2010/06/16

Kim kan bli Blåvitts dyraste spelaraffär - någonsin

ANALYS. Jag satt och snackade med Kim Christensen nere på träningslägret i Ayia Napa, Cypern, tidigare i våras. Då gjorde han klart för mig att den stora målsättningen i år var att nå Danmarks VM-trupp. Allt fokus var på det, det han refererade till som "lyftet". Vi snackade om hans förhållande till förbundskaptenen Morten Olsen och i samtalet framkom allt mer att Kim "Klapp klapp" Christensen gick och drömde om att ta "nästa steg" i sin karriär.

VM skulle bli den språngbrädan.

Därför råder det en enorm besvikelse just nu. Kim, som är enormt besviken för att han inte får vara med och slåss om en startplats i VM. Håkan Mild är enormt besviken för att Kim inte ville stanna i Blåvitt och de blåvita supportrarna bittra för att Kim ser FC Köpenhamn som "nästa steg i sin karriär".

För i all ärlighet behövs det nog en rejäl dos av naivitet för att lyckas tro att den här transfern till FCK skulle ha blivit av - eller ens varit het - i nuläget, om IFK Göteborg likt förra säsongen legat i tabelltoppen och Kim Chrisensen hade blivit uttagen till Danmarks VM-trupp. Jag kan i princip garantera att Kim inte hade varit klar för den danska storklubben i ett sådant läge - vilket naturligtvis inte är något drömmarnas gigantiska språng.

Det här förstår alla inblandade.

Ett Blåvitt i upplösning är lätt att lämna. Bottenplaceringar utan märkbar satsning på att vända tabellskeppet, backhjälten Risp fick sparken, tränarrockader och intern kritik, är faktorer som ger ett underlag som är enklare att lämna för etablerade spelare som saknar känslomässiga kopplingar till föreningen. Det kanske inte är populärt att konstatera, men Kim Christensen "skiter fullständigt" i om Blåvitt åker ur. Sådan är fotbollens verklighet, han är en dansk legosoldat. När Christensen dessutom blandar in besvikelsen från att missa skyltfönstret VM i den här transfercoctailen blir händelseutvecklingen än mer logisk, från hans synpunkt sett. Däremot är det väldigt märkligt hur IFK Göteborg ser på saken.

Visst, ingen vill väl ha en missnöjd förstamålvakt i laget.
Och nej, efter säsongen hade vi inte fått ett rôtet öre betalt för Kim.

Så Håkan Mild försöker därmed att agera, "rädda det som räddas kan". Det spekuleras nu i att FCK betalt någonstans mellan 3.0-3.5 miljoner svenska kronor för att lösa Blåvitts förstamålvakt direkt, då han satt på ett utgående kontrakt. Men de fåtal miljonerna kan bli en väldigt dyr affär för Blåvitt, som nu står kvar med två - förvisso talangfulla - men helt oprövade, målvakter.

IFK Göteborg är just nu i ett prekärt läge. Vi har enbart i ett par vårmatcher uppvisat ett spel som gett hopp om att laget ens kan säkra det allsvenska kontraktet. Resten av vårsäsongen har bjudit på ett väldigt svajigt spel, för att tala med snälla termer. Att i det läget sälja sin förstamålvakt för ett par miljoner - till en nordisk konkurrent, något föreningen uttalat sagt sig vara emot - är ett risktagande i klass med att köpa en större aktiepost i Saab.

Ingen vet om det här är rätt beslut, på förhand. Och knappt någon vill spekulera i vad det de facto innebär för laget. Det enda vi vet är att den målvakt som varit helt outstanding i IFK Göteborg under de senaste säsongerna nu valde FC Köpenhamn - mitt i säsongen - och dessutom ser det som ett steg uppåt i sin karriär. Samtidigt som Blåvitt valde att tacka ja, att få lite betalt istället för att gå lottlösa efter 2010. Visst fan är det deprimerande?

Men om det - Torbjörn förbjude - skulle bli nedflyttning i år, kan det fåtal miljoner Blåvitt nu fick betalt för Kim, bli en vädligt olycklig affär för hela organisationen. Det kan bli den mest dyrköpta spelaraffär Blåvitt någonsin genomfört. För oavsett hur långt ner i sanden strutsen trycker sitt huvud är nedflyttninghotet just nu en realitet för storklubben Blåvitt. Jag ser ingen sand, men jag ser trots det bara mörker just nu.

