2011/04/12

Så här borde Blåvitt starta på måndag!

ANALYS/TAKTIK. På måndag spelar Blåvitt sin tredje match i Allsvenskan och än så länge står kolumnen för vunna matcher på noll. Även om laget visat upp en del positiva tendenser under delar av de inledande matcherna så är det en hel del som saknas för att vi ska göra 90 riktigt stabila minuter och bärga den första trepoängaren. Så...

Vad saknas? Jo, ett offensivt luftspel.
Hur löser vi det? In med "Pärlan" eller Stiller i boxen.
Analys: Blåvitt har traditionellt sett haft en av sina absoluta styrkor i huvudspelet – både offensivt som defensivt. Men just nu har vi ställt lag på banan som saknar huvudspelet som ger oss en ytterligare offensiv dimension. Nu är Selakovic är på väg tillbaka blir behovet av detta ännu större, eftersom han är en av Allsvenskans bästa passningsspelare. Tobias Hysén kan absolut nicka, men har självfallet sina djupledslöpningar som största tillgång.

Därmed efterlyser jag "Pärlan" eller Stiller bredvid Tobias, så att vi har en måltavla att skicka bollar på – som kan vinna dueller – och sedan skicka dem vidare på Hysén i djupet. Vårt mittfält är i dag på liknande vis svagt på fasta situationer där "dvärgligan" dominerar. Och det är inte möjligt att hela tiden skicka upp Karl Svensson heller, eller i alla fall lita på att han ska ta allt ansvar i luftrummet, utan här måste mer nickstyrka in i startelvan.

Det här är viktigt av flera orsaker, dels har vi en helt annan förmåga att nypa fast bollen kring offensiv planhalva vilket ger tid för att flytta upp laget. Men det gör även att motståndarnas försvar måste tänka på fler element när bollen går ut till våra yttrar och då speciellt till Selakovic. Mot Häcken kändes det helt ofarligt i luftrummet fram tills runt minut 70 när laget vaskades om med just Sella och Pärlan i elvan.

Hur bryter vi trenden? Genom att bygga bakifrån.
Hur löser vi det? Återgå till "tjongfotbollen".
Analys: Blåvitts försvarsspel i andra halvlek mot BK Häcken var rent ut sagt sorgligt. Den så intensivt hajpade Elmar fick inte alls till det från sin position som sopgubbe framför backlinjen och vår försvarsmur liknade stundtals rena hönsgården. Självförtroendet i försvarsspelet är inte på topp och det kommer dels från de två negativa resultaten vi fått med (mot) oss, men även för att vi tvingats formera om backlinjen direkt, på grund av Karl Svenssons utvisning mot Örebro.

Därför är det viktigt att börja om på nytt, från rätt håll. Spelarna måste gå in för att möta sina motståndare, istället för att backa ifrån dem. När bolljäveln ligger lös bör den skickas så långt åt helvete att bollkallarna får håll av att hämta dem. Hjalmar Jonsson som så ofta kritiseras för den typen av tjongar blev lite syndabock på Rambergsvallen när han drog en boll rätt ut till en framrusande geting som kunde stänka dit den i ett otäckt ekande nätrassel. När jag pratar "tjongfotboll" i detta fall menar jag inte att vi ska börja anfalla med 50-meterspassningar, utan att vi ska stärka försvaret genom ett robust och aggressionsmässigt primitivt försvarsspel.

Det är ingen idé att försöka zick-zacka sig fram på vänsterkanten med ett långsamt uppbyggnadsspel som låter motståndet komma till rätta. Slå till bollfan för kung och fosterland, flytta upp laget och se till att inte skapa deras andravåg när vi tappar boll på defensiv tredjedel. Det låter alltid tråkigt att snacka "bygg bakifrån", men det hjälper inte att ha en sprakande offensiv om vi samtidigt släpper in enkla mål bakåt. Trygghet offensivt kommer nästan alltid som ett resultat av att mittfält och anfall vågar låta försvararna sköta ett stort ansvar bakåt. Hur osexigt det än låter.

Hur hittar vi balans i laget? Sudda ut rollerna.
Hur löser vi det? Sträva efter tvåvägsspela på nästan varje position.
Analys: Oavsett om Jonas Olsson tänker fortsätta med sin favorituppställning 4-2-3-1 eller skifta över till ett 4-4-2 så måste det till en mer balanserad fördelning för spelarna på planen. När Blåvitt startade matchen optimistiskt mot BK Häcken så var det genom att ha extremt tydliga rollspelare på planen. Sana, Hysén, Drugge och Söder skulle framåt – övriga höll tätt bakåt. Sebastian fick en bollförande roll på mittfältet som i viss mån liknar den länk jag är ute efter, men det var ändå för lite av den varan. När mittfältet är så tydligt uppdelat mellan defensiva och offensiva rollspelare så blir det ofta en utrymmesmässig lucka mellan lagdelarna. På Rambergsvallen manifesterade det sig bland annat i hur en frustrerad Tobias Hysén gång på gång sökte sig ner till mitten av detta ödesland på mittfältet för att hämta boll eller göra sig tillgänglig.

