2010/06/07

Vilket lag tror du VINNER fotbolls-VM?

Capello - läsarnas VM-favorit.
VM2010/OMRÖSTNING. BaraBens omröstning om favoritlag i VM blev ingen större överraskning. Personligen trodde jag att Argentina och Brasilien som klassiska VM-lag skulle få lite fler röster men att England och "Övriga Lag" - där Frankrike, Mexico, USA, Australien, Portugal men främst Holland var bland lagen - hamnade i toppen av omröstningen, var mindre chockerande.

I efterhand kan vi enbart spekulera i om det inte var främst populära Holland som drog upp rösterna på just det alternativet och även ställa oss frågan om de inte borde funnits med som ett eget alternativ, men nog om det.

Det är däremot lite förvånande är att det så medialt hypade Nigeria kommer överlägset sist i omröstningen - trots allt förhandssnack om Lars Lagerbäck. Här verkar det som att svenska medier och främst TV4 överskattat folks intresse för Lagerbäcks gäng med ett par tusen procent. Den tippade strykpåsen Nordkorea får fem (!) gånger fler röster än just Nigeria, men även Sven-Göran Erikssons Elfenbenskusten hamnar på bottenhalvan, dock är de enbart ett par röster från regerande världsmästarna Italien och procentuellt strax efter förhandsfavoriterna Spanien. Så här röstade ni på frågan:

Vem håller du på i Fotbolls-VM?
1. England 236 röster (24%)
2. Övriga lag 120 (12%)
3. Danmark 102 (10%)
4. Tyskland 101 (10%)
5. Spanien 98 (9%)
6. Italien 82 (8%)
7. Elfenbenskusten 81 (8%)
8. Nordkorea 69 (7%)
9. Argentina 61 (6%)
10. Brasilien 20 (2%)
11. Nigeria 13 (1%)
Totalt: 983 röster.

I dag ställer vi en ny och faktiskt lite mer intressant fråga till er läsare:
Vilka tror du vinner fotbolls-VM i sommar?

Här ber vi er att i största möjliga mån försöka bortse från era egna lagsympatier och tippa vilka som kommer att stå som mästare när VM i Sydafrika summeras om en dryg månad. Till skillnad från i den senaste omröstningen - där vi tog hjälp av förutfattade meningar och supporterlogik - så låter vi den här gången de tre största spelbolagen hjälpa oss med att ge er ett gäng alternativ att rösta på.

Därmed blir alternativen som följer, efter de nuvarande oddsen på vilka som blir världsmästare:

1. Spanien - Stor förhandsfavorit med odds på cirka fem gånger pengarna. Regerande Europamästare och rankad som världens just nu bästa lag hos de flesta fotbollsexperter. Har dock förmåga att trilla på målsnöret i VM och kan vika under av pressen. Duon David Villa och Fernando Torres är giftigare än något annat anfallspar i världen.

2. Brasilien - Alltid aktuell för medaljerna i dessa sammanhang. Har en trupp som inte fokuserar på finess lika mycket som vi vant oss vid genom åren, men laget innehåller i princip enbart spelare i absolut världsklass. Den tyskättade förbundskaptenen Dunga var redan som spelare en slitvarg och har format ett samba-lag som spelar lite mer som en tysk lagmaskin, vilket pekar mot succé, eller?

3. England - Tros kunna få ordning på laget under Fabio Capellos ledning och gör bara lagets forwards med Wayne Rooney i spetsen sin beskärda del mål blir de farliga. Svagheten är målvakterna och deras sanslöst usla track record i straffläggningar, ett viktigt element när det drar ihop sig. Kan ställa upp med ett mittfält som är - på pappret i varje fall - rent ut sagt skrämmande bra.

4. Argentina - Är outsider med världens bästa spelare, Lionel Messi, som en joker, som ett trumfkort. Den hårt kritiserade Maradona kommer att skapa rubriker, men blir det något som drar bort fokus från den press spelarna har på sig - eller något som tynger laget? Är ett humörslag som på en bra dag kan rubba vilket lag som helst, men visade samtidigt i kvalspelet att de dagarna kommer allt mer sällan, nu för tiden.

5. Tyskland - Ja, vad ska vi säga. När det gäller så är Tyskland alltid en aktör. Spelar i sommar utan sin superstjärna Ballack men är vid sidan om Italien det lag som är minst beroende av enskilda spelare då lagmaskinen och taktiken är suverän i jämförelse med konkurrensen. Om Tyskland inte når minst till semifinal är det fiasko på hemmaplan och efter missen att misslyckas vinna VM på hemmaplan finns det även ett mått av revanschbegär i tysk fotboll. För att inte tala om den snöpliga förlusten i Champions League-finalen nyligen.

