2010/03/16

Fråga dig vad du kan göra för Blåvitt

SMÅTT & GÔTT. Tobias Hyséns utmaning att knäcka AIK:s premiärpublik går nu in i andra andningen. Kommentarerna haglar här på BaraBen.com, på Svenska fans, på klubbens forum och på Facebook pågår en explosion av medlemmar i gruppen för utmaningen.

Det är sjukt svårt att locka 10 000 "extra" åskådare till Gamla Ullevi på en vecka. Men ingenting är omöjligt. Ingenting är omöjligt. De som ställer höga krav på Blåvitt, krav på att laget skall göra sitt bästa och offra sig till sista svettdroppe ute på banan, bör minnas att bara ett par generationer har fått uppgiften att försvara Blåvitt i timmen av det stundande hotet mot föreningens ledande position i Allsvenskan. Vi flyr inte detta ansvar, vi välkomnar det!

Jag tror inte någon av oss skulle byta plats med AIK:s supportrar, eller ens någon av våra tidigare så framgångsrika generationer av fans. Energin, hoppet och hängivenheten som vi tar med oss in i den här utmaningen kommer tända vår förening och alla som älskar den. Och glöden från den elden kan verkligen lysa upp hela Europa!
Och därför, kamrater, fråga inte vad Blåvitt kan göra för dig - fråga dig vad du kan göra för Blåvitt.
||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||

Snacka med polarna. Det är steg ett. Jag vet själv hur det är med polare. De är hopplösa. Det är barnen som ska passas, det är flickvännen som vill umgås, det är jobbet man inte kan bli ledig från, det är för kallt, det är för varmt, det är för lagom, det är dåligt med pengar just nu eller så är det mormors namnsdag som ska firas i Haparanda. Det finns en miljard olika - ena sämre än den andra - bortförklaringar från att titta på fotboll i mars.

Men då bör du ställa frågan:
Om du håller på Blåvitt - varför vill du inte se deras hemmapremiär?

Steg två är att gå på familjen. Farsan, morsan, kusinen, syrran, brorsan, ja tamejfan katten om det så är den enda du kan tjata på. Men se till att snacka med din omgivning. Steg tre kan vara grannarna, jobbarkompisarna, polarna på gymet, korplaget, nere på puben, i matvaruaffären - ja bjud in kassörskan på ICA eller Konsum till matchen. Snacka om matchen med folket på vagnen, på bussen, i kön till P-automaten eller i hissen på väg upp till kontoret.

Du: "På måndag är det premiär, det är så underbart"
Din måltavla: "Ehh, vadå för premiär?"
Du: "Blåvitt på Gamla Ullevi, en magisk upplevelse. Du missar väl inte den?"

Tiden för att ställa planlösa krav - utan att själv göra någonting åt saken - är förbi.
Ge inte laget besvikelsen av att behöva springa ut på en halvtom arena.
Se till att göra ditt. För Tobbe. För publiksiffran. För Blåvitt.

||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||

Enligt den gripne göteborgaren var allt ett "skämt" - ett hot om att skjuta dussintals elever på KTH i Stockholm - ses nu som ett grovt brott i den polisutredning som pågår mot honom. I förhållande till den bisarra låtsasvärld som många fotbollssupportrar lever i kan den här händelsen te sig rätt så överdriven, då uttalanden i stil med "jag ska fan döda alla Stockholmare" är något som hörts från många, mer eller mindre berusade, göteborgare genom åren.

Nu satte den här killen det hela i skrift på internet, likt väldigt många människor gör på detta och andra forum där man kan kommentera texter och debattera olika frågor. Det är värt att tänka på den här incidenten, eller mordhotet om man vill, innan någon lägger in en så kallad sarkastisk eller humoristisk kommentar som avser att hota andra människors säkerhet och/eller liv. Humor i text är långt ifrån någon enkel affär och minsta risk för att ett "hot" kan misstolkas - har möjlighet att få extrema effekter för både dig och andra människor.

