2010/02/10

Träningsrapport: U-truppen

TRÄNINGSRAPPORT. Juniorerna har blivit högaktuella i samband med att ett flertal hämtade spelare från U-truppen har tagits ut till kvällens match mot Qviding. Nu slumpade det sig så att undertecknad var och besökte måndagens träning så då kan det passa bra med en träningsrapport från en juniorträning en kulen februarimåndag.

Genom åren har man varit på ett flertal träningar med A-truppen men i måndags var det premiär för undertecknad av ett besök på juniorernas träning. Sen förra säsongen har det skett en del förändringar i truppen så av den anledningen var man nyfiken på de nytillkomnas förmågor. Det visade sig dock att ett flertal av de nya i truppen redan var bekanta för min del, eftersom de var med i den Gothia Cup-trupp jag punktmarkerade sommaren 2008 och eftersom jag gillade det jag såg då så känns det kul att många av dem nu är uppe i juniortruppen. Utöver det har man uppmärksammade nytillskott i bland annat Lawal Ismail från Nigeria, August Strömberg från Qviding, Sam Larsson från Zenith (lillebror till mer kände Daniel Larsson i Malmö FF för övrigt).

Man kan dela upp träningen i två halvor där den första bestod i rena teknikövningar såsom kvadratspel, ruschträning och nån idioten-inspirerad dribblingsövning. Inte så exalterande att titta på som åskådare kanske - inte mer än att man kunde notera att Lawal Ismail ser väldigt lätt och snabb ut i steget. Han trippar fram på samma sätt som de afrikanska mellandistanslöparna gör och det går fort när han sätter fart.

Under träningens andra hälft är det fokus på mer spelliknande situationer, vilket är mer intressant att studera i detalj.Eijlert Björkman delar upp truppen i två halvor och man ordnar så stor plan man kan i Ishallen, dvs lite drygt en normal planhalva. Nu blir det trångt. Det är gott om killar på träningen så man lyckas trycka in ca 11 mot 11 på en halvplan vilket gör att tempot blir högt och stressande för den som har bollen och i praktiken blir det som kvadraten på stor plan. Men fokus verkar inte vara på att få ett rappt passningspel utan Eijlert är istället väldigt noggrann med positionsspelet. Han bryter spelet ideligen och går in och instruerar om någon inte står helt rätt. Ett anfall i taget, sen instruktioner och sen ett anfall på nytt.

Så småningom känner man sig nöjda och kan gå vidare till nästa övning där man nöjer sig med 6 utespelare i varje lag och resterande får stå utmed kanterna och agera passningsalternativ för sina lagkamrater på plan. Spelvillkor: ett tillslag.

Ett enda tillåtet tillslag verkar vara knepigt för det görs inga mål och anfallen rinner ofta ut i sanden efter att någon tvingats lägga bollen tillrätta innan man passar vidare. Det är en sak att spela på ett tillslag när allt klaffar men titt som tätt kommer inte bollen helt perfekt och då blir det svårt när man inte får nyttja fler än en touch på bollen. Symptomatiskt för denna övningen är att enda målet som görs är ett självmål. Niklas Andersén och Mattias Holmström missförstår varandra totalt och Andersén råkar få en bakåtpassning in mellan stolparna. Det ser rätt dråpligt ut och båda garvar åt misstaget.

Betydligt bättre blir det när man släpper på one-touchregeln. När killarna får lira mer fritt så kommer också målen. Vassast är Jetmir Kurti som två gånger om säkert sätter dit bollen, där det första målet är vackert innickat på ett perfekt inlägg från Sebastian Stenqvist från vänster. Efter ha bytt manskap ett flertal gånger och man har bjudits på ett flertal tacklingar, dribblingar, räddningar och mål så avslutas träningen för denna gången och man joggar tillbaka till Kamratgården igen.

Vad gäller intryck från spelare så är det lurigt att peka på individer när det är så många närvarande och man missar därför mycket, men några intryck har man väl så det får man dela med sig av.
  • Chris Mbamba och Bragi Bergson (ny från Frölunda) var hemma och var sjuka, men i och med att Mbamba är med i kvällens trupp så var det väl inte så allvarligt med honom i alla fall.

  • Johan Lundgren, Joel Allansson, Robin Alnäs, Jetmir Kurti, Niklas Andersén, Alexander Berntsson, Mattias Holmström, Chris Mbamba och David Johansson var med mycket förra året och de vet man vad de går för. Kamal Mustafa och William Atashkadeh tränar med A-laget men har åldern inne för att spela i juniorlaget om så behövs. Jag förmodar att det blir de som utgör grundstommen i laget 2010.


