2010/06/30

Glenn Hysén har för många vänner

FACEBOOK. BaraBen.com kan meddela att självaste Glenn Hysén sedan en tid nått hela 4999 vänner på Facebook och nått maxgränsen så han tillåts därmed inte skaffa fler polare där.
Om man försöker bli kompis med honom ser det ut såhär sedan ett tag:

Se Blåvitt live - på rysk tv!

DIREKTSÄNT. Som BaraBen.com tidigare kunnat avslöja sänder Spartak Moskva träningsmatchen mot IFK Göteborg från Varberg i kväll. Matchstart är 19.00 på Påskbergsvallen.

Här ser ni matchen:


Blåvitt-Spartak Moskva
1-3 målet på straff, från ryssarnas webb-sändning:

Det ryktas...

att Blåvitt gått vidare med en shortlist på eventuella målvaktsförvärv.

att listan ska innehålla minst två målvakter hos allsvenska konkurrenter.

att storyn om Glenn Hyséns så kallade "rasistattack" på Facebook redan uppmärksammades för mer än en månad sedan - och var lika löjlig redan då.

att Glenn Army snart får en hedersmedlem.

att två "blåvita spelarprofiler" var festens höjdpunkter och centralfigurer vid en minst sagt vild stekarträff i närheten av Göteborg denna midsommar.

att Gais snart är Göteborgs sista och enda hopp om att få en Europa-cup plats till nästa säsong.

att Tobias Hysén hade kunnat spela träningsmatchen mot ryssarna om liv och död stod på spel men tillåts vila sig i form inför den allsvenska omstarten.

att matchen mot Spartak Moskva flyttades från Stenungsund till Varberg på grund av att den första spelorten inte klarade av att lösa den tekniska biten för ryssarnas live-sändning av matchen hem till Ryssland.

att det vore trevligt med lite liknande medietänk från Kamratgården. Eller ens ett uns av det.

att SVT vid flera tillfällen ändrat detaljer i sin VM-studio sedan Twittrare och Facebook-användare klagat. Det har varit allt från omstajlning av Johanna Frändens lugg till att David Fjälls tvingats till annorlunda val av på plats-locations.

att Spanien skulle gå vidare var väl lika säkert som vovve, Volvo, David Villa.

2010/06/29

Fotboll leder till helvetet, sodomi & evigt mörker



Fotnot: Den här mannen är inte en av bloggarna på BaraBen.com. Hans åsikter representerar därmed inte BaraBen.com utan är blott ett tidsdokument över fotbollsdebatten. Vi är inte ens säkra på att han är man. Men "hans" budskap är så genomtänkt och avancerat att det är värt att lyssna igenom, om du kan engelska. Om det nu är engelska han nu talar. Ja, "han" i filmen alltså. Vid närmare eftertanke kanske den här mannen är utomjording. Men det är inte helt säkert.

2010/06/28

Vad då mål?

Sandsäters små funderingar

Sandsäters små funderingar är ett återkommande blogginlägg där skribentens många funderingar kommer fram i ett kortare format och en eller två per tillfälle. Funderingarna är många och tar upp vitt spridda ämnen.

INKOMPETENS. Surt insåg man igår att nu flög förmodligen sista chansen till europaspel nästa år iväg. Kanske föga oväntat. Att vi skulle lyckas göra en mirakulös vändning i Allsvenskan känns inte nära förestående så vi får väl hoppas på en Fair play-plats (där vi inte ens ligger på övre halvan) eller att vi vinner hela Europa League och därmed får en friplats till året efter.

Egentligen orkar man inte bryr sig så mycket efter matchen igår men jag är fortfarande förbannad. Efter avblåsning för full tid var det många som var sugna på något svalkande. Det var trots allt 90 minuters kvalitativt pressande i solen. Självklart var det då ingen som hade berättat för kioskpersonalen att en cupmatch kanske inte tar slut efter 90 minuter.

Särskilt medgörliga att öppna upp igen var de inte. När man till slut lyckades hitta EN öppen lucka var det ju självklart en kvarts kö. Då var det lika bra att fortsätta pressa i solen. Det bästa hade dock varit att gå hem och lägga sig. Godnatt!

Hannes Stillers comeback och Lucas debut

KÄRT ÅTERSEENDE. Gräset var grönt och fint men tyvärr hade Öis och damlandslagets målfest redan börjat slita på gräset vid straffområdet. Blåvitt blev stabilare, ryckte upp sig, och kom som bekant tillslut ikapp och dominerade förlängningen.

LS Puben, och därmed alla andra kiosker också (?), hade ryckt upp sig ordentligt kulinärt under uppehållet och erbjöd såväl rostbiff och räkmackor samt flera olika texmex alternativ (inklusive ett vegetariskt!). Solen stekte ordentligt alla på östra läktaren och det var som vanligt lite obehagligt att behöva sörpla varmvatten på toaletten när man ville fukta strupen efter besöket där.

När man stod och funderade som bäst på vilka som kunde tänkas få skjuta Blåvitts straffar och diskussionerna började sprida sig om huruvida LS skulle, eller borde, marschera bort mot andra målet om straffarna inte skulle ske framför denna sektion så kom Kalmar med sitt enda anfall värt namnet under förlängningen... och sen var den sista realistiska livlinan att nå Europaäventyr även nästa år borta.

Då inga andra TV-bolag var på plats bjuder KanalGlenn på två ändå riktigt glädjande klipp från kvällen som tyvärr innebar respass från Svenska Cupen:



Hannes Stillers var äntligen tillbaka och stod för en lovande comeback.



Sist men inte minst riktigt exklusivt material från när den senaste generationen
Hysén debuterade i blåvit tröja på Gamla Ullevi efter matchen.

2010/06/27

Dagens fight: Heinze versus kameramannen



VM2010. Innan VM "råkade" förbundskapten Diego Maradona köra över en kameramans ben.
– Vilken idiot du är. Hur kan du ha benet där det kan bli överkört, sa Maradona då.

Skaffa vettiga domare eller inför målkameror!

Här är brassestjärnan som Blåvitt vill värva!

SILLY SEASON. IFK Göteborg försöker att värva brassestjärnan Vanderson da Silva Souza. Enligt uppgifter till BaraBen.com handlar det om en låneaffär på sex månader med option om att köpa loss den 23-årige anfallaren från hans brasilianska klubb Desportivo Brasil.

För närvarande är Vanderson da Silva Souza (Vandinho) utlånad till sin tidigare klubb Avaí och har där rönt framgångar i flera omgångar som en offensiv boxspelare. Han är en avslutare som är vass med bägge fötterna och "en mästare på att utnyttja försvarsmisstag". Brasilianska talangutvecklare lyfte Vandinho till skyarna när han blev Avaís bästa målskytt i 2007 års Brasileirão och hade en passningssäkerhet på fenomenala 87 procent. Sedan dess har Vandinho haft en hel serie klubbadresser men fortsätter att göra mål, vart han än kommer. I vår har Blåvitt via svenska kontakter i Sydamerika visat intresse för att få till ett provspel med den vasse anfallaren, tänkt som ersättare till Tobias Hysén som väntades röra på sig under sommaren - fram tills Hysén drabbades av skadebekymmer.

Vandinho är en rörlig forward som passar perfekt in hos lag som gillar att spela rakt och med längre bollar in bakom motståndarnas backlinje. 2008 var han en av brasiliens bästa målskyttar, förvisso i andraligan, och blev även bästa målskytt i Campeonato Catarinense (Santa Catarina delstatsmästerskap) med 24 fullträffar. Vandinho ficksedan rutin från Brasiliens nationella högstaliga genom en vända hos Flamengo innan han såldes till Desportivo Brasil, klubben därifrån han blivit utlånad till flertalet andra klubbar, senast till hans tidigare arbetsgivare, Avaí.