Det har vi på BaraBen surt fått erfara.

||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||
MARTIN MUTUMBA OM…
…IFK Göteborg:
– Ett bra lag, och fansen sjunger en fin låt före matchen. Synd bara att det är en cover, det är ju inte vår. Så redan där leder vi med 1–0 (skratt).
Är det någon som fattar vad den här snubben snackar om? Jag har vridit och vänt på detta en stund nu och kommer fortfarande inte fram till någonting alls. Ja, "Snart skiner Poseidon" är en slags cover, en omgjord version av Joel Almes egna låt, men det är knappast vad Mutumba är ute efter då han säger "den är ju inte vår".

Är det måhända det så kallade Bajen-syndromet (även känt som "Vi var först med allt på planeten"-syndromet) som smittat av sig till Rinkebytrakten? Nu är det i och för sig inte ovanligt att man blir förvirrad av att läsa, se eller höra Martin Mutumba tala. Han är lite egen, för att formulera det snällt. Men den här gången fattar jag inte ett jota av vad han är ute efter...

||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||

Årets mest kontroversiella spelarpresentation har nu censurerats på Officiella hemsidan. Som de flesta hängivna fans hann med att se så hade Gustav Svensson ett rätt så intressant svar på favoritskådespelerska i sin presentation...


Det är inte speciellt förvånande att Gustavs "lustiga" svar blev censurerat i efterhand. Enskilda fotbollsspelare (och många fans) kan tycka att det är harmlöst och skämtsamt med svar av den här typen, men Blåvitt - som skall forma föredömen av spelarna i A-laget - föredömen för sina unga spelare, elever och supportrar, kan naturligtvis inte acceptera den typen av svar. I alla fall inte på sina spelarpresentationer på den officiella hemsidan.

Då är snarare slutsatsen att det är klantiga och amatörmässiga var att släppa igenom detta över huvud taget. Eller var det så att "kontrollinstansen" helt enkelt inte kände till vem Puma Swede är? I så fall har vi ett litet tips för att få information om saker man inte har kunskap om: www.google.com. Var så god, Blåvitt. Den unika insikten bjuder vi på helt gratis.

53 kommentarer:

  1. YEAAAAH! HEEEEEEETS!

    SvaraRadera
  2. Hahaha Gustav är nog normal. Puma skabb Swede som favoritskådis? Hmmm. Läser ingen igenom dessa innan de åker ut på hemsidan??

    SvaraRadera
  3. hon e väl goooooo

    SvaraRadera
  4. Mutumba säger: "det är inte vår", han menar alltså att deras inmarschlåt inte är en sk. "cover". Inte "den är inte vår". Läs om, gör om, Frankie!

    Förövrigt så tycker jag inte att man kan kalla en låt för cover när det är samma artist som skrivit en ny text till sin egna låt. Men i rinkeby är väl allt möjligt numera...

    SvaraRadera
  5. Bra artikel! "..eller så är det mormors namnsdag uppe i Haparanda" Hahaha!

    SvaraRadera
  6. Han är nog rolig Mutumba, AIKs låt är alltså (om man får tro tolkningen i kommentarerna) en "cover" medan AIKs är bättre för att det inte är det? Vad har de för låt ens?

    SvaraRadera
  7. Hmmmm oj vad bekant detta känns, hela det här stycket:

    "Jag tror inte någon av oss skulle byta plats med AIK:s supportrar, eller ens någon av våra tidigare så framgångsrika generationer av fans. Energin, hoppet och hängivenheten som vi tar med oss in i den här utmaningen kommer tända vår förening och alla som älskar den. Och glöden från den elden kan verkligen lysa upp hela Europa!

    Och därför, kamrater, fråga inte vad Blåvitt kan göra för dig - fråga dig vad du kan göra för Blåvitt."

