2010/02/05

Gästkrönika: Blåvitt bör spela med två forwards

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er supportrar. Ibland ett okänt namn, ibland en blåvit profil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare såmejla in ditt material. I dag skriver signaturen "Sillstryparen" om årets blåvita förutsättningar.

Allsvenskan startar rekordtidigt i år, vilket innebär i mitten av mars månad. Som det ser ut just nu är det ingen bra kombination med rekordtidig start och rejäl vinter. Risken är stor för ospelbara och gräsliga planer för våra allsvenska spelare. Media presenterar svarta rubriker kring den allsvenska starten, men med gott förebyggande arbete bör man kunna undvika saker som ”oj, vi skulle visst ha en allsvensk match här i mars” eller ”oj, det blev tydligen vinter i år”. Nu har det ju varit snö och kallt länge, så förebyggande arbete på Sveriges arenor bör absolut (ha varit) och vara på sin plats, för att samtliga arenor skall vara spelbara till mitten av mars månad.

Våra blåvita spelare skall förhoppningsvis kunna spela sina tre planerade träningsmatcher på Valhallas konstgräs i februari månad utan större bekymmer och komma taggade till den allsvenska premiären borta mot Kalmar FF den 13:e mars. Tändvätska till Supercupen mot AIK den 7:e mars lär det finnas gott om i truppen. Seb, Gurra, Ragnar och Hysén vill nog mer än gärna sätta standarden för årets säsong genom att visa svenska folket och oss blåvita supportrar vilket lag som är Sveriges bästa!

När jag såg Kalle Svensson på Valhalla i februari förra året tyckte jag att han kändes trygg och agerade med stor pondus. Kalle var på intet sätt dominant i matchen, men man kände på något sätt inombords att det här lovar gott för Blåvitt och Kalles egen säsong. I matchen mot FC Trollhättan fick man även se junioren Dyrestam kliva in och lira mittback med sitt oerhörda lugn och vårdade spel. Men det bar sig inte riktigt så väl och Kalle hade svårt att ta sig in i truppen och spelade endast sporadiskt under den gångna säsongen.

I år hoppas jag att vi kan spela ihop Allsvenskans bästa mittlås Ragnar-Kalle, inget ont om Hjalmar Jonsson som gjorde en stark säsong som mittback i fjol, men i mitt tycke bör han få stå tillbaka för Kalle Svensson. Till detta kryddar vi med Mikael Dyrestam till vänster och Erik Lund till höger till en början. En frisk Adam Johansson bör givetvis ha en stor chans att få spela in sig i den blåvita startelvan, men på Dyrestam eller Lunds bekostnad det är ett angenämt problem för herrar Rehn & Olsson.

Vi har god backup i försvaret med rutinerade spelare som Hjalmar Jonsson och Nicklas Carlsson samt vår finske bekantskap Toumo Turunen som nyttjades vid ett par tillfällen under fjolårssäsongen. En spelare som knackar på dörren är unge Petter Björlund som tyvärr fått stora delar av sin unga karriär spolierad av skador, men vi hoppas att han får dra på sig den blåvita tröjan under säsongen.

Bakom backlinjen hittar vi vår sista utpost, allas vår Kim Christensen som är given som förstemålvakt i blåvitt, även om Bengt Andersson 43 år ung sagt att han fortfarande är sugen på att lira fotboll ytterligare ett år så tror jag inte att Håkan Mild har någon tanke på att ta in Bengt i laget igen. Visst vore det kul om Bengan var med och körde några pass för att ”höja moralen” på Kamratgården.

Blåvitts mittfält ser mycket starkt ut och har förstärkts med Alexander Falsetas från FC Trollhättan som imponerat på träningar och gjorde mål i träningsmatchen mot FC Moskva. I mitt tycke bör man spela med Seb och Gurra som defensiva balansspelare alternativt renodlade mittfältare med Selakovic till höger och Elmar Bjarnason till vänster. Rehn & Olsson kan också välja att spela 4-5-1 med Seb och Gurra som defensiva pjäser med Tomas Olsson eller Jakob Johansson i en offensiv roll med Selakovic till höger och Elmar till vänster.

Det finns en mängd valmöjligheter i dagsläget. Det är ju till stor del beroende på om firma Rehn & Olsson vill spela med två renodlade forwards i form av Hysén och Ericsson eller om man endast vill spela med en forward. I vilket fall som helst ser täckningen riktigt bra ut centralt med Alexander Falsetas, Tomas Olsson, Jakob Johansson, Tobias Sana och Elmar Bjarnason som komplement till Seb, Gurra och Selakovic som får anses ha den största chansen att ta startplatser i den blåvita elvan.

Nicklas Bärkroth bör även han vara en vass kandidat till att aspirera på en plats på det blåvita mittfältet, men som ni förstår är konkurrensen riktigt tuff och det krävs att han kan vinna förtroende från tränarna, från oss supportrar har han ett starkt stöd och vi älskar allt som oftast att se denna virvelvind kasta sig in i dueller och utmana motståndarna. En Bärkroth med stort självförtroende kan bli något att bita i för de andra lagen.

Längst fram har vi i dagsläget också angenäma problem i form av fyra mycket skickliga forwards i form av Tobias Hysén, Pär Ericsson, Hannes Stiller och Robin Söder. Jag förordar alltid att man lirar med två forwards och har man fyra så pass duktiga forwards som Blåvitt förfogar över är det nästan tjänstefel att låta tre av dem vila i en match. Visst man kan välja att ha Hysén på en kant, men han gjorde så bra ifrån sig centralt förra året, så jag tror inte man vill flytta på honom. En frisk Robin Söder skall givetvis få chansen att spela in sig i laget och då blir det väl på Pär Ericssons bekostnad.

