2010/02/09

Är 6 korsbandsskador mindre sannolikt än 4 Glenn?

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er supportrar. Ibland ett okänt namn, ibland en blåvit profil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare såmejla in ditt material. I dag skriver signaturen "mn" om sannolikheten att drabbas av så här många korsbandsskador...

Tidigare skribenter har frågat sig om det är rimligt att det bara kan vara otur bakom Blåvitts överflöd av trasiga korsband. Att tänka på slump är dock ganska vanskligt. I whoamis utmärkta genomgång av korsbandsskador nedan kan man läsa:
”Ett fotbollslag drabbas, statistiskt sett, av en korsbandsskada vartannat år. Blåvitt har på bara åtta månader drabbats av sju.”
Om detta stämmer, hur mycket otur har vi då haft? En något förenklad analys ger oss följande:

----- Klipp här om du inte gillar matte -----

Om alla fotbollslag innehåller 25 spelare är sannolikheten för varje spelare att åka på en korsbandsskada ungefär 1 på 50, eller 0,02, på ett år. Om vi utgår från att varje spelare bara kan få en skada per år (sannolikheten 0,02 förändras troligen efter första skadan och vi räknar därför bort Petters senaste skada) ges sannolikheten för att ett lag med 25 spelare får exakt 6 korsbandsskador på ett år av:
[0,02^6 * 0,98^(25-6)] * [25!/((25-6)!*6!)] ,
där den första hakparentesen visar sannolikheten att 6 utvalda personer av 25 får korsbandsskador, medan den andra hakparentesen visar på hur många sätt man kan välja ut 6 av 25 personer (utan att det spelar roll i vilken ordning man gör detta). Denna sannolikhet är 0,00000772. Men det intressanta i det här sammanhanget är egentligen hur stor sannolikheten är för att få minst 6 korsbandsskador, och denna sannolikhet får man genom att lägga ihop sannolikheterna för att få exakt 6, 7, 8, … , 24 och 25 skador.
--------------------------------------------------------

Sannolikheten för att få minst 6 korsbandsskador enligt beräkningen ovan är 0,00000817 eller annorlunda uttryckt:
1 på 122,407.
Så för en enskild klubb inträffar det i genomsnitt var 120 000:e år att man får sex korsbandsskador eller fler. För att få perspektiv på den siffran: mammutarna dog ut för 6 000 år sedan, IFK Göteborg grundades för 106 år sedan, Robin Söder föddes för 18 år sedan. Vi har alltså en väldig otur som följer Blåvitt just i år. Eller?

Som det gamla uttrycket lyder: ”det finns lögn, förbannad lögn, och statistik”. För även om sannolikheten för att få många korsbandsskador är liten finns det också möjlighet att det inträffar en hel massa andra underliga saker. Hur stor är chansen att alla dina motståndare ramlar i både semifinal och final när du låg hjälplöst sist i båda, och att du därmed tar ditt lands första vinter-OS-guld (googla Steven Bradbury)? Vad är sannolikheten för att fyra personer i ett lag som vinner UEFA-cupen heter Glenn? Vad är sannolikheten för minst fem benbrott i en trupp?

Sannolikheten för att det ska hända någonting riktigt konstigt för något lag i Allsvenskan är förmodligen ganska hög varje år. Att i efterhand säga att det som hänt är så osannolikt att det inte kan vara slump är därför mycket svårt. Och tror man på ödet var det kanske Blåvitts ”tur” att det hände något riktigt konstigt. Kanske hade vi bara otur att det var just korsbandsskador och inte fyra turmål i slutminuterna när vi låg under med 0-3, två matcher i rad?

/mn

17 kommentarer:

  1. Varifrån kommer sannolikheten på 1 på 50 att drabbas av en korsbandsskada? Är det den genomsnittliga siffran för spelare i Allsvenskan eller vadå?

