2010/06/14

Tyskland utan Ballack imponerade på en hel värld

SMÅTT & VM-GÔTT. Det är synd att Danmark inte tog chansen mot Holland i dag. Missförstå mig rätt, än är det inte kört för vårt västra grannland på långa vägar, men skulle Hollands jättesvit (obesegrade i sju raka mästerskapspremiärer) brytas någon gång hade danskarna ett gyllene läge i dag.

Men ett lite väl defensivt Danmark lyckades tyvärr inte sätta dit någon av de hyfsade halvchanser som de skrapade ihop till i första halvlek. Det kunde gett hela gruppen bättre nerv och dessutom tvingat Holland att sätta lite fart i sitt anfallsspel.

Nu känns det som att Holland fått andrum och kan rulla hem Grupp E rätt så ohotat.
Men det gör inte att jag tror på dem bland semifinalisterna, som längst blir det kvarten.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

I kväll går regerande världsmästarna Italien in i turneringen när de möter Paraguay (19.30 i TV4). Före mästerskapet listade jag Iaquinta som Italiens stjärnspelare i införsnacket här på BaraBen - och fick minsann höra att jag "hade noll koll" från en del läsarexperter.

Nu verkar det dock som att Marcello Lippi håller med mig om att han är en startspelare för Gli Azzurri och inte nog med det petas veteraner som Milans rivjärn Gattusso och Udineses kapten Di Natale för att ersättas av killar som nämnda Iaquinta, Pepe och Gilardino i anfallslinjen (ja, jag vet att Gattusso är mittfältare - övertydlighet verkar vara nödvändigt här ibland). Nu är det inte några spädbarn till åldern som kommer in direkt, men klart oprövade i dessa stora sammanhang.

Därför är det värt att upprepa en varning jag lade in på BaraBens interna forum:
"...före det att Italien kommit igång kan man inte bedöma ett skit om den här turneringen. Spelar Italien helt ruttet men ändå vinner med 1-0 på en straff (typ) kan man direkt räkna med att det blir guld."
Så se upp för nederlagstippade Italien. Och vänsteryttern Iaquinta.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Tyskland imponerade verkligen i sin premiärslaktmatch mot Australien och ännu en gång fick vi ett bevis på hur ett lag höjer sig när fixstjärnan inte finns med. Allt snack inför matchen handlade ju som bekant om "Tyskland utan Ballack" men sett till tyskarnas lag, spelare för spelare, så kan väl knappast någon förvånas av att de kan lira fotboll.

Men noteras skall väl även att Australien är ett skitlag, som trots all VM-rutin - de har flest VM-matcher av alla trupper - inte har fått in några nya stjärnskott på en halv evighet. Ett lag som sätter allt hopp till att småskadade Harry Kewell, bäst under sin tid i Leeds för snart tio år sedan, skall prestera - de kan inte hota en stormakt som Tyskland.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

En del kommentarer till följande bloggpost försöker förklara för mig att New York Post (/amerikaner) "minsann förstår att 1-1 inte är en seger" kan jag väl bara konstatera torrt att en del bör tänka ett steg längre. Bloggposten bara kanske syftade till det faktum att ett lag är sanslöst uselt på en sport när dess största supporters slår upp ett oavgjort resultat som en seger. Därav min kommentar om baseball. Det doftar helt enkelt misär om det hela.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Det mest imponerande med Tysklands seger i går var deras förmåga att tempoväxla. Rent generellt är matcherna lite tempofattiga om vi jämför med exempelvis Champions League - något som säkert har en del att göra med den höga höjd en del spelorter ligger på. Men i Tysklands fall använde de verkligen den detaljen till sin fördel.

Notera i kommande matcher hur Tyskland startar i princip varje speluppbyggnadsfas med att bolla långsamt i backlinjen. Det går nästan bisarrt långsamt och de slår fem, sex, ibland sju-åtta korta sidledspassningar medan de ser upp efter spelvägar framåt. Sedan blixtrar det till från klar himmel.

