2011/04/07

Med gamla skor på premiär

Karin Boye på Avenyn.
SMALL TALK. Jag tänker när jag knyter skorna, att dessa skor har aldrig varit på Gamla Ullevi. Ändå är de vita skosnörena inte längre vita, utan grå. På några ställen nästan svarta. Och mönstringen på skosulan vid hälen är redan blanknötta efter en hel hösts användning, sedan en hel vinter. Och så en vår. Skorna börjar bli slitna, det är vad jag tänker samtidigt som jag knyter de grå skosnörena. Och i dag är första gången de ska beträda Ullevibetong. Så långt är alltså ett uppehåll, så långt att ett par skor hinner bli slitna. Närapå odugliga, hinner tjäna ut. Det är många steg att avverka mellan sista och första match.

Det är nästan så att jag inte hittar matchhalsduken, den ligger intryckt längst in i byrålådans hörn. Jag måste flytta på mössa och vantar som ligger i vägen. Tjocktröjan med dragkedja upp i halsen ligger där också. När jag fått ut halsduken trycker jag in mössa och vantar där halsduken tidigare legat. De behövs inte längre. Jag tar på mig kavajen, har alltid kavaj när jag ska på match, sedan halsduken. Jag tittar i spegeln så att den sitter snyggt, drar en hand genom håret. Trycker sedan in en cigarett mellan läpparna och känner på mina fickor för att se till så att allt är med, det nya årskortet ligger i plånboken. Stänger av mobilen. Sedan går jag ut.

2-2, så slutade det
senast jag var där. En skitsäsong. Jag har försökt glömma den hela vintern. Och Agnes hette hon då. En skittjej. Henne har jag också försökt glömma hela vintern. Nu är det vår istället för höst, nu heter hon inget alls längre. Jag börjar om på nytt, liksom Blåvitt. Det är lika bra, tar det från början och låter allt fortgå metodiskt. Enkelt. Agnes var lättläst, hade aldrig svar på frågor, blev rädd inför nya problem. På så vis var de lika, hon och förra säsongens Blåvitt. Lika bra att lämna och gå vidare.

Utanför porten glider just spårvagnen in på hållplatsen. Med några snabba språng hade jag hunnit ta den, men nej. Jag vill gå, tänker att mina skor aldrig har gått vägen till Gamla Ullevi. Spårvagn har de åkt så det räcker. Så jag tänder cigaretten och börjar vandra, sju steg senare och sulan börjar glappa, en man på cykel susar förbi intill trottoaren. Under hans vårjacka ser jag matchtröjan. En annan som går en bit framför mig har halsduk precis som jag. Hon går långsamt precis som jag. Och jag vet att hon känner precis som jag. Nu samlas vi.

Vid stadsbiblioteket på
Avenyn står Karin Boye med en tvekande blomsterknopp i sin hand. Den är ännu ingenting, bara grön och hård. Ofärdig. Vintern har hållit tillbaka dess potential, dess skönhet. Den är ingenting utan våren, den vore ingenting utan den sol som just i dag får Poseidon att skina. Jag känner på min halsduk, köpt före ett fullsatt Öis-derby på Nya Ullevi för många år sedan. Då var jag en annan, bara en tonåring. Då var Öis ett annat lag, det var en helt annan tid. Kanske är det Allsvenskan som får tiden att gå? Kanske är det Allsvenskan som vrider upp världen till att ticka på våra armbandsur? Kanske är det Allsvenskan som får mina skor att slitas...

När jag sneddar över Heden är vi inte längre bara några enstaka, nu kommer grupper om fem, om tio personer, nu är vi överallt. Några sjunger, ett barn släpper sin pappas hand och sveper en flagga genom vinden. Vi myllrar ut från alla kvarter och skumma krogar, mina skor är ivriga att komma fram, stegen blir snabbare. Vi hör arenans röst, ekot av tusen. Skorna skyndar allt för snabbt, tyget spricker vid ena stortån, man kan antyda den svarta strumpan genom hålet. Jag stannar så och tittar ner på hålet, tänker att det här blir dessa skors sista promenad.

Det är tjugo minuter
kvar till avspark när mina trasiga skor för första och enda gången beträder Ullevibetong. De är sönderfallande efter ett långt uppehålls vandringar, efter en lång vinters danssteg på grusade vägar. De fick vara på Jazzhusets röda heltäckningsmatta, på Nefertitis parkett, på Andra Långs glassplitterdekorerade asfalt, på Pusterviksbarens kladd, de fick ta mig bakfull hem från Majorna, från Bergsjön, från Kungshöjd, från platser jag glömt.

Och så, med sin sista suck, fick skorna ta mig till Gamla Ullevi. På premiär. Nu är det ny säsong. Och nya skor. Snart skiner Poseidon i den nyfödda solen. Sedan visas Karl Svensson ut, Haddad gör Örebros och matchens enda mål. Vi har förlorat igen och allting är precis som vanligt. Allting är alltid precis som vanligt.

42 kommentarer:

 1. Oj, denna text orkar jag inte ens läsa igenom.

  Du får nog ordna lite med styckesindelning innan folk ger sig på denna.

