2010/06/05

Matchrapport: IFK Göteborg - Malmö FF (U19)

Sam Larsson
MATCHRAPPORT. IFK Göteborgs juniorer tog under fredagkvällen en mycket meriterande seger mot hittills obesegrade serieettan Malmö FF i ett toppmöte i Juniorallsvenskan Elit Södra. Slutresultatet skrevs till 3-1 (2-0) efter mål av Andreas Petersson, Sam Larsson och Efe Yildirim. Det sista på straff i slutsekunderna.

Det var ett prestigefullt möte mellan två av Sveriges allra bästa juniorlag på Lemmingvallen under kvällen. IFK Göteborg tog emot Malmö FF. Läget i Blåvitt kanske inte var det bästa möjliga, där man led av såväl avstängningar som skador på ett flertal spelare (införrapport), men truppen verkar vara ganska bred för trots detta så ställde man ändå upp ett lag på banan som andades tillförsikt.

Matchen startar lite trevande där båda lagen känner litegranna på varandra. Det blir en hel del felpass och halvdana ingripande här och var innan matchen riktigt kommer igång. Malmö FF skapar första målchansen när Dino Islamovic kommer loss till vänster i Blåvitts straffområde. Bollen kommer på studs och Islamovic försöker avsluta på halvvolley men får inte bättre träff än att bollen går utanför August Strömbergs bortre stolpe.

Tobias Bratt
Minuten senare snappar Sam Larsson upp ett felpass från Malmö FFs backlinje och sätter full fart mot mål. Han är fri mot en utrusande målvakt, bortsett från att en flåsande back i hasorna, och han har Sebastian Stenqvist till höger om sig. Kanske kan inte Larsson bestämma sig för om han skall avsluta själv eller servera ett öppet mål till Stenqvist för avslutet/passen blir varken eller och bollen går en bra bit utanför målet utom räckhåll för anfallskollegan.

Nu börjar spelet sätta sig alltmer och spelet går fram och tillbaka. Malmö FF skapar ett flertal resultatlösa hörnor och åt andra hållet anfaller Blåvitt mycket genom Sam Larsson och Andreas Petersson i samarbete. Just Sam Larsson gör en riktigt bra match ikväll, där han är smått fenomenal stundtals. Han har en säregen förmåga att i trånga utrymmen med mycket ben runtomkring sig ändå hitta luckor att lägga bollen i för medspelarna.
- Han har en sån enorm blick för spelet. Hade storebrorsan (Daniel Larsson i MFF, red anm) haft samma speluppfattning i kombination med sin snabbhet hade han spelat i Juventus idag, skämtade Eijlert Björkman efter matchen.

I 25:e minuten tar IFK Göteborg ledningen. Chris Mbamba får bollen under kontroll på högerkanten, vänder fram och tillbaka några gånger för att komma loss från sin bevakning och får till slut till ett lågt inlägg mot straffområdet. Bollen rinner förbi ett flertal ben ända till bortre stolpen dit Andreas Petersson tagit sig. Med öppet mål gör Petersson inget misstag utan bredsidar enkelt in bollen bakom en chanslös Tobias Uddenäs i malmömålet.

Andreas Petersson har precis gjort 1-0.
Målet ändrar inte matchbilden nämnvärt utan spelet fortsätter att gå fram och tillbaka. Det skapas några goda chanser åt båda hållen, bland annat kommer en malmöit fri till vänster om August Strömberg efter att ha gjort några snygga kroppsfinter, men Strömberg är bra med ute och kan täcka avslutet till hörna. Den rensade hörnan når Johan Lundgrens fötter som kapplöper med en försvarare över hela planen. Bredvid Lundgren springer Sebastian Stenqvist och när Lundgren närmar sig straffområdet slår han en passning i sidled till Stenqvist, men Stenqvist ligger lite för långt fram och vinkas av för offside.

