2010/02/19

Raset på Kamratgården kunde ha slutat med tragedi

FRANKIE FUNDERAR. Som BaraBen kunde avslöja häromkvällen rasade delar av taket på träningshallen vid Kamratgården in i onsdags. Som tur i oturen så skadades ingen spelare eller ledare i rasolyckan, men incidenten fick mig att ställa frågan:

## Borde inte detta debacle ha gått att förutspå?

För ett par veckor sedan satt jag i en taxi på väg till Centralstationen i Stockholm när jag möttes av radionyheten att inte en utan två (!) tak på tennishallar hade rasat in av vikten från snö som samlats ovanför dem. Bägge dessa hade stålkonstruktioner med "tältduk" över dem, liknande den typ som IFK Göteborgs träningshall har. Då funderade jag kort kring vem har ansvarar för tillsynen av våra lokaler - både hallen som de andra anläggningarna vid Kamratgården?

Är det han "Kamratgårdsmannen", som jag nu inte minns namnet på, som fått alla sådana uppgifter? Eller har vi avtal med något externt bolag som sköter den typen av underhåll? Vem det än är som rent praktiskt har ansvaret för den typen av tillsyn så bör frågan ha varit uppe till diskussion på Kamratgården efter det att taket på andra träningshallar rasat in i vinter. Om det faktiskt har diskuterats kring att taket på "Isladan" behöver rensas från snö är det väldigt snopet att detta inte hann göras - före det att taket väl hann rasa in. För alltid när något går fel så är den ansvarige i chefsposition den som bör stå till svars.

Nu drabbas föreningen av en onödig kostnad som borde gått att undvika.

En del kanske tycker att olyckan i sig är en bagatell i och med att ingen person skadades vid raset. Men där anser jag att föreningen hade en extra orsak att faktiskt se över säkerheten sedan det att en målställning på Änglagårdsskolan rasat ner under 2009. Den gången hade en av våra fotbollselever inte samma tur i oturen - utan fick stålställningen i huvudet och skadades allvarligt. Efter den allvarliga olyckan vid en av våra faciliteter anser jag att det hade varit befogat med en noggrann översyn av de fastigheter, lokaler och träningsplaner som vi nyttjar inom ramen för organisationens verksamhet.

På samma sätt som det är självklart att ta brandsäkerhet på högsta allvar bör den här typen av problem inte ses över med nonchalans. Nu är inte stora snömängder på ett halltak ett vanligt förekommande problem, så alla inblandade förstår naturligtvis att detta kanske inte är det första som de anställda på Kamratgården går och funderar på en genomsnittlig dag. Men i skenet av att vi nyligen drabbades av en allvarlig olycka på Kamratgårdsskolan, i kombination med att flera andra träningshallar har sett taken rasa in på grund av tung snö, så anser jag att en noggrann översyn av våra lokaler borde varit på sin plats.

Min vilja att få till en sådan här typ av översyn, likt den analys som gjorts av de fotbollsansvariga i och med den kedja av skador som A-laget drabbats av, stärks av det faktum att föreningen från officiellt gått ut med att Kamratgården skall rivas för att bygga nytt. Lokalerna är helt enkelt inte nya längre. Även om de säkerligen är inspekterade och godkända ur exempelvis brandsäkerhetssynpunkt så skadar det verkligen inte att vara på sin säkra sida i den här frågan.

De som skakat av sig nyheten om det inrasade taket med ett "men nu skadades ju ingen", bör fråga sig vad deras reaktion hade varit till detta om vi haft den enorma otur att ett par av våra spelare - eller för den delen ledare - hade stått på platsen för raset när det skedde? Den här gången hade föreningen ren tur med tanke på att olyckan inte ledde till någon allvarlig skada. Men mina tankar går till den 10-åring som fick stålställningen på Kamratgården i sitt huvud.

Fru Fortuna står inte alltid på vår sida.

