2009/10/08

En Ängel har flugit hem

DÖDSRUNA. Det finns många djur i Vår Herres Blåvita hage. En av de mer egensinniga Änglarna har nu lämnat oss. Förre biskopen i Göteborgs stift och hängivne Blåvitt-supportern Bertil Gärtner avled den 20 september 84 år gammal. Begravningen äger rum i morgon fredag den 9 oktober kl 10.00 i Göteborgs domkyrka.

Bertil Gärtner kommer av många främst att kommas ihåg för sitt enträgna och ihärdiga arbete mot att kvinnor skulle få vigas till präster. In i det sista slogs han för sin sak, och det var typiskt att han i sin sista kväll i livet, i ett inlägg på sin blogg, med kraft och frenesi manade sina läsare att i kyrkovalet dagen därpå lägga sin röst på den högst konservativa kyrkopolitiska gruppen Frimodig kyrka.

Men trots sin kyrkosyn var Bertil Gärtner sannerligen ingen bakåtsträvare. Han slogs för fred och rättvisa, och han var en av dem som aktivt bidrog till att lansera den så kallade befrielseteologin i Sverige. Bertil Gärtners personliga engagemang i kampen mot diktaturerna i Latinamerika under 1970- och 1980-talet väckte stor uppmärksamhet.

I fråga om kyrkosyn är det inte mycket jag har gemensamt med Bertil Gärtner. Men för mig personifierar Bertil Gärtner ändå mycket av det som den Blåvita kulturen står för: en tilltro till den egna förmågan, kraften att även i motvind stå upp och enträget slåss för den sak man tror på, förmågan att gå vidare utan att gnälla eller klaga samt ett samhällsengagemang bortom den egna verksamhetssfären.

Visst har IFK Göteborg blivit en idrottsprofil och en kamrat fattigare. Men låt oss finna tröst i att arvet går vidare. När tidningen GT efter Bertil Gärtners dödsbud ringde upp nuvarande biskop i Göteborgs stift Carl Axel Aurelius för att få en kommentar om Bertil Gärtners bortgång hade biskop Aurelius inte tid till någon längre kommentar: "Jag är precis på väg till IFK:s hemmamatch. Det hade Bertil gillat. Men jag kan säga att det inte var svårt att tycka om Bertil."

De jordiska Änglarna sörjer. Men deras himmelska kollegor gläds över att ha blivit en kamrat rikare.

Ulf Bjereld

43 kommentarer:

  1. Han var känd för vara imot kvinnliga präster?

    SvaraRadera
  2. Aldrig träffat honom personligen.
    Men en trogen ängel ska alltid hedras med respekt.
    VIF
    Hoppas folk inte hakar upp sig på politiska/kyrkliga debatter nu, det är inte relevant.

    SvaraRadera
  3. Att vara emot kvinnliga präster är en trosfråga, inte en jämställdhetsfråga. Han hänvisar till Bibeln och har naturligtvis rätt att tro vad han vill.

    SvaraRadera
  4. En Ängel.

    Vila i frid

    SvaraRadera
  5. emot eller mot? det är frågan.

    Vila i frid, Bertil.

    SvaraRadera
  6. Som anonym 16.27 skrev så är frågan om kvinnliga präster en fråga för teologin och om man finner stöd för sin trosuppfattning i bibeln så må det väl vara hänt. Vi som befinner oss i den verkliga världen - fri från andeväsen, tomtar, helande amuletter och jungfrufödslar - har naturligtvis ingen förståelse för detta märkliga förhållningssätt. Att fästa upp sin världsbild på ett dokument som inte klarar några av källkritikens metoder är självklart till sin natur reaktionärt och huvudlöst - och då spelar det ingen roll vilka de handlingar som man försöker rättfärdiga är. All religion är av ondo och ska som sådan förkastas!

    Däremot ska en bortgången ängel sörjas, oavsett vem denne var i jordelivet.

    SvaraRadera
  7. En riktig idiot i mina ögon. Mänskliga rättigheter och orättvisor (om ni vill läsa det som politik är det upp till er) kommer före allt annat. Även blåvitt.

    Det är tur att folk som han går ur världen så att samhället kan utvecklas i rätt riktning.




    Men vafan, vi kan behöva lite änglar i helvetet också.

    SvaraRadera
  8. För varje religiös mupp (oavsett vilken sagofigur de än dyrkar som t. ex: Muhammed, Jesus eller Moses) som dör ökar genomsnitts IQ'n av jordens befolkning.
    Good riddence säger jag.

    SvaraRadera
  9. Aldrig träffat honom personligen.
    Men en sådan konservativ kvinnohatare ska aldrig hedras med respekt.

