alltid, men detta var löjligt. Det var också löjligt att höra kommentaren från en kille snett uppifrån - som lät väldigt likt Tore i FCZ - tyckte att Sella inte borde haft frispark när en Öster-spelare tog ett livtag runt midjan på honom: "Vi har diskuterat detta på jobbet hela veckan, man tycker att 95 kilo skattesmitare både kunna stå upp".

Mina eskapader i Växjö kanske inte låter så där illa och så där ovanligt, men sett över en hel match, där dessutom IFK inte spelade bra, var det rent outhärdligt att lyssna på. En bit in i första halvlek var jag till slut tvungen att tillsammans med mitt sällskap flytta mig bort några platser, eftersom den totala dumheten hade stigit över bristningsgränsen. Jag är själv fotbollsdomare så jag såg vad som var regelrätt i matchen - både mot och för IFK - men tyvärr hade människorna runt omkring mig inget vettigt alls att säga. Mannen med Tore-rösten summerade första halvlek i paus: "IFK har ju inte haft en chans, Öster har ju haft en bra. Visserligen var skottet långt utanför, men tänk om det hade gått på mål". När Öster tog ledningen en bit in i andra halvlek så verkade det som att det var klart för dessa människor, Öster skulle nu plocka hem tre poäng mot ett "värdelöst" IFK Göteborg. Men IFK fick kvittera - genom Magnus Kihlberg, som jag ansåg var bäst i IFK tillsammans med Alexandersson och framförallt Bengan. Jag ställde mig upp och skrek ut den lättnad jag kände mot den molnrika Växjö-himmelen och hörde då bakom mig kommentaren "det var ju kul för dom att de fick göra ett mål, dom stackarna". Jag försökte låta bli att skratta och skrek lite till.

Lite senare hörde jag kommentaren från samma man i randig piké att IFK är bara gamla gubbar, som Alexandersson och Bengt Andersson. Hellre det än namn jag inte kan uttala, var min tanke, som jag dock aldrig sade högt för att slippa ett onödigt munhugg. Lite senare sa samma man att det var Bengt Andersson som räddade IFK. Denna dubbelmoral var nästan värre än i Kalmar förra året, när Kalmars så kallade klack kallade Bengan för pensionär och uppmanade honom att våga sluta. När matchen sedan var slut var mannen i pikén på mig igen. Denna gång sade han att; "nu är ni väl nöjda?". Jag svarade med: "ja då och det ska ni också vara, ni har fått göra ett mål på Sveriges bästa lag".

För det som de i Öster aldrig insåg var att bara för att man skapade några frilägen som Bengt Andersson räddar betyder inte det att man är nära segern. Bengan gjorde det som han alltid gör, han är så här bra och det borde hela Sverige inse. IFK däremot var inte bra och förtjänade inte segern, men samtidigt gjorde inte heller Öster det och 1-1 var väl rättvist. 0-0 hade varit mest rättvist men alltid roligare när någon boll gå i mål. Kvällens absolut bästa citat fälldes på vägen ut, när en Öster-supporter pratade med någon i en mobiltelefon. Han sa att det blev 1-1 och sedan förklarade han varför.
- Det tråkiga med IFK är att man vet att förr eller senare gör de ett mål.

Vad är det fotboll egentligen går ut på?

Till sist vill jag också säga något till föreningen Östers IF. Om ni mot förmodan skulle etablera er i Allsvenskan, se då till så att man kan beställa biljetter till era matcher via Ticnet, som alla andra allsvenska lag. Detta i stället för att behöva ringa och betala via bankgiro och sedan stå i kö och sedan bli krävd på pengar man redan har betalt. Dessutom var det många före mig som klagade på att de inte fått de platser de hade beställt. Östers storhetstid är nu, sjunger de i sin kampsång.

8 kommentarer:

  1. asså, vissa grejjer låter ju ganska idiotiska, men jag stod själv o svor åt saker som va solklara egentligen..Men det va ju för att jag så jävla gärna ville vinna! vet inte om det berodde på att jag druckit lite(brukar inte göradet när det är match), men det va ta mej fan det tafattigasste spelet jag sett tror jag..

    SvaraRadera
  2. Jäkla bra skrivet. Hörde ett annat citat därborta annars "Vem är den nya målvakten Blåvitt har?". Allmänbildningen är hög...

    SvaraRadera
  3. haha sicka stjärnor, på en av blåvitts kassa dar ser de sig själv som superhjältar!

    SvaraRadera
  4. Att Växjö har Sveriges minst kunniga publik fick jag också uppleva idag, efter mitt första (och möjligen enda...) besök på Värendsvallen. Maken till idiotiska kommentarer och helt oförståeliga burop till avblåsningar (som visserligen var konstiga relativt ofta, men inte alltid) eller avsaknaden avblåsningar har jag aldrig varit med om... Satt också på sittplats och det var ruggigt skönt att få skrika ut glädjen över 1-1 bland idioterna.

    SvaraRadera
  5. Usch, tala inte om det. Jag satt också på sittplats i Växjö igår (eftersom jag jobbar här på veckorna.) Folk skrek på offside på spelare som inte ens var i närheten av att påverka spelet. Enögdhet är en sak, men okunskap en annan.

    SvaraRadera
  6. Kan bara hålla med om okunnigheten hos växjöborna. Misstänkte nästan "Dolda kameran" ett tag...

    SvaraRadera
  7. Jag stod mellan bänkarna och jobbade. Alla som träffat mig vet vilket lag som är mitt. Möjligen var det kanske något gult kort för mycket. Möjligen.

    Blåvitt behöver vinna sådana här matcher!!!

    Glömde fråga varför Vasques blev utbytt några minuter före paus. Om det var en skada såg i alla fall inte jag den.

    SvaraRadera
  8. "IFK har ju inte haft en chans, Öster har ju haft en bra. Visserligen var skottet långt utanför, men tänk om det hade gått på mål".

    Haha, klockrent! :D

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.