Ålder: 23 (1986-08-24)
Född: Londrina, Brasilien
Position: Offensiv mittfältare/central forward
Fot: Högerfotad
Längd: 178 centimeter
Vikt: 76 kilo

BaraBens uppgifter gör gällande att Avaí, som har ett lånekontrakt året ut med Desportivo Brasil ska vilja ge Vandinho en chans att lyckas i Europa efter en dialog med spelaren i fråga. Misslyckas han att etablera sig i Europa vill Avaí lösa ut honom från sitt kontrakt med Desportivo Brasil. Här, mitt i den här klubbkarusellen kan Blåvitt komma in i bilden. Scoutinguppgifterna från Brasilien gör nämligen gällande att IFK Göteborg en av de klubbar som förhandlat om att få till ett provspel med Vandinho, ett provspel som ska bli av nu i juli månad men har varit under diskussion i mer än två månader.


Vandinho gör mål för Avaí i Brasilianska cupen.

Vandinhos agent har beskrivit honom som "en spelare med styrka som Drogba, snabbhet och målsinne som en karbonkopia av David Villa och ett hjärta som Jesus". Det om något borde skapa förväntningar.


Vandinho i målshow på You Tube.

En bön för Glenn

History will repeat itself

2010/06/26

Rädda för de tre lejonen

Fabio "Psycho" Capello show



FOTNOT: Stuart Pearce (boxbollen i filmen) blev allmänt känd under sitt smeknamn "Psycho" under sin aktiva karriär.

2010/06/25

Bläckfisken har talat

VM2010. Bläckfisken har prickat rätt resultat i Tysklands tre VM-matcher hittills, nu har den tippat åttondelsfinalen mellan England och Tyskland. Skönt att kunna andas ut.

"Världen" reagerar på Donovans chockmål

VM2010. Vi får ge jänkarna en sak, de kan put on a hell of a show. Eller nej, de får ges även ett they put on a hell of a fight. Kombinerat blir det en film på reaktionerna vid USA:s avgörande - och direkt gruppvinnande - mål i matchen mot Algeriet.



Dock säger det lite om jänkarnas mentalitet då klippet heter "Världens reaktion på målet", men där det bortsett från ett klipp från Sydafrika, där VM spelas, enbart finns med ett klipp från ett annat land än förenta staterna. "Världen", var det ja, som jublade åt Landon Donovans avgörande mål.

Själv berättar Donovan på Twitter att han sitter och ser på klippet om och om igen - och gråter av lycka. Det är fjärran från den isolerade värld ledare som Svennis och Lagerbäck valde för sina lag. Och oj vad bra det gick för dem. Det ska bli väldigt intressant att se om psykosen U-S-A kan chocka även mot Ghana.


Jag tror inte det. Men i vilket fall så lär vi få se fler amerikanska tårar inom kort.

2010/06/24

England vs Germany Pitch Battles Del 5

Den provspelande brassen - myten som blev sann?

SILLY SEASON. England lyckades här om kvällen med det oväntade - de spelade lite bra fotboll i ett VM. Det här tillhör ju som alla vet inte vanligheterna, så fans har undrat vad Capellos strikta regim ändrade inför kampen mot Slovenerna. Daily Mirror har svaret, spelarna fick dricka bärs.

Att lite öl kan räcka så långt.
Fansen har mer gemensamt med spelarna än man kan tro.

@@BaraBen.com@@BaraBen.com@@

I söndagens GT efterlyste jag att fler politiker skulle våga snackar fotboll och börjar inse all den samhällsnytta som bredd- och ungdomsfotbollen bidrar med. I politiska sammanhang fokuseras det allt som oftast på de negativa bitar som huliganer, för att det helt enkelt är lättare att plocka billiga poäng där.

Men det är sällan någon som talar om hur politiken kan stärka fotbollsklubbarna och därmed tacka dem för det arbete de gör för samhället i stort. Utan barn-, ungdoms- och breddidrotten skulle samhället har mycket större problem på alla möjliga håll, eftersom det är denna rörelse som helt utan att ha ansvar - ändå tar ansvar där samhället monterar ned, sparar in och minskar på anslagen.

Jag efterlyster politiker som snackar fotboll, har visioner och betalar tillbaka.

@@BaraBen.com@@BaraBen.com@@BaraBen.com@@

Det går rykten om (och om igen om) att Blåvitt vill ta hit en provspelande brasiliansk anfallare. Jag har fått höra från två källor att det ska gälla en viss spelare, tidigare notorisk målskytt och senare bänknötare i ett topplag i Brasiliens högstaliga, numer i en lite mindre klubb, dock fortfarande i högstaligan.

Blåvitt förnekar att det är sant - men ryktet vill ändå inte försvinna.

Mellan varven blir BaraBen.com kontaktade av spelaragenter och "rådgivare" som har intresse i att marknadsföra sina spelare på olika sätt. Då kan de läcka allt från bra inside-information till lösa spekulationer, allt i försök att skapa hype kring sina spelare. Den här gången kommer informationen från Brasilien, via svenska kontakter, vilket gör att det känns lite halväkta.

Men när jag ser över den aktuella spelarens track-record har jag väldigt svårt att se var Håkan Mild skulle se i den här killen. Det behöver förvisso inte betyda särskilt mycket, för vi har ju haft rätt dåligt scoutade provspelare här på chans förr. Egentligen räcker det att spelaren har gjort ett väldigt bra intryck på någon som viskar info i örat på Kamratgårdens stab.

Och nej, jag menar inte faxmaskinen. Den här gången.
Brassen i fråga skall enligt BaraBens uppgifter vara Xxxxxxxo.

@@BaraBen.com@@BaraBen.com@@BaraBen.com@@

Jag snackade med Tobias Hysén strax före det att han och truppen åkte över till Danmark och spelade mot Ålborg (Blåvitt torsk 0-3). Han ville ha lite bildhanteringshjälp, då han hade sett min bittra lika som bär på IFK Göteborg och Titanic för någon vecka sedan. Hans förslag var att göra en lika som bär-blogg med IFK Göteborg och fågeln Fenix. Ni som inte känner till den egyptiska/grekiska/arabiska mytologin om fågeln Fenix kan väl få en sammanfattning av mig - fenix är en metafor för återuppståndelse.

Sedan förlorade Blåvitt sin första träningsmatch för säsongen, samtidigt som jag hade mycket jobb att stå i. Så lika som bär-bilden på fågeln Fenix och Blåvitt uteblev. Nästan som på beställning, med tanke på resultatet i Danmark. Men inför säsongen radade ju Blåvitt upp segrar under träningsmatcherna, bland annat mot just Ålborg. Så blir det idel förluster de närmaste veckorna kanske det kan innebära att Blåvitt går och börjar vinna matcher när tävlingsallvaret väl börjar?

@@BaraBen.com@@BaraBen.com@@BaraBen.com@@

Det här kommer inte som en jättechock, knappast ens för våra två unga målvakter, men Håkan Mild listar för närvarande potentiella keepers. Marcus Sandberg och Erik Dahlin har enligt uppgifter till BaraBen.com en drygt månad på sig att visa vad de går för, sedan kommer IFK Göteborg att agera på transfermarknaden. Jag vet att ni läser här Erik och Mackan, så ta detta som en uppmaning - nu jävlar har ni chansen att sätta stopp för en målvaktsaffär. Se till att ta den.

Märk väl att det finns en ledig tröja i truppen. Tröja nummer 1.

England vs Germany Pitch Battles Del 4

England vs Germany Pitch Battles Del 3

England vs Germany Pitch Battles Del 2

2010/06/23

England vs Germany : Pitch Battles Del 1

Inför: Malmö FF - IFK Göteborg (U19)

Efe Yildirim och Hicham Ali under senaste mötet på Lemmingvallen.
INFÖR. Det är sista matchen inför sommaruppehållet för IFK Göteborgs juniorer där man kan stoltsera med att vara nuvarande serieledare. I morgon eftermiddag tar sig Blåvitt sig ner till Malmö Stadion för att spela om vem som skall toppa serien under semestern i Juniorallsvenskan Elit Södra. Avspark är 17.00.

Skåda tabellen här bredvid. Visst är det vackert? Vackrare tabell går knappt att finna. IFK Göteborg i topp, Gais sist och AIK saknas.

