Det främre korsbandet är ett av flera ligament i knäleden som ger stabilitet. Korsbandets främsta uppgift är att förhindra att skenbenet rör sig för mycket framåt i förhållande till lårbenet. För att vara mer specifik ger korsbandet 85 procent av knäts förmåga att förhindra denna förskjutning. Korsbandet har även till uppgift att vara en andra utpost för att förhindra att skenbenets inre och yttre rotation.
Korsbandet skadas oftast när foten är fast nedsatt medan det finns en rotation på lår/höft inåt, vilket illustreras till höger.
Det finns flera faktorer som påverkar uppkomsten av korsbandsskador, till dessa kan bland annat hårdheten på underlaget, gräs och sko-typ räknas (det finns ett samband mellan olika dubb-typer på skor och korsbandsskador - troligtvis på grund av dess bättre grepp).
Övriga faktorer som kan påverka om en viss spelare är mer benägen att skada sitt korsband är styrkan på de olika ligamenten, neuromuskulär kontroll, styrka i muskler som bidrar till stabilitet i knäleden och muskeltrötthet vid skadetillfället.
Ett fotbollslag drabbas, statistiskt sett, av en korsbandsskada vartannat år. Blåvitt har på bara åtta månader drabbats av sju.
DIAGNOS
När en spelare skadar sig säger spelaren ofta att han upplevt ett "snäpp" i knät. I 70 procent av fallen uppstår även svullnad. Det är ofta svårt att sträcka ut knät ordentligt och vid en första undersökning gör man ofta ett "Lachman test" för att bedöma om det finns ett stopp, det vill säga någonting som tar emot, eller om skenbenet kan röra sig relativt fritt framåt - i förhållande till lårbenet.
Det bör ju KLART noteras att ett Lachman test INTE räcker för att ställa en definitiv diagnos. I fallet Robin Söder blev han tillsagd att knäleden "kändes" stabil och valde att fortsätta spela. Med tanke på Robins ord:
"- Först får jag en smäll bakifrån och sen ska jag göra en rotation när vänsterbenet är i backen och då känner jag att det hugger till."...så bör man inte släppa in en spelare, hur stabil knäleden än må "kännas". Ett Lachman test ställer även väldigt höga krav på den som utför testet och dessutom på andra omständigheter som att spelaren kan slappna av för att testet skall kunna "visa" ett korrekt resultat. Vid skadorna på Adam Johansson och Mikael Dyrestam pekade de initiala testerna inte heller på någon korsbandsskada.
Det finns fler test som kan göras för att undersöka om ett korsband är skadat - men den kliniska diagnosen ställs genom en artoskopisk undersökning. En MR kan vara till hjälp inför en artoskopisk undersökning - men är oftast mer till hjälp för att undersöka ytterligare skador som kan ha uppkommit i knäleden.
SKADEFÖREBYGGANDE
För att förhindra korsbandsskador riktar man idag främst in sig på att träna olika balansövningar för att öka den muskulära kontrollen runt knäleden, styrka i stabiliserande muskler och rörlighet. Genom balans och snabbhetsövningar hoppas man kunna öka den neuromuskulära kontrollen som i sin tur främjar muskelreaktionen - vilket har visat sig ge en lägre skadefrekvens.
För att förebygga knäskador och framförallt hindra korsbandsskador är det rimligt att avsätta minst 15 minuter av träningen dagligen på övningar som riktar in sig specifikt på denna typ av skadeförebyggande åtgärder.
PÅVERKAN PÅ KARRIÄR
Skadan har skett. Hur ser framtiden ut? Oftast när man läser om korsbandsskador och knäskador i allmänhet tar man för givet att det kommer att gå bra.
"De är ju elitidrottsmän."
"Man har ju tillgång till de bästa läkarna."
För att kunna förutse utfallet av en korsbandsskada och dess påverkan på ens framtida karriär måste man först och främst titta på de tekniker som används för att reparera en skadan och vilket material som används för att ersätta korsbandet. Materialen kan grovt kategoriseras som följer:
- Patellar bone graft (knäskålssenan)
- Fördelar: Snabb återkomst av rörlighet och rehabilitering.
- Nackdelar: 10-30% upplever smärta i främre delen av knäleden.
- Maximal belastning: 2600 Newton
- Spelare: ?
- Quadruple hamstring autograft (double-bundle)
- Fördelar: Ett relativt litet ingrepp, mindre smärta i knäleden i framtiden.
- Nackdelar: Framtida svaghet där senan tas.
- Maximal belastning: 4090 Newton
- Spelare: Hela korsbandsgänget i blåvitt.
- Allograft (donerat korsband)
- Fördelar: Man behöver inte använda någon sena från den skadade spelaren.
- Nackdelar: Kräver en donator, kan ge längre rehabilitering (risk för infektioner).
- Maximal belastning: 1750 Newton
- Spelare: Michael Owen, Henrik Larsson med flera.
För att ytterligare komplicera saker och ting så har det även stor betydelse vilken teknik man använder för att fästa det nya korsbandet, kirurgens precision och hur patienten reagerar på operationen.
För att avsluta positivt vill jag citera Doktor Richard Steadman, mannen som de allra största besöker för att reparera sina sargade knän:
"Players can come back to a better level but not because their new ACL is stronger than the old one. I think it is because when you recover from a serious injury it makes you a stronger person."
