2010/02/02

Utan IFK blir Gamla Ullevi en kris för kommunpolitikerna

ARENAFRÅGAN. Gamla Ullevi och Blåvitt kommer likt ett gammalt gift par inte alls överens just nu. Utgifterna för att driva den nya arenan blev högre än vad arenabolaget hade räknat med, så därför vill de höja hyran. Blåvitt är dock inte alls intresserade av att gå med på någon hyreshöjning - tvärtom så vill de nu få ta över försäljningsrättigheterna av loger och annat, som man av någon märklig anledning "skänkte" till Gamla Ullevi under fjolåret.

Men det här gamla sura paret har bara varit gift i ett år - kan de lära sig att älska varann med tiden tro? I Göteborgs-Posten talar Blåvittbasen Kent Olsson plötsligt om skräckscenariot, skilsmässa:
Har ni diskuterat alternativ till Gamla Ullevi?
- Ja. Den närmaste till hands är ju Ullevi.

Har ni diskuterat en flytt?
- Det har vi gjort internt, men vi har inte agerat. Jag vill inte säga att vi har en plan B eftersom vi inte har tagit några kontakter. Allt handlar om att vi måste få ekonomin att funka och det borde ligga i allas intresse, säger Kent Olsson.
Det här är naturligtvis absolut sista nödlösning. Inte ens i en form av nödlösning är den bra. Den sportsliga fördel som IFK Göteborg får av att spela på Gamla Ullevi, jämfört med att lira på gigantiska konsertarenan (Nya) Ullevi, är inget som vår ledning vill spela bort på ett par hyresmiljoner. Självklart vet alla inblandade det och stångas därför i ett slags hyreskrigsdrama, där endera parten inte vill vika ner sig.

Det skulle kunna bli ett slags prejudikat för framtiden.

Alla har på sitt sätt rätt i denna tvist:
- Arenabolaget måste få in hyror som täcker upp arenans kostnader. De är redan beredda att via Higab ta en förlust på drygt fyra miljoner, men har samtidigt haft utgifter som fått arenan att gå back med 10 miljoner under 2009. Det saknas därför pengar.
- IFK Göteborg vill samtidigt inte betala mer - om inte de får tillgång till försäljningen inne på arenan, det vi lärt oss kalla "clean court" - vilket även det är förståeligt. Då har de sagt sig vara beredda att ta en marknadshyra för sin nybyggda "lägenhet".

Alla har samtidigt ett problem i och med tvisten:
- Arenabolaget kan inte överleva utan IFK Göteborg som hyresgäst. Trots evenemang som U21-EM och Gais så är Blåvitt den överlägset största hyresgästen. Förutsättning för att Gamla Ullevi ska gå att driva utan brakförlust är att IFK spelar där. Kommunpolitikerna kommer inte att acceptera en situation där Gamla Ullevi måste subventioneras ännu mer och det gör att arenabolaget bör ha kniven på strupen.
- IFK Göteborg kan å andra sidan inte spela på en annan arena mer än någon enstaka match - ens som ett slagträ i bråket med Gamla Ullevi. De har ju redan sålt över 5 000 årskort till fans som förväntar sig att se Blåvitt - på just Gamla Ullevi. Vid en slags protestflytt till Ullevi, skulle tålamodet troligtvis tryta väldigt fort. Folk vill inte tillbaka till den komfortmisär vi upplevt där.

Nu kanske allt det här känns som ett moment 22?
Alla gräver helt enkelt ner sig i skyttegravar och kastar medial paj.
Nejdå, det finns alltid en lösning som lurar runt ett oväntat hörn.

Jag är helt övertygad om att vi får till ett avtal innan säsongen har börjat. Om inte arenabolaget inser vikten av att kompromissa med IFK Göteborg så bör kommunpolitikerna ta Higab i örat och det rejält. Säga vad man vill om Göran Johansson, men om han fortfarande hade haft makten så är jag rätt så säker på att den här frågan redan hade varit löst. Nu är det upp till bevis för Anneli Hulthén och company. Inte vill väl ni betala fler av göteborgarnas skattekronor till en arena som går back med tiotals miljoner under 2010? Som skattebetalare är jag inte pigg på det i varje fall.

Gamla Ullevi behöver Blåvitt för att överleva.
Blåvitt behöver Gamla Ullevi för att överleva.

Så släpp prestigen och tala med varann - så vi kan få slut på det här.
Därmed kan säsongen köra i gång för det lyckliga paret, på Gamla Ullevi.

44 kommentarer:

  1. Det härliga är att Göteborgs stad varken vill Blåvitt eller Göteborgsfotbollen väl, i alla fall är det lätt att få den uppfattningen när man läser om spektaklet.