I morgon är det ny match i Juniorallsvenskan Elit Södra för våra talangfulla juniorer. Malmö FF står som motståndare på Malmö Stadion.
- Det är nyttiga matcher för våra killar att få spela på en plan med sån arenakänsla som Malmö Stadion och mot tufft motstånd. Planen är rätt så stor vilket vi hoppas och tror gynnar oss. Vi tror att det kommer bli mycket kamp vid fasta situationer och på mittfältet, men att det kommer finnas ytor att spela ett snabbt spel i djupled på, säger Eijlert Björkman.

IFK Göteborg sätter sig på bussen med en fin trend med sig i bagaget. Man är obesegrade sen i april och har fyra raka vinster. Man har visat god moral och vänt de två senaste matcherna mot Kalmar FF till seger.
- Vi var lite mesiga i första halvlek och tog inte kampen ordentligt. Det blev bättre efter halvtid och vi kämpar oss till seger. Det var jämnt och de hade några bollar i virket medan vi hade nåt friläge så det kunde lika gärna slutat oavgjort. Killarna skall verkligen ha en eloge som lyckades vinna till slut, säger Eijlert Björkman om bortamötet sist mot Kalmar FF.

Malmö FF har däremot haft en något sviktande trend efter att ha gått som tåget i början av serien. Av de fyra senaste matcherna har man tre förluster, men kompenserar med den fjärde genom förkrossande 7-1 mot Öster.

I Blåvitt noterar vi följande:

* Sam Larsson fick en smäll på foten senast mot Kalmar FF och känner en sån stor smärta när han skall sparka en boll att han får nöja sig med löpträning. Det är inte värre än att foten får vila några dagar.

* Muhamed Dizdars knäproblem går åt rätt håll. Han kunde hoppa in senast mot Kalmar FF och avgjorde med ett vackert skott i krysstrakten. Han är inte redo för 90 minuter än, men kan kanske spela en halvlek åtminstone.

* Andreas Petersson har varit krasslig i dagarna och avstått några träningar. Han är med från start i morgon men spelar förmodligen inte 90 minuter.

* Joel Allansson var med och tränade med U-truppen idag, men han är alltjämt uppflyttad till A-truppen. Eftersom han skall spela match med U-laget imorgon tränar han med dem dagen innan. Tidigare i veckan tränade han med A-truppen.

* Johan Lundgren har skrivit på för FC Trollhättan. Det känns givetvis glädjande att han lyckades övertyga tränarstaben att ge honom förtroendet och BaraBen önskar honom lycka till i sin nya klubb. IFK Göteborgs U21 möter FC Trollhättans dito inom kort. Vi får se om han är med då. Det skulle vara intressant att se i såna fall.

Serieledarna mot serietvåan, IFK Göteborg mot Malmö FF.
- Vi vill väldigt gärna gå in i sommaruppehållet som serieledare och kommer ge allt för att nå dit, säger Eijlert Björkman avslutningsvis.

Malmö FF - IFK Göteborg
Juniorallsvenskan Elit Södra
Malmö Stadion, torsdag 24 juni, kl 17.00

Vem kan ersätta Jonas Olsson?

De första fyra lagen är nu utslagna ur VM och lika många förbundskaptener står till arbetsmarknadens förfogande. Lek med tanken att Blåvitt fortsätter sin kräftgång även i höst, vem av de fyra bör då ersätta Jonas Olsson?

1. Lars Lagerbäck. Lasse verkar redan ha specialstuderat SteReO’s presskonferenser under våren: ”Vi hade marginalerna emot oss och allt var domarens fel. Men vi ska jobba vidare!”
Hans grundfilosofi att i första hand säkra bakåt borde dessutom passa Mild som handen i handsken.

2. Otto Rehagel. Ett alternativ för er som tycker Blåvitt har spelat en alldeles för offensiv gladfotboll under våren. I sista gruppspelsmatchen mot Argentina, en match som grekerna var tvungna att vinna för att gå vidare, spelar Kung Otto med 9 försvarare och 1 anfallare! Med Otto som coach får vi ett publikfriande spel som garanterat drar fullt hus på GU vecka efter vecka.

3. Raymond Domenech. Härlig avslutning när han först vägrar ta Parreira i hand och sedan i intervjun efteråt hävdar att fransmännen i sista matchen visade solidaritet och hjärta (och att förlusten mot 80 platser lägre rankade Sydafrika enbart berodde på otur). Domenech skulle kunna få vårens blåvita turbulens att fullständigt gå i spinn.

4. Carlos Albert Parreira. Okej, man kan undra varför han ställde över MacBeth Sibaya i de första två matcherna, men annars har Parreira skött sig klanderfritt. Han är därmed alldeles för kompetent för att komma i fråga som ny tränare för Blåvitt.

Vem av dessa herrar tycker du skulle passa bäst om det visar sig att IFK Göteborg behöver en ny tränare?

2010/06/21

Tandblekning - När grodan vill kyssa prinsessan!

Ett stort grattis P och N, era underbara människor. Vi älskar er!

Lika som bär?

LIKA SOM BÄR? David De Gea är 19-åringen som slagit igenom med dunder och brak i Atletico Madrids mål denna säsong. Manchester United vill att han ska ersätta van der Sar, men Atletico kräver närmare 300 miljoner kronor för att släppa De Gea. Vad har då detta med Blåvitt att göra? Jo, de flesta vet väl att Kim Christensen har lämnat IFK och att Marcus Sandberg tippas bli ny förstemålvakt. Inte nog med att Sandberg och de Gea har nästan exakt samma kroppsform, jämför föjande fakta:


David De Gea: född 7 november 1990, 192 cm lång, 82 kg.
Marcus Sandberg: född 7 november 1990, 191 cm lång, 80 kg.

Nästan lite spooky, eller?

Nu är den stora frågan: Kan vi hoppas på en liknande utveckling hos Sandberg som hos De Gea?

2010/06/20

Gomez Blindgångaren

VM2010. Sällan har man väl sett ett lag spela ut ett nästan jämbördigt lag trots en man mindre, så som Tyskland gjorde mot Serbien. Men det räckte ändå inte till någon poäng vilket gör att grupp D fortfarande är helt öppen. Intressant nog är det riktigt svårt att vara förbannad på syndabocken Klose som drog på sig två billiga gula kort. Lika stor irritation riktas nästan mot Lukas Podolski som brände inte bara ett eller två eller tre fina lägen utan säkert fyra, fem stycken, inklusive en straff. Men så är också Klose en riktig gentleman som spelare.

Nu blir det till att vinna mot Ghana, utan den pålitlige målspottaren. Cacau eller Gomez lär ersätta på topp. Men Cacau är inte direkt rutinerad i landslaget och Gomez är definitivt inte känd som pålitlig...







2010/06/18

Inför: Kalmar FF - IFK Göteborg (U19)

INFÖR BORTAMATCH. Det blev vinst i veckan hemma mot Kalmar FF med 4-2 i Juniorallsvenskan Elit Södra (matchrapport). Nu vänder serien och därmed blir det returmöte mot samma motstånd för IFK Göteborgs juniorer i morgon i Kalmar. Avspark är 14.00 på Fredriksskans.

- Eftersom det var så nyss vi mötte Kalmar FF så har vi kunnat ha en annan typ av genomgång när vi har så färsk information om hur de spelar. Vi har tränat in lite varianter på fasta situationer och annat vi vill vara bättre på denna gången vi möter dem, så det skall bli intressant att se hur det yttrar sig imorgon, säger Eijlert Björkman.

Noterat ur IFK Göteborgs trupp:

* Andreas Petersson har varit i Blåvitt på lån från Stenungsunds IF hela våren, men är nu friköpt.
- Vi är jätteglada att Andreas skrivit på för oss. Han har överträffat alla förväntningar under våren och har en väldigt bra personlighet så det skall bli jätteroligt att arbeta med honom framöver, säger Eijlert Björkman.

* Efe Yildirim är avstängd efter att ha uppnått kvoten för gula kort.

* Muhamed Dizdars röntgenplåtar har framkallats och analyserats. Knäproblemen var s.k. "hopparknä" och därmed skall han vara spelklar igen. Eijlert Björkman:
- Muhamed kan under spel få krampliknande smärta och måste stretcha för att öka blodcirkulationen. Det är obehagligt men inget som kan förvärras och vi har fått klartecken från läkarna att han kan spela, så han är med för inhopp i morgon.

