2011/04/11

"Jag tycker vi på BaraBen har passerat gränsen nu"

DEBATT. Med senaste tidens resultat har många funnit anledning att kritisera ledare, spelare, organisation med mera, och den retorik vi som supportrar väljer är ofta mycket olik varandras. Gruppen "fotbollssupportrar" är långt i från en homogen grupp, och med våra allmäna olikheter följer logiskt nog också olika sätt att ventilera vår kritik, vår frustration, våra tillrättavisningar, eller vad det nu handlar om. Det har alltid varit högt i tak vad gäller supporterkritik. Eller snarare helt saknat tak. Att som spelare eller ledare bli verbalt angripen från enskilda ur publiken är vardag.

Men hur långt får man gå i sin kritik? Finns det någon supporteretik att följa? Det har åtminstone vi som bloggar på BaraBen anledning att fundera över. Med en viss läsekrets följer visst ansvar. Friheten att yttra sig på nätet, och enkelheten i att göra det, måste följas av eftertänksamhet och respekt för de som kan tänkas läsa. Bara för att man kan innebär det inte att man ska, och spelare i Blåvitt ska, enligt min mening, inte behöva läsa vilken skit som helst om sig själv eller om lagkamrater.

När man angriper en annan människa med kritik måste det vara ändamålsenligt och konstruktivt, i annat fall är det meningslöst och i värsta fall skadligt. Fotbollsspelare är människor precis som alla andra, men man har ett publikt yrke där man behöver tåla lite mer än alla andra. Men man ska inte som fotbollsspelare behöva stå ut med vilken skit som helst. Vad folk skriker på läktaren kan nog ta styggt hos en del, men det blir väl en vana.

Däremot konturlösa hån mot enskilda spelare eller ledare som vi har kunnat läsa på BaraBen tycker jag är klanderligt, onödigt och jävligt tråkigt. Jag vill att vi ska nagelfara föreningen, diskutera taktik, spelare, ledare och organisation. Men det finns en gräns, och den tycker jag att vi har passerat. Jag blir ärligt talat ledsen över vad en del spelare och ledare ska behöva stå ut med. Människor som gör sitt absolut jävla bästa för att vårt lag ska ta poäng, som brinner för det lika mycket som vi gör, de ska vi inte peka ut, trycka upp mot väggen och ställa till svars bara för att frustrationen rusar okontrollerat i huvudet.

Säg vad fan ni vill i små sällskap och slutna rum. Sitt på arenan och släng käft med bänkgrannen om någons dåliga prestationer, om laguttagningar, om någons fula frisyr eller vad fan det nu handlar om. Men ska kritiken riktas utåt och finnas till allmänt beskådande. Gör det i så fall med eftertanke och respekt.

41 kommentarer:

 1. Haha Auburger vs Joakim i en klassisk Baraben.com-beef alltså?! Vem går segrande ur striden...

  SvaraRadera
 2. sämsta jävla skit jag läst, gå och lägg dig Joakim.

  SvaraRadera
 3. Bra uppsummering av de senaste artiklarnas diskussioner. Håller givetvis med dig om allt.

  Bra skrivet!

  SvaraRadera
 4. Mycket kloka funderingar. Eget ansvar och konsekvenser av ens eget handlande bör alltid finnas med i debatten i dessa sammanhang. Det är risk för lynchmobbstänkande när det går emot, på samma vis som det blir tokhyllningar i grupp när det är medgång. Det kan låta väldigt förmätet men vi på BaraBen har likt grupperingar som SK Änglarna och Ultras GBG ett ansvar för hur våra sympatisörer reagerar när vi gör olika statements.

  Dock skall man ha det på det klara med att samtliga inlägg på BaraBen.com är den enskilda skribentens personliga reflektioner och åsikter. De enda gångerna vi gör kollektiva utspel görs de under nicknamet "BaraBen.com" alternativt med ett flertal signaturer under den aktuella bloggposten.

  SvaraRadera
 5. Håller med dig Jocke, Auburgers artikel är ju bara ren skit. JJ spelade inte en minut mot Häcken och Auburger-kamma daj!