När uret tickar upp mot halvtidsvilan utökar IFK Göteborg sin ledning. Målet är riktigt snyggt och jag skall försöka att göra det rättvisa i skrift. Upprinnelsen är att Andreas Petersson får bollen på vänsterkanten. Med rappa ben kommer han runt sin ytterback och går mot straffområdet, väggar med Sam Larsson och kommer därigenom in i ytan bakom backlinjen. Direkt får han två försvarare på sig men lyckas slå en yttersida in mot den tömda ytan vid straffpunkten vilket ger Sam Larsson fritt läge att ta sats och distinkt bredsida bollen in i borte gaveln. Mycket vackert klapp-klapp-mål. Krutov och Makarov hade varit gröna av avund om de sett det.

Sam Larsson bredsidar in bollen
Det är det sista som händer i halvleken och IFK Göteborg kan ta vila med en 2-0-ledning i ryggen.

I andra halvlek skruvar Malmö FF upp tempot ytterligare och Blåvitt får svårare att etablera ett eget spel. Men IFK Göteborg försvarar sig väl och Malmö lyckas inte göra mycket mer än att komma till inlägg. Men reduceringen kommer till slut efter 60 minuter. På ett inlägg från Malmös högerkant träffar bollen nånstans på Dino Islamovic eller Jesper Bratt som nickduellerar. Bollen får en avig båge och går över August Strömberg, men han lyckas tippa bollen i ribban. Jesper Bratt försöker rensa bort bollen på mållinjen, men bollen går på Kristoffer Jeppsson och in i mål. 2-1 och nu blir det nervöst.

Trots idoga försök och ganska så bra tryck från Malmö FF så lyckas IFK Göteborg hålla undan. August Strömberg spelar säkert och plockar ofta ner de hörnor som Malmö vaskar fram. I matchens slutskede när de ljusblå trycker på rejält får Kristoffer Jeppsson en bra träff på volley en bit utanför straffområdet. Skottet går mot ena hörnet av målet och Strömberg, som är placerad mer åt det andra, kastar sig och sträcker ut hela sin långa längd och lyckas tippa bollen till ännu en hörna. En riktig busterräddning modell grövre. Jag var helt säker på att det skulle vara mål.

Minuten senare kommer Robin Alnäs upp på högerkanten, slår bollen på ena sidan sin försvarare och springer förbi på den andra och lyckas komma ren mot målvakten. Han fintar några gånger och målvakten täcker som om han skall gå inåt i banan, men Alnäs väljer att gå runt på "fel" sida och målvakten sträcker ut ett ben och fäller honom. Efe Yildirim stegar fram och sätter dit straffen utan tvekan i högra hörnet. 3-1 och matchen är avgjord.

Johan Lundgren
Efter matchen var Eijlert Björkman givetvis väldigt nöjd med resultatet och matchen som sådan. Han öste beröm över sina spelare men ville främst lyfta fram Johan Lundgrens och Tobias Bratts insatser.
- Johan Lundgren gör i mina ögon sin bästa match någonsin i den blåvita tröjan, menade Eijlert Björkman.

Min intryck från matchen:

* Jag pratade innan matchen om att innermittfältet spelade nyckelrollen denna gången. Jag har ingen anledning att ändra mig, för det var rejält tuff kamp där. Efe Yildirim och Johan Lundgren fick kriga ordentligt för att rå på Kristoffer Jeppsson och Hicham Ali. Och de gjorde det förtjänstfullt. Deras samarbete funkade riktigt bra då de jobbade tillsammans och hjälpte varandra hela tiden.

* Sam Larsson och Andreas Petersson var IFK Göteborgs absolut starkaste anfallsvapen ikväll. Sam Larsson lyckades frispela sina medspelare vid några tillfällen och med lite mer skärpa hade Blåvitt kunnat dryga ut sin ledning snarare än att vara nära att tappa den.

* Jag har inte sagt det förut, men nu är det bannemej på tiden: August Strömberg är en riktigt bra målvakt. Han är stor, placeringssäker, bra i luftrummet, har bra utsparkar och dessutom smidig. Årets målvaktsnyförvärv är ett fynd. Matchhjälte var han också med sin monsterräddning i slutminuterna.