    Vart kommer det ifrån?

    SvaraRadera
  8. Lägg ingen energi på den där pojken Mutumba. Men bra idé annars, ska fråga några halvintresserade om de inte borde gå på premiären.

    SvaraRadera
  9. Missa inte u21 matchen imon!!

    SvaraRadera
  10. Indy/ Det är inspirerat av ett tal som "JFK" dvs John F Kennedy höll när han blev president i USA...

    SvaraRadera
  11. Musiken är med på hästpojkens första där Joel Alme var med, men texten är skriver för BLÅVIT senare så någon cover kan man nog INTE kalla den..

    SvaraRadera
  12. Lite skön Gurra e!

    SvaraRadera
  13. Hahahahah fan va skön Gurra är..

    SvaraRadera
  14. Skön Gurra är!!

    Mutumba bör nog kolla vad en cover låt är för något "särskild låt av andra artister än de som gjort originalinspelningen"

    Mutumba är en cover på idiot alternativt en cover på Bojan..

    SvaraRadera
  15. "men Blåvitt - som skall forma föredömen av spelarna i A-laget - föredömen för sina unga spelare, elever och supportrar, kan naturligtvis inte acceptera den typen av svar. I alla fall inte på sina spelarpresentationer på den officiella hemsidan."

    Tänk om han var ärlig då? Ska han ljuga då istället? Bra förebild.

    SvaraRadera
  16. Anonym 12:43: Nej, 'Snart skiner Poseidon' är en svensk version av 'A sweet summer's youth', som finns med på Joel Almes debutplatte 'Master of Ceremonies'.

    Nån cover är det ju naturligtvis inte, men man kan ju inte begära att Mutumba skall förstå sånt.

    SvaraRadera
  17. "A Young Summer's Youth" skall det såklart vara.

    SvaraRadera
  18. Mutumba är väl ingen cover på idiot - han är ju originalet...

    SvaraRadera
  19. Ni tänker på Stellhams övertramp genom åren? Ja, håller med er, förskräckligt.

    Men det var ett tag sen man såg hans signatur här nu?

    SvaraRadera
  20. Nu gäller det att på alla sätt locka marginalarna som väljer mellan Frölunda håkki och stolta IFK på måndag!
    Hetsa nu, grabbar!
    Gustav är för övrigt KUNG.

    SvaraRadera
  21. Cliff//

    Låten är visst med på Hästpojkens första platta. Joel Alme skrev den då, sen gjorde han en 'cover' på den på sin soloplatta och därefter gjorde han en ytterligare 'cover' på den - Snart skiner Poseidon.

    Mutumbas tanke var la att hetsa lite och det lyckades han ju uppenbarligen jävligt väl med...

    /Knugen

    SvaraRadera
  22. Varför skall vi hela tiden tävla och jmf oss med AIK? Fan låt de ha 1000000 på sina jävla matcher.
    Man skall gå på blåvitt för man älskar klubben inte för att bräcka AIKs publiksiffra.

    SvaraRadera
  23. Det är Joels låt från början. Martin frågade sin polare Joel om han fick använda melodin i låten "utan personlig insats" och det fick han. Originalet är dock "A Young summer´s youth", även om den släpptes efter. OCH SÅ ÄR DET MED DEN SAKEN.

    SvaraRadera
  24. VÄL RUTET, 15.20!

    SvaraRadera
  25. I spread the word!!


    GO BLÅVITT

    SvaraRadera
  26. Bojan Djordic2010-03-16 15:30

    Beritz, Anonym mfl/ Ni får nog faxa det där till Mutumba, han förstår inget alls av detta.

    SvaraRadera
  27. Mutumba säger ju " det är inte vår", inte " den är inte vår" han menar ju att deras inmarsch inte är en cover. Dåligt frankie

    SvaraRadera
  28. Det FINNS faktiskt saker som gör att man inte kan gå på premiären, och att påstå att jobb är en dålig förklaring låter som ett argument från någon som går på socialbidrag eller A-kassa!