Alla spelare skall naturligtvis kunna springa både framåt som bakåt och ta ansvar i både defensivt som offensivt spel. Samtidigt måste det finnas ett par spelare i både anfall som försvar som tar det grundläggande ansvaret åt respektive håll. Men när alla spelare i laget får sådana roller blir det väldigt lite av det där i mitten, tvåvägsspelaren. Det klassiska blåvita exemplet är att vi behöver "en Stefan Lindqvist", som är en vanligt innermittfältare. Inte en defensiv mittfältare och inte en offensiv sådan, utan en tvåvägsspelare som har i uppgift att både fylla på under anfallen som ta hemlöpningarna i rätt situationer. De senaste åren har det blivit för extrema rollfördelningar i Blåvitt vilket gör att mitten på mittfältet sällan är belagt. Det här går inte bara hand i hand med att jag förespråkar ett rakt 4-4-2 utan måste även till vid fortsatt 4-2-3-1.

De defensiva mittfältarna tenderar annars att bli alldeles för defensiva och i princip parkera sig i knät på backlinjen. Samtidigt blir den offensiva innermittfältaren, eller populärt kallat den släpande anfallaren, fast i ett ingenmansland bakom vår forward. Luckan mellan dessa delar av mittfältet blir tyvärr för står mellan varven och gör att motståndarna kan vända upp och fördela boll sin sina yttrar eller i djupled. Jag tycker att samtliga tre av Sebastian, Elmar och Jakob – men även spelare som Drugge eller TO, bör fungera i ett rakare innermittfält. Här ska balansen hela tiden avvägas i förhållande till vilken av yttrarna som aktivt deltar i ett anfall, så att vi inte får en vilda västern-fotboll.

Jag kanske är konservativ. När till och med Alex Ferguson, som alltid har spelat med sitt 4-4-2-grundspel och skiftat till ett 4-3-3 (som han verkar spela med mot Chelski i kväll), har under de senaste veckorna experimenterat med ett 4-2-3-1. Men den stora skillnaden i Manchester Uniteds experiment med 4-2-3-1 är att de spelar med en tydlig playmaker i den roll som motsvarar den centrala offensiva mittfältaren. När man har så skickliga spelare kombinerat med en öppenhet till förändring så kan man skifta rätt så mycket mellan olika system och uppställningar, bara genom att göra mindre ändringar. Men i ett lag med lite färre individuella stjärnor och ett sargat självförtroende bör man nog återgå till sin bas. Och likt Sir Alex pojkar så har Blåvitt en grundidé om ett rakt 4-4-2 som bör återkomma på måndag. För om Europas mest framgångsrika klubblagstränare alltid faller tillbaka till ett rakt 4-4-2 när något går emot så kan det väl knappast anses som förlegat att göra det i IFK Göteborg?

Så vad vill jag ha sagt med detta? När man kör fast måste tränaren öppna för att testa nytt. Det går inte bara att köra på och hoppas på att det magiskt ska lösa sig. Eller jo, det går uppenbarligen. Men jag tycker inte att Blåvitt borde köra på "som vanligt" och hoppas på att det ska lossna. I stället vill jag se följande startelva mot Helsingborg på måndag.


----------------------------Marcus Sandberg--------------------------------
Adam Johansson-Ragnar Sigurdsson-Karl Svensson-Hjalmar Jonsson
Stefan Selakovic-Sebastian Eriksson-Thomas Olsson-Tobias Sana
-----------------------Pär Ericsson-Tobias Hysén--------------------------

Min fantasielva bygger på: Det starka samarbetet mellan Adam och Sella ger oss en lite rakare och löpstark högerkant. Denna byggs på genom att "Pärlan" – som gjort del mål i B-laget nu, kliver in i straffområdet bredvid Hysén. Rent favoritmässigt så skulle jag hellre ha plockat in Stiller, men vi måste och då menar jag bara måste, få igång vår värmländska jätteinvestering. Där står mer än tre poäng på spel och därför är han värd chansen från start. Dessutom hoppas jag att TO kan komma in med sin rutin och visa omgivningen ett lugn som behövs när det blåser starka motvindar. Han är dessutom det närmaste den "färdiga" tvåvägsspelare som jag talade om tidigare i texten, som finns i dagens trupp. Seb och TO ska alltså inte ligga i knät på våra mittbackar utan rör sig som "off/def"-mittfältare. Om en stöter fram positionerar sig den andra bakom och vice versa. Om bägge får läge att röra sig framåt faller den yttermittfältare som inte är aktiv i spelet in i mitten samtidigt som backlinjen lyfter sin linje progressivt. Jag kör Hjalle till vänster för att ytterligare få in rutin och skapa lugn i laget. Det här innebär inte att någon av spelarna bör spela från start i nästa match, men kortsiktigt bör någonting radikalt på både den taktiska som spelaruttagningsmässiga sidan ske.

Men det här är ju bara min åsikt. Hur skulle du formera laget på måndag?

69 kommentarer:

 1. Tobbe vänsterytter, Söder forward tillsammans med Pär.

  Sana byter med Sella i 60e och
  Drugge byter av TO efter 65

  SvaraRadera
 2. nej tack till din uppställning.. Pärlan platsar helt enkelt inte .. TO skulle möjligtvis kunna funka , han visar attityd iaf . Söder måste ju ändå få spela och att peta han för pärlan känns som tjänstefel då han har varit en av dom bättre.. Undrar bara hur länge söder stannar om han inte får spela på sin rätta position..

