2010/06/15

Matchrapport: IFK Göteborg - Kalmar FF (U19)

MATCHRAPPORT. IFK Göteborg U19s förlustfria svit håller i sig. Under måndagkvällen vann Blåvitt hemma mot Kalmar FF med 4-2 i en svängig och mycket chansrik match där IFK hann såväl med att tappa en ledning till underläge som att återta den innan domaren blåst av matchen. De blåvita målen gjordes av Efe Yildirim två gånger om, Sam Larsson och ett kalmarben.

Efe Yildirim
Det var bäddat för underhållning på Lemmingvallen igår kväll. Tabelltvåan IFK Göteborg mot tabelltrean Kalmar FF i Juniorallsvenskan Elit Södra där båda lagen tidigare på säsongen haft fartfylld anfallsfotboll som främsta kännetecken. När klockan tickat 90 minuter var nog ingen av de besökande besvikna på underhållningsvärdet för detta var en mycket chans- och händelserik tillställning. Men jag börjar från början.

I IFK Göteborg gjordes en ändring i den tänkta startelvan William Lundin hade insjuknat i feber under natten. Det gjorde att det blev några ändringar i backlinjen. Pedram Talebi gick in som högerback och David Johansson gick över till att spela vänster. Samtidigt valde Eijlert Björkman att göra en rockad på de offensiva yttrarna så att Bragi Bergsson startade till höger och Andreas Petersson till vänster.

Den här matchrapporten börjar tio minuter in i matchen, eftersom trafiken igenom Tingstadstunneln inte var på min sida denna eftermiddag. Men vad jag förstod efter matchen så inledde IFK Göteborg med en jättechans efter bara 30 sekunder då Sam Larsson kom loss till höger i straffområdet. Och det där med jättechanser var något som präglade matchen.

När så undertecknad till slut kom till matchen så var IFK Göteborg inne i en bra period och man hade ett ganska bra tryck mot Kalmars försvar och ledningsmålet lät inte vänta på sig speciellt länge. I 23:e minuten har mittbacken Efe Yildirim kommit upp i ett anfall i samband med en hörna tidigare. Kalmar FF försöker nicka bort ett inlägg mot straffområdet men bollen dimper ner framför Yildirims fötter och han drar till direkt på halvvolley. Bollen går lågt in vid målvakt Sebastian Feddersens högra stolpe. 1-0.

Minuterna senare får Lawal Ismail bollen på högerkanten och sätter fart neråt hörnflaggan. Andreas Petersson gestikulerar vid straffområdet att han vill ha bollen vid fötterna vilket Ismail uppfyller, men Peterssons skott smiter precis utanför stolpen efter en fin räddning av kalmarmålvakten.

Lawal Ismail stångas med kalmarbackar
Kort därefter snappar Lawal Ismail upp August Strömbergs långa utspark där Kalmars målvakt och back inte riktigt är överens om vem som skall gå på bollen. Ismail försöker placera den studsande bollen på halvvolley men den smiter förbi den bortre stolpen.

Halva första halvlek är avverkad och nu börjar Kalmar FF tugga sig in i matchen igen. Man strider bra på mittfältet mot Johan Lundgren och Joel Allansson som har fullt sjå att avvärja Christopher Christenssons nickskarvar mot Erik Hoang. Man skapar en hygglig chans när Hoang lyckas komma bakom backlinjen på en studsboll efter skarv från just Christensson, men August Strömberg i målet är bra med och kan gå ut och täcka undan.

IFK Göteborg går till pausvila med 1-0 med mersmak i ryggen.

Joel Allansson
Andra halvlek börjar och Kalmar FF är på plats. IFK Göteborg är väl också det rent fysiskt, men mentalt verkar man vara kvar i omklädningsrummet. Kalmar FF tar omgående greppet och vaskar fram en hörna några sekunder in i halvleken. Bollen slås och dimper ner vid bortre stolpen och vi får se något mycket ovanligt den här säsongen – August Strömberg gör ett misstag. Bollen far förbi hans händer och Christopher Christensson kan nicka in bollen via marken upp i nättaket. 1-1

Momentet senare fångar Daniel Ahonen upp en något kort utspark från Strömberg, som befinner sig en bit ut. Ahonen uppfattar situationen och slår en lyrboll mot målet, men Strömberg hinner tillbaka och kan tippa bollen till en resultatlös hörna.