Om det inte redan har skett, se nu till att göra en ordentlig översyn av samtliga disponibla lokaler som föreningen använder. Säkerheten för våra spelare, ledare och övrig personal måste alltid komma i första rummet. Det bör vara vida överlägset all annan prioritering. Skräcken av att behöva lida på det sätt som rodel- och sportvärlden fått göra sedan den georgiske rodelåkaren Nodar Kumaritasjvilis tragiska död efter en våldsam rodelkrasch inför OS i Vancouver. Frågan om säkerhet går aldrig att överdriva.

I bland kan en tragedi inte förhindras. Men när det går, som det hade gått i Vancouver, så är det verkligen bäst för alla inblandade att allt har gjorts i vår, deras, makt att undvika ett sådant worst case scenario. Jag hoppas alla inser allvaret i sådana ord. Jag vill aldrig igen behöva se en blåvit själ, vare sig en 10-åring eller stjärna i A-truppen, behöva vårdas akut för något vi faktiskt hade kunnat förebygga.

"Om vi bara tänkt efter före, så hade tragedin gått att undvika."
Ja, kära OS-arrangörer. Säg nu det till
Nodar Kumaritasjvilis familj.

23 kommentarer:

  1. jävligt, jävligt sant. det var svårt om inte omöjligt att förutspå en sådan här grej, men med tanke på olyckan på änglagårdskolan och nu detta så bör ju Blåvitt faktiskt agera. nästa gång kan det bli jävligt tråkigt resultat.

    hur har det gått med han 10-åriga killen som skadade sig i huvudet av målställningen? mår han bra? vore det inte på sin plats att uppmärksamma honom i så fall?

    bra krönika i alla fall.

    SvaraRadera
  2. backseatdriver

    SvaraRadera
  3. om om inte funnits så hade om inte varit..

    SvaraRadera
  4. Ja med tanke på att vi haft två olyckor med våra "lokaler" så vore det ju tjänstefel att inte göra en ordentlig översyn. Tyvärr skulle det inte förvåna mig om tanken inte ens slagit Blåvitt, med tanke på att okontrollerade järnstolpar fanns kring barnen på vår skola och att det krävdes en allvarlig skada innan någon kontroll gjordes och då tog det dessutom lång tid innan detta åtgärdades...

    på tiden att någon efterlyser lite säkerhetstänk som inte bara går ut på att jaga folk med bengaler...

    SvaraRadera
  5. Elände, elände och elände. Den krönikan var väl ändå rätt patetisk.
    Kvällstidningsretorik med OS-olyckan på slutet.
    En duk har gått sönder och snö har ramlat in. Oj, oj!! Avgå, någon!!!

    SvaraRadera
  6. Frankie, varför måste du alltid ha en bild på dig eller "frankie funderar" eller nått?

    onödigt

    SvaraRadera
  7. Kan bara hålla med, det är ju inte en hemlighet direkt att tak kan rasa in med stora snömängder. En sån översyn skall alltid göras, inte fan tar man bort snö på fastigheter för skoj skull.

    SvaraRadera
  8. Jag var i GBG förra helgen och det första jag tänkte på var "Och här har dom ingen snö" Min tanke nu är "Hur fan bygger man saker i GBG"

    Jag bor i höjd med Stockholm, man kan kanske säga att jag har lika långt mellan Örebro och Stockholm. För 2 veckor sedan skottade jag av hustaket, jag hade på sina håll 1 meter snö på taket och på altanen har jag idag mellan 75 och 80cm snö. I GBG hade ni max 15cm under helgen, 15cm!!! Hur fan kan något rasa för det trycket???

    Ni får passa er så att ni inte blir "Stockholm light" där allt stannar när löven på träden faller varje höst och där dom har någon form av undantagstillstånd när det kommer mer än 5cm snö...

    Årets snöfall är NORMALT! Det är så här det SKA vara VARJE år.

