På gång


måndag 14 juni 2010

Inför: IFK Göteborg - Kalmar FF (U19)

INFÖR. A-laget har VM-uppehåll, men det finns blåvita lag som alltjämt är inne i aktivt seriespel. Ikväll är det ny match för IFK Göteborgs juniorlag och det är återigen ett toppmöte i Juniorallsvenskan Elit Södra. Tabelltrean Kalmar FF kommer på besök till Lemmingvallen. Avspark är kl 17.00.

Det är längesen nu. Ja, sedan IFK Göteborg gick poänglösa från en juniormatch, det vill säga. Sen förlusten mot BK Häcken i april har IFK Göteborg 6 vinster och 2 oavgjorda med hemmavinsten mot serieledarna Malmö FF som vackrast fjäder i hatten. Det blev en liten motreaktion på den matchen senast mot Landskrona BoIS, där man trots 2-0 i egen favör i paus fick nöja sig (eller kanske vara glad) med en pinne efter att ha tappat i andra halvlek.
- Vi gjorde en väldigt bra första halvlek och borde kanske ha ledat med nåt mer mål i paus. I andra halvlek hade vi kraftig motvind och borde ha säkrat mera hemåt istället för att fortsätta anfalla, vilket gjorde att vi blev alltför ihåliga bakåt. Samtidigt skall man komma ihåg att Landskrona var riktigt bra så det är egentligen inte fy skam att ta en poäng, men man vill ju självklart vinna när man leder med 2-0, säger Eijlert Björkman.

I Blåvitt gör Joel Allansson en minicomeback efter att ha provat på A-truppsnärvaro en tid. Han är fortfarande uppflyttad till A-truppen men i avsaknad av A-lagsmatcher så är han tillgänglig för U19.
Joel Allansson
Vi får även stifta bekantskap med en ny spelare i Björn Linde (f. 1993).
- Björn är ny för året värvad från Björndammen. Han värvades till J-truppen, men har gjort bra ifrån sig under våren och får nu chansen i U-laget. Det är en snabb yttermittfältare/anfallare som kan användas på båda kanterna eller centralt. Favoritfoten är höger men har även OK tillslag med vänster. Björn är fortfarande lite oskolad och kanske kan upplevas som valpig i sitt rörelsemönster, men det är en intressant spelare vi gärna vill ge chansen i U19, säger Eijlert Björkman.

På skadefronten så ligger Jetmir Kurti i fas med sin tänkta rehabträning efter sin fraktur i foten. Muhamed Dizdar väntar på svar från röntgen och därmed få en diagnos på sitt knäbekymmer. Ny på skadelistan är Niklas Andersén som åkte på en rejäl smäll mot Landskrona BoIS. Eijlert Björkman igen:
- Niklas fick en smäll över foten när han gick in lite hårt för att vinna tillbaka en förlorad boll. Han har tid för röntgen vid lunch idag för att se så det inte är något benbrott. Han hade rejält ont efter smällen så det var aldrig någon tvekan att han skulle byta.

Fredrik Alnäs och Sebastian Stenqvist är sjuka och därmed inte aktuella.

IFK Göteborg möter då topplaget Kalmar FF. När man tittar på spelsystem och diverse andra sifferlekar så spelar Kalmar 4-4-2 med släpande anfallare och två djupledslöpande yttrar. Ser man till Blåvitt så spelar man på papperet 4-2-3-1. Men tittar man i praktiken så ligger de två defensiva spelarna ungefär i samma höjd som innermittfältarna i ett 4-4-2. Yttrarna i den offensiva mittfältstrion har som uppgift att gå på mål, medan offensive innermittfältaren har samma roll som en släpande forward. Därför är det två väldigt likt spelande lag som möts. Inget av lagen spelar med speciellt mycket inlägg, utan man vill med fart och rappt passningsspel komma in bakom backlinjen från kanterna.

Tittar man på Kalmar FFs målstatistik så görs nästan 50% av målen av yttermittfältarna (9 av 20) och främste målskytt är vänsterytter Anton Agebjörn med fyra av dem. Just Agebjörn är en spelare som IFK Göteborg därmed måste hålla koll på. Han är ny för året för Kalmar, värvad från Mönsterås GoIF och gjorde debut i P16-landslaget förra veckan mot Slovakien. Han beskrivs som en ung spelare som håller på och mognar i sitt spel och kan därför vara lite ojämn i sina prestationer. Men leder man den interna skytteligan som 16-åring och mittfältare så är det ingen tvekan om att man har kvaliteter.

Andra spelare att hålla koll på är spelfördelaren Daniel Ahonen. Enligt Kalmars tränare Jens Nilsson är Daniel Ahonen främst en offensiv spelare med bra passningsspel, men som samtidigt är beredd att göra det defensiva jobbet. Han är slitvarg och spelfördelare i ett. I höstas hade Ahonen utgående kontrakt och IF Elfsborg var framme och försökte värva honom, men han skrev till slut på ett nytt U-kontrakt med Kalmar FF över 2010. Samtidigt blev han uppflyttad till Spetsgruppen, vilket var en av orsakerna till att han till slut skrev på.

Just Spetsgruppen är annars ett fenomen som inte riktigt finns i IFK Göteborg, åtminstone inte specificerat, och därmed lite intressant. Kalmars tränare Jens Nilsson förklarar:
- Spetsgruppen innehåller de 5-6 spelare vi tror allra mest på. De spelar på U-kontrakt men tränar med A-truppen för att få seniorträning. Gruppen startades med syfte att göra Kalmar FF till ett attraktivt alternativ för de mest lovande talangerna i vår region genom att kunna erbjuda dem tuffare träningsförhållanden. De här killarna är tillgängliga för U19 men spelar i första hand med U21. Kalmar FF har U21-match mot Malmö FF på tisdag men Daniel Ahonen tar studenten då så då kan han vara med mot IFK Göteborg.