    Men visst Frankie. Jag kanske ska säga till chefen att jag inte kan jobba för att IFK ska spela. Då får jag säkert behålla jobbet!

    Den där delen av artikeln framstår som än mer idiotiskt än det peeman skrev häromdagen.

    SvaraRadera
  29. Älska Gustav!
    Varför ska allt va så städat.. tycker de kunde släppa igenom det!
    Länge leve porr, öven om puma swede inte rä mycket att ha!

    SvaraRadera
  30. Mer ocensurerad Martin Mutumba åt folket!2010-03-16 16:47

    Det är ju uppenbart att det är en intervju med Martin Mutumba och inte en chat vilket är synd och skam. Jag måste medge att jag saknar de 2375 felstavningarna och det charmiga talspråket killen använder...

    SvaraRadera
  31. Mutumba har ju rätt, det är för fan inte vår, det är mitt i vintern

    SvaraRadera
  32. Mutumba har ingen fax i sitt träd. Skicka en duva istället.

    Klockren humor av Gustav!

    SvaraRadera
  33. Anonym 16:22....

    Därför tar man semester! Folk kan ta semester för och åka skidor eller sola... Men om man är passionerad i fotboll och laget Blåvitt, då tar i alla fall jag semester!

    Skall även tillägas att jag inte vänder papper på något kontor och kan torka mig i Häcken med pengar utan jobbar inom vården och torkar mig i Häcken med vanligt hederligt dasspapper ifrån ICA!

    Har gett upp sin flickvän, har gett upp sitt JOBB för nu är det blåvitt som gäller!

    SvaraRadera
  34. anonym 16:22/ Du kanske borde ta och lugna dig lite. Det är ju en uppmaning till dem som alltid skyller på något att sluta göra det - inte till dem som missar en match på grund av jobb/annat, det gör väl de flesta till och från. Se inte saker så rabiat.

    SvaraRadera
  35. Över till något helt annat! Kan ni inte göra ett bloginlägg om Mutumbas armbåge som han avsiktligt delade ut på Patrick Rosengrens snok. Blir så jävla förbannad när jag ser att domaren står perfekt för att se situationen. Han vågade antagligen inte blåsa eftersom råttorna var lite "irriterade" då de blev utspelade av nykomlingen. Tycker den situationen ska få mer uppmärksamhet i media. All dålig publicitet för aik, är bra publicitet.

    SvaraRadera
  36. All kritik av sorkar från vårt håll är ju per definition rasism. Därför bör vi tiga och låta tankesmedjan Dojan & Mumba vara ifred.

    SvaraRadera
  37. Tobias Grahn är en hjälte!

    SvaraRadera
  38. nu har jag tagit ledigt från mitt jobb i oslo før att få gå på blåvitt! vært varenda sekund av førlorad inkomst!

    SvaraRadera
  39. Bra initiativ att försöka dra mycket folk till GU. Men det blir lite lillebrorsvarning att fokusera så mycket på AIK. Vi behöver väl inte definiera oss genom vår relation till den sketklubben. Vi är Blåvitt-det räcker så!

    SvaraRadera
  40. äääh vadådå, hon e ju go som faen ;)

    SvaraRadera
  41. Varning för sverigedemokrati på anonym 17:42. Onödigt att släppa igenom det va?

    SvaraRadera
  42. Den gode Gustav är en sann hjälte.

    SvaraRadera
  43. Vadå? Han kanske inte har en fax.

    Det var jäkligt kul skrivet och rasismen sitter i ditt eget huvud. Man behöver inte vara rasist för att man säger eskimå om innuiter lika lite som man säger gröthals om skåningar, eller skojar lite om Mutumba.

    Du kan inte komma ifrån att han liknar en apa. Lyteskomik kallar jag det. Inte rasism.