27 kommentarer:

 1. Trollhättan har tydligen en riktig supernolla i mål. Kom ihåg vem som skrev det först. ;)

  SvaraRadera
 2. Tycker du det verkar troligt att vi fick 3,5 mille när de har två toppmålisar redan? 350 000kr är närmare sanningen,

  SvaraRadera
 3. Det här är inte bra alls. Inte bra alls.

  SvaraRadera
 4. Pete the greek2010-06-16 09:59

  anonym 09:56/ Tycker du det är rimligt att man säljer sin förstamålvakt - som spelat i princip varje match under flera säsonger - för 350 000 kronor, trots att han har ett halvår kvar på kontraktet? Nej, det låter som 3.5 miljoner är mer rimligt, även om det är småväxel i sammanhanget.

  SvaraRadera
 5. Herregud vad domedagsaktiga alla är! Vi har väl tappat spelare förr eller? Tror ni på riktigt att vi kommer åka ur? Vi har en jävligt bra trupp fortfarande och de kommer att göra tillräckligt bra ifrån sig för att vi ska vara kvar i Allsvenskan, det måste ni fatta. Däremot så kommer vi inte att vinna i år och det ska vi vara jävligt griniga över. Men lägg ner det här tjötet om att åka ur, det hjälper ingen som håller på Blåvitt och det är så fruktansvärt tröttsamt att se sånt här dravel på en sida som den här fina bloggen.

  SvaraRadera
 6. Glöm inte heller att Saab tillverkas i Trollhättan.

  SvaraRadera
 7. anonym 10:07/ Du tror inte det är PRECIS DÄRFÖR som han skriver just det...

  SvaraRadera
 8. Optimus Prime2010-06-16 10:11

  johan- har du studerat tabellen? vi ligger i botten. har du studerat spelet? vi spelar ruttet. har du studerat "agerandet" från Blåvitt? kicka ut risp, peta rehn och skänka bort kim.

  hur fan ser du ljust på det läget?

  SvaraRadera
 9. Han tar det säkra före det osäkra och lämnar det sjunkande skeppet. Hade han stannat kanske vi haft större chans att vända skutan, men det skiter ju han i eftersom han, som sagt, är en legoknekt.

  Logiskt agerat av Kim. Men det skiter jag i. För när det kommer till Blåvitt upphör min egen logik. Det är istället känslor, känslor, känslor. Och just nu infinner sig känslor av besvikelse och svek.

  SvaraRadera
 10. Jag hade också valt pengarna och karriären före superettannivå lir i IFK

  SvaraRadera
 11. Anonym 16/6/10 10:25
  Ok, då vet vi det din solnaråtta.

  SvaraRadera
 12. Jag vill inte ha Kim som målvakt i Blåvitt om han inte vill stå här. Låt Sandberg eller Dahlin stå istället, det bli säkert bra det också!

  SvaraRadera
 13. Återigen tar vi brödpengar istället för sportslig framgång.

  Bjärsmyr i laget hade varit mer värt än det vi nu fick, kanske hade räckt hela vägen?

  Med Kim kanske vi hade klarat kontrakt?

  AVGÅ

  SvaraRadera
 14. Jag tycker Sandberg påminner en hel del om Degea i Atletico Madrid, de är lika gamla och har samma kroppsform. Degea har ju gjort succé i Atletico och i spanska U19-landslaget, vi får väl hoppas på något liknande från Sandberg.

  SvaraRadera
 15. Hora allt går åt helvete nu. Mild gör något eller förklara vad fan det är som händer?

  SvaraRadera
 16. Risken e ju att andra spelare kanske tänker likadant och åxå vill lämna, Ragge lär ju snart gå Andra som vill ut e ju Gurra och Adam nä detta gå åt helvete!

  SvaraRadera
 17. Finns en kille från Torslanda med ett blåvitt hjärta som just nu spelar i Örebro, Denna gången lär han ju ta första platsen !