    SvaraRadera
  9. Byggingenjören2010-02-19 10:02

    Men det kan ju inte ha varit omöjligt att förutspå detta. Med den vinter som vi haft i Sverige så bör man som anläggningsägare/fastighetsägare se över sina anläggningars snö på taken. Det är en självklarhet i denna vinter.

    Detta kunde lätt undvikas.

    //Byggingenjören

    SvaraRadera
  10. Bygg en fullstor inomhusplan

    SvaraRadera
  11. Har eget hus och givetvis ser man till att minska på snöbelastningen. 10 m2, 1 dm snö ger en vikt på: 10m2 * 100 = 1000 dm2, 1000dm2 * 1 dm = 1000dm3, 1000dm3 * 0.2kg/dm3 (densitet på gammal fin snö) = 200 kg. Det motsvara ungefär en motorcykel. Nu har vi ungefär 3 dm snödjup vilket ökar vikten med till 3 * 200kg = 600kg för en yta på 10m2. En bilparkeringsplats har en yta på knappt 10m2. Hur många bilar skulle man våga ställa på taket utan att någon reagerar??? Planen är halvstorlek vilket är en yta på cirka 50m*30m=1500m2. Detta ger 75 bilar på halltaket. Och ingen reagerar??? Jag har skottat mitt tak, har du? Eller hur många bilar vågar DU ställa på ditt tak i ett par veckor? Dessutom, när det blir plusgrader så drar snön åt sig mer vätska och dubblar densiteten. Värt att ta den risken?

    SvaraRadera
  12. Riktigt jävla bra krönika Frankie. Det visar på något sätt den brutala nonchalans en del fotbollsfans besitter när de inte tar sådant här på allvar.

    SvaraRadera
  13. anonym 06:58/ Det är ju precis den attityd som du visar upp som gör att olyckor av allvarligare sort inte åtgärdas, en brutal nonchalans och frankie skriver mer eller mindre flera stycken precis för folk som dig som inte har någon som helst aktning för människoliv:

    "De som skakat av sig nyheten om det inrasade taket med ett "men nu skadades ju ingen", bör fråga sig vad deras reaktion hade varit till detta om vi haft den enorma otur att ett par av våra spelare - eller för den delen ledare - hade stått på platsen för raset när det skedde? Den här gången hade föreningen ren tur med tanke på att olyckan inte ledde till någon allvarlig skada. Men mina tankar går till den 10-åring som fick stålställningen på Kamratgården i sitt huvud.

    Fru Fortuna står inte alltid på vår sida."

    SvaraRadera
  14. Bättre fly än illa fäkta. Bättre fixa än illa skadas.

    SvaraRadera
  15. men lipa då för fan

    SvaraRadera
  16. Alla de som emotsäger sig innebörden och lipar sig roliga över denna krönika. Är ni retarderade? Står ni med bar överkropp mitt i vintern också eller?

    Frankie, spot on.

    SvaraRadera
  17. Å fan, kunde det inrasade taket slutat med tragedi?

    SvaraRadera
  18. moggleif bjuder på det smartaste inlägget hittills!

    SvaraRadera
  19. Helt jävla sjukt att du efterlyser en total säkerhetsöversyn nio timmar innan det att hela jävla träningshallen rasar ihop. tänk om ett av våra lag hade varit där inne och tränat när det hände? fy fan, vill inte ens tänka på konsekvenserna...

    SvaraRadera
  20. Frankie, den nya Saida? skrämmande att du efterlyste säkerhetsöversyn bara timmar före att hela vår hall rasar ihop. ruskigt faktiskt.

    SvaraRadera
  21. Bla bla bla. Jag har inget liv

    SvaraRadera
  22. anonym 15:55/ Köp ett då din luffare.

    SvaraRadera
  23. Får hoppas blåvitt gör 2 fullstora hallar nu, en på kviberg och en Ny Gamla Isladan!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.