2009/10/14

Är Blåvitt bättre än Sverige?

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er supportrar. Ibland ett okänt namn, ibland en blåvit profil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material. I dag funderar signaturen "Svensson" om måndagens match mot Malmö FF.

Askan har lagt sig efter den eld som vanligtvis brukar släckas i en åttondelsfinal eller möjligtvis en kvartsfinal. Lyckligtvis handlade det om landslaget och inget annat. Vi kan pusta ut och se fram emot vårat möte med dansken. Scener som utspelades i deras favör i lördags får inte hända igen på måndag.

Hybrisen är total
Real Malmö är inför varje säsong en snackis när det kommer till favoritskap, trots att de år efter år misslyckas. Nu har de efter ännu en medioker säsong, precis som förra året lyft sig i slutet. Efter att ha gått över till 4-4-2 så verkar Ofere och Larsson stormtrivas och har smällt in balja efter balja. Något som tidigare under säsongen ansågs som den svåraste av konster för Malmös offensiva krafter. Turbulens är ett signifikativt ord som beskriver den skånska klubben. Det är som en tradtionen i klubben och de har material att fylla skvallerpressen varje vecka. Internt är ett ord som inte existerar och media är ofta ett bollplank för intriger ifrån såväl ordförande, tränare som spelare.

Hellre Malmö borta än Öis, Hammarby eller Djurgården.

Formkurvan pekar tveklöst uppåt för IFF IFF. Men det är när matcherna inte betyder någonting mer än tabellpositioner något ovanför mittenriket. De kan spela avslappnat och utan press. Men vad spelar det för roll när ett hungrande, krigande och läckert lirande blåvitt kommer på besök? Det återstår att se, men ju närmare matchen kommer så blir jag mindre och mindre orolig. Att ha något på spel, vare sig det är ett SM-guld eller ett nytt kontrakt, gör att spelarna kramar ut avgörande procent som skall göra skillnad. Sedan att Malmö möter ett lag vars skadeläge fyller ett litet sjukhus kan tyckas vara ganska avgörande för slutresultatet. Naturligtvis är det så, chanserna minskar dramatiskt. Logiskt sett borde vi inte kunna ligga där vi ligger. Men att vi gör det talar inte bara för en bred trupp utan även en oerhörd moral och
inställning som sträcker sig ifrån Sportschef, tränare via materialare till spelare och rakt upp på läktaren. Senaste matchen mot Gais och den moral som visas upp under hela matchen, men speciellt sista 20 minuterna och naturligtvis sista sekunden kommer vi att bära med oss de sista fyra matcherna. Resultatet senast gör att vi även vid ett kryss på Swedbank stadion (Heja Hockey!) fortfarande har allt i våra egna händer. Att Seb, Elmar, Hysen (?) och Sir Alexandersson ( med en veckas mer träning) är tillgängliga får ingen ängel att ligga sömnlös om natten.

Så vill jag se laget på måndag
Stefan Rehn & Jonas Olsson sköter manskapet på ett föredömligt sett men så här vill jag se manskapet agera på måndag. Eftersom Kim inte riskerar avstängning så skall han göra allt för att flytta stolparna i högsta möjliga grad. Då de sitter fast kan det dock bli en svår nöt att knäcka för våran superdansk, men är det någon som kan så är det han. Annars så skall han agera precis så stabilt som han gjort sedan han kom till klubben. Backlinjen skall se ut som senast, naturligtvis. Det är lika stor chans att den ändras ifrån förra matchen som att Dulee försov sig utan intag av alkoholhaltiga drycker dagen innan. Det går inte att sluta förundras över stabiliteten där bak, speciellt med tanke på att vår vänsterback är 17 år gammal. Jag har svårt att se någon större backtalang i svensk fotboll – Någonsin.
Mittfältet, det är där åsikterna kan gå isär. Man måste hylla hela uppsättning ifrån senast även fast Bärkan inte var helt lyckad, en mot en, innan han utgick. Det högsta betyget ger jag till en i mina ögon lysande JJ. Men nu tillkommer alltså tre spelare som alla kan gå direkt in i startelvan. Klyschan ”Ändra aldrig ett vinnande lag!” kommer vara som bortblåst till matchen på måndag.