    SvaraRadera
  2. Å andra sidan vi kan ju börja med att ha fullsatt på alla våra egna matcher.

    SvaraRadera
  3. Cyklonmannen2010-02-02 11:55

    Jag gissar och hoppas på en kompromiss där IFK accepterar högre hyra i år i utbyte mot clean court fr o m 2011. Det borde väl hyfsat tillfredsställa samtliga parter.

    SvaraRadera
  4. Anonym 11:51/ Fast du får nog lära dig att skilja på Göteborgs Stad och arenabolaget som är ett bolag som står underställt Higab som i sin tur är ett kommunalt bolag. Det är inte direkt så att kommunpolitikerna sitter och bestämmer varje dag vad som ska hända med Gamla Ullevi, de tog beslutet att bygga arenan och finansiera den, sedan dess har de (mer eller mindre) inte lagt sig i verksamheten. Men det kan ju ändras om inte de inom arenabolaget löser situationen...

    SvaraRadera
  5. Göran for president2010-02-02 11:58

    Ta in Göran Johansson som medlare så ska du se att han Georgsson skiter på sig och löser detta på fem sekunder.

    SvaraRadera
  6. Blåvitt har ingen anledning att gå med på ändringar i avtalet. Avtal ska hållas.

    Det är ju två (förhoppningsvis) professionella parter som tecknat avtalet och då måste man ju kunna utgå från att var och en tänkt igenom saken noga innan de skriver på. Om Higab nu kommer på att avtalet inte är så bra så får de stå sitt kast.

    Och om de verkligen vill få till avtalsändringar så kan de inte bara komma med sämre villkor för sina motparter - då får de allt ge något i gengäld också. VEM skulle frivilligt gå med på en ensidig frsämring av ett gällande avtal?

    SvaraRadera
  7. Jag skulle vilja se avtalet. Det blir ju bara en massa spekulationer annars.
    /B

    SvaraRadera
  8. Varför ska baraben skriva om nåt gp skrev om för flera timmar sedan?

    SvaraRadera
  9. 12:19: För att BaraBen vill?

    SvaraRadera
  10. Men vilket värde ligger det i att baraben upprepar det någon annan skrivet för några timmar sedan? Varför inte håna någon egen spelare till exempel? Eller visa när råttorna slog oss två gånger på några veckor? Eller råttinvasionen på vår arena?

    SvaraRadera
  11. anonym 12:19/ För att BaraBen kanske har helt andra perspektiv på frågan än vad morgontidningen GP har? Vad är det för korkad fråga?

    SvaraRadera
  12. Två sidor på myntet2010-02-02 12:33

    anonym 12:14/ Blåvitt vill ju ändra i avtalet med, de vill ju ta över hela försäljningen inne på arenan som arenabolaget har haft under 2009.

    SvaraRadera
  13. anonym 12:31- Det är personer som du som gör att fotbollsfans porträtteras som fascister. Du tål inte att folk inte tycker som du och flippar ur när de gör det, idiot.

    SvaraRadera
  14. Det intressanta med följande stycke:

    "Säga vad man vill om Göran Johansson, men om han fortfarande hade haft makten så är jag rätt så säker på att den här frågan redan hade varit löst. Nu är det upp till bevis för Anneli Hulthén och company."

    är ju att Blåvitts valberedning frågade Göran Johansson om han ville bli ny ordförande i Blåvitt efter att han avgick som kommunstyrelsens ordförande. Den som tror att vi redan hade haft makten över arenan i så fall - räck upp en hand (räcker upp). Vår ordförande i all ära - han verkar vara en bra man - men ett par år med pamp-Göran hade gett Blåvitt helt sjuka fördelar. Det finns knappt någon i vare sig näringsliv eller kommunalt som kan stå mot honom och hans makt.

    SvaraRadera
  15. Frankie, du lägger hellre dina skattepengar på Göteborgsoperan som kostar 280 miljoner varje år hellre än Gamla Ullevi på knappt 3% av den kostnaden.

    http://www.nitton04.se/index.php?option=com_content&view=article&id=163:nitton04-granskar-goeteborgsoperan&catid=38:nyheter

    SvaraRadera
  16. Tack Göran Johansson för att vi fick en så framstressad och undermålig arena.

    Avd. 15 minuters kö för att pissa i paus.

    SvaraRadera
  17. Jacob 12:34/ Gör din hemläxa. Göteborgs kommun står inte för Operans kostnader, den byggdes och drivs av VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN.

