2009/10/04

Om Nanne varit blåvit

Sir Alex är som bekant brittiska öarnas obestridda kung vad det gäller ”mind games”, han driver de övriga tränarna till vansinne. I Sverige har vi ingen konkurrent, den som kommer närmast är Nanne Bergstrand som alltid lyckas framställa sitt lag som underdogs. Han lyfter vid varje match över favoritskapet på motståndarna som får kramp och mental kollaps. Denna underdog-taktik verkar fungera väldigt bra, den har resulterat i SM-guld förra året och Cup-guld året innan. När han inte kan använda sig av denna taktik, som igår när man mötte tabelljumbon ÖIS, ja då åker Kalmar på pisk. Jag tycker nu det är dags för Rehn/Olsson att köra Nannes underdog-taktik mot Gais imorgon. Om Nanne hade varit blåvit hade det låtit ungefär så här när han möter journalisterna:

Jovisst är vi obesegrade på hemmaplan, men:
1) Av startelvan från vår första hemmamatch för säsongen mot Djurgården har vi bara fem spelare kvar imorgon, alltså har vi tappat mer än halva laget.
2) Vår bäste spelare de senaste matcherna, Bjarnasson, är avstängd imorgon.
3) I våra två senaste matcher har vi bara tagit 1 poäng av 6 möjliga.
4) Vi förlorade senaste matchen mot Kalmar, samma Kalmar som igår fick stryk mot jumbon ÖIS. Alltså är vi sämre än tabelljumbon.
5) Gais är fruktansvärt formstarka, de har vunnit sina tre senaste matcher, och är obesegrade i de sju senaste!
6) Förra årets hemmamatch mot Gais förlorade vi med 1-0.
7) Spelaren som har gjort hälften av våra mål på hemmaplan är skadad.
8) Spelaren som nu leder Allsvenskans skytteliga spelar i motståndarlaget.
9) Vi ligger så illa till att vi behövt be om hjälp från en pensionerad 37-åring som inte spelat allsvensk fotboll på ett år.
10. Självklart är Gais favoriter imorgon!

Efter att ha lagt över all press på motståndarna hade han sedan gått in till spelarna och sagt ”nu kämpar vi som fan och vinner det här!”.

Ni är säkert många som tycker att Gais aldrig kan vara favorit i ett derby mot Blåvitt. När jag på en blåvit blogg tycker att Gais ska framställas som favoriter imorgon, är ni många som tycker att det är som att svära i kyrkan. Men faktum (och då pratar jag inte om den där tidningen som Gais-supportrarna går omkring och säljer!) är att det i denna match vore smart att spela lite mind games med Gaisarna. På grund av tabelläget och traditionen är den allmänna uppfattningen idag att det är vi som är favoriter, detta trots att de 10 punkterna ovan ger en fingervisning om att det var det mycket länge sedan Mesta Västarna på förhand hade en större chans till vinst i derbyt, i alla fall på pappret. Dessutom är Gais spelare alltid laddade till tänderna för att försöka slå storebror. Om Rehn/Olsson kör Nannes underdog-taktik börjar Gaisarna känna pressen från favoritskapet, de tänker ”alla tror att vi ska vinna idag, tänk om vi misslyckas?” Osäkerheten smyger sig in, man börjar bli rädd för att förlora. Man målar upp bilder framför sig där man får stå med böjda huvuden och skämmas efter matchen, efter att ha missat chansen att tvåla till storebror när man nu för en gångs skull hade läge. Ångesten växer. Sedan stiger man in på GU och möts av den tolfte motståndarspelaren, en vägg av blåvita fans som bär fram sina underdogs till en heroisk insats. Till 3 oerhört viktiga blåvita poäng i guldstriden. Hoppas jag. Av hela mitt hjärta.

15 kommentarer:

  1. Utan vinnarskallar som Boom-Boom och Bjärs verkar inte de blåvita spelarna klara pressen i guldstriden lika bra som förförra hösten. Det ser tyngda ut av stundens allvar, speciellt i förra matchen då det dessutom inför matchen tjatades om att "Kalmar har inte vunnit mot Blåvitt på Fredrikskans sedan 1977". Det hade nog inte varit fel för spelarna att få slå lite ur underläge imorgon.

    SvaraRadera
  2. Vi slog ELFSBORG hemma med 4-0... you know? Sebastian Ericsson var inte med, Bjarnason var med iofs men "Alex" tar honoms plats så vi kommer inta märka att våran bästa mittfältare är borta, GAIS är aldrig favoriter mot blåvitt, inte ens om vi ställer upp med ett juniorlag! Hysens frånvaro blir värst men jag är helt övertygad om att bärkroth inte gör 3 dåliga matcher i rad... 3 poäng blir det hur som helst, vi är serieledare igen på måndag kväll 20.50 ca.

    SvaraRadera
  3. Anonym 09:18
    Visst slog vi Elfsborg med 4-0, men vilka var favoriter inför matchen i media? Jo, Elfsborg! Så visst gynnar det oss att kunna slå ur underläge.