IFK Göteborg erbjuder också juniorer träning med A-truppen - såväl Kamal Mustafa, William Atashkadeh och Joel Allansson seniortränar på U-kontrakt - men man har inget uttalat namn på verksamheten. Fenomenet uppstod i Kalmar när klubben fortfarande var relativt oetablerad som allsvensk klubb och man hade exempelvis Östers IF som stor konkurrent i regionen. Nu är den konkurrensen ett minne blott, men man har ändå valt att behålla gruppen. Den fungerar även som ett delmål att nå i sin karriär för spelarna i U-truppen.

Kalmars U21-match i morgon ställer till det för dem och det är ett något åderlåtet lag vi får se möta Blåvitt idag där många tänkta startspelare sparas till imorgon.
- Vi åker till Göteborg med en ganska tunn trupp eftersom matchen krockar med U21-lagets match på tisdag. Detta medför att våra 7-8 bästa spelare inte finns med och det är givetvis olyckligt. Det kommer säkerligen se helt annorlunda ut när Göteborg kommer till Kalmar för returmatch på lördag. Men vi ska pyssla ihop det här och ge dem en match i morgon (läs idag, red anm), säger Jens Nilsson till kalmarbloggen 90 Röda Minuter inför matchen.

Två offensivt lagda lag med fokus på fartfyllt passningspel tyder på att det kommer bli en mycket trevlig match att se. Den som är orolig över att missa VM kommer gå miste om Japan-Kamerun men hinna hem i god tid till Italien-Paraguay. Den som kommer till Lemmingvallen kommer också gå miste om att få lyssna på de fantastiskt idylliska vuvuzelorna. Visst vore det tråkigt?

IFK Göteborg - Kalmar FF
Juniorallsvenskan Elit Södra
Lemmingvallen, idag kl 17.00
Fotnot: Kalmars startelva är en kvalificerad gissning av 90 Röda Minuter (riktigt bra supporterblogg, för övrigt). Kalmar FF hade ingen officiell startelva färdig igår kväll.

15 kommentarer:

 1. Björn linde är nog snabbast i hela akademin, en riktig bra spelare.

  SvaraRadera
 2. Björn från Björndammen, hur kul är inte det? :D

  SvaraRadera
 3. 100 spänn på att IFK vinner med 5-1 och Andreas Petterson gör 3 mål :)

  SvaraRadera
 4. Wow ännu snyggare grafik nu! Riktigt bra rapport

  Kul att nästan tänkbara startelva ställs upp. Förutom att Andreas Peterson skulle spelat på vänstern :P

  SvaraRadera
 5. 12:28: Ja, det där är nästintill bästa möjliga lag. Möjligen hade jag velat ha med Muhamed också, men frågan är vem man skall välja bort isf.

  Jag är väldigt nyfiken på hur väl Sam Larsson kan servera de tre offensiva djupledslöparna med boll. Han var riktigt bra på att hitta luckorna i Malmös täta försvar sist.

  SvaraRadera
 6. Om Kalmar ställer upp utan 7-8 av de bästa spelarna, så borde detta vara en lätt uppgift, men matchen ska ju spelas också.

  SvaraRadera
 7. Varför spelar inte Andrén?

  SvaraRadera
 8. IFK vann till slut med 4-2 i en svängig och chansrik match.

  Rapport kommer ikväll/natt.

  SvaraRadera
 9. Om Andrén är det samma som Andersén så är han skadad i foten, men som tur var lindrigt. Röntgenplåtarna idag visade inga benbrott så han är snart med fullt ut igen.

  SvaraRadera
 10. Jag brukar komma in på dessa inför-artiklar en dag för sent och därmed missa matchen.

  Det finns ingen möjlighet att publicera tidigare?

  Jag vet - jag kan själv ta reda på när matcherna ska spelas, men det blir bara inte av.

  SvaraRadera
 11. 00:14: Jag vill gärna ha med så aktuell information som möjligt och det är att få fram tidigare. Startelvorna brukar som tidigas sättas kvällen innan match och så vill jag hinna med en miniintervju med Eijlert på morgonen innan publicering.

  Tidigare: innebär det nån dag innan eller några timmar?

  SvaraRadera
 12. 00:14: Ett tips kan annars vara att hålla koll på "På gång" längst upp på BaraBen. Där brukar jag annonsera junior- och U21-matcherna flera dagar i förväg.

  Och så har vi vår kalender till höger. Den innehåller alla datum för A-, U21- och U19-matcherna.

  Väljer du att kika på fliken "Program" så har du en överblick över närmsta dagars händelser.


  FYI

  SvaraRadera
 13. Det var jag som råkade bli anonym i mitt förra inlägg.

  En blänkare (eller helst införrapport) en dag tidigare än nu hade jag uppskattat enormt. Då hinner man reagera och eventuellt boka om andra planer.

  Förstår dock helt klart dina motiv.

  Tack för rapporter och info.

  SvaraRadera
 14. Ah, tjena Dieter! Ja, dig har jag inte sett till på ett tag på matcherna.

  Men som sagt, införrapporterna kommer nog inte komma tidigare eftersom all information inte kommer till mig förrän på morgonkvisten matchdag, men jag blänkar om matcherna längst upp och det brukar komma ut säkert en vecka i förväg.

  Just nu blänkas U21-derbyt mot Häcken på tisdag. Den matchen är i gott sällskap - VM-matcher och U21. ;)

  Hoppas vi syns!

  SvaraRadera
 15. Som kompis till både Johan och Niclas så vet jag att båda lämnade för
  att dom inte fick a-lags kontrakt.. båda hade endast fått
  kontraktsförslag om att stanna i u-truppen!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.