Så här vill jag att vi spelar:

Gustav—Seb
Sella—ELMAR—Alexandersson

Gurra och Seb känns givna. Sedan så har Alex fått ytterligare en veckas träning i benen och trots att han knappast håller för 90 minuter så tycker jag att han skall starta och spela så länge som han orkar, om tränarna tror att han fungerar i tempo och bollbehandling. Ser det som en större chansning om han hoppar in efter 45 minuter. Jag placerar honom på vänsterkanten.
Vår kära islänning är lika given som våra defensiva herrar på mittfältet. Men med tanke på att jag vill ha in Alex i laget så får Elmar flytta in i mitten. Jag tror att trots att han skött sig bra ute på vänstern, är bättre i den offensiva rollen. Trots att han inte är någon speedkula så kommer han fram med fin teknik och aviga rörelser. Han visar även en kämpaglöd som glädjer varje blåvit ifrån läktarhåll. Däremot så måste han kunna sansa sig emellanåt. Hans varning i slutminuten mot Kalmar kan inte accepteras. Med största säkerhet har Stereo redan tagit hand om detta problem, och att vi redan på måndag ser en kyligare Islänning. Den ensamma anfallaren är lika given som målvakt och backlinje. Är Tobbe frisk så skall han spela. Är han borta så hoppar Stiller in. Sedan så skall det inte chansas med Tobbe på måndag. Hellre några dagars vila extra om det inte är 100 procent än att chansa när det trots allt återstår tre matcher.

Hur skall vi göra en topprestation?
Vi skall agera aggressivt och sätta hög precis ifrån början. Halvtyskarnas passningsspel marginaliseras genom att inte låta dom få ytor att trilla boll. På sin egen planhalva får de gärna leka Barcelona men bortsett ifrån den ytan så tror jag ett aggressivt spel kommer kunna skapa omställningar som kommer skapa ytor för att komma rättvända med många gubbar och med ett lyckade djupledsbollar mot en frisk (?) Hysén. Annars har vi två kantlöpare i Sella och Alex (?) som kan utmana och komma runt för att skapa mer möjligheter i vårat spel. Men för att vi skall ha möjlighet att utnyttja detta till fullo så behöver vi som sagt bryta Malmös offensiv tidigt. Hjärta & finess och vi kommer inte åka hem besvikna.

Möjlighet att ta trippeln!
Visst, vi förlorade Supercupfinalen mot Kalmar i våras men det är svårt att känna besvikelse med tanke på att det enda som är super med den matchen är namnet. Ni kanske frågar er hur man skall kunna vinna en trippel när det ”enbart” är Allsvenskan och Svenska Cupen vi kan vinna. Men skulle vi vinna dessa så är det Svenska Dagbladets skyldighet att ge oss trippeln. Bragdguldet skall hem till Göteborg!

Den som inte är i Malmö på måndag är gaisare. Ta dansken!

/Svensson

20 kommentarer:

  1. ögnade bara genom lite snabbt men fattar jag rätt när du vill peta Sella till förmån för Alex???

    SvaraRadera
  2. hehe black out. Glömde helt bort Sella och då går TO bort naturligtvis.

    GURRA SEB
    SELLA ELMAR ALEX

    /Svensson

    SvaraRadera
  3. Jag var nära att skriva ett hånande inlägg nästan när jag såg din mittfältsuppsättning, men så såg jag din kommentar nu :P

    SvaraRadera
  4. Kanske någon admin kan ändra denna SKANDAL haha :)

    Bra skrivet, mycket text att mata in i skallen så här sent med det var läsvärt så allt flöt på.