  • Lawal Ismail har bra teknik och verkar ha ett bra ryck så han får väl ses som en djupledsforward. Han känns lätt i kroppen när han rör sig och har en löpstil som påminner om en friidrottare. Däremot gjorde han inga mål vad jag kunde se och kom väl inte heller till några bra lägen så målfarligheten får utvisa sig senare.

  • Det blir intressant att se Joel Allansson, Niklas Andersén, Chris Mbamba, David Johansson och Jonathan Azulay spela ikväll. Det är ingen överraskning att det är just de som får chansen (fast Johan Lundgren kunde gott fått vara med också). Joel Allansson är speldirigent i juniorlaget och kan genom mycket god bollkontroll snabbt leverera passningar. Niklas Andersén är en ytterback som inte räds att gå in fullt ut i situationerna. Han gör det som krävs, men drar sig möjligen på sig lite väl många gula kort ibland. David Johansson är en mycket offensivt lagd ytterback som lika mycket är uppe i anfall som nere och försvarar. Chris Mbamba kan spela såväl yttermittfältare som anfallare. Han är fysiskt stark men har också ganska hygglig fart under fötterna när han drar på. Jonathan Azulay är den jag är sämst inläst på, men vill minnas att han är en följsam och placeringssäker mittback. Alla fem är väldigt intressanta spelare så det skall bli kul att se dem i a-lagssammanhang.

  • Jonathan Azulay påminner en hel del om Karl Svensson till utseendet.

  • Jag är nyfiken på nyuppflyttade Alen Veric och Haval Mahdi. Under Gothia Cup 2008 var Veric en påhittig vänsterbreddare som ofta kom runt på kanten eller igenom i djupled och var därigenom ofta ett orosmoment för försvararna. Samtidigt var då Haval Mahdi en bollskicklig innermittfältare/anfallare. De två kan vi säkert få stifta bekantskap med en del på Lemmingvallen under säsongen.

  • August Strömberg, målvaktsförvärvet från Qviding, har jag inga djupare intryck av i själva agerandet. Man skiftade målvakter hela tiden och i virrvarret, där alla tre målvakterna hade mössor, var det svårt att hålla reda på exakt vem som stod för tillfället. Men rent kroppsligen är han stor och lång och typiskt "målvaktig" i fysiken så det blir nog bra det där.

  • Fredrik Alnäs fick utgå från träningen med en isblåsa fastlindad mot låret. Han kunde inte sätta fingret på vad problemet var, utan tyckte väl att det mest var en känning. Storebror Robin, med för dagen nytaget körkort (gratulerar), lämnade också för att köra hem brorsan. Fredrik Alnäs gör sitt andra år nu och det skall bli väldigt intressant att följa hans framfart framöver då han gjorde väldigt bra ifrån sig de gånger han var på plan förra säsongen.
Sen så är det en hel mängd spelare kvar som jag helt enkelt inte kan sätta fingret på hur de var. Det var en stor mängd spelare inne i Ishallen under gårdagskvällen och väldigt många nya man inte kände till sen tidigare. Dessutom är det tyvärr så att ens öga söker sig till de spelare man redan kan namnet på. Då är det svårt att i efterhand koppla ihop en individuell insats med ett namn man får reda på först i efterhand. Det enda jag kommer ihåg på rak arm är när Sam Larsson under tvålagsspelet retfullt enkelt kroppsfintade sig förbi en framstörtande Jetmir Kurti, som med sitt minspel visade tydligt hur lurad han blev.

Min känsla efter två timmar med juniorerna är att man förfogar över en genuint ambitiös trupp. Det var ingen som föll ur ramarna, utan samtliga var helt inställda på att nyttja tiden maximalt och hålla hög kvalitet på träningspasset. Hela tiden instruerar Eijlert Björkman sina spelare eller manar på dem och spelarna känns fokuserade på sin uppgift.

*************************

Som lite kuriosa så är det intressant att jämföra när man har intryck från såväl A-trupp- som juniorträningar. Dessutom råkade jag komma för tidigt till Kamratgårdens Ishall och kunde kika lite på sista halvtimman av A-lagets träning och med färska a-truppsintryck blir kontrasterna mer konkreta.