6. Holland -
De orangea tulpanordlarna ger dig tillbaka runt elva gånger pengarna vid mästerskapsseger. De har som alltid ett intressant lag, men många ifrågasätter deras försvarsspel och då främst den man-man taktik som laget och hela Holland fortfarande använder sig av. Har dock en förmåga att toppa formen lagom till mästerskap och även överprestera i rätt lägen, men saknar samtidigt den där riktiga världsstjärnan i laget som vi varit så bortskämda med ända sedan Ruud Gullit och Marco Van Bastens dagar.

7. Italien - Precis som inför VM 2006 så räknar "ingen" med att Italien ska kunna rubba favoriterna till VM-titeln. Men alla vet hur det gick den gången. Italien kommer med all sannolikhet vara ett målsnålt lag både framåt som bakåt men ändå vinna i varje fall de flesta av sina matcher. En förmåga som när det kombineras med bra målvaktsspel och förmåga att vinna straffläggningar, kan räcka väldigt långt. Men räcker det hela vägen?

8. Frankrike - Ger en spelare runt 17-19 gånger pengarna tillbaka. Hade enorma problem att kvalificera sig till VM och förbundskapten Raymond Domenech experimenterar med formationer och startuppställning in i det sista. Vi kan få se ett Franrike som startar VM med ett 4-3-3 där superstjärnan Thierry Henry är petad, men det behöver inte nödvändigtvis innebära en försvagning. Minns att Domenech tog sitt lag till final i senaste VM, helt otippat. Den gången förvisso med Zinedine Zidane i laget, men ändå.

9. Portugal - Har inte bredden för att vinna ett VM i dagsläget, säger de flesta. Precis därför kan de bli farliga, säger en del andra. Flickornas favorit Ronaldo är utan tvekan en jättedödare men hur långt räcker bredden omkring lagets absoluta fixstjärna? Ända till final där de vinner? Du avgör.

10-32. Övriga lag - Här får Afrikas hopp Elfenbenskusten, alltid underskattade Mexico, ständigt förbättrande USA, nordens hopp Danmark och övriga lag samsas. Ingen av dessa lag ska enligt oddssättarna ha någon chans på VM-titeln och vinner Nya Zeeland eller Nordkorea kan spelare kassera in hela 2 000 gånger insatsen. Men det händer väl inte, eller?

Röstar gör du här till höger! --->

Grupperna i fotbolls-VM 2010.

11 kommentarer:

 1. Deutschland, Deutschland über alles!

  SvaraRadera
 2. Trodde Holland tills robben skadade sig. Tyvärr tror jag inte de klarar det utan honom. Tror dock de kommer att ta sig långt och laget som "skrällar" blir france.

  SvaraRadera
 3. Jävligt konstigt att Tyskland tex får så få röster. Eller nej, det är väl kanske orsaken till att spelbolag jämt går med vinst, folk kan inte tippa.

  SvaraRadera
 4. Italien då??

  SvaraRadera
 5. @federal mfl.
  Visa att du kan tippa bättre än alla andra. Gå in på http://vm-tipset2010.se och tippa hela VM från gruppspel till final.

  The more the merrier. Helt kostnadsfritt förstås.

  SvaraRadera
 6. Alltid underskattade Mexico? Mexico är ju fruktansvärt överskattat. Jag blir inte förvånad om de slutar sist i sin grupp.

  SvaraRadera
 7. Karl-Heinz Rummenigge2010-06-07 16:31

  Förstår inte riktigt grejen med England. Visst, skillnaden i år mot tidigare är väl Capello och jag tycker han är en enormt duktig tränare men annars tycker jag laget ser sämre ut än t.ex. 2006, möjligen bortsett från Rooneys hysteriska form denna säsong.

  Skrämmande bra mittfält? Kanske, men med en Gerrard som gjort sin sämsta säsong på länge och Lampard som förvisso inte varit dålig men heller inte är den spelare han var för 3-4 känns mittfältet svagare än i de senaste mästerskapen.
  Försvaret ser på pappret stabilt ut, möjligen med frågetecken för högerbacken, men utan en stabil målis bakom blir det svårt att hitta tryggheten.

  Nej, det blir tyskarna som tar det i år, ett spännande lag med härlig attityd och förhoppningsvis tar alla ett kliv framåt när Michael "näst bäst när det gäller" Ballack är borta ur leken.

  DEUTSCHLAND!

  SvaraRadera
 8. allez le bleu!

  SvaraRadera
 9. allez le bleu(et blanc)!

  SvaraRadera
 10. Deutschland über alles

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.