    Hoppas folk inte hakar upp sig på idrottsliga debatter nu, det är inte relevant.

    SvaraRadera
  10. Dravel. En människa som aktivt arbetat för att motverka jämlikhet bör inte hedras här. Att man gör detta med hänvisning till en magisk bok gör det hela ännu värre.

    Ledsen att behöva vara den som säger det, förresten; men han kommer inte träffa några änglar efter sin begravning. Han bara försvinner.

    SvaraRadera
  11. Härligt att se att folk kan frånse fotbollen och prata om Gärtner som den kvinnohatare han var! Reaktionär och religiös, hoppas att han glöms bort snabbt!

    Och missförstå mej rätt, jag är inte för kvinnliga präster - jag är emot alla religiösa knäppskallar!

    SvaraRadera
  12. Religionen fördummar och förslavar!

    SvaraRadera
  13. Ni som gillar jämlikhet kan väl se till att även kvinnor får möjlighet att spela fotboll i IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  14. Jag är själv kommunist och ateist och emot alla dessa religiösa fanatiker. Men nu har den här diskussionen blivit överdriven.

    Men allvarligt talat, jag skiter i vilken religion han har, med respekt för hans nära och kära så ber jag er sluta skriva skit.

    Jag sörjer inte hans död, men det finns människor som gör, visa respekt.

    En ängel är en ängel...

    SvaraRadera
  15. Såg ett ett tv-program för MÅNGA år sedan med Bertil och Wernersson och det skojades friskt att han var Blåvit för att de inte hade någon damsektion..(detta var med glimten i ögat)

    Jag garvade gott åt det på den tiden..

    R.I.P

    SvaraRadera
  16. Jag ser inte varför denna fanatiker ska hyllas bara för att han höll på Blåvitt? Jag känner ungefär lika mycket samhörighet med honom som med killarna i "Wisemen".

    Angående kvinnors möjlighet att spela fotboll i IFK Göteborg så är det projektet redan igång med flicklagen som startades för ett par år sedan.

    SvaraRadera
  17. Göteborg19042009-10-08 20:32

    Bara att hålla isär vad man tror på och vad man gör. Jag hyllar alla blåvita hjältar oavsett om de är fanatiska eller inte. Vi lever i ett fritt land. RIP!

    SvaraRadera
  18. Who gives a shit?! Fint skrivet Ulf, men du har valt fel forum. Sätt in en notis i GP istället.

    SvaraRadera
  19. Man har rätt att vara religiös lika väl som att inte vara det, man är ingen dålig människa för det. Trist bara att läsa vissa kommentatorers brist på respekt för en avliden människa och hans nära anhöriga bara av den anledningen att man inte sympatiserar med hans religion. Man skäms över att ha dessa löss i de egna supporterleden!

    SvaraRadera
  20. Man kan fråga sig dock, en man med så förstockad kvinnosyn, är han värd en hyllning här? Bara för att håller på IFK. Om Pol Pot hade varit blåvitsupporter, skulle vi lyfta upp honom här också? Nej, gärna texter om blåvita profiler, men inte om vilka dårar som helst!

    SvaraRadera
  21. Tack för fint o välformulerat bidrag. Bertil var inte trångsynt som person och ganska många kvinnliga präster hade god gemenskap med honom även om de var teologiska "ovänner".

    En sak som Bertil gjorde vara att han tog präster som var ovan vid idrott/sport till Ullevi för att skapa större förståelse, men även ge ett levande tips om Blåvitt som han höll stenhårt på och följde förstås.

    Bertil hade en klar bild av skillnaden mellan teologisk ståndpunkt och synen på människovärdet. För honom var prästämbetet en gudomlig ordning för många andra en ordning bland ordningar. Utifrån den grundtanken tog han ställning i ämbetsfrågan. När han tog ställning för fattiga så var det utifrån människovärdet som han såg som omistligt.

    Vi får önska Bertil frid och hans anhöriga läkedom o tröst. Vi är blåvitt bäst i Sverige!

    SvaraRadera
  22. 21:55. Dårar är alltså personer som inte tycker som du? Du bör nog rannsaka dig själv innan du utnämner andra till dårar. Kände du Gärtner personligen? Skulle inte tro det så håll du din fula käft och bespara oss dina infantila fördomar och förolämpningar och börja håll på aik istället!!!

    SvaraRadera
  23. Känner inte till Gärtner särskilt väl, men att det hos honom fanns stort ärligt engagemang mot det orättvisa och för det goda verkar ju inte svårt att förstå, både när man läser Ulfs text samt rapporteringen i dagspressen. Vad gäller kvinnliga präster är det väl tråkigt att döma en person utefter en av många saker denne slagits för. Även pinsamt med dessa som fördömer bara för att Gärtner råkar vara en kyrkans man.

