2009/10/27

Idag är det ståplats som gäller här!

MATCHTANKAR. När jag vaknade upp idag trodde jag mig vara smittad av Svininfluensan. Näsan rann, halsen kändes lika grusig som fotbollsplanerna på ruddalen. Det var helt enkelt en sånn där dag där man måste hitta motivation att gå upp. Under dagen hade jag sett fram emot en härlig match mot Halmstad och tre sköna poäng till IFK. Nu blev det inte så.

När jag tagit mig till Gamla Ullevi och slagit mig ner i sätet kändes det inte särskilt nervöst. Den största nervositeten låg i huruvida Gustav, Sella eller Dyrestam skulle dra på sig gula kort. När en polare i vår "baraben-klick" kliver in på arnenan säger han:
"Idag är det ståplats som gäller här!"
Jag skrattar lite som vanligt och sjunker tillbaka och tänker att spännande blir det nog inte att man kommer stå upp hela matchen. Mer fel kunde jag inte ha.

Matchen börjar rätt trevande, men innan 0-1 målet får Blåvitt faktiskt till några skapliga chanser. Sella har bland annat ett jätteläge som han bränner strax över ribban. Men när 0-1 kommer försvinner det lilla offensiva spel vi trots allt hade i början. Många bollar hamnar hos Hysén och han gör riktigt bra nedtagningar, problemet är att ingen fyller på och ingen tar andrabollen. Det är förvisso inte det enda som går fel. Hela spelet blir trevande och stressigt, många bollar slås fel, och många går bort sig.

Det är väl egentligen ingen som gör en riktigt bra insats i första halvlek, och trots att Bärkroth är tekniskt skicklig emellanåt så går det fullständigt åt skogen för honom när han ska dribbla stående. När han väl kommer förbi och det blir riktigt farligt uppstår en situation där många ropar på straff, jag hann inte se några reprisbilder, men det känns som domaren står bra till och jag hör flera kommentera runt omkring mig att det nog inte var straff. När man börjar kolla på klockan och inse att en halvtidsvila nog behövs för att stuva om i laget och ha ett "litet samtal" i omklädningsrummet kommer 0-2 och en blandad känsla av vrede, besvikelse och uppgivenhet sprider sig i kroppen.

I halvtid står vi och diskuterar rätt mycket. Som den pessimist och bittra människa jag är frågar jag mig själv högt hur många 0-2 underlägen vi vänt under året.
-Jag säger bara Häcken hemma" får jag till svar från raden framför mig.
En stund senare säger jag också:
- Fan, hur det än går nu har laget gjort en grymt stark säsong med tanke på skador och sålda spelare.
återigen får jag svar från nedre raden:
- Vafan är det för inställning? Vi ska vinna den här matchen! Du snackar sånt jävla skitsnack. Vi kom iallafall tvåa, det luktar gaisare!

Jag minns inte hela samtalet, men jag minns att det gav mig hopp igen!

När spelarna kommer in för andra halvlek och klacken drar igång på högsta växel är det svårt att inte känna att vi faktiskt kan både utjämna och till och med vinna matchen. Stiller kommer in, vilket känns helt rätt. Den första kvarten av andra halvlek äger IFK matchen. Det radas upp lägen, laget känns som ett helt annat och det hade varit kul att se siffrar från bollinnehavet från den perioden. Jag tror faktiskt att jag står mer än jag sitter under andra halvlek, och när 1-2 väl kommer exploderar de flesta runt omkring mig, den kända Baraben-profilen Sandsäter däremot står där helt oberörd.

Med handen på hjärtat känner jag faktiskt vid 1-2 att vi skulle fixa minst ett kryss. Bollen skulle bara in, så enkelt var det! När Hysen väl sätter 2-2 kommer en känsla av eufori och lättnad. Men samtidigt blir jag MER nervös efter målet. Fram tills målet har klockan tickat på jävligt fort, efter målet däremot känns det som att den går på tok för sakta. Visserligen är matchen under kontroll, men man vet hur det är med fotboll, inget är säkert förren den feta domaren blåst i pipan. Och när han väl gör det drar jag en lättnadens suck.

Det enda som är riktigt tråkigt med matchen (bortsett från det faktum att vi inte får in trean) är att Gustav åker på ett gult kort. Jag har svårt att se vad som händer, men det känns som domaren står rätt placerad och ser exakt vad som händer. Men å andra sidan var det inte bara ett konstigt domslut idag. Hur som helst tycker jag att Gustav gör det rätt. Han offrar sig för laget och det hade nog utmynnat i ett friläge om han inte tagit kortet, och då vet man inte hur matchen hade slutat. Hur som helst så är det jävligt tråkigt att Gustav som är ett riktigt nav i vår spelmotor inte får vara med och spela sista matchen!

Nu hinner man lagom pusta ut innan man går och lägger sig, sen är det väl dags för sömnlösa nätter igen. AIKs match imorgon är inget man ska lägga energi på, det är på söndag guldet ska spelas hem och med handen å hjärtat tror jag att det kan vara bra att ha pressen att vinna på sig. Det värsta som kan hända är att tiden tickar iväg och man blir allt för defensiv och får ett mål emot sig i åttionde minuten. Något man däremot KAN hoppas på är gula kort. Ett gult kort på obolo och AIK tappar hela sitt anfalls-spel, ett gult kort på Ortiz och deras försvars-spel blir redigt försvagat.

