2006/08/11

Det var bättre förr!

GÄSTKRÖNIKA Den 10:e December 1992 hände två viktiga saker i mitt liv. Dels fyllde jag tio men viktigast av allt, jag blev blåvit.

Just den här dagen var det ungdomsavslutning i min fotbollsklubb. Till avslutningen var en "hemlig gäst" inbjuden.Jag minns än idag den spänning jag och alla mina kompisar kände när vi nyfiket väntade på att avslutningen skulle dra igång. Efter en tids väntan klev en flintskallig man som jag direkt kände igen upp på scenen. Eftersom jag specialstuderat "VM-krönikan
1990" ett par hundra gånger visste jag att det var Thomas Ravelli, målvakt i landslaget och IFK Göteborg.

Ravelli höll ett spännande föredrag om sig och sin karriär och trollband verkligen sin publik. Det som etsat sig fast mest är berättelserna om Champions Leauge och bortamötet med Milan. För mig som nybliven tioåring så var det ingen tvekan om vilket lag som i fortsättningen var mitt.

Så här 14 år efter så funderar jag på hur länge det dröjer igen innan en blåvit spelare kan stå och prata om Champions Leauge som om det vore en självklarhet. Kommer det någonsin att inträffa? Det var bättre förr...

Gästskribent: "821210"

18 kommentarer:

  1. Ravelli, utan tvekan en av de stora. Men det finns andra, och mindre rumsrena historier, att berätta om denne flintis.

    SvaraRadera
  2. Faktum är att det var tack vare Thomas Ravelli som gjorde att jag började heja på Blåvitt 1997.

    SvaraRadera
  3. Thomas Ravelli var ju skön och allt, men samtidigt fanns det profiler som Nisse, Linkan och Steff i samma period som rörde mig ännu mer. Hur Nisse lirade för sin sjuka mamma i guldkampen 1995 glömmer jag aldrig. Sådant formar en ung fotbollssjäl.

    Ravvan var för övrigt i min högstadieskola och spelade boll med oss med i mitten av -90 talet...

    SvaraRadera
  4. Har också varit på KG och slått straffar mot Ravelli. Kommer ihåg det väldigt knappt för jag kan inte varit gammal, men visst är det ett minne för livet.

    SvaraRadera
  5. 1993 var det för övrigt.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  7. CL kommer,den enda gången jag har träffat på Ravelli var i en trappuppgång där RIK spela sina handbollsmatcher(kommer inte ihåg vad det heter. eftersom jag är såpass ung så har jag inte upplevt Cl dagarna för blåvitt eller VM-94 heller,nåt som jag är väldigt ledsen över,men man kan bara fortsätta hoppas på CL.man är väl ändå supporter hela livet och även om det inte ser ljust ut(för CL-spel) nu så kommer det väl starkare generationer i göteborg om man bara tar ett sm-guld för att öka intresset ännu mer.kan ju vara en gyllene generation på g redan nu.

    SvaraRadera
  8. Glenn Hysén var och delade ut priser på vår fotbollsavslutning när jag var liten parvel och spelade fotboll i Floda. Ett stort ögonblick att få motta plaketten för vinst i det årets Alingsåsserie för pojkar födda 1972.
    P g a flytt mot den kalla nord missade jag avslutningen året efter då min stora målvaktsidol, Wernersson, var och delade ut priserna, känner fortfarande besvikelse över att ha missat det, snart 26 år efter.

    SvaraRadera
  9. Jag var förälskad i en tjej från Göteborg. Året var 1982 och det var strålande sommar, vi käkade mariekex i det höga gräset och hon berättade om Världens bästa fotbollslag. Än idag är jag kär.

    Tyvärr har jag tagit del av allt för många(som någon tidigare inflikade) "mindre rumsrena historier" som berört den gode Ravelli för att jag helt skall kunna ranka han som en av de stora i IFK.

    SvaraRadera
  10. Hade både Glenn och Ravelli som prisutdelare i pojklaget. Av Glenn fick jag en VM 1990 t-shirt och av Ravelli en VM 1994 t-shirt.

    SvaraRadera
  11. Kent Brockman

    Är du gammal Alingsåsare alltså?

    SvaraRadera
  12. erikbe:
    Bodde i Floda, som jag skrev, vi spelade matcher i något som kallades Alingsåsserien. Har avlägsna minnen av matcher mot bl a Sollebrunn och Nol.

    SvaraRadera
  13. Tacka vet jag PLIKTA dagen i slottskogen för oss gamla Linné kids på 80 talet. Straffsparksläggningar och tävlingar mot alla möjliga Glenn, Stig Fredriksson, Torbjörn Nilsson, RUben Svensson och Kurt Olsson.

    Dessutom skruvade jag in en hörna när Samba Erik Johansson stod i mål. Brasiliansk fotboll var skit redan då...

    SvaraRadera
  14. Menar du killen i vit skjorta? Ska hälsa honom det på nästa träning. :)

    SvaraRadera
  15. Jag var på fotbollsskola i Torslanda IK och dit kom Ravelli och man fick skjuta straffar på honom (givetvis missade jag). Sen jag köade i en halvtimme för att få autograf av honom.
    För övrigt hade jag John Alvbåge som ledare då.

    SvaraRadera
  16. När vi ändå flanerar nedför memory lane: Min första live match med IFK var ingen annan än 2-1 vinsten mot Barcelona. Än i dag får jag rysningar när jag tänker på Jeppes avgörande nick från Whalstedts inlägg och det var en skön 2-timmars resa hem till Bohuslän sen.

    För övrigt köpte jag en halsdu som det stod "Göteborgs stolthet, Sveriges hopp, Europas öde" på. Vad hände med den typen av souvenirer? Tyvärr så söp jag bort halsduken och den finns nu att beskåda på World's end i Camden, London. Men det är en annan historia...

    SvaraRadera
  17. Som lagkapten i Floda Boifs ( Även jag Kent) p-11 lag 1989 fick jag ta emot pokalen för vinsten i Första Förortscupen direkt ur Stefan Petterssons hand. Det var stort för en liten kille. Han sa att jag var duktig (fortfarande min största fotbollsmerit).

    SvaraRadera
  18. Vi hade Glenn Hysén, Tomas Ravelli och Pontus Kåmark under åren -94 till 98. Fantastiskt kul att klubben kunde dra dit dem under dessa fantastiska år för både landslaget och IFK Göteborg.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.