    Folk som ska försöka vara smarta kan väl ta och läsa på lite innan de försöker komma med yttranden...

    SvaraRadera
  18. anonym 12:47- Är du på fotboll för att känna en underbar atmosfär eller pissa?

    SvaraRadera
  19. Jacob/ Gamla Ullevi kostar inte 10 miljoner kronor, den gick back med det under 2009. Två väldigt olika ting.

    Sedan kan jag väl påpeka följande:
    GöteborgsOperan drivs av Västra Götalandsregionen och det är inte samma som Göteborgs kommun - som via sitt bolag Higab ansvarar för Gamla Ullevi.

    "Skattepengar som skattepengar"-argumentet håller inte då vi betalar olika kommunalskatt i olika kommuner och då vi har olika politiker i Göteborgs kommun (Miljöpartiet och Socialdemokraterna) och i Västra Götalandsregionen (Centern, Folkpartiet och Socialdemokraterna).

    Man ska hålla sakerna separat för att det är olika personer som betalar för detta och främst olika potter av pengar som betalar för kalaset. Exempelvis så får GöteborgsOperan statsbidrag, vilket inte Gamla Ullevi får. Så att ta GöteborgsOperan som exempel när man talar om hur Göteborgs kommun skall driva sina anläggningar blir helt fel - då det inte är Göteborgs kommun som driver operan.

    SvaraRadera
  20. samtidigt så är väl just Göran Johansson delaktig i byggandet av denna miserabelt planerade arena?

    SvaraRadera
  21. CashBah is King2010-02-02 13:34

    Göran Johansson drev igenom beslutet att arenan skulle byggas, ja. Vissa verkar dock tro att han har bestämt hur Higab/byggherrarna/arkitekten skulle bygga toaletterna och var de skulle ställa räcken etc. Är det verkligen möjligt att folk är så inskränkta som de ger sken av här? I så fall blir man ju mörkrädd.

    SvaraRadera
  22. Stockholmaren...2010-02-02 13:40

    VI KÖPER HELA RASKET!!!

    Fasen. Vi medlemmar kanske skulle skrama lite. Säg 10 000 kr per gubbe så att blåvitt kan köpa arenan. Sedan får GAIS, ÖIS och damlandslaget hyra av oss. Blåvitt kommer bli en STORMAKT, ÅTERIGEN, med ett sådant upplägg. Ge det 3n fyra fem år och sedan är det CL eller i sämsta fall EL för jämnan. 10 000 kr hade i alla fall jag lagt (3 årskort) för att säkra IFK för de kommande 50 åren!!! Är det en rimlig idé????

    SvaraRadera
  23. Stockholmaren2010-02-02 13:44

    VI KÖPER HELA RASKET!!!

    Fasen. Vi medlemmar + lite till, kanske skulle skramla lite.

    Säg 10 000 kr per gubbe (10 000 pers) så att blåvitt kan köpa arenan (då har vi 100 millar).

    Sedan får GAIS, ÖIS och Damlandslaget + Håkan Hellström och Kent, hyra av oss från tid till annan när vi känner oss på humör. Blåvitt kommer bli en STORMAKT, ÅTERIGEN, med ett sådant upplägg. Ge det fyra-fem år och sedan är det C.L eller i sämsta fall E.L för jämnan. 10 000 kr hade i alla fall jag lagt (3 årskort) för att säkra IFK för de kommande 50 åren!!! Är det en rimlig idé?

    SvaraRadera
  24. Ovanstående förslag är en bra idé. Har själv varit med och utfört liknande koncept i andra sammanhang. Jag hade också betalat 10 000:- nu direkt och fått årskort i tre/fyra år på raken. Finns mycket pengar att hämta hos företag & privatpersoner.

    SvaraRadera
  25. anonym 13:53/ Jag tror du överskattar den förmågan att slösa pengar i klassen 10 000 kronor på en gång, speciellt nu i tuffa tider. Även om 1000 pers nappar så är det bara 10 miljoner kronor, vilket inte ens räcker till 2-3 procent av det som behövs av en ny arena...

    SvaraRadera
  26. vet inte om jag ska skratta eller gråta, gamla ullevi behöver oss är ju självklart men vi behöver gamla ullevi inte en chans ? får de inte till ett avtal är de bara att spela på nu istället för gu denna säsongen så får vi bygga nytt till nästa de hade varit de bästa ut ur aliansen med bygg nytt ii annedal där vi bildades eller i mölndal eller nåt sånt häcken kan ta våran plats i aliansen !

    SvaraRadera
  27. Vi flyttar till Torpavallen!, den används ju inte ändå. Har ju vart snack om varuhusbygge, men händer ju inget.