    SvaraRadera
  4. Enda anledningen till att jag började hålla på blåvitt var att laget ALLTID var favoriter och ALLTID skulle vinna. Om vi inte är favoriter nu så fattar jag inte varför jag skall ge mitt stöd. Det e la hela poängen med att vara Mesta Mästarna - alltid favoriter och alltid bäst!!

    SvaraRadera
  5. Jag instämmer, jag har haft enorm ångest för den här matchen väldigt länge nu, alla kvarvarande "lätta" består av matcher mot lag som helt osannolikt har lyft sig enormt på slutet. Mff, Gays, Halmstad.. Att vi ens ligger där vi gör med tanke på sålda spelare och skador är det enda som ger mig positiva tankar, är de övriga allsvenska lagen så jävla kass att vi måste spela med en andra-uppställning för att de ska ha en chans?

    SvaraRadera
  6. Du har helt rätt i din 10 punkter, men här kommer alternativen :
    Jovisst är vi obesegrade på hemmaplan, men:
    1) Trots att vi har tappat halva laget så lyckas Rehn/Olsson med de nya killarna som får förtroende. Kan ÖIS, så kan givetvis Blåvitt !
    2) Bjarnasson är avstängd men nu får en annan spelare chansen, och vem det än blir så är han grymt motiverad.
    3) I våra två senaste matcher har vi bara tagit 1 poäng av 6 möjliga.
    Sannolikheten att det vänder mot GAIS är stor. Blåvitt har mer att spela för, än GAIS just nu !!
    4) Att blåvitt skulle vara sämre än ÖIS bara för att ÖIS vann mot Kalmar är nonsens. I morgon spelar blåvitt med en 12:e spelare i form av publiken. Stämningen blir en MAGISK UPPLEVELSE !!
    5) Gais är fruktansvärt formstarka....Hm ! Detta är ju bara bra för blåvitt. Det är en helt ny match med helt nya förutsättningar och det laget som är mest taggat och taktiskt förberett, vinner.
    6) Förra årets hemmamatch mot Gais förlorade vi med 1-0. Kanon !! Vilken revansch-känsla detta skapar hos killarna !!
    7) Spelaren som har gjort hälften av våra mål på hemmaplan är skadad. So What !! Kolla på ÖIS !! Igår fanns inte Allbäck med på planen när ÖIS vann med 4-2 och blåvitt har en "Killer" i form
    8) Wandersson leder visserligen skytteligan, men ett lag består av 11 spelare och en av blåvitts uppgifter i morgon är att se till så att skära av passningar och utrymme till honom.
    9) Hjälpen från den 37-årige, rutinerade Alex sker inte på planen, utan i moralen vid sidan om. Jämför med Åge Hareide i ÖIS.
    10. Självklart är Gais favoriter imorgon !.....och det kan vi stå ut med. Blåvitt siktar istället på att vara favoriter till SM-guldet...EFTER MATCHEN mot GAIS.

    - Snart skiner Poseidion !!!
    - I GULDFÄRG !!

    / Figo

    SvaraRadera
  7. Figo:
    Jag håller helt med dig. Se bara till så att inte Gaisarna får reda på dina alternativ. Dom ska först invaggas i falsk säkerhet, sedan bli rädda, osäkra och få prestationsångest, för att avsluta med en undran vad det var som körde över dom.

    SvaraRadera
  8. 105 år av stolthet idag !

    SvaraRadera
  9. GRATTIS IFK!

    IMORGON SKA DET FAN SJUNGAS FRÅN STÅPLATS! BÅDE ÖVRE OCH UNDRE, GE BLÅVITT DET STÖD DE BEHÖVER NU NÄR MÅNGA SPELARE ÄR SKADADE OCH VI BARA HAR TAGIT 1 AV 6 POÄNG SENASTE MATCHERNA. DETTA ÄR FAN EN AVGÖRANDE MATCH!

    SvaraRadera
  10. Grattis IFK GÖTEBORG!!!

    SvaraRadera
  11. GAIS är ta mig fan favoriter imorgon!

    Och eftersom det blir slutsålt imorgon så kom ihåg ni som står i klacken att det är en sjungande sektion!

    Go Blåvitt!

    SvaraRadera
  12. JÄVLAR VAD VI SKA SJUNGA IMORGON, detta gäller ALLA!

    SvaraRadera
  13. TILL ANONYM 4/10/09 09:18

    --- men "Alex" tar honoms plats


    Herrejävlar, lär ni er inte någonting i skolan numera? HONOMS??????

    PS. Bärken har knappast "rosat marknaden" och bör givetvis vara på läktaren.

    SvaraRadera
  14. Den som är yngre kan aldrig vara storebror. Nuff said.

    SvaraRadera
  15. Är det bara jag som tycker att det är lite genomskinlig bluff att säga "jag vill lägga press på er och säger att ni är favoriter"? Borde väl vara smartare att bara säga "ni är favoriter" så får motståndarna klura själva på om vi tror/tycker det eller inte.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.