Kort därpå tar Kalmar FF ledningen när Daniel Ahonens frispark når Anton Arvidssons panna och nu äntligen vaknar IFK Göteborg upp från sin halvtidsdvala.

Fyra minuter efter Kalmars ledningsmål lyckas Blåvitt kvittera turligt. Ett hårt uppspel mot Lawal Ismail som han bara kan skarva vidare touchar ett kalmarben och bollen går i en vid båge över en chanslös Feddersen i målet. 2-2

Nu står matchen och väger lite. Det är bra med möjligheter från båda hållen. Såväl Sam Larsson som Lawal Ismail kommer till bra avslutslägen efter individuella prestationer och däremellan prickar Christopher Christensson Blåvitts ribba. Men det är till slut IFK Göteborg som drar det längsta strået. I minut 72 tar hemmalaget ledningen när Joel Allansson snyggt tittfintspassar Sam Larsson till ett friläge och han placerar bollen säkert mellan målvaktens ben. 3-2

Sam Larsson har precis gjort 3-2
Tre minuter senare punkterar IFK Göteborg matchen när Efe Yildirim med fint häng och fart språngnickar in en hörna. 4-2.

Sista kvarten är bara formalia. Kalmar FF orkar inte resa sig en gång till och matchen spelas mer eller mindre av resterande tiden. IFK Göteborgs förlustfria svit förlängs därmed ytterligare och man har ännu inte gått miste om några poäng på hemmaplan i år. Blåvitt (24p) går därmed upp i rygg på serieledarna Malmö FF (25p) och skapar en liten lucka ner till tabelltrean Kalmar FF (20p).

Nästa hemmamatch för IFK Göteborg är mot Landskrona BoIS den 31 juli. Nu väntar två tuffa bortamatcher mot Kalmar FF och Malmö FF härnäst.

Noterat från matchen:

* Lawal Ismail var ett ständigt hot mot Kalmar FFs backlinje med sin fart och teknik. Det var bara ett mål som saknades från hans sida. Ibland är han dock lite omständlig och dribblar något för länge vilket titt som tätt tar honom ur vinkel, men när allt stämmer är han ett vasst anfallsvapen för Blåvitt.

* Sam Larsson och Joel Allansson delade kamratligt på spelfördelarrollen. När inte Sam Larsson serverade bra bollar till ytterkanterna och Ismail serverade Allansson Larsson till bra lägen.

Pedram Talebi utmanas av Anton Agebjörn
* Efe Yildirim är avstängd mot Kalmar FF på lördag efter att ha uppnått kvoten för gula kort. Synd för han hade behövts mot ett Kalmar som har fått tillbaka sin stomme i returmötet.

* Pedram Talebi gjorde sin bästa insats hittills som högerback. Han vann en hel del boll, kom upp i banan på ett bra sätt och visade ett riktigt stort jävlaranamma överlag.

* För att sakna 7-8 av sina bästa spelare så var Kalmar riktigt bra och man fyllde på med mycket folk vilket gav IFK bekymmer. Eijlert Björkman hade varnat sina spelare innan matchen om Kalmars FFs fasta situationer men det hjälpte föga.

* Det var bra anfallsspel och mycket chanser åt båda hållen. Trots Lemmingvallens bitvis mycket dåliga skick så bjöds åskådarna på riktigt bra och underhållande fotboll.

* Vuvuzelafebern sprider sig. Vi fick höra brölet från en ensam tuta i paus, vilket lockade till skratt bland besökarna.

Läs även 90 Röda Minuters utmärkta rapport.

Titta på BaraBens bilder från matchen här.

IFK Göteborg - Kalmar FF, 4-2