2009/10/21

Gästkrönika: Malmökrossen var inte tur

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er supportrar. Ibland ett okänt namn, ibland en blåvit profil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material. I dag kontaterar signaturen "Jeppe" att tur inte finns.

Du köper en aktie för fem kronor och säljer den två år senare för elva kronor. Sedan går den upp till hundra kronor på fyra månader. Har du tur eller otur? Jag tycker du har tur. Michael Owen var trött på att inte vinna titlar och ville tjäna mer pengar så han bytte från Liverpool till Real Madrid för några år sedan. Real Madrid vann inga titlar då heller när Michael Owen spelade där och satt mest på bänken. Den säsongen vann Liverpool dessutom Champions League. Det var surt för Owen, men hade han tur eller otur? Jag tror inte det har med tur att göra. Det handlar bara om att vara mer eller mindre smart.

Du är summan av dina tankar och drömmar, som någon sa. Om du väljer att tro att du har otur kommer oturen förfölja dig som den trognaste av hundar. Om du däremot lever i övertygelsen att du är lyckosam kommer du så småningom sluta spela på lotto för att du tycker det är orättvist mot alla andra som inte har samma spektakulära tur som du. Tror du att du är resultatet av dina tankar och drömmar? Låtsas då att du är en lyckosam jävel så lovar jag att du blir det. Det beror på vilket perspektiv du har. Har du tur eller otur om du föds rik? Har du tur eller otur om du föds fattig? Givetvis har det ingen betydelse om du föds på silverfat eller i en förortskloak, om du bor i Sverige det vill säga. Det beror på vad du gör med det. Och framförallt
beror det på hur du ser på det.

Lätt som en plätt alltså. Se dig bara runt och uppskatta värdet i det du ser. Hur ofta uppskattar du till exempel att du vaknar upp till vackert väder, en familj, vänner du kan lita på och god mat i kylskåpet? Har du nånsin tänkt på att du har tur som har ett kylskåp? Och att du har flyt som över huvud taget vaknar upp? Ta en stund och fundera över allt bra i ditt liv. Finns det nån som älskar dig? Fira det. Finns det nåt du är bra på? Det är coolare än en lotterivinst. Är du frisk nog att överleva dagen? Njut av det. Har du god mat och dryck i kylskåpet? Okej, då firar du i alla fall nåt.

Du tycker kanske att dina nerver är på helspänn, att du hoppar till vid minsta lilla ljud, att du puttas utanför komfortzonen varje dag hela tiden och att för många förväntar sig för mycket av dig. Du tror kanske att din själ skriker efter lugn nu precis innan hösten. Men i själva verket skriker den efter mer. Om du varje dag odlar lite respektlöshet inför dina begränsningar brister snart nya färdigheter ut som knoppar utanför köksfönstret. Men du måste tro på dig själv. Du måste tro att du kan och att du har turen med dig.

Eller så kan du välja att tro att du har otur, men då kommer du fortsätta ha det tills du hör jorden smattra mot kistans trälock. Det är upp till dig, men kom ihåg, turen kommer inte för att du byter lag. Den kommer för att du vill nåt, för att du är förberedd på möjligheten. Den kommer när du förstår hur du kan få dig själv att göra det du vill att du ska göra. Det är en stor ära att du tar dig tid att läsa detta. Eller är det röta?

/Jeppe

16 kommentarer:

  1. Det är livskvalitet att vara blåvit!

    Smutt krönika i det stundande höstrusket! VI ÄR BLÅVITT, BÄST I SVERIGE!

    SvaraRadera
  2. Känns ju lite som en motivationskurs " va nöjd med allt som livet ger". Lite ordbajseri i höstrusket kankse inte skadar, men för mig var det intetsägande och noll i paritet med iffiff matchen som sådan.

    SvaraRadera
  3. Väldigt bra skrivet. Det är så man måste se på livet. Möjligheter, möjligheter, möjligheter. 99 % av oss har det väldigt bra. Blir så jävla trött på kollegor som gnäller på att det bara är tisdag eller de har sovit för lite och för dåligt eller på att det är för kallt i lunchrummet eller att sommarn är för kort eller att kaffet är lite beskt. Ryck upp dig!

    Hasse Borg snackade i studion i paus om hur att det vart "stolpa ut" hela säsongen. IFK har haft det där flytet och fått in en boll i 94:e. Men Blåvitt gör ju fler mål under alla perioder i matcherna. men fortsätt lev i illusionen. Dessutom, fan vilken "tur" MFF haft på skadefronten i år. Nej Hasse, välj att hitta något att skylla på.

    Krossa BP!

    SvaraRadera
  4. du låter som min terapeut..bra med andra ord!

    SvaraRadera
  5. Hej!

    Jag måste hålla med Mathias, med tanke på att vi har flest mål gjorda är det väl snarare otur att vi inte är 10p före AIK, rent statistiskt så på lång sikt går målskillnad och poäng mot samma tabell, läste för något år sedan en statistiker som sa att det var oftare laget med bäst målskillnad än de med mest poäng i grundserien som van slutspelet i hockey... Fortsätt spela attraktiv fotboll blåvitt och när det är tunga perioder kämpa som fan, ni är värda guldet med råge!!! Fan va mycket goa minnen vi kan ha från denna säsong i vilket fall.

    /Marcus

    SvaraRadera
  6. Väl rutet broder!

    Njut av att livet, njut av att slåss om guldet in i det sista, njut av att vara blåvitt!

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  8. Allt som handlade om fotboll i denna krönika var ju bara rubriken!

    Kasst!

    SvaraRadera
  9. Vad har det här med blåvitt att göra?

    SvaraRadera
  10. -->13,38. Vad har du med blåvitt att göra?

    SvaraRadera
  11. lite naivt att säga att alla har samma möjligheter, miljö skapar olika förutsättningar annars vorde det konstigt att se att vi en gång i tiden kom på tredje plats i vm medans vi idag inte ens kvalar in. hur blåvitt kunde möta stor lag som barcelona, milan etc. miljö skapar förutsättningar både ur ett internationellt perspektiv såväl som på ett nationellt.

    SvaraRadera
  12. Underbar krönika. Inte det mest fotbollsinriktade, men underbar ändå. Och, som sagt, i dessa tider när Blåvitt anklagas för att "bara ha haft" tur som är med i guldracet, så behöver det sägas:

    Vi skapar vår tur genom hårt arbete, och det hårda arbetet orkar vi (eller snarare laget) lägga ner på grund av att vi vet vad vi kan och har, och är tacksamma över det. Vi må inte ha Zlatan i laget, vi rullar inte (alltid) boll som Arsenal, och vi har inte Malmös ekonomiska muskler eller aiks publiksnitt. Men det vi har, är vinnarkultur, fotbollskunnande och en jävla vilja att vinna. Detta utnyttjar vi till fullo. Dessa komponenter har gjort oss till landets och nordens mest framgångsrika klubb, och det är också sånt som gör att vi tar guld i år.

    Det är sannerligen nåt att vara tacksam över!

    SvaraRadera
  13. Hur kan man fråga sig hur texten har med Blåvitt att göra? En del människor påstår att Blåvitt har tur. Krönikans andemening är att vi inte har det.

    SvaraRadera
  14. Feelgood-krönika. Trevligt!

    SvaraRadera
  15. Luck had nothing to do with it:

    http://picasaweb.google.com/sami.grahn/AIKIFKGTeborg2008#5246007949905355346

    SvaraRadera
  16. lite för djupt

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.