Hannes Stiller bör även han kunna nyttjas i flertalet matcher, främst som targetplayer och för att servera precisa nickskarvar till rusande forwards och yttermittfältare i djupled. En perfekt backup att kasta in om det krisar eller om man vill hålla i bollen vid en eventuell 2-o ledning. Store tunge Stiller kommer att vara en tillgång även i år.
Är hela truppen fri från skador har vi i mina ögon en riktigt vass trupp som absolut bör kunna utmana om ett nytt SM-guld och dessutom kunna göra riktigt bra ifrån sig i Europa!

//Sillstryparen

16 kommentarer:

  1. Angående diskussionen vem spelar av Lund/frisk Adam....Jag vill minnas att Lund var yttermittfältare tills han kom till Blåvitt, där kan han säkert göra ett gott hantverk.

    Då är han inte heller den stora säkerhetsrisken som inte kan kolla bollen och sin gubbe, eller rensa bollen rakt in i straffområdet hehe...

    SvaraRadera
  2. Björlund är väl borta, ingen kille med flyt på nåt sätt, ofta presterat bra, men inte fått spela matcher för att han inte riktigt passat in eller varit skadad. Skulle lånas ut till Ljungskile tidigare för att få matchträning, de ville ha honom men Mild kom inte överens med ledningen.

    SvaraRadera
  3. skulle inte vilja se jakob johansson mycket denna säsongen, pga att de andra mittfältarna håller betydligt högre klass..

    SvaraRadera
  4. Jäklar vilket spelarmaterial vi har inför denna säsongen, blir till att ha fingertoppskänsla för att ta ut rätt uppställning.

    SvaraRadera
  5. Det här är väl inte så knepigt? En kry Söder skickar upp Bjarnasson på åskådarplats.

    Hjalmar är kvar på mittbacken tills Karl blir sitt gamla jag, sedan flyttar Hjalmar ut på vänsterkanten igen. Dyrestam får se och lära.

    Pär värvades för att spela på den mediokre Stillers position och så blir det.

    Jakob Johansson? En annan tid. En annan plats.

    SvaraRadera
  6. Det beror ju på vad som menas med två forwards tycker jag. Jag håller med sillstryparen om namnen men vill nyansera rollerna, Hysén alternativt Pär eller även Bärkroth bör ligga allra längst fram medans Elmar, Pär, Stiller, Sana ligger lite mer bakom och arbetar lite med att möta boll.

    Forza Blåvitt

    SvaraRadera
  7. Blåvitt är så duktiga på att få in många i boxen i anfallen att man behöver inte spela med två anfallare. Problemet med att ha två anfallare strosande på topp är att man har färre spelare längre ner i banan som kan hjälpa till att få upp bollen till målchanslägen.

    SvaraRadera
  8. Det var mig en förvirrad krönika utan nått egentligt innehåll... var är ambitionerna!?

    SvaraRadera
  9. Ja den sa ju inte så mkt egentligen konstaterande av hur truppen ser ut med åsikter.
    Truppen känner vi ju alla till sedan länge så det var bara några egna åsikter egentligen.
    Men kanske första krönikan killen/tjejen skriver så ge honom/henne en chans.
    Språket var ju bra...

    SvaraRadera
  10. När vår trupp är intakt har vi spelare som kan ersätta på varje position och göra ett gott dagsverke. Det måste ju även vara en grym morot för samtliga spelare att det är så pass hård konkurrens om platserna att man inte kan vara helt säker på sin startplats inför en match.

    Alltid trevligt med lite synpunkter Berndt, Johan och Bonke. Positiv och konstruktiv kritik behövs alltid. Krönikan var inte tänkt att sticka ut, utan mer ett påvisande av vårt grymma spelarmaterial vi förfogar över i år då samtliga spelare är friska och hela. I fjol var det ju lite kritiskt med skador på våra forwards till exempel och vi fick in Stiller i laget, vilket var nödvändigt. Hur vi väljer att använda oss av Söder, Stiller, Hysén och Ericsson är ett angenämt problem som sagt :)

    SvaraRadera
  11. Elmar har den teknik och spelförståelse som många allsvenska spelare saknar. För mig är han en säker startman då han kan hålla bollen längst backen i alla lägen!
    Att tro att Söder kommer gå in å plocka en startplats sen här säsongen är inte alls så säkert som många här verkar tro. Han har väl lite smått börjat arbeta med boll nu men det tar tid innan han är tillbaka i full form. Samtidigt har han fått hårdare konkurrens i form av Pär Ericsson, Elmar samt Sana och bärkroth i form. Tobias Sana är en spelare som jag tror kommer lyfta sig rejält iår, om han får spela eller inte är upp till han själv och firma Rehn/Olsson,

    SvaraRadera
  12. Förstår inte riktigt kritiken mot krönikan ärligt talat, inte sämre än någon av de andra.

    Man ska kunna skriva en krönika utan att ha revolutionerna nya fakta eller utan att ha extrema åsikter om något. Annars slutar det bara med att vi blir en bloggversion av Aftonbladet..

    SvaraRadera
  13. revolutionerande skall det givetvis vara

    SvaraRadera
  14. Sen när blev Stiller "stor och tung"?
    Vi kan omöjligen ha bärkroth och söder som referensmall när vi utser targetplayers i blåvitt?

    SvaraRadera
  15. Äh kass spela utan forwards, det är framtiden!

    Hur ska vi kunna dominera matcher med 2 innermitfältare?
    Pär försvann för långt upp idag funkade inte bra i off.mitt rollen

    //Mattias

    SvaraRadera
  16. 2 forwards? Visst,när du ändå håller på och svamlar, varför inte 3-2-5 som man körde på 50-talet? 2 forwards är ute. Sedan är allt ändå en lek med siffroe. IFK hade 3 forwards 2009.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.