* Niklas Andersén fotskada innefattade inget benbrott. Han har fått en ledbandsskada och genomgår ett träningsprogram vad gäller grundkonditionen i stort och styrkan i foten. Han missar matchen imorgon och Malmö FF på torsdag, men beräknas kunna vara med fullt ut nästkommande match efter det.

* Johan Lundgren har utgående kontrakt och IFK Göteborg har beslutat att inte förlänga med honom. FC Trollhättan har visat intresse och Blåvitt har gått med på att han skall få provträna redan nu med FCT en tid framöver. Ett kontrakt med FC Trollhättan tycker jag personligen vore en oerhört bra väg för Lundgren att gå för att komma vidare nu när den direkta vägen till blåvitt spel i Allsvenskan har stängts. Det verkar vara en förening IFK Göteborg har bra relation till, om man säger så...

BaraBen.com vill passa på att tacka Johan Lundgren för hans insatser hittills i den blåvita tröjan och önska stort lycka till i framtiden!

Notera också:
* U21-derbyt mot BK Häcken som skulle ha spelats i nästa vecka har flyttats till 7 september kl 18.00.


IFK Göteborg ställer upp med följande startelva:



Fotnot: BaraBen har ingen på plats i morgon, så vi får se hur det blir med matchrapport. Men håll koll på kalmarbloggen 90 Röda Minuter.

I kväll skall England visa Churchill sitt hjältemod

VM2010/ENGLAND. Efter premiärmatchens fiasko mot USA, där vi i huvudsak minns Robert Greens målvaktstabbe, så aviserar Fabio Capello att den kritiserade keepern kan få en ny chans. Och jag tycker det är helt rätt.

Veteranen David James har aldrig imponerat på mig i landslagssammanhang och Manchester Citys yngling Joe Hart är ett helt oprövat kort. Nu tog Capello beslutet att lira Robert Green och får på så sätt leva med det. Att byta målvakt inför match två (mot Algeriet i kväll) skulle sprida osäkerhet i truppen och vaska om ytterligare i försvaret.

– Alla kan göra misstag, en målvakt, försvarare, mittfältare eller forward, säger Fabio Capello, Englands förbundskapten.
– Varje spelare som gör ett misstag förtjänar en andra chans, fyllde han på utan att nämna Green.
–Jag bedömer en spelare baserat på hans kvaliteter och inte på hans misstag, säger Capello.

Men frågetecknen är därmed inte utredda kring Englands lag. Betyder det faktum att Gareth Barry ska spela från start att Steven Gerrard därmed skickas ut på vänsterkanten och ska lämna öppet för Frank Lampard att lira bakom Wayne Rooney? Hemlighetsmakeriet kring Fabio Capellos lag är alltid på topp och i dag är inget undantag.

Jag läser i engelsk bloggpress att det garderas hej vilt för att Algeriet minsann kan överraska och pekas på hur Schweiz rubbade förhandsfavoriterna Spanien. Men som jag ser det är det snacket bara ett tecken på dåligt självförtroende hos sargade fans som vill gardera sig. Algeriet har inte alls samma taktiska finess och slipade lagledning som Schweiz kan uppvisa och får därmed väldigt svårt att stå emot den förväntade anstormning som England lär servera oss i kväll.

Antigen så vinner England med 2-0 på ett stabilt sätt eller så görs ett tidigt mål och det hela rinner ifrån rejält och slutar typ 5-0. I England ger ett spel på Algeriet 16.00 gånger pengarna hos Betfair, vilket i och för sig lockar till spel. Värre överraskningar har vi ju sett genom VM-historien. Det är klart att med tanke på Tysklands och Argentinas imponerande spel så här långt in i turneringen så är det dags för England att börja prestera. Men det ändrar de på i kväll. Algeriet kommer besegras. Remember -66.

Englands förbundskapten Fabio Capello fyller år i dag. Det är ett gott tecken.
Det är på dagen 70 år sedan Winston Churchill vädjade om hjältemod i kriget om England.

One general, eleven lieutenant-colonels and 40 000 foot soldiers will show heroism tonight.

Frankies Mayhem: Messi, Maradona & Nigeria

2010/06/17

BaraBen presenterar: Ny super-VM-hemsida!

VM2010/SYDAFRIKA. Som ett led i BaraBens speciella VM-satsning presenterar vi härmed vår speciella VM-hemsida som kommer ge er fotbollsälskare en känsla av att vara på plats i Sydafrika!

Ta dig till BaraBens:

Bildrapport från VM: Argentina - Sydkorea

En argentinsk journalist (!) inne under läktarna på Argentina-Sydkorea.
Fuck England, typ.

2010/06/16

BaraBen äger just nu "hela" England under VM!

VM & GÔTT. Strax före det att VM påbörjades drog vi på BaraBen igång ett gemensamt Manager-spel hos engelska fotbollsförbundet FA, det så kallade Fantasy Football. Och även om det gått käpprätt åt helvete för mig personligen i den första gruppspelsomgången (delad 87:e plats av 109 deltagare) så dominerar BaraBens "Mini League" hela jävla FA-utmaningen just nu!

Ledarlagen FC Torbjörn och Risp UTD har ryckt lite efter omgång ett och har just nu 65 respektive 64 poäng. Själv har mina elva gubbar bara skrapat ihop mediokra 24 poäng, men så byggde jag inte mitt lag kring ett gäng tyska spelare som den kloka (?) ledarduon valt att göra...

Jaja, det är bara att bita i det sura äpplet och göra lite smarta spelarbyten. För ni 109 spelare som gick med i BaraBen.com:s liga har väl inte glömt av att ni kan göra just det - byta ut 20 spelare under turneringens gång. Nu är det dags att börja laborera med lagen så att vår snittpoäng håller sig hög.

Men redan nu har BaraBens läsare visat sina kunskaper och leder hela FA:s fotbollsmanager efter den första omgången av gruppspel i VM, faaaaaan va gôtt! Detta på högst genomsnittspoäng, trots att vår liga är mycket större än de flesta ligor där enbart mindre kompisgäng gått ihop...

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@


En av VM:s sex huvudsponsorer är Coca Cola och de kör fullt fokus på fotboll i Sydafrika nu när det är fotbolls VM...noooot. Det här är deras senaste "tuffa" reklamkampanj från Sydafrika:



@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Ni som inte har koll på Nordkoreas lite udda - och minst sagt svårtillgängliga fotbollslandslag - bör kika på CNN:s sammanfattning av laget, ett väldigt läsvärt reportage. Det är en fräsch insikt i ett lag och i en värld där politik och fotboll är svårseparerade...
"I will not answer this question! I do not recognize the place you talk about!" coach Kim Jong Hun replied angrily at a hastily convened news conference. The South Korean journalist had made the cardinal sin of referring to "North Korea." For Kim, there was no North and South Korea, only one, united Korea.
@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Highlights från Spanien- Schweiz 0-1, "chocken", ser ni här:


@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@


Dagens tv-stund måste ändå ha varit förre Bajen-tränaren Tony Gustavssons försök att uttala "Schweiz" i SVT. Det var allt från "sveicht" till "sveiszsch" som serverades lyssnarna. Ja, det fåtal som hörde något genom bisvärmen, det vill säga. Jag funderade inför Sydafrikas andra gruppspelsmatch i kväll om vuvuzela-oljudet hade upphört under Sydafrikas egna nationalsång om det inte vore så att FIFA gett direktiv om att det ska sluta tutas då. Tvek.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Brasilien klagade efter matchen mot Nordkorea på att motståndarna backade hem. Really? De var förvånade att ett lag som inte lirat VM på 44 år backar hem mot de femfaldiga världsmästarna, really? De "misslyckas" mot det på pappret sämsta motståndet och skyller på motståndet. Really? REALLY?