  SvaraRadera
 3. Jäklar va kul med ett konstruktivt inlägg på BB, har vart lite väl mycke domedagsprofektioner på sistone.

  SvaraRadera
 4. anonym 21:02/ Söder kan inte vara på planen om vi vill ha någon som helst tyngd i anfallet. Det går inte att spela både Sana och Söder och just nu är Sana klassen bättre än Söder.

  Anonym 20:59/ Två gånger fail på dig. Dels vill du ta bort vår bästa anfallare som gjorde mål senast och var på vippen att göra två till. Sedan snackar du om att bestämma byten före det att matchen har börjat, vad fan yrar du om människa? Bestämma byten på förhand? Det här är ingen meningslös träningsmatch utan en tävlingsmatch för fan.

  SvaraRadera
 5. ----------Marcus---------
  Adam--Ragnar--Kalle--Dyre
  Sella------Seb-------Sana
  ----------Pärlan---------
  -------Hysén--Drugge-----

  Pärlan vill jag se i en offensiv roll som alltid är i boxen samtidigt som Drugge och hysen skär åt kanterna. Sana och sella står för ett rakt och tydligt spel på kanterna.

  SvaraRadera
 6. Jag ser gärna 442. Men tyvärr sker det först när helvetet fryser till is, eller med ny tränare.

  SvaraRadera
 7. Frankie din elva drar in mkt mer rutin med Hjalle som VB och Sella som högerytter och TO in i mitten. Det kombinerat med ett rakt mittfält och två anfallare + Sana till vänster mer möjlighet att dra inåt banan och komma till skott gör att jag tycker ditt förslag är (om än lite konservativt) spännande. Spännande på så sätt att jag tror det skulle kunna stå upp lite bättre defensivt och sätta igång vårt boxspel. Viktig poäng med att få igång storinvesteringen Pärlan med. Miljonvärvningen som knappt kritiserats, det är dags att han börjar prestera nu...

  SvaraRadera
 8. Ser gärna att vi spelar med två anfallare så vi kan ha alternativ mellan bollar på djupet och en targetplayer / huvudspel.
  Sen mycket spelglädje från spelarna så tror jag vi kan fixa detta.

  SvaraRadera
 9. Fan är det med dig Nemo... du har ju själv inga idéer jävla drygo.

  Sella och TO är gamla och alltid trötta eller skadade(TO) runt 60-70 min, det är feta fakta... det är ju inte skrivit i sten men med tanke på hur dessa gubbar sett ut senaste året känns det ganska troligt att de inte orkar hela matchen.

  Anledningen till att jag vill ha Hysén på kanten är att jag vill ha igång Söder på sin rätta position. Och jag tror även Söder funkar bättre med Pär. Hysén kan göra en hel del nytta även där i en fri roll.

  SvaraRadera
 10. Logi istället för Hjalle.
  Sedan håller jag med föregående om att Söder är den som borde passa bäst ihop med Pärlan på topp.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker vi borde ha lite mer Örebrotänk när det gäller anfallspositionerna. De spelar med tre anfallare, men deras positioner liknar mycket de positioner som blåvitt har med sina yttrar. Om man "officiellt" ser yttrarna som anfallare, kanske man kan använda Hysén på vänsterkanten och Söder på högerkanten. Jag ser gärna Pärlan i anfallet, han måste få en äkta chans.

  T.O. behövs för att T.O. är T.O. Han är inte Blåvitts framtid, men han behövs. Han ger balans tillsammans med Seb. Bjarnason något "framför", alltså mer kreativitet, mindre grovjobb.

  Hysén - Pär - Söder
  Elmar
  T.O. - Seb
  Logi - Kalle - Ragge - Adam
  Sandberg

  Hysén och Söder byter kant ibland. Sella kan ersätta Söder om det är så. Vill man vara defensiv kan man spela Drugge istället för Pär. Bygger på fart, inläggsspel och kreativitet, men med dessutom ett starkt mittfält.

  SvaraRadera
 12. --------Sandberg--------

  Adam--Ragge--Kalle--Dyre

  Sella--Sebban--Sella--Elamr

  -------Sana--------------

  ---------------Tobbe-----

  SvaraRadera
 13. Helmuth Kohl2011-04-12 21:26

  Jag tycker det vore kraftigt tjänstefel att dra ner Hysén som är vår enda anfallare av rang till en vänsterytterposition. Där ska Sana spela, där kommer han bäst till rätta när han kan stiga in i banan och skjuta, något få spelare i Blåvitt kan. Det kryllar inte av skyttar i vårt lag direkt.

  Sedan håller jag med till 100 procent om att det måste till lite "tjong" i försvarspelet så till vida att de måste gå in rejält och rensa med kraft. Bollarna kan inte dumpa ut omkring straffområdet så vi får en andra och tredje våg mot oss samtidigt som Elmar säljer sig en femte gång. Så som Chibuke lurade byxorna av Elmar har jag sällan sett spelare bli bortfintade.

  Elmar köper nog korv på Rambergsvallen ännu.