    SvaraRadera
  28. Anonym 14:16/ Vi bygger en egen arena till nästa säsong? Haha, ja du var då en rolig en. Det är ungefär lika troligt som att vi värvar Beckham och Guti i morgon. Återgå till fröken nu...

    SvaraRadera
  29. Fröken höger?

    SvaraRadera
  30. Klart att ingen vill hyra Loger när pengarna inte går till Blåvitt utan även genom GU även till Gajs!

    SvaraRadera
  31. IFK Göteborg kan å andra sidan

    Blivit stockholmare Frankie?

    SvaraRadera
  32. Jag som skattebetalare är berädd på att betala massor i skatt till Gamla Ullevi...! Tänk bara hur mkt Operan får av vår skatt... typ 200 000 000kr om året av oss...!

    SvaraRadera
  33. anonym 15:00/ fortfarande funkar det inte så. bara för att man säger att en get är en ko blir den inte det.

    SvaraRadera
  34. Skicka in dom till Grannfejden!

    SvaraRadera
  35. Vi ska aldrig vika ner oss i denna fråga tycker jag. Vi var enda klubben som såg till att arenan blev den succe den blev. Ska vi då straffas för det?? Jag vet att problemet inte är så enkelt men Higab måste inse att om dom ska fiska pengar som dom tydligen inte får in pga deras egna missräkningar måste dom först och främst gå till dom som inte gör sitt jobb och får dit folk. Damlandslaget, Gais, Öis... Det kan ju knappast vara vårt fel att Higab går minus... Jag går mkt hellre till konsert arenan med en clean court och supportrar där ännu mer med hedern i behåll..jag bor i Oslo och har säsongskort.. Det handlar om hjärta och om vår integritet.

    SvaraRadera
  36. Asså, oavsett vilken kvalite GU håller (inte så bra?) så är jag och många andra grymt lyckliga för o slippa gå till NU och kolla. Men ska de va på detta viset, så kan ja sitta en säsong på nya... a visst, varför inte!? Rätt ska va rätt...

    Eller så bygger vi om Majvallen lite grann! :)

    SvaraRadera
  37. Bra artikel Frankie, mycket bra skrivet.

    SvaraRadera
  38. HHHHHHHHHHHHolga2010-02-02 16:50

    Samtliga komunala bolag skall gå +-0 (ej vinstdrivande). Sedan om ett av komunens företag går minus, så jämnar man ut dessa negativa summor med ett av komunensägda företag som går plus.

    SvaraRadera
  39. ...om man en gång för alla, kunde göra väsentlig skillnad...för det som är ens stora stora fritidsintresse, så hade jag gjort det. SEB har enkla lån om 15 000 kr som man kan låna utan säkerhet och särskilt skäl. Tänk om 10 000 pers tog det lånet och gav till en ny Arena /köp av G.U. Hade inte det varit läckert... Jag vet, jag vet. Sitter och drömmer mig bort här, och eftersom det just bara är en dröm så kommer allt alltid att fortgå som det alltid gjort. Vi tar Guldet var femte, tionde år och knackar på dörren till Europa vart tredje...

    SvaraRadera
  40. Skandal att Göran hetsade på bygget så. Hade tjänat rätt rejält på att ha gå igenom detaljplanerna mer med fansen. Eller så kanske han/de inte trodde att fotbollssupportrar går på toa och vill handla i kioskerna.

    SvaraRadera
  41. Blåvitt behöver Gamla Ullevi för att överleva.????

    e du född ur röven?

    Jag hyr hellre in mej på rambergsvallen om det visar sej gynsamt för blåvitt än att tappa viktiga miljoner i en arena som från början till slut varit en cirkus från alla parter. döpa en NY arena till gamla ullevi!? osv...
    MVH - MARTIN

    SvaraRadera
  42. Naturligtvis vore det bäst att vara kvar på Gamla, men inte är det så hemskt som en del målar upp - OM vi nu skulle åter till Nya Ullevi. Här jag upplevt allt från de hemska säsongerna i dåvarande div 1 - under 70-talet - till SM guld och UEFA cup guldmatcher. För att inte tala om CL matcherna. Det går visst att skapa stämning på "stora Ullevi" oxå, om bara viljan finns.

    SvaraRadera
  43. Inte mig emot att spela på nya ullevi tills... arenabolaget konkat å blåvitt kan köpa gamla ullevi för reapris..

    SvaraRadera
  44. jag är hellre ett år till på NYA än låter HIGAB/GIAB få rätt för detta.
    fy fan säger ja fyfan, skämmes ta mej fan
    avgå ALLA

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.