    SvaraRadera
  44. anonym, 23:20// Jag vet! Jag tycker också att det är grymt roligt när en kan skämta om svarta männikosr lite så där rasistiskt fast på ett liksom skönt sätt, helst när en gör det med män i grupp så en kan dunka rygga och hö-hö-a tillsammans i smyg. Sen kan en gärna svepa två-tre Norrlands guld på "Dubban" och snacka Bruce Willis-filmer natten lång!

    SvaraRadera
  45. Det räcker inte så här gubbar!!!!!!!!!!!!!!! Fler måste köpa biljetter. Själv har jag årskort men har varit och köpt biljetter till mossan o fassan. Alla ska dit!!!!!! Kom igen nu Gubbs!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  46. Du, Rasist-Åke.
    Vem har sagt ett ord om rasism, jag pratade ju om sverigedemokrati?

    Och förresten - jag dricker hellre punsch med självaste Heinrich Himmler än tar en öl med dig och dina lyteskomikpolare.

    SvaraRadera
  47. 01:12 "Skoja om negrer tar poäng, så funkar en grabb i gäng" (Jävlaranamma)

    SvaraRadera
  48. Väl rutet Frankie!

    SvaraRadera
  49. Nu får vi bara hoppas att aktionen verkligen funkar också. Vi vet ju sedan länge att folks "ställningstagande" genom att gå med i en Facebookgrupp kanske inte alltid representerar verkligheten och medför handlingskraft...

    ALLA TILL GU!

    Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  50. Mutumba är ju slut. aik´s låt är en gammal cover från 60-talet.Orginalets titel är Last farewell av Roger Whittaker.

    Finns en gammal LP-Skiva där 10 000 engelska soldater sjunger den under andra världskriget. De är mäktigt till skillnad mot när fula solnatattare sjunger.

    SvaraRadera
  51. "en Blåvitt - som skall forma föredömen av spelarna i A-laget - föredömen för sina unga spelare, elever och supportrar, kan naturligtvis inte acceptera den typen av svar" - Snacka om dubbelmoral!

    Dels vad är det för fel med porr? Är det tillåtet, svar ja. Äger man sin egen kropp, svar JA!

    Sen rätt kul att det här censureras, men att klubbar, ifk exempelvis, kan sälja alkohol på arenan, och ha reklam för olika öl-tillverkare....det är helt okej, vilken bild ger det till de yngre kan man fråga sig?

    Dubbelmoralen och det politiskt korrekta Sverige slår till, IGEN!

    SvaraRadera
  52. Anonym 15:10
    Om de sjöng den under andra världskriget så är den nog äldre än 60-talet.
    Vad är ajks låtegentligen? är det den där de ropar "hata,hata,hata..."?

    SvaraRadera
  53. BlåVit Ambassadör i Sthlm2010-03-18 08:45

    1: Ej konstigt att AIK har stor publik. De har ju inga andra tider att passa, utom möjligtvis veckomötet på socialen. Min teori är för övrigt att just socialen i Solna delar ut friplåtar till norra stå istället för busskort. Kan inte tänka mig att det finns 17.000 personer som vare sig vill eller kan betala för att gå på AIK.
    2: Till Anonym 16/3, 17:42: Låt skadedjuren (och en eller annan bonde) i allsvenskan få stå för rasismen. Blåvitt är större än så! Vi har de bästa spelarna, de vackraste färgerna och den största kärleken till laget.
    3: Varför utgå från någonting annat än att Mutumba har fel? Låt honom tatuera in ett "SM GULD 2 LAX X", så kan han få gå resten av livet med en inpräntad påminnelse om att blåvitt inte missar chansen två säsonger i rad. Det är vårat år i år!
    4: GU kommer oavsett antal i publiken och temperatur i luften att vara fyllt av kärlek och värme när Blåvitt på måndag tar andra raka segern på vägen mot SM-Guld 2010!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.