A-truppen var i full färd med nåt slags avslutstävling när jag snubblade in genom dörren och det är under såna moment där man märker, om man nu bortser från det självklara att A-laget håller än högre intensitet i sina övningar, den största skillnaden mellan trupperna - A-laget har Stefan Selakovic. När han är med är det aldrig tyst - framförallt inte när det vankas tävling. Då skall det psykas och firas högljutt omvartannat. Under juniorernas två timmar i Ishallen däremot var stämningen, om inte dämpad, utan kanske mer fokuserad på själva övningarna. Tiden mellan övningarna däremot var det organiserat kaos där varje vakant minut användes till att spontant skjuta mål, gärna från distans, så det gällde att hålla uppsikt så man inte råkade bli träffad av ett förlupet skott. Skottglada unga herrar, det där.

*************************
*************************

Till sist: När man vandrar runt i hallen så syns nackdelen med att låta andra lag träna där tydligt. Det blir smutsigt....

31 kommentarer:

  1. Grymt jobbat Olof. Tack för det.

    /Fnyq

    SvaraRadera
  2. Frans Jäger2010-02-10 08:50

    Ha ha ha, ring Renova apopå mössan, jag tror att de hanterar farligt avfall.

    SvaraRadera
  3. Förbannat intressant och välskrivet, stort tack!

    SvaraRadera
  4. Verkligen gillar BaraBen
    Så många olika och BRA. Nyanserat, fakta, debatt, kul, sjukt och ibland... Ger en härlig dimension
    Min värld kretsar rund BaraBen, IFK hemsida, Young Fellowsbloggen, Änglarna och Sportsday- Snacka om ha ett bra internetliv
    TACK Bara Ben !!

    SvaraRadera
  5. GRYM träningsrapport! Krädd!

    Jag undrar hur det ligger till med vänsterfötter i U-truppen, i synnerhet på backpositionerna?

    SvaraRadera
  6. Edit ovan: Juniortruppen, menade jag. Givetvis.

    SvaraRadera
  7. Hållundan: Jag har inte hundra koll på alla de nya killarnas favoritfötter. Det är många som tillkommit i truppen. Men jag misstänker att du frågar för att du är nyfiken om nån kan gå upp i A-truppen och ersätta skador där.

    IFK har ju två ytterbackar från juniorleden ikväll där Niklas Andersén är den som förmodligen kan tänkas spela vänsterback. Jag har aldrig sett David Johansson på den positionen. Nu kan jag inte svära på det, men jag vill minnas att Niklas Andersén främst är högerfotad för jag har oftast sett honom på högerbacksposition även om han ibland spelar vänsterback.

    Vad jag vet finns ingen vänsterfotad vänsterback som kan vara redo för A-laget bland juniorerna just nu.

    SvaraRadera
  8. Hur är kvaliten jämfört med förra året och årets innan trupp? Du har ju följt juniorerna länge och verkar ha god koll. Några som du saknar som du tycker borde vara kvar antingen i j eller a trupp? vilka ser vassast ut i juniorerna iår?

    SvaraRadera
  9. Intressant kuriosa om Sam Larsson (ny från Zenith)
    Har en äldre bror (Daniel) som huserar i Malmö FF.

    Heja Saaaaampaaaaaaaa

    SvaraRadera
  10. 09:43: Oj, vilken svår fråga. Jag är van vid att se juniorerna under match och det blir lite svårt att jämföra när man bara sett detta gänget under en enda träning.

    Jag tycker att de spelarna som är med i a-truppen ikväll är så mogna i sitt spel att de mycket väl kan täcka upp det hål som de som lämnade i höstas lämnat efter sig.

    SvaraRadera
  11. Är rätt säker på att Andersen är vänsterfotad. Värt att notera annars är att Azulay är 93a, medan övriga väl är födda 92. Johan Lundgren är 91a men inte med, kan iofs bero på att innermittfältet är relativt fullt för kvällens match.

    SvaraRadera
  12. 10:48: Han är vänsterfotad, alltså? OK, det är ju bra. Det har jag totalt missat.

    Intressant med födelsetalen.

    SvaraRadera
  13. Intressant med Sam Larsson, får bara hoppas han inte är urgaisare som hans brorsa är.

    SvaraRadera
  14. Bra jobbat, Olof! Alltid fin kvalitet på dina juniorreportage. Perfekt för oss som skall frysa fast våra bakdelar på de blå plaststolarna på Valhalla ikväll.

    Vi synes där!