  SvaraRadera
 14. Anonym 21:23/ Jag gillar att du har klonat Sella! :P

  SvaraRadera
 15. Optimus Prime2011-04-12 21:28

  Anonym 21:17/ Om inte Sella skulle orka spela 90 minuter skulle han inte få starta heller. Vad är det för resonemang att man ska "bestämma" byten före det att en match börjat? Man måste ju se till utvecklingen i matchen för att kunna få känsla för vad som behövs för att lyfta laget eller förändra spelbilden...

  SvaraRadera
 16. Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.

  SvaraRadera
 17. Drugge har inget att tillföra startelvan. Långsammare än Hysén, ja Glenn, idag alltså.
  Pär är snabbare och bättre på huvet.

  SvaraRadera
 18. Simon/ Du har en poäng, men jag tycker det vore tjänstefel att bänka Tobias Sana i det här läget. Han är på väg upp och till vänster har han som fler påpekat här förmågan att gå inåt i banan och ta avslut, på ett sätt som gör honom målfarlig från distans. Samtidigt vill jag absolut inte döda vår förmåga att spela genomstickare mot Hysén i mitten genom att dra ut honom på en kant och spelar hellre med Hysén och Pärlan/Stiller i mitten än att tvunget ha med Söder på planen. Selakovic passningsfot ger hela laget en dimension till och hans effektiva samarbeten med Adam är ett av lagets bästa anfallsvapen när de kommer igång.

  Så jag vill fortfarande ha Sana till vänster och vår skyttekung Hysén i mitten med Sella till höger och två centrala mittfältare som kan fylla på bakom den här anfallslinjen. Men att experimentera framåt är intressant, min uppställning här går mer ut på att hitta tillbaka till ett grundspel som kan ge oss trygghet än att testa något helt nytt. Det tycker jag att vi behöver lite mer självförtroende för och det hoppas jag att ett grundspel kan ge laget.

  Anonym 21:02/ Nej, du kanske inte tycker att han platsar men utifrån min tes om att vi behöver få in tyngd i centrala anfallszonen så bör han eller Stiller in på planen. Robin har inget huvudspel och är som jag ser det en kille som i första hand konkurrerar med Hysén om en plats i anfallet - även i ett 4-4-2. Man kan inte spela killar utifrån tesen "tänk om de blir missnöjda annars" utan efter vad som tjänar laget och föreningen bäst och det är jag övertygad om att vi får fram genom att kombinera en ur duon Robin/Hysén med en ur duon Stiller/Pärlan. Och för mig är det självklart att spela med sin skyttekung centralt i anfallet om det är ett en eller tvåmannaanfall. Och att jag vill ha ett tvåmannaanfall har väl de flesta förstått nu. Sedan tror jag även att det är närmare till hands att gå över från 4-2-3-1 till 4-4-2 än att skifta över till ett renare 4-3-3, i alla fall så länge vi baserat vårt spel på ett 4-5-1-system (vilket 4-2-3-1 är), då det är stor risk att 4-3-3 i praktiken förvandlas till 4-5-1 även i anfallsposition. Och då har vi egentligen inte ändrat något i praktiken utan bara teorin.

  stn/ Lite smak sak, men det du föreslår kan man ju kalla ett "rent" 4-3-3 som är lite längre från 4-5-1 eller se det som ett 4-4-2 där Pärlan blir en slags offensiv mittfältare. Dock tycker jag att du missbedömer Pärlans egenskaper lite, för han är mer en spets än fördelare och det blir den roll man får om man har två forwards framför/vid sidan av sig som bägge har kvicka fötter och djupledsspel som sina fördelar. Pärlan själv är en djupledslöpare i grunden och det är snarare så att Blåvitt försökte omvandla honom till en target (och lade ner det) inför säsongen 2010...

  Anonym 21:13/ Jag tror det kan vara en tillfällig lösning, att plocka in rutin och få in fler killar som varit med i pressade lägen. Dessutom har de rutin av att spela tillsammans med det här laget vilket gör att omgivningen känner sig trygg med Hjalle, JO och Sella. Det kanske inte är något som bör permanentas, men tillfälligt vore det smart ur en trygghetsfaktor, tycker jag.

  Anonym 21:22/ Varför tycker du att Söder borde passa bäst med Pärlan på topp? Och om du vill dra ner Hysén, hur ser du på att vi tar bort vår bästa målskytt från anfallet - samtidigt som vi petar vår förmodligen formstarkaste spelare, Sana, ur laget..?

  Hemuth Kohl/ Jag håller med dig till 100 procent.

  SvaraRadera
 19. Maila detta till kamratgården!

  SvaraRadera
 20. Jag läste texten och kunde inte riktigt avgöra om det var ett elakt skämt om att vi slår mycket tjongbollar eller inte. Hur som helst så är det en rad idéer som jag inte vill se. Vi behöver inte fler tjongbollar, vi behöver inte fler trötta spelare som Hjalmar och TO i elvan och vi behöver inte spela ännu mer primitivt än vad vi redan gör.

  Vad vi behöver är att hitta glädjen och entusiasmen i spelet, det får vi genom att våga spela och ingjuta mod i spelarna. Vi ska SPELA fotboll, testa det för en gångs skull, vi har många spelare med fin teknik som skulle må bra av det.