  SvaraRadera
 18. Avgå alla! Blir det Sandberg nu, eller är en etablerad målvakt på väg in? Det är precis som någon här skrev. IFK väljer småslantar framför sportslig framgång. Jag hade skitit i 3,5 mille för att kunna behålla Kim och ha en grym målvakt i höst. Och bagdad som huvudtränare- orkar inte ens kommentera den saken

  SvaraRadera
 19. Om Kim inte ville vara kvar så hade det inte varit bra att tvinga honom kvar. Inte bra att ha omotiverade spelare.

  Mild får ju inte bara 3,5 mille han spar ju dessutom 6 månaders lönekostnad.

  Det kan vara ett smart ekonomiskt drag. Jag säger inte att det är det, men det öppnar upp ekonomiskt utrymme för annat.

  I frågan om
  "Omotiverad Kim" vs. "Pengar"

  Så kan pengar var en bättre lösning

  SvaraRadera
 20. Pat the Cat2010-06-16 19:01

  Det är ju inte så att Håkan kan ha blivit förvånad över detta och självklart började de scouta målvakter redan i höstas/vintras. Jag är helt övertygad att de tar in någon, om de nu inte litar 110% på Sandberg. Ska iaf bli kul att se honom agera mot KFF i cupen.

  SvaraRadera
 21. Frankie goes to Hollywood! Där hör du hemma din jävla pajas.

  SvaraRadera
 22. Så viktig är inte Kim för blåvitt. Han har gjort många viktiga reflexräddningar, visst. Men han är darrig och passiv på fasta situationer och i vår har han ju inte varit särskilt imponerande. Ingen fara på taket och vill han inte stanna finns inte mycket att göra

  SvaraRadera
 23. Fast anspelningen dåligt aktieköp/SAAB/Trollhättan var kanske inte så lyckad. SAAB aktien på börsen har ingenting med biltillverkningen av SAAB att göra. Suck. Goa gubbar.

  SvaraRadera
 24. Tycker det är ganska skönt att Kim blev såld. Visst är han en riktigt bra linjemålvakt men det är en jäkla massa mål som kommit till för att han är så dålig i luften.

  Inlägg plockas aldrig ner, det boxas i tid och otid och att det blir livsfarligt på varenda hörna är mycket mer Kims fel än övriga försvaret.

  Domedags propagandan om superettan m.m. är alldeles för tidig och att slå på stora trumman för att "nu blir det nedflyttning" sätter en press på laget som aldrig kan vara positiv. Det är bara tärande och skapar nervositet.

  SvaraRadera
 25. jag tror att vi som supportrar borde sluta be mild att göra något åt vår situation...
  hans lösning är ju tydligen att peta och sälja spelare.

  SvaraRadera
 26. Det va ett jävla tjöt om "backhjälten" Risp. Vad exakt är det hans storhet ligger i? Han Va back i Blåvitt under de sämsta säsongerna Blåvitt gjort i mannaminne. Han har spelat i turkiska skitlag där han haft problem att platsa. Han har under alla år som utlandsproffs inte lyckats ta en landslagsplats. Han har inte varit bra de matcher han spelat iår. Det enda som är bra med honom är hans påstådda Blåvitthjärta, men det ska väll knappast ge honom ett kontrakt. Då kan Mild lika gärna börja leta på GUs läktare för där finns tusentals killar med långt större Blåvitthjärta än Risp. Om Kims fru inte tycker att han tjänar tillräckligt med pengar i Blåvitt utan hellre ser honom kasta bort sin karriär på FCKs bänk så är det inget någon kan göra åt det. Mild gör ett bra jobb, de framgångar Blåvitt haft sedan han tog över, har vi inte sett skymten av på 11-år innan. De som gnäller över dåliga värvningar och tar upp Gerba som exempel, glömmer ju att Kim blev värvad av Mild. Mild kan ju inte gärna hjälpa killarna att sätta straffarna, och visa hjärta på plan. Det måste spelarna göra själva.

  SvaraRadera
 27. när belv Risp kickad ur laget, och varför?
  han har ju inte vart kanon, men inte så dåligt. tycker det är dumt gjort, om nu ragge kommer att sticka och när dyre dessutom är skadad.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.