Pang - pang - pang, avslut.

Rörelse i djupled, påfyllnad centralt, instick bakom backlinjen. De tyska spelarna håller i bollen mindre än två sekunder per skalle. Det talas ofta om mönsterfotboll när lag presterar på ett offensivt plan i världsmästerskap. Och naturligtvis snackar hela världen om Tysklands seger i dag. Jag är benägen att hålla med, trots att jag varnat för Serbien som en liten outsider i Grupp D.

Det kommer krävas en makalös insats av Serbien på fredag för att sätta stopp för den här lagmaskinen, det är en sak som är säker. Och då har serberna verkligen inte råd att missa öppet mål eller dra på sig dumma utvisningar.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Jag tycker domarnivån har varit väldigt upp och ner så här långt in i turneringen. I flera matcher har jag suttit och imponerats av domaren i första halvlek för att sedan få se helt tokiga varningar - och utvisningar - i andra. Tyvärr känns det som att en del av de här etablerade domarna är lite för pigga på att själva hamna i centrum för turneringens väl, vilket kan bli väldigt avgörande när det är dags för utslagsmatcher längre fram.

Men samtidigt får färre domare möjlighet att göra bort sig när det är slags för knock out-rundorna. Finns det en nackdel, så finns det en fördel.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Just nu är det en hel del stök kring VM nere i Sydafrika. Orsaken är att många som jobbar med VM fått löfte från säkerhets- och bemanningsföretag som FIFA nyttjar att de skulle få en viss lön - men nu enbart fått en bråkdel betalt. Det handlar om folk som arbetat 12-timmarspass för enbart 25 amerikanska dollar per skalle trots att de på förhand lovats en lön på 195 dollar per dag och person.


Nu har kravallpolis sparkat ut de anställda som protesterat vid arenorna och enligt Stefan Åsberg, SVT:s reporter på plats, så skall alla som deltagit i protesterna nu ha fått sparken med omedelbar verkan. Det känns inte som att FIFA och de lokala företag som anställt personalen har skött sina kort speciellt snyggt. Speciellt med tanke på den mångmiljardindustri som ett VM är.

Den här storyn har vi knappast hört det sista av.

@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@VM2010@

Slutligen talar Stefan Rehn ut i dagens GT om petningen från tränarpositionen i Blåvitt:

Ser du det som en petning?
- Det var ju inget positivt för mig. Det kan man lugnt säga
- Det känns som jag fick bära hundhuvudet.
Är det så du känner det?
- Äh, "hundhuvudet", du kanske inte ska ta med det.
Stefan Rehn är inte bitter - men besviken.
Nu återstår att se om förändringen ger resultat.

23 kommentarer:

 1. Känns fortfarande som att en rokad åt andra hållet hade vart spännande, dvs att Rehn blev huvudtränare. Då kanske vi hade fått mer positiva lösningar offensivt!

  SvaraRadera
 2. Skönt att slippa höra att svenskarnas favoritlag England inte har vunnit sedan 1966 o inte vinner något igen.

  Varför e denna sajt endast baserad på England, Spanien, italienska ligan.När alla vi Bundesliga experter vet att Bundesliga e den roligaste, mest publik, mot den moderna fotbollen

  Här e lite Landslagsfakta till alla er anglofiler,zlatanspanjorer:

  TYSKLAND:

  7 VM finaler
  3 vm guld
  10 semifinaler

  6 EM finaler
  3 EM guld

  Vann alla 3 senaste ungdoms EM

  Guld u21 Em

  GULD u19

  GULD u17


  Tyskland har bästa läktarkulturen/ståplats

  Tyskland är EMOT den moderna fotbollen

  All klubbar har positiva ekonomiska reultat

  Mest publiksnitt

  44 000 personer/match


  YNWA www.FcStPauli.se

  Bli medlem i den svenska supporterklubben(skriv i gästboken),eller eposta styrelsen
  2.Bundesliga publiksnitt 20 000 personer/snitt


  Jag ser alla 1 och 2.Bundesliga matcher live och i arkiv för 390 kr per år..se info på:

  www.eurosportplayer.com

  SvaraRadera
 3. Synd om Rehn om han känner sig trampad på tårna. För det kan omöjligt vara så att det som funkade förra året skulle vara orsaken till årets usla inledning.