  Min startelva:
  Sandberg
  Adam-Kalle/Dyre-Ragnar-Logi
  Sana-Elmar-Seb-Hysén
  Drugge/Pärlan-Söder

  Två naturliga yttermittfältare och en Söder som får spela på sin riktiga position. Ett spelskickligt lag.

  SvaraRadera
 21. Har inget med uppställningen att göra ... men Kim får inte så mkt speltid vad jag förstått i FCK, kanske kan man locka "hem" han igen?

  SvaraRadera
 22. Säkert jättebra. Jag slutade dock läsa när jag såg Sir Alex (?!) på bild. Ganska fort med andra ord.

  SvaraRadera
 23. joy 22:09/ Du är nog van vid bildböcker. Håll dig till det.

  SvaraRadera
 24. Så här skulle jag ställa upp på måndag om jag coachade laget.

  MV: Sandberg

  HB: Adam
  MB: Ragnar
  MB: Kalle
  VB: Logi

  HM: Sella
  MF: Seb
  VM: Elmar
  OM/Target: Drugge

  F: Söder
  F: Hysen

  En 433 uppställning med Drugge med en liten lägre position än söder/hysen som target framför seb som fördelar ut bollarna på kanten eller skickar vidare i djupet.

  Om Seb kroknar, ner med drugge alernativt in med JJ på seb's position in med stiller/pär på drugges. Sana som kantspelare vid eventuellt byte på någon kant och pär/stiller på forwardsidan.

  SvaraRadera
 25. Vad kul att läsa något positivt för en gång skull :)

  SvaraRadera
 26. Mer långbollar.. då har vi rätt tränare igen då alltså.
  Elmar blev sågad efter en match i sin rätta postition när han antagligen mötte en av allsvenskan för tillfället bästa spelare. Elmar kämpade på i alla situvationer och sköt ett snyggt skott och två grymma krosspassningar. Passningsspelet var klart bättre i första halvlek fast även andra.

  Om Tomas spelar som han gjorde i slutet förra året så kan jag tänka mig tomas för då var han bra på alla sätt.
  Söder är våran största tillgång. Vi var nära att få minst 30 mille förra året. Har Per fått något anbud? Söder ser kvick ut och speciellt så vågar han nu gå in i dueller igen.

  Sella är alltid usel mot bättre motstånd. Han kan inte finta bort för bra spelare. Hans inlägg bygger på att han lurar sin försvarare inte på speed vilket han inte har. Per ser ganska bra ut så visst skall han få chansen lite mer och mer. Hellre 4-3-3 som vissa anser iallefall hemma. Det gör oss atraktivt för ungdomar och då kan vi bygga en framtid. Det vi saknar är ju en defensiv mittfältare av rang. Vi saknar verkligen Gustav Svensson.

  SvaraRadera
 27. Helt rätt tänkt Frankie! Satt faktiskt och funderade i samma banor tidigare ikväll. Vi måste får lite trygghet och rutin in på plan nu. Därför är T.O. (och Sella) viktiga på måndag.

  ---------Sandberg---------
  Adam--Kalle--Ragge--Hjalle
  Sella---T.O----Seb---Elmar
  ---------Drugge-----------
  ----------Hysén-----------

  Elmar: Jävligt dålig sist, men han är ojämn och brukar skärpa till sig efter en plattmatch.

  Drugge: Tror inte Pärlan kan leverera mot Helsingborgs försvar. Är osäker på om Pärlan kan leverera alls (sedan han kom till Blåvitt har jag bara stört mig på honom). Men Pärlan kan vara ett alternativ att byta in om det behövs i 70:e minuten. Eller Stiller.
  Drugge har ju bra rutin! Måste vara med från start. Har på känn att han gör en balja mot Helsingborg också.

  Söder: Gillar pajken som fan och önskar att han skall ta det där extra klivet som vi alla vill att han skall göra. Men det känns fortfarande som han väger för lätt. Svårt att ta med honom från start i en viktig match mot Helsingborg.

  Sanna får komma in om Elmar inte är bra och Söder får komma när Sella inte orkar mer.

  Elmar vs. Sana är jag mest osäker på. Men mitt val blir Elmar.


  Men jag tro att J.O. kommer formera så här:

  ---------Sandberg---------
  Adam--Kalle---Ragge---Logi
  Sella---J.J.----Seb---Sana
  ---------Drugge-----------
  ----------Hysén-----------

  Om J.J. blir frisk dvs...
  Eller inte har tagit livet av sig pga all mobbning :-)

  SvaraRadera
 28. Ja du Frankie. Förvånad över du inte föreslog i första stycket att vi skulle ta hem Wallerstedt. Slutade läsa efter att hjalles namn dök upp i det andra.

  SvaraRadera
 29. Bara vi slipper JJ så är jag nöjd :) men hoppas på en 4-4-2 men det lär la aldrig hända med JO?