    SvaraRadera
  15. Fan vad bortskämd man blir med sådana här läsvärda träningsrapporter. Tack!

    SvaraRadera
  16. Någon som vet varför inte Lundgren är med ikväll? Skadad? Platsar inte?

    Han var ju med hela hösten och tränade med A-laget.

    SvaraRadera
  17. Sam är gaisare, men han är såpass proffsig att han ser till vad som är bäst för sin utveckling och det är att spela i blåvitt!

    SvaraRadera
  18. Tror för övrigt att Sam kan gå riktigt långt. Han är inte riktigt lika snabb som brorsan, men han har å andra sidan ett större målsinne och en grym teknik...

    SvaraRadera
  19. Bra jobbat Olof! Vad tror du om Niklas Andersén chanser att börja spela med a-truppen nu när dyre är skadad?

    SvaraRadera
  20. 12:36: Det skulle säkert funka och vad jag förstått så är han redan med och kör med A-truppen emellanåt.

    Vad det nu är för värdemätare så neutraliserade Andersén Örgrytes Alex Perreira förra året i en U21-match. Perreira kom ingenstans på sin kant utan det var stopp vad han än hittade på. Då spelade Andersén högerback, för övrigt.

    SvaraRadera
  21. Tack för en suverän rapport Olof.

    Namnet Mbamba är ju oerhört lovande. Kan bli något bra av den pojken.

    Öppenbart att Blåvitt värvas efter namnet.

    SvaraRadera
  22. Ni blandar ihop U-truppen med J-truppen, det är två skilda saker. U-truppen är under A-laget, och J-truppen är under U-truppen och består alltså av yngre killar som satsar på U-truppen. Så det här är en träningsrapport från U-truppens träning, och inget annat. Rätt ska vara rätt. =)

    SvaraRadera
  23. Andersén är renodlad vänsterback och har endast spelat högerback i ett fåtal matcher:). Är helt säker på att han hade klarat av att spela allsvenskan om han fortsätter att spela sitt tuffa (galna) spel. Chris Mbamba är helt okej, men enligt mig lååångt ifrån en plats i A-truppen. Skulle påstå att det ser tunt ut på forwards i dagens u-trupp där atashkadeh är den klart bästa.

    SvaraRadera
  24. 17:54: Tack för förtydligande!

    SvaraRadera
  25. tack själv för en trevlig rapport! Mer sådant:D!

    SvaraRadera
  26. Sam Larsson är den bästa anfallaren, kommer garanterat spela i allsvenskan inom 1,5 år.

    SvaraRadera
  27. Det kommer han inte alls. Har tränat med honom själv.

    SvaraRadera
  28. Tackar för en bra träningsrapport. Det kommer bli flera besök på Lemmingvallen för mig i år. Grymt söndagsnöje tycker jag. Mina favoriter förra året var Fredrik Alnäs, Azulay samt Micke Andersson (synd att han fick lämna). Det ska bli kul att se de nya grabbarna och de "gamla". De man såg ikväll visade dock att det finns massor att jobba på.
    /Fredrik

    SvaraRadera
  29. Håller med dig 10/2/10 21:12. Synd med Andersson, vad jag har HÖRT alltså inte sätt fungerade inte försvarspelet helt fel fritt idag men det är alltid svårt till en början, men Mikaels offensiv höll verkligen hög klass på Junior/U21 nivå hoppas vi får se han här snart igen ! Håller också med dig om Alnäs kan bli riktigt bra (född 94) samtidigt som jag hoppas mycket på Azulay spelskicklig mittback!

    SvaraRadera
  30. Intressant info på baraben!

    Det ska bli väldigt intressant att följa u-truppen kommande säsong. Tyvärr så ser det tunnt ut på anfallssidan....jag har följt u och j-truppen ett antal säsonger nu och har imponerats mycket av en viss Habal under senaste säsongen. En fysiskt stark, teknisk anfallare med en känslig vänsterfot...Killen spelade bara de 5 sista matcherna förra säsongen och gjorde då hela 7mål + ett
    antal högklassiga framspelningar...Hörde med en förälder att han dragits med skador och därför varit borta tidigare. Det är en spelare som i mina ögon kan nå riktigt långt. Tyvärr är jag orolig över att u-truppen nu verkar vilja skola om honom till vänsterback, med tanke på bristen på vänsterfötter. Det är väldigt synd, både för honom (om han nu inte tycker det är skoj), men framförallt för blåvitt.


    /Anders

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.