    MVH

    SvaraRadera
  5. Men vi har ju de senaste matcherna spelat 4-1-4-1 medan don uppställning är så vi spelade i våras. Du vill byta spelsystem alltså?

    SvaraRadera
  6. Så här blir det i verkligheten:

    Kim
    Erik-Ragnar-Hjalmar-Dyre

    Gustav - Seb

    Sella-Stiller- Island 3

    Hysen

    SvaraRadera
  7. Tänkte bara påpeka att trippeln fortfarande går. Supercupen som spelades i våras bör väl räknas till säsongen 08, eftersom matcherna fram till finalen spelades då?

    SvaraRadera
  8. Utifall förutsättningarna ser ut som så att Hysén inte håller fullt ut och Alex inte fixar 90 minuter, så tänker jag mig följande:

    --- Gurra - Seb ---
    Sella - Elmar - Alex
    ----- Stiller -----

    Med en halvtimme kvar tar vi ut Alex till förmån för Hysén. Och är det även någon annan som visar trötthet så har vi Bärken att slänga in.

    Tror stenhårt på Bärkroth i framtiden, men det känns som att han riktigt ännu inte är redo för 90 minuter mot tufft motstånd. Får han däremot komma in mot lite tröttare motstånd, då kan det verkligen bli åka av!

    SvaraRadera
  9. Bragdguld, hahahahahaha. Ska bli skönt när ni faller från den höga hästen ni sitter på.

    SvaraRadera
  10. Nu måste vi reda ut det här en gång för alla;
    Är de halvdanskar eller är de halvtyskar?

    Jag vill gärna kunna slänga mig med de rätta invektiven.

    SvaraRadera
  11. De verkar bara bli glada av att bli kallade halvdanskar.

    Rosengårdstattare funkar bra för mig :)

    SvaraRadera
  12. JJ skall återgå till en plats utanför de 16 ! Fattar inte varför han höjs till skyarna efter derbyt. Godkänd jovisst, men inte mer. Ännu så seg och så dålig på huvudet, trots sin storlek. Verkar ju rädd ibland. Stannar innan det smäller /jmf Pontus/. Har kollat derbyt flera gånger efteråt. Vad gör JJ på gaismålet ? Jo han står flera meter ifrån gaisspelare. Ingen markering alls. Detta sker tyvärr regelmässigt.

    SvaraRadera
  13. Halv-polacker?

    SvaraRadera
  14. Intressant!! Marek Saganowski - polsk landslagspelare, deltog i senaste VM kan vara på ingång för ett lån!

    SvaraRadera
  15. Ni är halv-norrmänn och halv-finnar ;)

    SvaraRadera
  16. Här är en (o)trolig uppställning :
    zlatan zlatan zlatan zlatan

    zlatan Zlatan

    zlatan zlatan zlatan

    zlatan

    Taktik : Gå ut maximalt stenhårt och därefter öka efterhand !!

    SvaraRadera
  17. Svensson--
    Förstår inte frågan:
    Är Blåvitt bättre än Sverige?

    Förklara....:)

    SvaraRadera
  18. Nu far det vara slut pa sjalvomkan: det ar helt otroligt att viligger dar vi li...bla, bla, bla. Vi ar Blavitt bast i Sverige! Ursakter pa forhand kan andra syssla med.

    SvaraRadera
  19. LYCKAS BLÅVITT SLÅ DANMARK - ALLTSÅ ÄR VI BÄTTRE ÄN SVERIGE?! åhh..

    SvaraRadera
  20. Rosengårdstattare funkar för oss också, då vi (ickerasister som vi är) inte har något problem med att vårt lag inte enbart innehåller Svensson, Eriksson, Hysén och Alexandersson.

    Alex comeback är för övrigt lite som när Jordan gjorde comeback i NBA. Förutom att Jordan var bra och Niklas dålig. Men annars är det samma.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.