  SvaraRadera
 30. Anonym 22:02

  Kan skriva under på det. Att satsa på, i mina ögon, trötta och lättlästa spelare pga av deras "rutin" samt att förespråka långbollar och riskminimering är fel väg att gå. Om så blir fallet är jag inte det minsta förvånad om våra unga talanger söker sig till andra klubbar inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 31. Tycker att du har helt rätt Frankie. Kör på den taktiken och tillsätt Roger Gustafsson som tränare.

  SvaraRadera
 32. Frågan är vad som ger mest trygghet...?

  1. Att röra om i grytan och ta in rutinerade spelare.

  eller...

  2. Att hålla sig till sin plan och försöka spela med så liknande lag som möjligt. Att börja byta ut de unga spelarna nu (Sana, Söder) kanske kör deras självkänsla i botten.

  SvaraRadera
 33. Mycket bra inlägg, du är inne på helt rätt linje även om man kan ha små synpunkter på uttagningen

  SvaraRadera
 34. Marcus Sandberg
  Adam Ragnar hjalle dyre
  Sana Seb Drugge Logi
  Stiller Hysén

  Jag testar Logi som vänstermitt borde kunna funka där, väljer stiller framför pär men spelar egentligen ingen roll vem av dom spelar. Ungefär lika dåliga:)

  SvaraRadera
 35. Kan lova er gott folk att Hysén skulle betyda ännu MER om han får starta på vänsterkanten. Låt våra andra talangfulla anfallare få chansen, vi har MÅNGA!

  ADAM - RAGNAR - KALLE - LOGI

  SEBASTIAN
  SANA HYSEN
  DRUGGE
  SÖDER - PER

  SvaraRadera
 36. Kan vi inte alla en gång för alla enas om att vi aldrig mer skriver att vi förlorat två matcher eller spelat dåligt i två matcher. Eller att JO riskerar få sparken efter två matcher...

  Vi har inte varit dåliga i två matcher. VI HAR VARIT DÅLIGA I TVÅ ÅR!

  SvaraRadera
 37. anonym 23:19/ Nu snackar vi om en match, inte 100 matcher. Vi måste göra något för att bromsa det faktum att vi håller på att rasa ihop totalt. Det gör man inte genom att köra experiment med laguppställningar vi aldrig haft innan och spela alla yngre bara för att de är unga...

  SvaraRadera
 38. Ditt förslag har samma problem som spelsättet JO kör med. Seb och olsson på mittfältet kommer ge för låga utgångspunktere och leda till att för få folk följer med i anfallen. Det fungerar som bottenlag men inte om man vill föra matcherna.

  Jag hade hellre sätt de här spelarna

  Sandberg

  Adam-Kalle-Ragnar-Dyrestam

  Selakovic-Eriksson-Sana-Elmar

  Hysén-Söder

  Hysén är tillräckligt bra på huvudet för att det ska fungera. Med detta system kan man variera inlägg från kanterna med instick från främst Sana i djupled på Hysén och söder. Som truppen ser ut i nuläget är den dock bäst anpassad efter spel i djupled snarare än inlägg i min mening. Skulle inte det här fungera under en match kan man alltid sätta in Pär istället för Söder och Drugge istället för Sana och satsa mer på inläggspelet. Man kan också variera med att starta Drugge och Pär i matcher där det på förhand ser ut att behövas mer tungd i anfallsspelet.

  SvaraRadera
 39. anonym 23:47/ Det är ju inte spelarna som i sig är för defensiva utan de roller de får av tränaren. Precis detta utvecklar han ju i hela stycket om tvåvägsspel...

  SvaraRadera
 40. Markus

  ---ADAM---Ragge---Kalle---Dyre
  -----------seb------------Sana------------------Tobbe
  ---------Sella-------------
  ----Söder---Drugge---------

  SM-GULDET HADE REDAN VART SÄKRAT MED DENNA UPPSTÄLLNING

  SvaraRadera
 41. Seb skall ju givetvis vara defensiv mitt och tobbbe å tobbe på kanterna i ovanstående 11a med sella som offensivmitt

  SvaraRadera
 42. MV:Sandberg

  HB: Adam
  MB: Ragge
  MB: Kalle
  VB: Logi

  DM: SEB

  HM: Sana
  MM :Stella
  VM: Söder

  Släpande/friroll: Drugge

  F: Hysén

  SvaraRadera
 43. Jag vill att Blåvitt ska vinna, sen skiter jag i om man gör det med 4-4-2 eller 8-1-1.

  Strutsarna som kan påverka sitter väl ändå bara med sina huvuden i sanden så det känns rätt menlöst att lista ut hur fan blåvitt ska spela för att vinna. Eller så är det så att det inte är så jävla enkelt som folk vill få det till. Vad vet jag?

  SvaraRadera
 44. Inbillar ni er att speliden efter alla dessa förluster kommer att förändra något?
  Inte en chans !

  Här krävs större trupp bredare lag.
  Plan B då inte plan A fungerar.
  En ny tränare och om det ska krävas så adjö Mild.

  Mild inser inte allvaret och gjorde inte det redan förra säsongen då han sa vi har inga problem vi ska arbeta hårdare.
  Vad sa han till sportsday JO stannar, punkt!

  Inget fel på människorna i sig men det ska ju inte drabba en hel stad och ett helt lag för att man har gjort sitt då det gäller att leda en klubb eller ett lag.