  Jag vet inte vad jag vill läsa på Baraben just nu men jag tror att det är att vi supportrar ska gå till matcherna och visa att vi iaf har lite jävla stake och hoppas att detta kan smitta av sig på laget. Det är det enda som känns konstruktivt i detta läget.

  SvaraRadera
 6. Den dagen JO hittar alternativ till vår odugliga 4-2-3-1 taktik ska jag sluta kritisera honom.

  Och vad det gäller posten om JJx11: jag förstår inte hur man kan tolka den som mobbning av JJ. Den driver ju med JO och ingen annan.

  SvaraRadera
 7. Laphroaig BaraBen2011-04-11 18:41

  Anonym 18:33/ Din kommentar är något av beviset på hur fel det kan slå i skallen på folk när de inte får som de vill. Du håller inte med och då tycker du att det är "det sämsta skit du läst" och att skribenten ska "gå och lägga sig". Då undrar jag:

  - Har du läst något annat än baksidan på mjölkpaket fram tills i dag?

  SvaraRadera
 8. Varför vågar ni inte kritisera den som ligger bakom dagens Blåvitt? Är ni rädda för att få skäll eller inte någon intervju nästa gång ni möter honom. Svara gärna på det om ni orkar.

  Det är sportchef Håkan Mild som håller Jonas Olsson om ryggen. Det är Mild som ansvarar för de spelare vi har och de spelare vi värvat. Hur går det för våra karaktärsspelare. Varför har vi inte värvat någon konstruktiv mittfältare på flera år (Drugge räknas inte) trots att vi tappat flera bra spelare? Trots att vi har relativt bra ekonomi för att vara ett allsvenskt lag.

  Varför, varför, varför? Och varför är ni så rädda för Håkan Mild? Varför ställer ni inga frågor till honom, ni som jobbar nära klubben.

  VARFÖR?

  SvaraRadera
 9. kan bara instämma i kritiken.Ifall man vill föra krig mot laget, spelarna, tränarna mfl gör det med konstruktivitet och inte genom att tokhåna en spelare som inte ens lirade mot röva...

  SvaraRadera
 10. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 11. Skäms som blåvitt supporter. 0-1 mot ÖSK, sedan 3-1 till Häcken efter att HELA laget viker ned sig. Ngt är j-igt galet i föreningen. Vinnarmentaliteten är som bortblåst. Skall man nu inte kunna kritisera laget, enskilda spelare. Vuxenmobbing? Är det ngn som fått utstå en massa skit är JO.Plötsligt tycker halva Gbg att Jakob är en lysande, lovande, blixtsnabb tekniker. Han e kass, hjar jag alltid tyckt. Basta

  SvaraRadera
 12. Anonym 18:42/ Jonas Olsson har operativt ansvar för IFK Göteborgs A-trupp och enligt Håkan Mild har han fått precis den trupp han vill ha. Därmed kan man knappast börja klandra sportchefen för resultaten i det här läget. Om sportchefen bedömer att vi ska ha samma tränare framöver – nu pratar jag inte om i morgon utan ett par månader framåt – och det inte fungerar, då bör diskussionen om detta val absolut hamna i fokus för debatten. Men så länge våra tränare inte anser att vi behöver något annat spelarmässigt för framgång så bör ju även huvudansvaret ligga på tränaren för resultaten.

  SvaraRadera
 13. Laphroaig BaraBen: Ursäkta, men gör inte du samma fel som den du kritiserar nu?

  SvaraRadera
 14. Ja som jag påpekat tidigare och som anomyn 18.42 säger så kommer JO:s avgång som sker om några omgångar om kräftgången fortsätter att följas av Mild avgång eller krav på dennes avgång. Om man förstår att 1+1=2 så är det det logiska utfallet. Mild gör sig större än klubben genom att inte erkänna sitt felbeslut för sin stolthets skull. Sådant har tyvärr sänkt många klubbar...

  SvaraRadera
 15. Vet du vad en spelare tjänar? Vet du hur många arbetstimmar i veckan en spelare arbetar? Vad har dom betalt per timme?

  Med tanke på att den summan är hög, flera gånger högre än en vanligt snittsvenssons lön, så skall dom faktiskt ta lite kritik. Så jävla enkelt är det.

