- Värst är det om vi får hit ett nyförvärv som vi inte sett så mycket. Men det har bara hänt två gånger under mina fem år i Blåvitt så jag klagar inte, säger han med ett skratt.
Tillsammans med Sebastian Eriksson joggar Jonas Hellberg i ena hörnet av träningsplanen. De håller på att bygga upp ”Seb”:s ben efter den skada han ådrog sig på landslagslägret i Mellanöstern tidigare i vinter. Efter den initiella skadan kom Seb tillbaka och deltog för fullt, även i matchsituationer, men fick som bekant ett bakslag på Valhalla för någon vecka sedan. Nu genomgår han Hellbergs tuffa tiostegsprogram för att få tillbaka rörligheten och styrkan i kroppen:
- Det handlar om allt från att röra sig i zick-zack till att kunna vända i maxtempo. Det är en av de tuffasta sakerna att träna upp för spelare som varit borta länge. Jag har en tät dialog med Stina (Hedin, sjukgymnast) kring vilka muskler vi behöver arbeta med och vad de olika spelarna behöver arbeta med för tillfället, säger Jonas Hellberg.
För spelarna i Blåvitt har inte ett och samma rehabprogram, bara för att de drabbats av samma slags skada. I stället skräddarsys rehabprogrammen efter spelarnas behov. Exempelvis kan en typ av spelare svara på vissa övningar, medan en annan kan få negativa effekter av samma övning – trots att skadorna är närmast identiska:
- När en spelare skadar sig blir det oftast så att han rör kroppen på ett visst sätt, för att skydda det område som blir skadat. Det kan göra andra muskler, som inte är skadade, sårbara. Om man då låter spelaren gå in i tuff träning så är det stor risk att man får följdskador på andra muskelgrupper eller får bakslag i sin rehab, säger Jonas Hellberg.
En vanlig fördom är att äldre spelare inte klarar av att återhämta sig på samma sätt som unga killar gör. Men här anser Hellberg att det är dags att ”set the record straight” och tar Stefan Selakovic som exempel:
- Han har ju varit fotbollsproffs i 15 säsonger så då har han 15 försäsonger i benen. Det är naturligtvis så att hans kropp därför tar emot belastningen som kommer på ett annorlunda sätt än vad en ung killes kropp, som kanske gör sin första eller andra försäsong med A-truppen. Det går exempelvis att jämföra spelare som Sella och Hysén, som spelar alla matcher, med en del av juniorerna när det kommer till de fysiska nivåerna. Sella och Hysén är på topp i augusti, september, medan vissa unga killar är på sin toppnivå just nu. Kroppen svarar helt enkelt olika på försäsongsträning utifrån vad den gått igenom tidigare, säger Jonas Hellberg.
Från U-truppen kommer spelare till IFK Göteborgs A-trupp som redan tidigt i karriären fått lära sig vikten av att sköta sin styrketräning – och får även hjälp med dessa detaljer av exempelvis Hellberg själv:
- Jag är nere hos våra grabbar på fotbollsgymnasiet mellan varven och ger dem råd och tips på hur de ska träna olika muskelgrupper och vilka övningar som de ska genomföra. Det gäller att pränta in det tidigt om de här spelarna ska hålla rätt nivå när de sedan ska ta klivet upp till A-truppen. Men Eilert är även väldigt bra på detta så alla killar som kommer är väldigt väl förberedda, säger Jonas Hellberg.
Träningskulturen i IFK Göteborg kan inte ens fysgurun Hellberg klaga på. Han ser en röd tråd genom föreningens tänkande som går mer än 20 år tillbaka i tiden:
- För ett tag sedan snackade jag med Kjell Pettersson (tidigare tränare i Blåvitt i flera omgångar) om hur de förberedde sig på 80-talet och han berättade att det var så hård löpträning på en bortamatch i Europacupen att han nästan skämdes för hur hårt de körde med sina spelare. Sedan kom ju Roger på 90-talet, ja ni vet ju alla hur han resonerar kring detta. I dag har vi en sportchef som ja...
Var rätt så löpvillig på sin tid?
- Ja så kan man ju säga, säger Hellberg med ett leende.
Värre kan det vara med nyförvärv som kommer till föreningen – men bara i undantagsfall.
- Inget ont om dem som spelare men José Shaffer och Alejandro Lago kom till Blåvitt i dåligt skick. Vi fick först öka belastningen på deras träning för att få igång dem, för att de skulle närma sig samma nivå som de andra i den dåvarande truppen. Men jag snackade med Arne (Erlandsen) om det och så drog vi ner träningen till hälften. Då svarade de på träningen, säger Jonas Hellberg.
Det viktiga ur kroppslig synpunkt när en spelare värvas till Blåvitt är dels att läkarundersökningen ger ett bra resultat, så att spelaren inte lider av några sjukdomar, men även att det finns en vilja och mentalitet att träna i spelaren:
- För inte så länge sedan körde vi ett fyspass med Robert Kronbergs (Sveriges bästa häcklöpare) tränare och då fick spelarna se hur indiviuella elitidrottsmän tvingar sig själva att träna så hårt att de nästan spyr efter passet. Sådant get motivation till killarna att sköta sina träningsprogram när de är lediga från lagträningarna, som i början av en försäsong. Annars blir det extra träning med mig och det är det ju ingen som vill vara med om, säger Jonas Hellberg.
||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||BaraBen.com||
I förrgår hade Ragnar hår. I går var Ragnar flintskallig. Därmed frågade vi:
Vart är ditt hår Ragnar?
- Jag tog en dusch, sa Ragnarök.