  SvaraRadera
 4. Blåvitt måste vara undantaget som bekräftar regeln om att lag som blir av med stjärnan höjer sig och börjar presterar som ett lag. Tyskland gjorde det, Inter gjorde det, Blåvitt... nä, just det.

  Annars är reflektionen från VM att vi ser en fortsättning på tråk-VM 2006. Offensiv fotboll bestraffas, och fler och fler lag har fattat det och försöker kryssa sig fram till avancemang. Utöver Tyskland, Sydkorea och möjligtvis Ghana är det inte mycket som avslöjar att det är ett fotbolls-VM vi ser.

  Kanske det blir ändring på det när Spanien, Portugal och Brasilien kliver in i turneringen?

  SvaraRadera
 5. Håller med anonym 14/6/10 18:04..blir knappast några förändringar om inte Jonas och Håkan hittar någon mer spelare från Trollhättan då!! Jakob lär få spela mer..Falsetas lär få mer speltid..Fuck, Fuck, Fuck!!!

  Rehn lär ju inte få huvudansvaret pga. Mild och Jonas prestigevärvningar..

  SvaraRadera
 6. Allt det här snacket om att Jonas är jävulen och Rehn någon halvgud är ju löjligt. De har ju haft delat ledarskap, Rehn är väl precis lika ansvarig som Jonas för fiaskot.

  SvaraRadera
 7. Verkar inte som Italien har sin vanliga förmåga att vinna 1-0 i varje match den här gången. Ovädret kan väl ha lite med saken att göra men de har inte sett pigga ut första halvleken av mästerskapet...

  SvaraRadera
 8. Rehn lämnar direkt efter säsongen, säker källa.
  JJ mera speltid....zzzzucck.

  SvaraRadera
 9. Haha "säker källa" från en anonym kommentar. Halleluja.

  SvaraRadera
 10. "Bloggposten bara kanske syftade till det faktum att ett lag är sanslöst uselt på en sport när dess största supporters slår upp ett oavgjort resultat som en seger. Därav min kommentar om baseball. Det doftar helt enkelt misär om det hela."

  Du kanske får räkna med att alla vi läsare inte är klärvoajanta. Inte lika lätt att veta exakt på vilket sätt irononin/sarkasmen är menad varje gång Frankie. Tänk på det. USA har väl aldrig utmålat sig själv som en stormakt eller? Annat hade det varit om England, Tyskland eller dylik nation hade skrivit en sådan rubrik.

  Dumma dumma oss som inte fattar/håller mer...

  SvaraRadera
 11. Om man dessutom tycker att 1-1 mot England känns som en seger, så är väl det ett tecken på ödmjukhet eller?

  /jag igen

  SvaraRadera
 12. Pete the greek2010-06-14 23:08

  anonym 22:45/ Du ska nog inte kissa på dig bara för att du inte fattar vad som står i bloggposterna. Vi andra fattade, så du behöver inte oroa dig.

  SvaraRadera
 13. bloggdagis eller2010-06-14 23:13

  anonym 22:45- naaaawh, blev du lessen i ögat? hahaha, ta dig samman människa.

  SvaraRadera
 14. Ludovic/ Mild och Jonas prestigevärvningar? Men Rehn då, han har ju varit ansvarig under samtliga dessa år med då dessa så kallade "prestigevärvningar" genomförts. Är det inte märkligt att två tränare kan ha delat ansvar men en av dessa två hyllas av fansen, medan den andra sågas - helt baserat på hur de var som spelare för 10+ år sedan...