Spanien fick däng - precis som förväntat

VM2010/SPANIEN. Där kom smällen. Det så upphajpade Spanien fick sig en rejäl käftsmäll mot Schweiz, som inte bara lyckades täta bakåt utan dessutom kontrade så effektivt att segern med lite flyt hade kunnat bli två eller tre bollar stor. Men egentligen är väl ingen av oss förvånade av att Spanien misslyckas i VM-sammanhang?

Nu har Spaniens gladfotbollslag två klart mer tacksamma motståndare framför sig i Chile och Honduras. Ingen av dessa Sydamerikanska lag har samma försvarsdiciplin som Schweiz och därför kan de ytor som Schweiz så effektivt täppte igen stå vidöppna för de kvicka spanska fötterna. I vilket fall pekar nu allt, ja a-l-l-t på att Schweiz vinner Grupp H - vilket sannolikt innebär Brasilien-Spanien i första utslagsrundan.

1990 blev det stopp mot Jugoslavien i första slutspelsrundan.
1994 åkte Spanien ut mot Italien med 1-2.
1998 respass för Spanien i gruppspelet efter Nigeria och Paraguay.
2002 spelade Spanien 0-0 mot Sydkorea i tredje rundan och förlorade på straffar.
2006 fick Spanien stryk mot Frankrike med 1-3 i andra rundan.
2010 börjar Spanien svajja direkt och riskerar nu Brasilien direkt i slutspelet...

Faktum är att "stormakten" Spanien aldrig har vunnit en medalj, av någon valör, i världsmästerskapen. All historia visar tvärtom att de kommer krångla vidare sig från gruppen (exempelvis som 1994 då de kryssade i två matcher och vann mot Bolivia i sista gruppspelsmatchen) för att sedan åka ur i första eller andra omgången av slutspelet. På samma sätt underpresterar stjärnkolonin i dag.

Visst, det är en hårfin skillnad mellan himmel och helvete i dagens match, där ett par frilägen med målvakten borde inneburit en klar ledning för spanjackerna - men nästan skjuter som bekant ingen hare, lagar ingen tapas och korkar inte upp någon segercava. Jag hade - trots en tro på hög skrällvarning - redan börjat förbereda schweizerostliknelserna. Fabregas, Iniesta, Villa, Torres och de andra skulle väl ändå reda ut det här till sist. Men det gick bara nästan.

Ett nästan som innebär att historien upprepar sig.
Precis som ett schweiziskt urverk.

Koreas klack - inhyrda skådisar från Kina?

VM2010/NORDKOREA. I går satt 40-50 Nordkoreanska supportrar på läktaren och såg sitt landslag spela mot Brasilien i VM-fotbollen. Men vänta nu, hur var det möjligt? Den mest isolerade staten i världen brukar ju inte direkt dela ut visum till medborgarna för att sticka på semesteräventyr...

Jag är inte ens säker på att begreppet "semester" existerar i Nordkorea. Det första - och logiska - ryktet var att den Nordkoreanska klacken bestod av högt uppsatta regeringstjänstemän och Nordkoreanska diplomater, men nu kommer en lite mer klassiskt Nordkoreansk förklaring, ryktesvägen, ska väl sägas:

Enligt ESPN:s kommentator Martin Tyler är ryktet nere i Sydafrika att den Nordkoreanska klacken bestod av inhyrda kinesiska skådesspelare. Den ni! Det är fan ingen dåligt sommarjobb att få, resor, biljetter och uppehälle till Sydafrika betalt för att vifta lite med Nordkoreanska flaggor under tre matcher. Självklart påstod "koreanerna" att detta var ett falskt amerikanskt rykte och enligt en av dem hade deras gäng om 300 supportrar valts ut av partiet, vilket kanske är helt sant.

Men ibland är det roligare att tro på lösa rykten.
Och synd att man inte är kines.

Stort avbräck för Tyskland?

VM2010. När den tyska mittfältsgiganten Michael Ballack tvingades avstå VM på grund av den fotledsskada var det ganska självklart att Bastian Schweinsteiger skulle kliva fram och ta över rollen som pådrivare i det tyska maskineriet. Nu rapporteras det att Schweini eventuellt kan tvingas avstå den viktiga matchen mot Serbien om två dagar. I dag stod han nämligen över tyskarnas näst sista träning inför matchen på grund av en luftvägsinfektion.

Assiterande tränaren Hans-Dieter Flick säger visserligen till Berliner Zeitung att Schweinsteiger är på bättringsvägen och att det är goda förhoppningar om att han ska kunna spela mot Serbien, men är det inte precis vad en landslagsledning förväntas säga, oavsett hur det verkligen ser ut?

Om nu Schweini ändå skulle missa matchen, kommer tyskarna klara av att ersätta ännu en mittfältsstjärna? Vid sidan av Schweinsteiger spelade 23-årige Sami Khedira och 21-årige Mesut Özil – båda med i det U 21-EM som spelades på svensk mark förra sommaren – på innermittfältet i första matchen mot Australien. Ett ganska orutinerat tyskt innermittfält redan då.

På bänken ser det lika tunnt ut, där sitter 21-åringen Marko Marin (också med i U 21-EM) och 20-åringen Toni Kroos (inte ens med i U 21-EM) samt halvrutinerade (31 landskamper) Piotr Trochowski. Inget stort utrymme för ytterligare skador, avstängningar och matchbyten, direkt. Kanske skulle man inte lämnat Thomas Hitzlsperger, med 51 landskamper och rutin från stora mästerskap, utanför VM-truppen.

Jong Tae-Sae och tårarna



...och efterföljande "analys":

Kim kan bli Blåvitts dyraste spelaraffär - någonsin

ANALYS. Jag satt och snackade med Kim Christensen nere på träningslägret i Ayia Napa, Cypern, tidigare i våras. Då gjorde han klart för mig att den stora målsättningen i år var att nå Danmarks VM-trupp. Allt fokus var på det, det han refererade till som "lyftet". Vi snackade om hans förhållande till förbundskaptenen Morten Olsen och i samtalet framkom allt mer att Kim "Klapp klapp" Christensen gick och drömde om att ta "nästa steg" i sin karriär.

VM skulle bli den språngbrädan.

Därför råder det en enorm besvikelse just nu. Kim, som är enormt besviken för att han inte får vara med och slåss om en startplats i VM. Håkan Mild är enormt besviken för att Kim inte ville stanna i Blåvitt och de blåvita supportrarna bittra för att Kim ser FC Köpenhamn som "nästa steg i sin karriär".

För i all ärlighet behövs det nog en rejäl dos av naivitet för att lyckas tro att den här transfern till FCK skulle ha blivit av - eller ens varit het - i nuläget, om IFK Göteborg likt förra säsongen legat i tabelltoppen och Kim Chrisensen hade blivit uttagen till Danmarks VM-trupp. Jag kan i princip garantera att Kim inte hade varit klar för den danska storklubben i ett sådant läge - vilket naturligtvis inte är något drömmarnas gigantiska språng.

Det här förstår alla inblandade.

Ett Blåvitt i upplösning är lätt att lämna. Bottenplaceringar utan märkbar satsning på att vända tabellskeppet, backhjälten Risp fick sparken, tränarrockader och intern kritik, är faktorer som ger ett underlag som är enklare att lämna för etablerade spelare som saknar känslomässiga kopplingar till föreningen. Det kanske inte är populärt att konstatera, men Kim Christensen "skiter fullständigt" i om Blåvitt åker ur. Sådan är fotbollens verklighet, han är en dansk legosoldat. När Christensen dessutom blandar in besvikelsen från att missa skyltfönstret VM i den här transfercoctailen blir händelseutvecklingen än mer logisk, från hans synpunkt sett. Däremot är det väldigt märkligt hur IFK Göteborg ser på saken.

Visst, ingen vill väl ha en missnöjd förstamålvakt i laget.
Och nej, efter säsongen hade vi inte fått ett rôtet öre betalt för Kim.

Så Håkan Mild försöker därmed att agera, "rädda det som räddas kan". Det spekuleras nu i att FCK betalt någonstans mellan 3.0-3.5 miljoner svenska kronor för att lösa Blåvitts förstamålvakt direkt, då han satt på ett utgående kontrakt. Men de fåtal miljonerna kan bli en väldigt dyr affär för Blåvitt, som nu står kvar med två - förvisso talangfulla - men helt oprövade, målvakter.