    Mycket av det goda i det här landet drivs och sköts av kyrkan. Så är det och så har det varit under århundraden. Bara för att mycket varit dåligt och mörkt finns det ingen anledning att se hela verksamheten som svart. Det är bara trångsynt och ignorant.

    En människa som gjort mycket gott och som många höll kär har gått bort, då finns det väl ingen anledning att uttala sig om man inte har något positivt att säga? Särskilt inte när personen i fråga var blåvit och - som jag förstår det - även duktigt på att frälsa människor till den blåvita tron.

    SvaraRadera
  24. Herregud, låt gubben vara ifred. Han höll på Blåvitt och det räcker. Änglaskaran är ingen homogen grupp utan en brokig skara människor....

    SvaraRadera
  25. Jag röstade på frimodig kyrka.

    SvaraRadera
  26. Gärtner

    Vila I Frid

    SvaraRadera
  27. Visa respekt! Pinsamt att prata så om en död människa. Han var ju knappast Hitler. Jag är inte religös men jag fattar inte detta förakt mot kristna i Sverige. De är väl människor som alla andra...

    R.I.P

    SvaraRadera
  28. Ska vi inte passa på att hylla Hitler eller Stalin också?

    Idiot till människa. Bra han dog. Bra för mänskligheten.

    SvaraRadera
  29. anonym 8.28

    Är på väg till begravningen en man som verkligen mötte människor som fanns trots sk hög ställning är det du pissar på detta på hans begravningsdag.

    Är du inte drogad så vill jag mycket starkt rekomendera dig att söka hjälp du verkar ha tappat fästet i tillvaron.

    RIP + BERTIL GÄRTNER

    SvaraRadera
  30. R.I.P
    En ängel har kommit hem.
    Andreas

    SvaraRadera
  31. Göteborg19042009-10-09 10:39

    WM,FB,KGB,religös,inte religös. I detta sammanhanget är det helt irrelevant. Är det någon som dött förtjänar han/hon respekt. När Mowgli dog förtjänade han respekt för att han var en sann ängel. Det respekterade även DFG. Att något jävla lushuvud till Gårdarpack inte ville respektera det är trist. Som sagt är det någon som dött så förtjänar denne respekt.

    SvaraRadera
  32. Frågan är om hans förhållande till Blåvitt väger upp hans reaktionära hållning. Förtjänar man att hyllas på en blåvitt-blogg bara för att man gjort sig ett namn? Bör inte hållningen vara att man har gjort en god gärning OCH håller på Blåvitt?

    SvaraRadera
  33. Bertil Gärtner gjorde fler goda gärningar i sitt liv än någon av oss här inne hinner med under alla våra liv tillsammans. Och ni som inte visar respekt: Far åt helvete och stanna där men ni kommer inte att träffa Bertil Gärner där, det är en sak som är säker!

    RIP

    SvaraRadera
  34. Bertil Gärtner gjorde fler goda gärningar i sitt liv än någon av oss här inne hinner med under alla våra liv tillsammans. Och ni som inte visar respekt: Far åt helvete och stanna där men ni kommer inte att träffa Bertil Gärner där, det är en sak som är säker!

    RIP

    SvaraRadera
  35. Vad mycket tragiska människor det finns. Hoppas inte Bertils familj någonsin tittar in här och läser.

    Vila i frid!

    SvaraRadera
  36. Det är ju kärleken till blåvitt som förenar oss, inte hur vi står religiöst, politiskt eller något annat.

    En äkta blåvitt ängel skall hedras.

    SvaraRadera
  37. Intressant att se folk som hänger här yttra fraser som "all religion är av ondo", "Religionen fördummar och förslavar!" osv...

    Att hålla på Blåvitt är nästan som att vara gift med gud, tänk på det.

    Vaya con Dios, mina vänner.
    Framförallt Mild, Nilsson och Röde Ruben.

    SvaraRadera
  38. Som hedervärdig Gnagare är jag alldeles för fin i kanten för att beblanda mig för något så smutsigt som kyrkan och den kristna religionen.
    Jag är förstås hedning.

    SvaraRadera
  39. Vi tror inte något annat om gnagarna heller. Att dom skulle intressera sig för livets stora frågor är ju otänkbart. Att dom överhuvudtaget skulle begripa någonting om filosofi, teologi och livets yttersta mening är ju närmast skrattretande. Dom tillbringar ju hela livet i smuts och förnedring bland galgar och råttor!

    SvaraRadera
  40. Rot.In.Pieces

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.