  Vet inte men fotbollen blåvitt spelar i dag gör en deprimerad.
  Tyvärr kommer laget att harva långt ner i tabellen och förändringar är något vi kan drömma om.

  Finns bara ett recept det är tomma läktare , då blir det fart garanterat !

  SvaraRadera
 45. Sandberg
  Adam - Kalle - Ragge - Logi
  Sella - Seb - Drugge - Sana
  Söder - Hysén.

  Tycker detta är en ganska intressant elva. Passningssäker högerkant, fartfylld vänsterkant, stark backlinje, bollvinnande innermittfält, två iskalla målskyttar längst upp. Dock inga riktigt nick starka spelare i anfallet, jag är säker på att det skulle lösa sig ändå.

  SvaraRadera
 46. Killer Stiller istället för Pär.

  SvaraRadera
 47. Boring.

  Skriv lite om GAIS istället.

  SvaraRadera
 48. I stort sett bra men min åsikt är in med söder på topp och hyssen på sin vänsterkant. OK testa Pärlan några matcher på topp
  Sen är det tveksamt om sebban platsar-han verkar fått hybris av alla lovord. Det är bättre om han springer och sparkar som han gjort tidigare än att han försöker vara tekniker

  SvaraRadera
 49. Sandberg
  Adam - Kalle - Ragge - Logi
  Sella - Seb - Drugge - Sana
  Pär- Hysén.

  SvaraRadera
 50. "Återgå till tjongfotbollen"?????Snacksa om NOLL insikt.Vilken typ av fotboll har ni spelat sista 10 åren??????????

  SvaraRadera
 51. så vi ska peta drugge efter två matcher precis som dom gjorde med pärlan förra året? Ge drugge tid

  SvaraRadera
 52. Marcus Sandberg
  Adam Johansson-Ragnar Sigurdsson-Karl Svensson-Mikael Dyrestam
  Stefan Selakovic-Sebastian Eriksson-Thomas Olsson-Tobias Sana
  Robin Söder-Tobias Hysén

  SvaraRadera
 53. Till min glädje ser jag att fler och fler, nu oxå Wernersson, inser att blåvitt behöver spetsspelare.

  SvaraRadera
 54. Lägg av dom rosa fjolltröjorna och vi kommer att börja vinna. Vem fan kan känna sig som en vinnare i en sån fjolldress?

  SvaraRadera
 55. Finns bara ett recept det är tomma läktare , då blir det fart garanterat

  SvaraRadera
 56. YTT

  Jag anser att det är just spelarna i sig som är för defensivt lagda och att ett mittfält med Olsson och Eriksson kommer att ge samma problem som i dagens trupp. Vi behöver en kreativ tvåvägsspelare och det anser jag inte att Olsson är. Han har haft sina bästa dagar och har inte varit bra de senaste säsongerna. För mig är det obegripligt hur man kan kritisera Selakovic för att vara för långsam samt anklaga honom för att ha sett sina bästa dagar och samtidigt promota Olsson som vissa verkar göra. Vi9sst man kan lägga Olsson på en högre utgångspunkt, men det kommer inte att göra att han fungerar bra där för det.

  Sedan anser jag visserligen att utgångspunkten på den centrala mittfältaren ska vara högre än Frankie antyder och i Frankies roll kan nog Olsson fungera bättree än i min. Men faktuk kvarstår; jag tycker inte Olsson håller som startspelare i ett lag med IFKs ambitioner.

  SvaraRadera
 57. vf inte Drugge bredvid sebbe hade varit kul hans passning fot har inte många i den här ligan

  SvaraRadera
 58. Spelar ingen roll hur laget formeras. Skit är skit och snus är snus.

  SvaraRadera
 59. Heja tjong! In med lagerbäck!

  SvaraRadera
 60. Nej till tjongbollar! Sådant larv behvös inte med den skicklighet som finns i blåvitts trupp. Det gäller bara för JO att få ihop killarna att lita till varann att det kan spela en kontrollerad offensiv fotboll med god rörelse.

  --------Marcus---------
  Adam-Ragge-Kalle-Logi-
  TO
  Sella----------Hysén
  Drugge
  -----Söder---Sana-------

  SvaraRadera
 61. Dahlin
  adam ragge kalle volgi

  söder seb to sana

  (drugge mot TO vid OFF)
  sella hysen

  SvaraRadera
 62. Helt rätt 4-4-2 är det enda rätt nu. Tålamod är inte alltid av godo

  SvaraRadera
 63. Har redan börjat blanda ihop matcherna, men jag tror det var i träningsmatchen mot Landskrona som jag tyckte Drugge hade fina intentioner att, med ryggen mot mål, skarva vidare bollar med huvudet till Tobbe. Skulle gärna se följande uppställning:

  ----------Marcus---------
  Adam--Ragnar--Kalle--Dyre
  Sella------Seb-------Sana
  ----------Drugge---------
  ----Hysén--Söder/Bärkroth

  SvaraRadera
 64. Jonas 16:56/ Om det nu är bloggposten du kommenterar får jag be dig att läsa en gång till. Jag förespråkar inte tjongbollar i offensiven utan i försvarsspelet. Att rensa väck den för kung och fosterland istället för att hålla på och peta och försöka att väggpassa sig ur situationerna vilket gör våra omställningar sjukt långsamma och laget sårbart när vi tappar bollen. Bättre med ett inkast till motståndaren än att de bryter bollen medan vårt lag är på väg upp och med ett par touch kan komma till avslut.