* Tobias Bratt gör sitt andra framträdande i Juniorallsvenskan och visar ingen som helst nervositet. Han är kanske inte så stor rent fysiskt, men han står alltid rätt och vinner de flesta närkamper han går in i.

Efe Yildirim och Hicham Ali
* Malmö FF var helt klart det bästa laget juniorerna mött i år. Jag har inte skrivit så mycket om deras insats i rapporten ovan - den är väldigt lång som den är - men jag måste säga att jag är oerhört imponerad över att IFK Göteborg lyckades slå dem.

* Matchrapporten blev väldigt lång, men så var det en väldigt händelserik tillställning också. Helt klart årets mest underhållande match.

* Lemmingvallens gräs är bra slitet nu, vilket bekymrar Eijlert Björkman. Man har kollat upp reservalternativ, men i och med att man vill ha naturgräs som underlag så är utbudet skralt i Göteborg. Nästan alla planer i kommunen har konstgräs idag.

* Muhamed Dizdar var skadad inför kvällens match, men han var där och tittade åtminstone. Han har helt plötsligt fått ont i båda knäna. Läkaren misstänker växtvärk, men han skall för säkerhets skull röntga dem och se så det inte är nåt allvarligt. Är det växtvärk så antar jag att han kommer få ett träningsprogram för att stärka upp muskelaturen runt omkring knät, det fick jag när hade det, och då är han förhoppningsvis snart tillbaka.

IFK Göteborg - Malmö FF, 3-1
1-0 Andreas Petersson (25'')
2-0 Sam Larsson (44'')
2-1 Kristoffer Jeppsson (60'')
3-1 Efe Yildirim, str (90'')

För fler bilder från matchen, klicka här.

Nästa hemmamatch för U19 är mot Kalmar FF, måndag 14 juni kl 17.00.

26 kommentarer:

 1. Snabbe Sam var inte tyvärr där. Men först att kommentera och gratulera till segern! Forza youth

  SvaraRadera
 2. Är Andreas Peterson högerfotad eller vänsterfotad?

  SvaraRadera
 3. Växtvärk? Haha, det var en fotbollsskada man inte hör om ofta!

  SvaraRadera
 4. 09:23: Jag vet ärligt talat inte. Han kutar på vänsterkanten, men det är sällan han slår inlägg och insticket till Sam Larsson vid 2-0 gjordes med en höger yttersida.

  Frankie: Synnerligen ovanligt, men så är grabben 15 år också. :)

  SvaraRadera
 5. Underbart jobb du lägger ner Olof !
  Tack för ett "kanonreportage" och många fina bilder !
  U-truppen i år har en härlig moral med många tekniska och spel-intelligenta spelare.
  Det ser bra ut !

  SvaraRadera
 6. Grymt Olof, jag uppskattar verkligen dina u-krönikor. De är välskrivna och initierade och alltid lika läsvärda. Du skapar mervärde för Blåvitt, undrar om de fattar det på KG.

  - Har vi några naturliga vänsterfötter att hoppas på i framtiden?

  - Hur kommer det sig att Daniel Larsson spelar i Iffiff?

  - Bratt är ny va, var kommer han ifrån?

  - Hur många i truppen är egna produkter och hur många är köpe?

  Återigen, stort tack för att du ger oss (vad jag misstänker är) Sveriges bästa u-rapportering!

  SvaraRadera
 7. Harry the cheap2010-06-05 11:29

  knugen/ Jag undrar ofta om Blåvitt har någon som helst koll på marknadsvärdet av baraben.com som fenomen. De senaste åren har baraben skapat sjukt mycket mediaexponering, internetdebatter, facebook-hype, irl-events och liknande men jag har knappt någonsin ens sett officiella nämna baraben. skulle baraben lägga av idag skulle Blåvitt förlora extremt mycket gratis marknadsföring som ni gör i alla era kanaler. hade ni jobbat i min bransch hade jag varit intresserad av att köpa upp er.