  SvaraRadera
 16. Bra skrivet, Joakim! Håller helt med.

  SvaraRadera
 17. Det är Seppo och mild som har ansvaret och mycket bra betalt för det. Spelarna och tränare har också ansvar och mycket bra betalt.
  Baraben har genom åren ridit på sitt öppna sätt att driva bloggen.
  Det har varit ett "andningshål" för frusterade (och glada)fans.
  Gemensamt för ifk spelare och bloggar är att vilja ta ansvar synas få fina priser, tjäna pengar.
  Det är vi som betalar för det och ger er uppmärksamhet, utan oss är nämda ingenting.
  Tänk på det innan ni väljer att vara arroganta eller tillrättavisande.

  SvaraRadera
 18. Anonym 19:45/ Hur är Joakim arrogant eller tillrättavisande när han tar en saklig debatt om BaraBens egna ansvar vid negativa skriverier? Jag tycker inte han är arrogant för fem öre utan väcker till eftertanke. Sedan behöver du inte hålla med honom om det han skriver, men det innebär ju inte att tröskeln för vad som tillåts att skriva på BaraBen har sänkts, bara det att vi även tar öppen debatt om vad som publiceras och vilka effekter det har för omgivningen på olika vis...

  SvaraRadera
 19. Spelare och ledare behandlas redan med silkesvantar i sverige, om nagra kommentarer pa en blogg uppror sa mycket sa ar det kanske dags att hitta en annan sysselsattning

  SvaraRadera
 20. Joakim, bra skrivet, håller helt med.

  I övrigt har väl "Laphroaig BaraBen" återkommande visat att han/hon inte är den skarpaste kniven i lådan. All kritik mot baraben bemöts med "öööh e du döm i hövve elle!"

  SvaraRadera
 21. Håller med om att verkliga problemet nog ligger en nivå högre än JO. JO måste bort, ingen tvekan om det. Men den som skrivit under och "attesterat" spelidé och värvningar är ju Mild. En tjänsteman som inte gör sitt jobb får ju sparken och det är som det ska. Men ju längre det pågår, desto fler fingrar pekar helt naturligt på personalchefen.

  Mild lär ju fortsätta att tillsätta folk enligt samma filosofi, leta "smarta" karaktärsvärvningar och fortsatt propagera för en "blåvit fotboll" som resten av världen läst av och manövrerat ut för längesen. Så vad förändras om vi får in Lasse Lager eller annan av Mild godkänd kandidat? Har vi verkligen tagit ett steg framåt då, eller bara ett steg åt sidan?

  Jag hyllar och tackar Mild för allt han gjort, speciellt för hans ledarskap i en svår tid, som kröntes med guldet -07. Men allt har sin tid, och kanske är det dags att gå vidare. Det är ingen skugga över Håkan, men ibland är det bara en frisk vind som kan göra rent hus...

  SvaraRadera
 22. Har skrivit det förr men skriver det igen, Vi är Blåvitt fans och vi ska stötta vårat lag i vått och torrt! Mild, Seppo, Jonas, Stefan med flera är anställda av klubben vi älskar.

  Vi måste se till att stötta vårt lag även i motgångar. Ja jag vet att det är frustrerande att laget viker ner sig i andra halvlek men vi på läktaren måste fortsätta peppa gänget på planen.

  Vi är Sveriges och nordens mest meriterade lag historiskt sett.
  Just historia är ju något att rida på, varför inte låta hela A-truppen se filmen om Blåvitt så de vet var vi ska vara!?

  Jag kan bara gå till mig själv och konstatera att jag jobbar bäst när jag har stöd från kollegor, chefer och kunder. Känner jag mig orolig, nedstämd eller dålig så presterar jag sämre. Om man håller med mig om känslan på jobbet när vi presterar bäst så tycker jag att vi ska sluta med aik-skiten att bua ut våra hjältar, och istället sporra dem till stordåd!

  SvaraRadera
 23. Frankie: jag ber om ursäkt att det uppfattades som om baraben och joakim är arroganta, det är dom inte! Däremot ifk är arroganta och självgoda. Joakim, Frankie, baraben vill ha uppmärksamhet och fina bloggpriser.
  Det är pga våran uppmärksamhet.
  Baraben cinq points.