IFK Göteborg är just nu i ett prekärt läge. Vi har enbart i ett par vårmatcher uppvisat ett spel som gett hopp om att laget ens kan säkra det allsvenska kontraktet. Resten av vårsäsongen har bjudit på ett väldigt svajigt spel, för att tala med snälla termer. Att i det läget sälja sin förstamålvakt för ett par miljoner - till en nordisk konkurrent, något föreningen uttalat sagt sig vara emot - är ett risktagande i klass med att köpa en större aktiepost i Saab.

Ingen vet om det här är rätt beslut, på förhand. Och knappt någon vill spekulera i vad det de facto innebär för laget. Det enda vi vet är att den målvakt som varit helt outstanding i IFK Göteborg under de senaste säsongerna nu valde FC Köpenhamn - mitt i säsongen - och dessutom ser det som ett steg uppåt i sin karriär. Samtidigt som Blåvitt valde att tacka ja, att få lite betalt istället för att gå lottlösa efter 2010. Visst fan är det deprimerande?

Men om det - Torbjörn förbjude - skulle bli nedflyttning i år, kan det fåtal miljoner Blåvitt nu fick betalt för Kim, bli en vädligt olycklig affär för hela organisationen. Det kan bli den mest dyrköpta spelaraffär Blåvitt någonsin genomfört. För oavsett hur långt ner i sanden strutsen trycker sitt huvud är nedflyttninghotet just nu en realitet för storklubben Blåvitt. Jag ser ingen sand, men jag ser trots det bara mörker just nu.

2010/06/15

Vårsäsongen, Rehn petad, Kim lämar till FCK...

Tack och adjö, Kim!


Kim Christensen lämnar IFK Göteborg med omedelbar verkan.

Matchrapport: IFK Göteborg - Kalmar FF (U19)

MATCHRAPPORT. IFK Göteborg U19s förlustfria svit håller i sig. Under måndagkvällen vann Blåvitt hemma mot Kalmar FF med 4-2 i en svängig och mycket chansrik match där IFK hann såväl med att tappa en ledning till underläge som att återta den innan domaren blåst av matchen. De blåvita målen gjordes av Efe Yildirim två gånger om, Sam Larsson och ett kalmarben.

Efe Yildirim
Det var bäddat för underhållning på Lemmingvallen igår kväll. Tabelltvåan IFK Göteborg mot tabelltrean Kalmar FF i Juniorallsvenskan Elit Södra där båda lagen tidigare på säsongen haft fartfylld anfallsfotboll som främsta kännetecken. När klockan tickat 90 minuter var nog ingen av de besökande besvikna på underhållningsvärdet för detta var en mycket chans- och händelserik tillställning. Men jag börjar från början.

I IFK Göteborg gjordes en ändring i den tänkta startelvan William Lundin hade insjuknat i feber under natten. Det gjorde att det blev några ändringar i backlinjen. Pedram Talebi gick in som högerback och David Johansson gick över till att spela vänster. Samtidigt valde Eijlert Björkman att göra en rockad på de offensiva yttrarna så att Bragi Bergsson startade till höger och Andreas Petersson till vänster.

Den här matchrapporten börjar tio minuter in i matchen, eftersom trafiken igenom Tingstadstunneln inte var på min sida denna eftermiddag. Men vad jag förstod efter matchen så inledde IFK Göteborg med en jättechans efter bara 30 sekunder då Sam Larsson kom loss till höger i straffområdet. Och det där med jättechanser var något som präglade matchen.

När så undertecknad till slut kom till matchen så var IFK Göteborg inne i en bra period och man hade ett ganska bra tryck mot Kalmars försvar och ledningsmålet lät inte vänta på sig speciellt länge. I 23:e minuten har mittbacken Efe Yildirim kommit upp i ett anfall i samband med en hörna tidigare. Kalmar FF försöker nicka bort ett inlägg mot straffområdet men bollen dimper ner framför Yildirims fötter och han drar till direkt på halvvolley. Bollen går lågt in vid målvakt Sebastian Feddersens högra stolpe. 1-0.

Minuterna senare får Lawal Ismail bollen på högerkanten och sätter fart neråt hörnflaggan. Andreas Petersson gestikulerar vid straffområdet att han vill ha bollen vid fötterna vilket Ismail uppfyller, men Peterssons skott smiter precis utanför stolpen efter en fin räddning av kalmarmålvakten.

Lawal Ismail stångas med kalmarbackar
Kort därefter snappar Lawal Ismail upp August Strömbergs långa utspark där Kalmars målvakt och back inte riktigt är överens om vem som skall gå på bollen. Ismail försöker placera den studsande bollen på halvvolley men den smiter förbi den bortre stolpen.

Halva första halvlek är avverkad och nu börjar Kalmar FF tugga sig in i matchen igen. Man strider bra på mittfältet mot Johan Lundgren och Joel Allansson som har fullt sjå att avvärja Christopher Christenssons nickskarvar mot Erik Hoang. Man skapar en hygglig chans när Hoang lyckas komma bakom backlinjen på en studsboll efter skarv från just Christensson, men August Strömberg i målet är bra med och kan gå ut och täcka undan.

IFK Göteborg går till pausvila med 1-0 med mersmak i ryggen.

Joel Allansson
Andra halvlek börjar och Kalmar FF är på plats. IFK Göteborg är väl också det rent fysiskt, men mentalt verkar man vara kvar i omklädningsrummet. Kalmar FF tar omgående greppet och vaskar fram en hörna några sekunder in i halvleken. Bollen slås och dimper ner vid bortre stolpen och vi får se något mycket ovanligt den här säsongen – August Strömberg gör ett misstag. Bollen far förbi hans händer och Christopher Christensson kan nicka in bollen via marken upp i nättaket. 1-1

Momentet senare fångar Daniel Ahonen upp en något kort utspark från Strömberg, som befinner sig en bit ut. Ahonen uppfattar situationen och slår en lyrboll mot målet, men Strömberg hinner tillbaka och kan tippa bollen till en resultatlös hörna.

Kort därpå tar Kalmar FF ledningen när Daniel Ahonens frispark når Anton Arvidssons panna och nu äntligen vaknar IFK Göteborg upp från sin halvtidsdvala.

Fyra minuter efter Kalmars ledningsmål lyckas Blåvitt kvittera turligt. Ett hårt uppspel mot Lawal Ismail som han bara kan skarva vidare touchar ett kalmarben och bollen går i en vid båge över en chanslös Feddersen i målet. 2-2

Nu står matchen och väger lite. Det är bra med möjligheter från båda hållen. Såväl Sam Larsson som Lawal Ismail kommer till bra avslutslägen efter individuella prestationer och däremellan prickar Christopher Christensson Blåvitts ribba. Men det är till slut IFK Göteborg som drar det längsta strået. I minut 72 tar hemmalaget ledningen när Joel Allansson snyggt tittfintspassar Sam Larsson till ett friläge och han placerar bollen säkert mellan målvaktens ben. 3-2

Sam Larsson har precis gjort 3-2
Tre minuter senare punkterar IFK Göteborg matchen när Efe Yildirim med fint häng och fart språngnickar in en hörna. 4-2.

Sista kvarten är bara formalia. Kalmar FF orkar inte resa sig en gång till och matchen spelas mer eller mindre av resterande tiden. IFK Göteborgs förlustfria svit förlängs därmed ytterligare och man har ännu inte gått miste om några poäng på hemmaplan i år. Blåvitt (24p) går därmed upp i rygg på serieledarna Malmö FF (25p) och skapar en liten lucka ner till tabelltrean Kalmar FF (20p).

Nästa hemmamatch för IFK Göteborg är mot Landskrona BoIS den 31 juli. Nu väntar två tuffa bortamatcher mot Kalmar FF och Malmö FF härnäst.

Noterat från matchen:

* Lawal Ismail var ett ständigt hot mot Kalmar FFs backlinje med sin fart och teknik. Det var bara ett mål som saknades från hans sida. Ibland är han dock lite omständlig och dribblar något för länge vilket titt som tätt tar honom ur vinkel, men när allt stämmer är han ett vasst anfallsvapen för Blåvitt.