  SvaraRadera
 15. Frankie/Jag baserar inte detta på hur de var som spelare och jag hyllar ingen..självklart ska inte Rehn hyllas då det är allas ansvar men jag tror det blivit en större förändring med Rehn som huvudansvarig..
  Jonas kanske kan motbevisa mig och ställa upp med en 4-4-2 uppställning..och köra på den elva han tror på i 3 omg. vartfall..
  Hoppas, hoppas, hoppas..

  SvaraRadera
 16. Är så trött på att alla ska referera till Tysklands landslag som en "lagmaskin" eller "maskin".

  På vilket sätt är det än lagmaskin jämfört med andra nationers lag som Italien m fl?

  Är det något lag som är en lagmaskin så är det väl Sverige.

  SvaraRadera
 17. Ludovic/ Det känns som att det är skitsamma vem som är huvudansvarig på pappret, klart som fan Teddy och Rehn kommer vara med i diskussionen nu med. Ska Jonas efter att ha tränat laget tillsammans med Rehn i tre år nu helt plötsligt skita i vilken input Rehn har och köra "sitt eget race"? Högst tveksamt. Egentligen är det här en teknikalitet, att den som tar det avgörande beslutat är Jonas, jag tror han vägt in i de flesta avgörande beslut fram tills nu med. Det hela handlar väl snarare om att Mild vill skaka om laget lite och visa att de inte bara sitter och accepterar att Blåvitt ligger runt kvalplatsen i tabellen, en slags handling utan att handla allt för mycket.

  En skicklig taktiker får det att se ut som att han ändrar på saker utan att han egentligen gör det. Det kan lura en del hjärnor in i tänket "nu är det en nystart för oss" - om det går hem. Men det är ju inte säkert att det gör det.

  Jag vänder mig bara mot de som försöker föra fram mellan raderna att Blåvitt plötsligt skulle börja spela champagnefotboll bara för att Rehn hade sista ordet. Han har varit delad head coach även under det senaste halvåret när ingenting gått vår väg. Vart var den här teoretiska "magin" då, undrar jag...

  Hur som helst fick vi som sa att Mild var tvungen att agera rätt. Nu får vi vänta och se om det här agerandet leder till framgång eller om det var för lite, för sent...

  SvaraRadera
 18. dieter/ Det har ju med spelstilen att göra, de bygger sin framgång på att ha bredd i laget snarare än en-två stjärnor som protesterar...

  SvaraRadera
 19. presterar menade jag, inte protesterar. whoops.

  SvaraRadera
 20. Franky

  Kan det vara så att en del tänker på det faktum att Olsson har misslyckat med både Trollhättan och Göteborg (assistent) medan Rehn visst var i Djurgården där ett tag när det gick bra för dem? Bara en tanke sådär.

  Sen har ju självklart Rehn ett ansvar i hur säsongen har sett ut. Det gör inte att Olsson är ett bättre alternativ än honom som huvudansvarig. Nu tror jag dock precis som du att förändringen i sig inte är speciellt stor från tidigare. Men det är lite det som är problemet enligt mig. Det ända det här gör är att irretera Rehn.

  SvaraRadera
 21. anonym 01:06/ Olsson har även tagit Blåvitt till guld som huvudtränare och när Rehn var i DIF var han assisterande. Så hur resonerar folk du refererar till isf?

  SvaraRadera
 22. Langos:

  Då var inte Rehn tränare också menar du? Man har sett tendenser till ett viss osämja angående vissa beslut den här säsongen som inte funnits där tidigare. Personligen tror jag att Olsson fått sin vilja igenom fler gånger än Rehn. Denna osämja har inte synts till tidigare säsonger. Att någon får rollen som huvudtränare anser jag altså är rätt. Däremot så tycker jag inte Olsson bör få huvudansvaret eftersom han inte har lyckats i tidgare klubbar.

  SvaraRadera
 23. Iaquinta visade att han var en riktigt "superstjärna" minsann! Verkar inte bättre än att varken Frankie eller Lippi har koll :)

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.