Nu ska jag sätta mig ner, hälla upp en varm whiskey för min arma hals och försöka lugna ner mig, jag vågar påstå att det inte bara är mina nerver som inte riktigt är i styr efter den här kvällen!

19 kommentarer:

  1. 1november är det fan ståplats runtom hela arenan som gäller! fan va vi ska sjunga ut dom äckliga pissråttorna.

    SvaraRadera
  2. Då kan du bara tänka dig hur vi kände oss. Vi som jobbade/inte kunde gå på matchen osv. Detta va klart det värsta jag har upplevt i mitt liv dom senaste 1.5 åren.

    Det finns ingen värre pina än att sitta på jobbet och följa leifby elr vad han nu heter och veta att djävla shit halmstad leder med 2-0. Jag var tvungen att stänga ner skiten på min jobbdator för risken för hjärtinfarkt var ganska överhängande. Tack Tobbe för att du fixade det...

    Som tur är så har man biljetter till äckelgnagetmatchen på söndag och frågan är om man inte hade mått bättre som människa om man inte gillade fotboll.

    För saken är den att hur man än vrider och vänder på det så finns det inte i min värld att *** kommer hit och piskar oss i sista matchen och tar guldet ifrån oss.


    För vi är blåvitt...bäst i sverige och det skall vi fanimig ta och bevisa på söndag!!!!!!

    DET FINNS INGEN ANNAN UTGÅNG!!!!!

    //D-Day

    SvaraRadera
  3. pissa,pissa på-pissa på ajikå!

    SvaraRadera
  4. Hur orkar du sammanfatta så snabbt efter matchen??
    Bra jobbat.

    SvaraRadera
  5. Gustav må göra rätt när han river ner spelaren, och kortet är inget att snacka om. Men det är för att Gustav för en gångs skull klantar till det som situationen uppstår från första början.

    SvaraRadera
  6. Det låter som du snackade med en för jävla smart kille i paus.

    SvaraRadera
  7. Om det nu blir ståplats på söndag så hoppas jag vid gud att de muppar som kör "kom igen blåvitt" stannar hemma. Lär er historia och fatta någon gång att det är en gnagarramsa och inget annat. Visst alla plankar men detta är vår största rival. LS hur fan tänkte ni idag???

    SvaraRadera
  8. VI ÄR ÖVERALLT,IFK ICA är RIKTIGT USLA.GULDET E KLART.Hur ska ica kunna vinna över supergnaget

    SvaraRadera
  9. 27/10/09 22:32:

    Aja bajja inte säja "vår största rival" om AIK då får du dina Blåvita kompisar efter dig! MFF är er största rival läste jag i veckan, men att döma efter matchen idag så vet i fan om det trots allt inte är AIK!

    Må bästa laget vinna på söndag!

    SvaraRadera
  10. Spånken: Det finns ett par anledningar. Det är ett bra sätt att varva ner, det är ett bra sätt att reflektera över matchen. Dessutom har man matchen färskt i minnet och kommer ihåg detaljer.

    Frankie: Killen i fråga har sina ljusa stunder, haha

    SvaraRadera
  11. Fan va skönt att våra grabbar redde ut det till slut ändå. Vad ska man säga om Tobbe egentligen? Jag saknar ord.

    SvaraRadera
  12. Finfin text, sånt här gillar jag att läsa. Wonderbar!

    SvaraRadera
  13. Laprhoaig BaraBen2009-10-27 23:01

    anonym 22:32/ Pratar du om växelsången:

    Kom igen Blåvitt - kom igen Blåvitt?

    Den har sjungits på våra läktare i alla fall i 25 år, hör du den först nu kan man ju fråga sig vart du varit de senaste tre decennierna, inte på Ullevi i alla fall!

    SvaraRadera
  14. Bra skrivet.

    Nån som inte riktigt får till det är Härd, alltså, jag brukar ha tålamod med dåliga journalister men nu är måttet fan rågat. sopa!

    krossa ajk!

    SvaraRadera
  15. Ni som är där den första måste fan sjunga skallen av er. Ni ska stå upp, ni ska skrika, ni ska heja ni ska sjunga. Ni ska fan få Bojan att bajsa på sig av skräck. Hör ni det?

    /?

    SvaraRadera
  16. I hear you. Samma tryck som i början av andra me "Framåt blåvitt gör ett mål.." hela matchen tack. Fan va gött det skulle vara :D

    SvaraRadera
  17. Trots att det bara blev 1 poäng så var det nog en utav dom roligaste matchena man vart på iår om man tänker efteråt. Jag tycker personligen inte att det är gult kort på Gustav men det kanske bara är för att mitt hjärta är blåvitt.

    Tack Hysén för ett utav årets absolut finaste mål.

    SvaraRadera
  18. Skål PeeMaN! Ännu en bra text som sammanfattar de känslor man har efter en sådan här känslomässig berg och dalbana. Mot SM Guld Änglar!

    SvaraRadera
  19. Laprhoaig BaraBen

    Visst!

    Inte ens gnaget sjöng den för 25 år sedan. Jag har inget minne av att vi sjöng den på 80-talet när vi åkte på minibuss turné, under lysrörsmatchen mot gnaget, Bröndby borta i europacupen en sen kväll i Köpenhamn osv. Att Gnaget tror att de kommit på samtliga sånger som sjungs på arenor över hela världen är en annan sak. Faktum är dock att för mig är detta en av de få som faktiskt är en stöld. Vi har bättre och behöver inte "kom igen blåvitt". Nej, jag hörde den inte först nu och jag har mått lika illa tidigare.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.