* Sam Larsson och Joel Allansson delade kamratligt på spelfördelarrollen. När inte Sam Larsson serverade bra bollar till ytterkanterna och Ismail serverade Allansson Larsson till bra lägen.

Pedram Talebi utmanas av Anton Agebjörn
* Efe Yildirim är avstängd mot Kalmar FF på lördag efter att ha uppnått kvoten för gula kort. Synd för han hade behövts mot ett Kalmar som har fått tillbaka sin stomme i returmötet.

* Pedram Talebi gjorde sin bästa insats hittills som högerback. Han vann en hel del boll, kom upp i banan på ett bra sätt och visade ett riktigt stort jävlaranamma överlag.

* För att sakna 7-8 av sina bästa spelare så var Kalmar riktigt bra och man fyllde på med mycket folk vilket gav IFK bekymmer. Eijlert Björkman hade varnat sina spelare innan matchen om Kalmars FFs fasta situationer men det hjälpte föga.

* Det var bra anfallsspel och mycket chanser åt båda hållen. Trots Lemmingvallens bitvis mycket dåliga skick så bjöds åskådarna på riktigt bra och underhållande fotboll.

* Vuvuzelafebern sprider sig. Vi fick höra brölet från en ensam tuta i paus, vilket lockade till skratt bland besökarna.

Läs även 90 Röda Minuters utmärkta rapport.

Titta på BaraBens bilder från matchen här.

IFK Göteborg - Kalmar FF, 4-2

2010/06/14

Exklusivt på BaraBen: Filmen från Italiens VM-läger!

Tyskland utan Ballack imponerade på en hel värld

SMÅTT & VM-GÔTT. Det är synd att Danmark inte tog chansen mot Holland i dag. Missförstå mig rätt, än är det inte kört för vårt västra grannland på långa vägar, men skulle Hollands jättesvit (obesegrade i sju raka mästerskapspremiärer) brytas någon gång hade danskarna ett gyllene läge i dag.

Men ett lite väl defensivt Danmark lyckades tyvärr inte sätta dit någon av de hyfsade halvchanser som de skrapade ihop till i första halvlek. Det kunde gett hela gruppen bättre nerv och dessutom tvingat Holland att sätta lite fart i sitt anfallsspel.

Nu känns det som att Holland fått andrum och kan rulla hem Grupp E rätt så ohotat.
Men det gör inte att jag tror på dem bland semifinalisterna, som längst blir det kvarten.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

I kväll går regerande världsmästarna Italien in i turneringen när de möter Paraguay (19.30 i TV4). Före mästerskapet listade jag Iaquinta som Italiens stjärnspelare i införsnacket här på BaraBen - och fick minsann höra att jag "hade noll koll" från en del läsarexperter.

Nu verkar det dock som att Marcello Lippi håller med mig om att han är en startspelare för Gli Azzurri och inte nog med det petas veteraner som Milans rivjärn Gattusso och Udineses kapten Di Natale för att ersättas av killar som nämnda Iaquinta, Pepe och Gilardino i anfallslinjen (ja, jag vet att Gattusso är mittfältare - övertydlighet verkar vara nödvändigt här ibland). Nu är det inte några spädbarn till åldern som kommer in direkt, men klart oprövade i dessa stora sammanhang.

Därför är det värt att upprepa en varning jag lade in på BaraBens interna forum:
"...före det att Italien kommit igång kan man inte bedöma ett skit om den här turneringen. Spelar Italien helt ruttet men ändå vinner med 1-0 på en straff (typ) kan man direkt räkna med att det blir guld."
Så se upp för nederlagstippade Italien. Och vänsteryttern Iaquinta.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Tyskland imponerade verkligen i sin premiärslaktmatch mot Australien och ännu en gång fick vi ett bevis på hur ett lag höjer sig när fixstjärnan inte finns med. Allt snack inför matchen handlade ju som bekant om "Tyskland utan Ballack" men sett till tyskarnas lag, spelare för spelare, så kan väl knappast någon förvånas av att de kan lira fotboll.

Men noteras skall väl även att Australien är ett skitlag, som trots all VM-rutin - de har flest VM-matcher av alla trupper - inte har fått in några nya stjärnskott på en halv evighet. Ett lag som sätter allt hopp till att småskadade Harry Kewell, bäst under sin tid i Leeds för snart tio år sedan, skall prestera - de kan inte hota en stormakt som Tyskland.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

En del kommentarer till följande bloggpost försöker förklara för mig att New York Post (/amerikaner) "minsann förstår att 1-1 inte är en seger" kan jag väl bara konstatera torrt att en del bör tänka ett steg längre. Bloggposten bara kanske syftade till det faktum att ett lag är sanslöst uselt på en sport när dess största supporters slår upp ett oavgjort resultat som en seger. Därav min kommentar om baseball. Det doftar helt enkelt misär om det hela.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Det mest imponerande med Tysklands seger i går var deras förmåga att tempoväxla. Rent generellt är matcherna lite tempofattiga om vi jämför med exempelvis Champions League - något som säkert har en del att göra med den höga höjd en del spelorter ligger på. Men i Tysklands fall använde de verkligen den detaljen till sin fördel.

Notera i kommande matcher hur Tyskland startar i princip varje speluppbyggnadsfas med att bolla långsamt i backlinjen. Det går nästan bisarrt långsamt och de slår fem, sex, ibland sju-åtta korta sidledspassningar medan de ser upp efter spelvägar framåt. Sedan blixtrar det till från klar himmel.

Pang - pang - pang, avslut.

Rörelse i djupled, påfyllnad centralt, instick bakom backlinjen. De tyska spelarna håller i bollen mindre än två sekunder per skalle. Det talas ofta om mönsterfotboll när lag presterar på ett offensivt plan i världsmästerskap. Och naturligtvis snackar hela världen om Tysklands seger i dag. Jag är benägen att hålla med, trots att jag varnat för Serbien som en liten outsider i Grupp D.

Det kommer krävas en makalös insats av Serbien på fredag för att sätta stopp för den här lagmaskinen, det är en sak som är säker. Och då har serberna verkligen inte råd att missa öppet mål eller dra på sig dumma utvisningar.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Jag tycker domarnivån har varit väldigt upp och ner så här långt in i turneringen. I flera matcher har jag suttit och imponerats av domaren i första halvlek för att sedan få se helt tokiga varningar - och utvisningar - i andra. Tyvärr känns det som att en del av de här etablerade domarna är lite för pigga på att själva hamna i centrum för turneringens väl, vilket kan bli väldigt avgörande när det är dags för utslagsmatcher längre fram.

Men samtidigt får färre domare möjlighet att göra bort sig när det är slags för knock out-rundorna. Finns det en nackdel, så finns det en fördel.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Just nu är det en hel del stök kring VM nere i Sydafrika. Orsaken är att många som jobbar med VM fått löfte från säkerhets- och bemanningsföretag som FIFA nyttjar att de skulle få en viss lön - men nu enbart fått en bråkdel betalt. Det handlar om folk som arbetat 12-timmarspass för enbart 25 amerikanska dollar per skalle trots att de på förhand lovats en lön på 195 dollar per dag och person.


Nu har kravallpolis sparkat ut de anställda som protesterat vid arenorna och enligt Stefan Åsberg, SVT:s reporter på plats, så skall alla som deltagit i protesterna nu ha fått sparken med omedelbar verkan. Det känns inte som att FIFA och de lokala företag som anställt personalen har skött sina kort speciellt snyggt. Speciellt med tanke på den mångmiljardindustri som ett VM är.

Den här storyn har vi knappast hört det sista av.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Slutligen talar Stefan Rehn ut i dagens GT om petningen från tränarpositionen i Blåvitt:

Ser du det som en petning?
- Det var ju inget positivt för mig. Det kan man lugnt säga
- Det känns som jag fick bära hundhuvudet.
Är det så du känner det?
- Äh, "hundhuvudet", du kanske inte ska ta med det.
Stefan Rehn är inte bitter - men besviken.
Nu återstår att se om förändringen ger resultat.