Det är ännu oklart om det är han svavelsyra eller vulkanlava som han duschar i.
Over and out
/Frankie
cypern@baraben.com
jävligt, JÄVLIGT bra grejer ni levererar just nu. Riktigt bra material, man bara myser av att uppdatera sidan...
SvaraRaderamycke bra
SvaraRaderaNi har gjort det bra hitils BaraBen!
SvaraRaderaAlla andra som inte tycker det kan kalla säg råtta
Tänkte bara säga tack för erat fina jobb ni lägger ner :) uppskattas väldigt mycket!
SvaraRaderaIntressant det här med att ålder eller antalet genomförda försäsonger verkar vara så viktigt att det styr toppformen. Om ni träffar honom igen kan ni väl fråga om det är sant att äldre spelare har lättare att hålla en jämn nivå en he säsong. Då menar jag fysikt eller om det sitter mer mentalt.
SvaraRaderaJävulskt bra intervju, stort tack!
SvaraRaderaRagge duschar i en gejser!
Fan va najs!
Mycket intressant. Det där med att man får kompensationsskador för att man byter rörelsemönster på grund av en skada är väldigt intressant. Det behöver inte ens vara en skada utan man kan ha vant in sig i ett rörelsemönster som snedbelastar på något sätt vilket påverkar en annan muskelgrupp som i sin tur påverkar rörelsemönstret ytterligare. Fotbollsspelare är väl inte kända för sin fantastiska löpteknik så därför glädjer det mig att Blåvitt blandar in friidrottstränare (Robban bytte för ett tag sen tränare men oavsett när nyligen var så har de fått kompetent hjälp). Sen skulle de kunna bidra med mycket mer än bara fys. Sen är det värt att kolla upp Postural Terapi som bidrar till att ge balans i kroppen och därmed ger mindre snedbelastningar.
SvaraRaderaMycket bra rapport just nu! Kanon jobb ni gör där nere! Keep it up! Är glad att man bidragit till det här. /L3go
SvaraRaderaMycket bra!
SvaraRaderaNågra frågor till Frankie och Ida, om ni nu läser kommentarerna;
Är det inkilning på detta läger? För jag antar att det finns kvar? Kommer ni isåfall gömma er i nån buske och följa detta spektakel? Kunde vart lite kul att få se den :)
Tack för grym rapportering!
/Mange
Frankie. Kan du fråga Hellberg en fråga jag har funderat på väldigt länge.
SvaraRaderaSom ni alla vet så är friidrottarna och dess tränare experter på att springa. Tekniken för att springa snabbt är väldigt utvecklad bland tränarna/utövarna.
Men vad många kan se under en match så springer ingen fotbollspelare likt någon annan spelare, dvs ingen vet hur man "ska" springa. Ta tex sella.. som använder sina handleder likt en gammal kärring när det går i full fart. Men om Sella hade haft rätt armpendling, hur mycket snabbare hade det inte gått då?
Min fråga blir således.. Varför används inte kunskapen hos friidrottstränarna för att utveckla snabbheten hos fotbollsspelare?
I intervjun så nämner Hellberg att dom kört med Kronbergs tränare. Han om någon vet hur man ska springa snabbt, då jag har varit på föreläsning där han var föreläsare, om just ämnet snabbhet.
Tack för en grym bevakning.
// Pentito
Bästa materialet hittils!!!
SvaraRaderaDet var ju lite snack om det där med löpträning i samband med att att Usain Bolt hängde med C-Ron. Det beskrevs exempelvis hur fotbollsspelare har en fotisättning som i själva verket bromsar upp farten. Att kuta är ett kontrollerat fallande och då foten placeras framför tyngdpunkten innebär det att farten bromsas i varje steg.
SvaraRaderaDet är intressant att fundera på liknande saker, samtidigt är det oklart om det verkligen skulle gå att överföra till fotbollen - som har andra krav på rörlighet, balans osv.
Helt klart intressant reportage dock!
Mycket intressant å lärorik läsning, Tack BaraBen! Keep the good work up! /Klintan
SvaraRadera"- För ett tag sedan snackade jag med Kjell Pettersson (tidigare tränare i Blåvitt i flera omgångar) om hur de förberedde sig på 80-talet och han berättade att det var så hård löpträning på en bortamatch i Europacupen att han nästan skämdes för hur hårt de körde med sina spelare."
SvaraRaderaVafan betyder detta? Nån som kan förklara? Hade man löpträningen på bortamatchen??? - Lär dig skriva!
Det här är kvalitet. Dels är innehållet väldigt intressant och dels är det på gränsen till språkporr vilket uppskattas mycket av undertecknad.
SvaraRaderaTack så mycket!
Anton s: Vad menar franke då? Var det löpträning på matchen? Eller fattar du inte heller vad som menas?
SvaraRaderaPrecis vad jag trodde, ingen förstår vad som skrivs. Men hyllningarna är trots det totala. Känns lite damhockey över detta, hur dåligt det än är ska man hylla.
SvaraRaderaFast det är säkert ironi...
SvaraRaderadet är väl ingen som hyllar damhockey? hylla dom som hyllas bör! Det verkar ju uppenbarligen som att dom hade löpträning även PÅ bortamatchen som det står i texten!!!- Lär dig läsa! bra jobba frankida!!
SvaraRaderaAnonym som inte förstår/ Före man spelar matcher i Europa tränar man fotboll när man är ett fotbollslag, därmed hade de löpträning på en av dessa pass och körde hårt. Är det enkelt nog förklarat nu eller vill du ha en manual och barnbok med bilder för att förstå?
SvaraRadera