  SvaraRadera
 24. Väl skrivet

  SvaraRadera
 25. UNDERBART!
  det är ren mobbning från vissa håll här på baraben. klart man ska få kritisera, men man ska inte gå på så hårt...

  SvaraRadera
 26. Word Joakim. Den här rösten behövde en debatt som håller på att spåra ur.

  SvaraRadera
 27. Spelarna borde lärt sig vid det här laget att inte läsa forum och bloggar...

  SvaraRadera
 28. Visst, spelare och ledare kanske tjänar bra och kanske borde kunna ta kritik. Men det betyder ju inte att de kan det. Håll kritiken konstruktiv, annars finns det inte en chans att spelare och ledare förbättrar sig.

  SvaraRadera
 29. Löjligt om inte spelare och ledare kan ta både konstuktiv och hård kritik från fansen.
  Jag har varit både i norge med småorter i högsta ligan och degerfors i allsvenskan. varje minut på dygnet fick dom höra av fansen vad dom gjort rätt eller fel. Där va kapningarna verbala ansikte mot ansikte ungifär under fotknölarna ibland. dom tjänade mycket mindre än dessa sk stjärnor i blåvitt..

  SvaraRadera
 30. det finns alltid ett ansvar för baraben redaktionen över vad som läggs ut. att hänvisa till att det är skribentens personliga åsikt är att smita från ansvaret frankie..

  SvaraRadera
 31. Högtravande, felstavat och fånigt nonsens. Att sätta ut elva Jakob Johansson-skallar är i mitt tycke väldigt ljummen och småtrevlig satir. Om inte det går för sig, Joakim, så är ju blåvittfolket mer lättkränkt än en engelsk hovdam.
  Snacka om att sila mygg och svälja kameler. Så mycket osmakligt skräp som kastats ut här i Barabens namn ... men att sätta ut elva ansikten på Jakob Johansson - där går Joakims gräns.

  Hade jag varit spelare i IFK Göteborg hade jag nästan krävt att pöbeln skulle ogilla mig om jag höll superettanklass. Hade jag varit Olsson eller Mild så hade jag kastat in handduken och överlämnat förarsätet för länge sen, bara för att få till minsta förändring.

  Men du tycker att vi fans ska sitta och mumla med bänkgrannen, applådera eländet och absolut inte ironisera över Jakobs uselhet och det faktum att Jonas Olsson är på väg mot en fjärde fiaskosäsong?

  SvaraRadera
 32. Alla verkar inte förstå vad det är som står i Joakims bloggpost. Han manar till konstruktivitet ide negativa skriverier som förekommit på BaraBen. Det innebär ju inte att man inte ska få klaga överhuvudtaget.

  Det är ju fortfarande inte JJs fel att Jonas Olsson tar ut honom gång efter gång. Det är ju inte helt Jonas Olssons fel att Håkan Mild sitter på sin stol och håller honom om ryggen och så vidare. Visst kan alla bli bättre och det gäller även supportrar och skribenter på BaraBen.

  SvaraRadera
 33. Gränsen passerade för längessen vad gäller JJ.
  Vilket Patetiskt försök att rentvå er blogg...

  SvaraRadera
 34. Jag har och kommer aldrig kritisera enskilda spelare när det gäller djupare/större problem i en förening.
  Det är styrelsen som bär ansvaret när det går åt helvete.
  Ifk har haft tid pengar och besservissrar men ändå inte åstakommit nånting.
  stick ut hakan nu då i era flotta villor och löner. jasså ni törs inte? vi vill bara snacka fotboll med er..

  SvaraRadera
 35. BÄSTA SOM SKRIVITS PÅ BARABEN PÅ OTROLIGT LÄNGE

  SvaraRadera
 36. Att inte höra ett knyst från mild eller seppo är för mej ett klart svar: "ni sitter inte i styrelsen"
  Då får vi se vad styrelen tar för ansvar..

  SvaraRadera
 37. Bra skrivet Joakim.

  SvaraRadera
 38. WM måste ingripa NU!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.