Visa lite tro på Mild och resten i föreningen.
SvaraRaderaTure, Kalle, Nicklas, Ragge (även Hjalle kan kliva in).. man klarar en säsong på dessa 5 mittbackar. Därimot behöver Hjalle mer än Seb att luta sig mot på vänsterbacken.
Skall man ta in Risp är det som B-lags spelare eller sälja av en mittback.
Riktigt bra text. Informativ och intressant!
SvaraRaderaVadå visa lite tro på Mild? Det är ju de facto IFK Göteborg som inte har visat någon tro alls till just Kalle och finnen. Nicklas är skadad hela tiden och de senaste årens största floppförvärv. Vi ska alltså spela med två reserver, en som är skadad hela tiden och Ragnar? Det känns inte speciellt stabilt.
SvaraRaderaJävligt bra genomgång av korsbandsskadan från BaraBen:s sida för övrigt, ambitiöst!
Utomordentligt bra artikel!!!
SvaraRaderaAnonym 9/2/10 11:04
SvaraRaderaSnacka om offtopic.
Ontopic bra beskrivning av ett av våra stora bekymmer.
Shit! Totalt storslaget inlägg! Kunskap är makt. Immer.
SvaraRaderaBB ftw!1
jävligt intressant!
SvaraRaderaFörövrigt tror jag detta är någon djupare än såhär. Något för "baraben-avslöjar"!
Jag kan sätta hus och fru på att Håkan mild med flit korsbandskadat våra spelare för att dom ska stanna inom våran förening och komma tillbaka som starkare spelare än innan.
Tänk på vart ni hörde det först!
Grymt bra BB!
SvaraRaderaWow, vilket reportage. Tack för det!
SvaraRaderaLite potentiellt vilseledande statistik dock. Att ett fotbollslag drabbas av en korbandsskada varannat år må vara sant. Men jämförs då IFK Göteborg med alla lag? Lite äpple/päron att exempelvis jämföra statistik med ett fotbollslag som tränar 1-2 gånger i veckan.
Men som sagt, fint reportage!
Tack BB ! Fortsätt, så blir det bloggpris igen!
SvaraRaderaoch vissa (laul) ifrågasätter varför BB vann priset.
SvaraRaderaMycket bra läsning.
//D-Day
Mycket bra information !
SvaraRaderaDetta kan man läsa i en artikel om "hur man undviker knäskador" :
När en muskel tränas svarar den med tillväxt i styrka och storlek. En bieffekt är att den också blir förkortad, vilket är en av orsakerna till att man bör stretcha. En förkortad muskel fungerar sämre, särskilt i extremlägen och gör att muskelkraften i dessa lägen försämras, vilket leder till att de stelare delarna, ligament och korsband, får ta emot en större belastning.
Hela artikeln kan man läsa här :
http://www.medicallink.se/News/showNews.cfm?newsID=704
...och då undrar man givetvis :
Skulle våra blåvita "offer" kunnat förebygga sina resp. korsbandsskador med de tips som artikeln hänvisar till ?
/Figo
Kör man för hårt med barn/ungdomar kommer skador. De har inte växt färdigt, varken skelett eller muskler har utvecklats klart.
SvaraRaderaTack för en intressant och kortfattad information för oss inte är så hemma på det här men vill lära oss mer
SvaraRaderaAndra bra inlägg om knäskador
SvaraRaderahttp://susfotboll.blogspot.com/2007/03/dr-haglunds-knspecial-2.html
http://susfotboll.blogspot.com/2007/03/dr-haglunds-knspecial-3.html
Till Anonym : 13:14
SvaraRaderaKorsbandskada är inte att köra för hårt. Det är ingen belastningsskada såsom stressfrakturer osv som du skriver.
Korsbandsskador kan minimeras/förebyggas med hjälp av det som stod i inlägget, dvs bygga upp musklerna runt knät.
Framförallt tjejer som spelar fotboll i åldern 14-20 är en väldigt stor riskgrupp. Detta har även Svenska fotbollsförbundet insett och har startat ett landsomfattande program för att minimera skador.
http://svenskfotboll.se/arkiv/svensk-fotboll/2009/12/nar-knana-inte-racker-till/
Varför drabbas unga kvinnor? Och varför inte unga män?
SvaraRaderaBra artikel. Tack!
SvaraRaderaJag tror inte blåvitt kommer att anse sig behöva förklara varför man drabbas av sådana allvarliga skador 1gång/månad, vilket ju är fler än alla andra allsvenska lag tillsammans.
SvaraRaderaVäldigt informativt och intressant. Någo jg tycker missas och vill veta är: är risken större att råka ut för en knäskada större om man redan har haft en sedan tidigare. Tänker på Mikael Eklund i KFF. Som mer eller mindre varit uträknad av klubben efter en andra skada.
SvaraRaderarokye:
SvaraRaderaJag hade tänkt skriva lite om det också, men hann inte riktigt med det. Kan följa upp med något sådant kanske, det finns massor med forskning kring detta med ganska tråkiga resultat.
Ajdå, Oroväckande. Skulle vara intresant med en uppföljning i frågan!
SvaraRadera/Rokye
Ett jättebra inlägg :) Jag skriver om min väg tillbaka från korsbandskadan på min blogg!
SvaraRadera