  SvaraRadera
 2. @micke: du borde läsa fler böcker. Mental fetma är ett problem i dagens samhälle. ;)

  SvaraRadera
 3. Ett mästerverk. Det räcker så.

  SvaraRadera
 4. grymt bra skrivet, nya skor på söndag = 3 nya pinnar, så de så

  SvaraRadera
 5. Nya promenadskor, söndags-fin-gå till hising-island. Då måste det fan bli poäng.

  SvaraRadera
 6. @Micke: är du synskadad? Massa styckeindelningar och en text som flyter på bra.

  Kanon.

  SvaraRadera
 7. Prettojävel.

  SvaraRadera
 8. Det var banne mig det finaste jag läst sen jag konfirmerade mig! Utmärkt jävla bra skrivet! Nu krossar vi Hisingsbönderna på Söndag och förhoppningsvis behöver dina nya skor inte uppleva en förlust på ett bra tag..

  SvaraRadera
 9. Mycket bra skrivet!!

  SvaraRadera
 10. Bra text.Mycket mycket bra till och med.

  SvaraRadera
 11. Riktigt bra! Sånt här blir man peppad av!

  SvaraRadera
 12. Det är dumt att röka.

  SvaraRadera
 13. Får vi inte tre pinnar på söndag, då vet jag faktiskt inte va jag gör! då tror jag denna säsongen faktiskt är helt körd! Vi tror alltid att vi tar igen det osv för att vi är IFK Göteborg, sveriges finaste förening.. och det är vi! men folk tror att vi är lika bra idag som vi var på 80-talet.. bara att inse fakta! Om vi förlorar på Söndag! då är det TAMEFAN dags att göra nånting! känner mig som blåvitt-sparven just nu!

  all kärlek till blåvitt<3

  SvaraRadera
 14. Fantastisk bra skrivet!

  SvaraRadera
 15. Kassa skor du köper. Se till att lägga lite extra pengar på ett nytt par så håller de längre.

  SvaraRadera
 16. Mycket läsvärt - tack!

  Älska Blåvitt!

  SvaraRadera
 17. Riktigt bra text, skön känsla!

  SvaraRadera
 18. Mycket skön och behaglig text. Hoppas på en ny nästa vecka om turskorna som promenerade över bron...

  SvaraRadera
 19. Inspirerande och bra text Joakim!

  SvaraRadera
 20. "Somliga går med trasiga skor, säg vad beror det på.."

  Fin text, gott om läsvärde!

  SvaraRadera
 21. Otroligt bra text. Mer sådant här på Baraben tack!

  SvaraRadera
 22. Nu har jag ändrat 10ggr i min kommentar. Kan plötsligt inte uttrycka mig i ord hur ditt inlägg berörde mig för det gjorde det väldigt mycket. Tack.

  SvaraRadera
 23. Det är ju sånt här man vill läsa, det är så här det är. JO och annat som folk vill klaga på är borta på en sekund. Blåvitt är evigt. Blicken mot horisonten.

  SvaraRadera
 24. Skriver som alla andra: fantastiskt bra skrivet.

  Snart skiner Poseidon.

  SvaraRadera
 25. Snart skiner Poseidon i den nyfödda solen.

  Skulle ha slutat där..
  Högläsning på GU inför nästa match?

  SvaraRadera
 26. Herregud. Herre-fucking-gud.
  Fick gåshud, fällde en tår och sket nästan ner mig.
  Blåvit poesi.

  SvaraRadera
 27. Köp ett par nya skor "Röding", Framåt kamrater !

  SvaraRadera
 28. Birro Wannebe?

  SvaraRadera
 29. john-john från vinterviken2011-04-08 10:02

  En av de bästa Baraben-texterna av detta slag som jag läst. På söndag trycker vi Häcken i häcken!

  SvaraRadera
 30. Fan, nu har ni inte skrivit om GAIS på ett tag. Vad har hänt?

  SvaraRadera
 31. 10:37: Ledsen, era 15 minutes of fame är över.

  SvaraRadera
 32. Grymt bra skrivet! Så sköna detaljer, och jag fick faktiskt rysningar en bit ner i texten :)

  Dock är det mörka slutet inte värdigt. Som någon tidigare sa här, med nya skor så kommer nya segrar!

  Dessutom måste väl Blåvitt, lika Karin Boyes knopp få tid att bli färdig? :)

  SvaraRadera
 33. Sjukt bra skrivet - rysningar.
  Mer sånt här!!!

  K

  SvaraRadera
 34. "Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst."

  Framåt Blåvitt!

  SvaraRadera
 35. Bra och vackert skrivet. Du har talang för detaljerna som skiljer en berättelse från en text.

  SvaraRadera
 36. Läsvärt och lätt att känna igen sig i...

  SvaraRadera
 37. Det var vackert. Du väcker verkligen känslor som man känner en matchdag! Keep up the good work!

  SvaraRadera
 38. tycker detta stycke text var "gött" att läsa fö köpte jag också min halsduk före ett derby mot öis-Tyvärr ett som vi förlorade ....1985

  SvaraRadera
 39. Poetiskt. Vackert.

  SvaraRadera
 40. Grymt skrivet!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.