  SvaraRadera
 8. Olof:
  Go rapport. Tackar.

  Verkar finnas en hel del positivt i IFK trots allt.

  Du har ju inte direkt fått mig att tappa intresset för våra ungdomar.

  Vilka tror du, om några alls, får chansen i A-truppen under hösten?

  /Fnyq

  SvaraRadera
 9. Mycket läsvärd rapport. Enligt mina kollegor har MFF Sveriges överlägset bästa U19 vilket betyder att detta var en mycket fin skalp för IFK. Bra jobbat junisar. Vi ses om några år!

  /SE

  SvaraRadera
 10. Haha, växtvärk! Har läkaren sagt att han misstänker växtvärk tycker jag att han borde byta läkare eller gå till någon annan som inte slänger ur sig låtsasdiagnoser när de inte vet riktigt vad det är...

  SvaraRadera
 11. Så, nu har jag tid att svara på era frågor.

  Knugen:

  - Har vi några naturliga vänsterfötter att hoppas på i framtiden?

  * IFK har två naturliga vänsterbackar i Niklas Andersén och William Lundin. Vad gäller vänsterfotade yttrar vet jag faktiskt inte på rak arm, för det är oftast inte vänsteryttrarna som slår inlägg. Det vanligaste brukar vara att yttrarna går mot mål för in- eller väggspel med anfallarna eller för eget avslut.

  Jag har sett, vill jag minnas, exempelvis Andreas Petersson och Fredrik Alnäs slå inlägg med vänsterfoten, men om det är deras naturliga fötter vet jag inte på rak arm.

  - Bratt är ny va, var kommer han ifrån?

  * Bratt har varit ett tag i klubben, så jag misstänker att han har IFK som moderklubb. Han var med i det P15-lag i Gothia Cup jag körde en bevakning på 2008, så han är inget externt nyförvärv för året ivf.

  - Hur många i truppen är egna produkter och hur många är köpe?

  * IFK Göteborgs sammanfattning om juniorerna besvarar väl din fråga ganska bra: Nästan ingen har IFK Göteborg som riktig moderklubb, utan har kommit hit på senare år. Hur många som kommit till IFK Göteborg av "egen fri vilja" kontra "ren värvning" vet jag inte.

  ...

  Fnyq: Det där är en fråga som är lika svår att svara på varje gång man får den. Skall jag ge dig ett säkert svar så är största chansen att Joel Allansson får debutera i Allsvenskan i hösten. Tråkigt svar, men det är det enda jag kan ge dig. De andra killarna står fortfarande på tillväxt. Det är jättesvårt att sia om. Det är stor skillnad på Allsvenskan och denna nivån, det skall man inte sticka under stolen med.

  SvaraRadera
 12. Knugen:
  Daniel är precis som Sam gaisare tyvärr. Synd dock att inte blåvitt valde att köpa honom när han gick från häcken...

  SvaraRadera
 13. Kamal Mustafa är väl den som är mest vänstefotad. dock ej j truppen.

  SvaraRadera
 14. Var själv och tittade -tycker det är gott att försvaret får beröm. Det är kul att se unga killar uppträda med en sådan kyla och säkerhet. Kul att se Tobias vinna flera nickdueller att han var relativt kort. Vet inte vad 9:an i MFF heter/hette men vilken kille!
  Fö daxs att ge Sam ett smeknamn-
  Sam "messi" Larsson

  Bra skrivet !!! och kanske den roligaste blåvita matchen jag sett iår.

  SvaraRadera
 15. 9 i MFF var Hicham Ali. Mycket bra och tongivande spelare, ja.

  SvaraRadera
 16. Tack för rapporten

  Spelade Hicham Ali centralt mittfält i MFF? Det är en ovanlig position för honom.