Weltklasse!

Italiensk ödmjukhet

"Om ni inte förstår den slags uppställning jag formerar så kanske ni borde byta yrkesområde och ge upp journalistiken. Kom igen, vad har ni för ursäkt?"
- Marcello Lippi svarar på italienska
journalisters frågor om laguppställningen.

Inför: IFK Göteborg - Kalmar FF (U19)

INFÖR. A-laget har VM-uppehåll, men det finns blåvita lag som alltjämt är inne i aktivt seriespel. Ikväll är det ny match för IFK Göteborgs juniorlag och det är återigen ett toppmöte i Juniorallsvenskan Elit Södra. Tabelltrean Kalmar FF kommer på besök till Lemmingvallen. Avspark är kl 17.00.

Det är längesen nu. Ja, sedan IFK Göteborg gick poänglösa från en juniormatch, det vill säga. Sen förlusten mot BK Häcken i april har IFK Göteborg 6 vinster och 2 oavgjorda med hemmavinsten mot serieledarna Malmö FF som vackrast fjäder i hatten. Det blev en liten motreaktion på den matchen senast mot Landskrona BoIS, där man trots 2-0 i egen favör i paus fick nöja sig (eller kanske vara glad) med en pinne efter att ha tappat i andra halvlek.
- Vi gjorde en väldigt bra första halvlek och borde kanske ha ledat med nåt mer mål i paus. I andra halvlek hade vi kraftig motvind och borde ha säkrat mera hemåt istället för att fortsätta anfalla, vilket gjorde att vi blev alltför ihåliga bakåt. Samtidigt skall man komma ihåg att Landskrona var riktigt bra så det är egentligen inte fy skam att ta en poäng, men man vill ju självklart vinna när man leder med 2-0, säger Eijlert Björkman.

I Blåvitt gör Joel Allansson en minicomeback efter att ha provat på A-truppsnärvaro en tid. Han är fortfarande uppflyttad till A-truppen men i avsaknad av A-lagsmatcher så är han tillgänglig för U19.
Joel Allansson
Vi får även stifta bekantskap med en ny spelare i Björn Linde (f. 1993).
- Björn är ny för året värvad från Björndammen. Han värvades till J-truppen, men har gjort bra ifrån sig under våren och får nu chansen i U-laget. Det är en snabb yttermittfältare/anfallare som kan användas på båda kanterna eller centralt. Favoritfoten är höger men har även OK tillslag med vänster. Björn är fortfarande lite oskolad och kanske kan upplevas som valpig i sitt rörelsemönster, men det är en intressant spelare vi gärna vill ge chansen i U19, säger Eijlert Björkman.

På skadefronten så ligger Jetmir Kurti i fas med sin tänkta rehabträning efter sin fraktur i foten. Muhamed Dizdar väntar på svar från röntgen och därmed få en diagnos på sitt knäbekymmer. Ny på skadelistan är Niklas Andersén som åkte på en rejäl smäll mot Landskrona BoIS. Eijlert Björkman igen:
- Niklas fick en smäll över foten när han gick in lite hårt för att vinna tillbaka en förlorad boll. Han har tid för röntgen vid lunch idag för att se så det inte är något benbrott. Han hade rejält ont efter smällen så det var aldrig någon tvekan att han skulle byta.

Fredrik Alnäs och Sebastian Stenqvist är sjuka och därmed inte aktuella.

IFK Göteborg möter då topplaget Kalmar FF. När man tittar på spelsystem och diverse andra sifferlekar så spelar Kalmar 4-4-2 med släpande anfallare och två djupledslöpande yttrar. Ser man till Blåvitt så spelar man på papperet 4-2-3-1. Men tittar man i praktiken så ligger de två defensiva spelarna ungefär i samma höjd som innermittfältarna i ett 4-4-2. Yttrarna i den offensiva mittfältstrion har som uppgift att gå på mål, medan offensive innermittfältaren har samma roll som en släpande forward. Därför är det två väldigt likt spelande lag som möts. Inget av lagen spelar med speciellt mycket inlägg, utan man vill med fart och rappt passningsspel komma in bakom backlinjen från kanterna.

Tittar man på Kalmar FFs målstatistik så görs nästan 50% av målen av yttermittfältarna (9 av 20) och främste målskytt är vänsterytter Anton Agebjörn med fyra av dem. Just Agebjörn är en spelare som IFK Göteborg därmed måste hålla koll på. Han är ny för året för Kalmar, värvad från Mönsterås GoIF och gjorde debut i P16-landslaget förra veckan mot Slovakien. Han beskrivs som en ung spelare som håller på och mognar i sitt spel och kan därför vara lite ojämn i sina prestationer. Men leder man den interna skytteligan som 16-åring och mittfältare så är det ingen tvekan om att man har kvaliteter.

Andra spelare att hålla koll på är spelfördelaren Daniel Ahonen. Enligt Kalmars tränare Jens Nilsson är Daniel Ahonen främst en offensiv spelare med bra passningsspel, men som samtidigt är beredd att göra det defensiva jobbet. Han är slitvarg och spelfördelare i ett. I höstas hade Ahonen utgående kontrakt och IF Elfsborg var framme och försökte värva honom, men han skrev till slut på ett nytt U-kontrakt med Kalmar FF över 2010. Samtidigt blev han uppflyttad till Spetsgruppen, vilket var en av orsakerna till att han till slut skrev på.

Just Spetsgruppen är annars ett fenomen som inte riktigt finns i IFK Göteborg, åtminstone inte specificerat, och därmed lite intressant. Kalmars tränare Jens Nilsson förklarar:
- Spetsgruppen innehåller de 5-6 spelare vi tror allra mest på. De spelar på U-kontrakt men tränar med A-truppen för att få seniorträning. Gruppen startades med syfte att göra Kalmar FF till ett attraktivt alternativ för de mest lovande talangerna i vår region genom att kunna erbjuda dem tuffare träningsförhållanden. De här killarna är tillgängliga för U19 men spelar i första hand med U21. Kalmar FF har U21-match mot Malmö FF på tisdag men Daniel Ahonen tar studenten då så då kan han vara med mot IFK Göteborg.

IFK Göteborg erbjuder också juniorer träning med A-truppen - såväl Kamal Mustafa, William Atashkadeh och Joel Allansson seniortränar på U-kontrakt - men man har inget uttalat namn på verksamheten. Fenomenet uppstod i Kalmar när klubben fortfarande var relativt oetablerad som allsvensk klubb och man hade exempelvis Östers IF som stor konkurrent i regionen. Nu är den konkurrensen ett minne blott, men man har ändå valt att behålla gruppen. Den fungerar även som ett delmål att nå i sin karriär för spelarna i U-truppen.

Kalmars U21-match i morgon ställer till det för dem och det är ett något åderlåtet lag vi får se möta Blåvitt idag där många tänkta startspelare sparas till imorgon.
- Vi åker till Göteborg med en ganska tunn trupp eftersom matchen krockar med U21-lagets match på tisdag. Detta medför att våra 7-8 bästa spelare inte finns med och det är givetvis olyckligt. Det kommer säkerligen se helt annorlunda ut när Göteborg kommer till Kalmar för returmatch på lördag. Men vi ska pyssla ihop det här och ge dem en match i morgon (läs idag, red anm), säger Jens Nilsson till kalmarbloggen 90 Röda Minuter inför matchen.

Två offensivt lagda lag med fokus på fartfyllt passningspel tyder på att det kommer bli en mycket trevlig match att se. Den som är orolig över att missa VM kommer gå miste om Japan-Kamerun men hinna hem i god tid till Italien-Paraguay. Den som kommer till Lemmingvallen kommer också gå miste om att få lyssna på de fantastiskt idylliska vuvuzelorna. Visst vore det tråkigt?

IFK Göteborg - Kalmar FF
Juniorallsvenskan Elit Södra
Lemmingvallen, idag kl 17.00




Fotnot: Kalmars startelva är en kvalificerad gissning av 90 Röda Minuter (riktigt bra supporterblogg, för övrigt). Kalmar FF hade ingen officiell startelva färdig igår kväll.