  SvaraRadera
 65. Ett 4-4-2 är absolut att föredra nu, och jag anser att vi har mycket bra spelare och bredd för att kunna utveckla ett mycket bra 4-4-2 spel.

  Ett 4-4-2 spel som ska baseras på mycket rörelse och bollinnehav, och bra kantspel med en bra variation mellan inläggspel och skära inåt i banan.

  Sandberg
  Johansson-Dyrestam-Sigurdsson-Logi
  Sekakovic-Bjarnason-Eriksson-Sana
  Söder-Hysén

  FÖRSVAR:
  Två spelskickliga ytterbackar i Adam och Logi som vågar och trivs med gå med upp i anfall för understöd och/eller inlägg. Dem får dock inte glömma deras defensiva förpliktelser.

  Mittlåset är jätteviktigt för att få den stabilitet som behövs bakåt, så det första att jobba med för JO är att hitta det perfekta mittbacksparet.

  MITTFÄLT:
  Centralt är det Sebastian som känns helt given på en av de två platserna centralt som en 'box-to-box' mittfältare. En Darren Fletcher typ, teknisk, bra passningspel och duktig på att vinna boll. Om den andra mittfälts platsen blir valet dock svårare. Jag ser gärna en tvåvägsspelare som ligger djupt i banan och fördelar bollar, och Elmar visade senast mot Häcken att han kan spela i sådan roll utmärkt med sin mycket fina spelförståelse och passningspel. Vi har även Olsson och Jakob som ger mycket bra bredd i den rollen. Jättetalangen Joel Allansson finns också att tillgå om man skulle behöva lite fart och kreativitet centralt.

  Nu till yttermittfältet där Sana och Selakovic just nu är givna på varsin kant. Sana till vänster som är mycket snabb, teknisk, bra skott och mycket bra spelsinne och passningspel samt bra inlägg. Skjuter nästan lika bra med vänstern som med högern. Från vänsterkanten bryter han ofta inåt i banan för skott, dribbling eller passning. Selakovic tar hand om högerkanten med sina underbara inlägg och passningar. Sella saknar dock den riktiga speeden för att enklare komma runt sin back för inlägg, och därför ser jag ett nyförvärv som kan ta över efter Sella, och vad sägs om superlöftet Filip Tronét från Västerås SK. Mycket snabb och fina inlägg.

  ANFALL:
  Den svåraste delen, tycker jag. Hysén är given alla dagar i veckan som spjutspets längst fram. Bredvid ser jag Söder i en lite mer tillbaka dragen roll, att det nästan ser ut som ett 4-4-1-1. Där är skillnaden från alla andra lag som spelar 4-4-2. Söder med sin teknik, kvickhet och fantastiska spelförståelse kommer att agera i en mer fri roll bakom Hysén och passa, dribbla, skjuta. Hysén ska spela som han alltid har gjort, alltså att ligga mycket tätt på försvararna och vara beredd på att sticka i djupet. Han passar som sagt perfekt i den rollen med sin speed och sitt spelsinne samt sin oerhörda målfarlighet. Väldigt lik det sätt som Sir Alex använder Rooney-Chicharito används på, och likt Chicharito så kommer Hysén att ösa in mål framöver. Bra backup i Pärlan och Drugge ifall man vill ha en spelare som kan hålla fast bollen där uppe med deras storlek och teknik.

  I överlag väldigt lik det sätt som Sir Alex väljer att spela på. En taktik som jag är väldigt svag för, och den kan vara attraktiv och rolig med rätt spelare på rätt position. Jag tror t.ex. att Söder kommer att bjuda på show i den rollen tillsammans med framförallt Sana på vänsterkanten.

  Kom igen nu Blåvitt!

  SvaraRadera
 66. Dahlin

  Adam Ragge Kalle Logi

  Elmar seb

  Sella Sana Hysen

  Drugge

  SvaraRadera
 67. Anonym pundare 12/4/11 22:27

  Jo, exakt. Eller så hatar jag Sir Alex och Man utd. Eller vad tror du? Pajas.

  SvaraRadera
 68. In med Pärlan?
  Ni måste fan vara desperata.

  SvaraRadera
 69. Ett alternativ skulle kunna vara att spela ungefär 4-3-3 (eller mer 4-5-1)

  Med en nickstark targetforward uppe i mitten, Pärlan/Stiller som tar emot bollar och antingen skarvar bollen vidare offensivt eller tar ner till mötande mittfältare i form av Drugge, Sebban och Sana, som sedan kan gå själva eller fördela bollen offensivt ut mot Söder och Hysén som löpande offensiva yttrar.
  Sebban tar rollen som den innersta mittfältaren som samtidigt kan löpa snabbt bakåt för att connecta med mittförsvaret vid behov.

  Här finns utrymme för att byta in spelare som Elmar, Thomas Olsson, JJ på innermitten, samtidigt som Mustafa och Bärkroth i sinom tid finns tillgängliga för kanterna.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.