  Var möjligen inte Skerdilaid Gashi (ordinarie innermittfältare) med? Hörde du någon skrika "Skerd" under matchen? :)

  SvaraRadera
 17. Stadiongatan: Nej, han spelade väl mer åt vänster i ursprungsposition, men han rörde sig över stora ytor så han var starkt involverad i innermittfältskampen. Mycket bra spelare som var god vän med bollen, får jag säga.

  Jag stod på sidan mittemot ledarsidan så jag hade svårt att höra direktiven från det hållet. Är han med på något av bilderna i bildspelet?

  SvaraRadera
 18. Olof, jag kan inte se honom på bilderna. Nåja, det spelar ingen roll. MFF är tyvärr ganska usla på att skriva på hemsidan vilka som var med i matcherna.

  Hicham är bra, men han är 91:a så han sjunger lite på sista versen i juniorlaget. Vi får se vad som händer framöver med honom.

  Nu när Thomas Sjöberg är och hjälper Lagerbäck under VM så är det inte lika mkt underhållning från linjen när MFF U-19 spelar. :)

  SvaraRadera
 19. Jag vill minnas att jag läst nånstans att Skerdilaid skulle varit avstängd denna matchen efter uppfyllt kvoten gula kort, men det kan jag inte svära på.

  Thomas Sjöberg minns jag från förra året. Det var svårt att missa honom. Jag har nog aldrig sett en ledare som hållit låda oavbrutet i 90 minuter förut. Förra året var det Muamet Asanovski som mest var föremålet av kommandohojt från hans håll. "Spring dit, Mudi! Bra Mudi! Akta ryggen, Mudi! Andra hållet, Mudi!...etc etc". Skön snubbe.

  SvaraRadera
 20. Ja, Sjöberg är något extra. Helt omotiverat kör han också in en hel del tillrop på engelska också emellanåt.

  Skerdi blev utvisad för två matcher sen men jag trodde hans avstängning var över. Möjligen som du säger att han fick en extra match för gula kort också.

  Verkar bli ett bra race i serien i år, det är trevligt. Alltid roligare när matcherna gäller ngt. Dock konstigt att helsingborgs lag går så dåligt. Deras P-16 lag förra året var bra.

  SvaraRadera
 21. Det är kanske det jag läst om Skerdilaid. Jag har bara vaga minnen om att jag läst nåt om avstängning av honom.

  ..
  Japp, skoj att det kanske blir lite match om seriesegern till slut. Det är inte kul om ett lag är alltför överlägset och rinner iväg så tidigt på säsongen. (Så ni och HIF kan väl ta och vänta på oss andra i Allsvenskan? *S*)

  SvaraRadera
 22. Hoppas att Andreas Petterson får chansen i allsvenskan i år. Perfekt att slänga in sista 10 mot en trött backlinje!

  SvaraRadera
 23. Känns som flera av dom yngre spelarna bara komma försvinna i tomma intet.

  Blåvitt är bra på att ge talangerna chansen men dom kan bli fan så mycket bättre.

  SvaraRadera
 24. Skerd spelade innermiffältare i MFF men blev utbytt under andra halvlek och då gick Hicham in som innermittfältare. Någon som vet vad som hände med MFFs vänsterback ? Efter en "situation" med Johan i första halvlek gick han av pga...? och sedan i slutet av andra efter hans skott? För tyckte Hicham och denna vänsterback var mycket tongivande i MFfs spel och kom förbi gång på gång.

  SvaraRadera
 25. Till Anonym
  Ok, tack för info kring Skerdi.

  Ordinarie vänsterback i MFF U-19 är Tobias Malm som tidigare i år när Ricardinho var skadad tränade med A-truppen. Han gick av i senaste hemmamatchen för U-19 så det är möjligt att han är lite småskadad.

  SvaraRadera
 26. Tack för länken Olof !
  Om man kollar på U-truppen så har tydligen de flesta kommit in direkt i U-laget för ett eller två år sedan. Hittills är det bara Kamal & William (8 år) Robin Alnäs(7 år) och Fredrik Alnäs & Andersén (6 år) som har utbildats efter "Fotbollens Hemligheter" i den egna Akademien.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.