    SvaraRadera
  2. Återigen, påståendet att ett fotbollslag får en korsbandsskada vartannat år kan knappast jämföras om det i den statistiken är allt inräknat från Man. Utd till Korpen FF. Man. Utd. (eller blåvitt för den delen) BÖR RIMLIGTVIS ha högre korsbandsskadafrekvens än Korpens FF som har vridmoment lika snabbt som Götaälvsbron och som lirar 20 minuter i veckan.
    Om man jämför sin statistik med Korpens FF faller allt vad sannolikhetsjämförelser heter.

    SvaraRadera
  3. Intressant tänk, fast jag tror att den något förenklade analysen ger ett rejält felaktigt resultat trots att det i grunden verkar vara ett hyfsat bra sätt att räkna på. Jag tror att en Poissonprocess är ett bättre sätt att modellera det hela på. Lekte runt lite och ficksannolikheten till runt 1 på 1 700 att råka ut för sex eller fler korsbandsskador under två år.

    SvaraRadera
  4. Haha det här var kul och läsvärt.

    SvaraRadera
  5. Z:
    Siffran en skada vartannat år bygger på statistik från skador per spelad minut från division 3 och uppåt. Sannolikheten att ådra sig ett skadat korsband per spelad minut är högre ju högre division man spelar i.

    SvaraRadera
  6. Hur stor är sannolikheten att en man som bär en viss typ av skinnväst är en gajsare?

    SvaraRadera
  7. anonym 21.10
    Eftersom sannolikheten för att en gaisare har skinnväst är 100% så baseras den sannolikheten enbart på hur många typer av skinnvästar gaisarna använder.

    SvaraRadera
  8. Poängen med artikeln, för den som missade det, var nog inte att ge en exakt sannolikhetsberäkning för hur ofta ett lag drabbas av sex korsbandsskador - utan att visa att det blir absurt att dra slika slutsatser på ett urval av sex enskilda olyckshändelser.

    SvaraRadera
  9. Jag önskar att jag var bra på matte och läst mer än Matte A och B på gymnasiet, så hade jag också kunnat bland mig in i diskussionen.
    Jag tror dock att der är något, vad vet jag inte, som ligger bakom skadorna. En del av dem i alla fall.

    SvaraRadera
  10. Kan ingen spana lite på vad som händer i "Rispgate", ni som brukar ha "säkra källor"

    SvaraRadera
  11. @Whoami
    Jo, precis min tanke. Finns det statistik för hur mycket det skiljer emellan Div. 3 och högsta serien? I så fall bör det vara lämpligare att jämföra statistiken (och på så vis ta fram statistik) med de lag som spelar i högsta divisionen.
    Men slutpoängen att detta förmodligen inte beror av en slump är jag beredd att hålla med om.

    SvaraRadera
  12. Men tränarna (eller om det var Stina Hedin) har ju sagt att det fokuserats mer på förebyggande styrketräning för att motverka korsbandsskador så man verkar ju göra något åt saken iaf.

    SvaraRadera
  13. Jag blir förvirrad, är poängen med det hela att det är eller inte är otur?

    SvaraRadera
  14. Anonym 10/2/10 02:13:

    Poängen är att någon helt enkelt klipper av korsbandet artoskopiskt på ifks spelare när dom sover eftersom 6 korsbandskador endast händer var 122 000 år, vilket då gör det det hela extremt orimligt iom att ifk existerat i knappt 110 år. Alltså är det minst 121 000 år kvar innan det SKALL hända.

    SvaraRadera
  15. Lysande krönika - bäst på länge!

    SvaraRadera
  16. Det är ju förresten typ världens bästa citat: "Det är sannolikt att det osannolika inträffar." Gamla greker ftw!

    SvaraRadera
  17. feldgrau

    Vi har inte råkat ut för sex korsbandsskador på två år, vi har råkat ut för sju på åtta månader.... Sen om du vill räkna bort Björlunds andra så visst men då är det i alla fall sex likadana skador på åtta månader.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.