2006/05/31

Kung Mild

HJÄLTESTATUS Sådär 10 dagar innan VM och 17 dagar efter Blåvitts senaste allsvenska match så har nu fotbolls abstinensen nått klimax. För att stilla denna abstinens så slår man sig en onsdag i brist på annat ner i tv soffan för att följa den så kallade "matchen".

AllStar laget hade kryddat sin gryta med Bojan Djordic, Pär Zetterberg och hällt i extra vatten för att inte grytan skulle bli för stark, med Gary Sundgren. Bojan har varit en spelare som det gastats om på diverse forum att det skulle vara nått för vår sportchef Håkan Mild att lägga handskarna på (läs: dobbarna i). Ungefär fem minuter efter det att Håkan kom in så tändes ögonen för att sekunder senare göra en jättesatsning med dobbarna före på Bojans smalben. Bojan låg på planen och vred sig i någon minut medan kung Mild joggade sakta och skrattandes därifrån.

Hur tryggt det ändå känns och hur bra för klubben det ändå är att ha Kung Mild som sportchef i dessa tider kommer spelaren, kämpen, hjälten och titanen Håkan Mild alltid som spelare ha en speciell plats i ett blåvitt hjärta. Hela Milds utstrålning på plan idag och genom hela hans karriär har varit " Mig kan du inte pissa på, Jag e blåvit"

Att några minuters spel i en plojmatch kan få en att sakna honom är helt sjukt, nu är det bara att hoppas på att Pontus skaffar "Mild-frilla" och blommar ut till i alla fall 50 procent av den hjälten Mild var, för då har vi allsvenskans största hjärta fräsandes på vårt innermittfält!

Kom med i kampen för ett starkare Blåvitt!

SUPPORTERFONDEN Nu är ännu en lönehelg här, så var du med och stärk Blåvitt:


(Övriga nätbanker fungerar naturligvis de med)
Ange Pg 438346-9 som en verifierad mottagare och gör din insättning. Glöm ej att lämna namn och telefonnummer om du vill stå med i listan över givare och få chansen att tävla om priser.

PlusGiro (PostGiro) inbetalning
Märk talongen med Pg numret ovan (438346-9) samt namn och telefonnummer. Vill du vara anonym så behöver du inte lämna några uppgifter.

Kreditkortsbetalning (Payson)
Klicka bara på följande länk: online betalning. Välj sedan själv belopp. Vid detta betalalternativ tar Payson ut en viss avgift för det du skänker till Supporterfonden, det framgår när du klickar på länken vilka avgifter Payson tar ut (3:- + 3%).

Inför nästa säsong kommer Blåvitt åter stå i ett läge där man slåss med andra föreningar om attraktiva spelare. Då blir varenda krona som föreningen får in från olika håll högaktuell att ha med i beräkningarna. Därför är det av enorm vikt om vi Supportrar genom supporterfonden kan ge ännu en stor inkomstkälla till Blåvitt!

I dagsläget är vi 184 personer som har skänkt över 70 000 kronor.
Vår kortsiktiga mål är att vi ska vara över 200 personer som skänkt minst 100 000 kronor innan VM är slut. Klarar vi av det? Bara med din hjälp!

Kom du med i kampen för ett starkare Blåvitt!

2006/05/30

Det ryktas att...

...Ali Gerba för andra träningen i rad var bäst på plan på tisdagens pass.

...en "Seb" smyger runt i de Blåvita leden.

...en träningsmatch mot Gais kan bli av- utan publik.

...svenska agenter sprider rykten och "nyheter" i medierna som aldrig förr just nu.

...kvällstidningarna numer använder bloggar som man en gång använde TT.

...George Mourads syster stängt deras gemensamma café i centrala Göteborg.

...Patrick Ekwall lär behöva titanbeskydd när han ska möta Håkan Mild och Stefan Schwarz i "Matchen" ikväll.

...vår ordinarie vänsterback laddade upp inför Kongahälla-matchen idag med studentfest på Hisingen.

...Kalle Svensson "jobbar" för Supporterfonden under VM.

Mikael Antonsson har bestämt sig för Blåvitt!

SILLY SEASON Enligt uppgift till Baraben så har Mikael Antonssons agent Martin Dahlin talat om att Anton bestämt sig för IFK Göteborg under kommande säsong. Det sägs att det 2,5+1 kontrakt som Blåvitt haft på bordet eventuellt kan komma att revideras till ett 2+1 eller 1+1 kontrakt men att Anton själv redan beslutat sig för att återvända till Sverige.

Antonsson med två säsonger i Österrikiska Austria Wien bakom sig har länge varit intressant för främst en tysk och en fransk storklubb men ska tydligen inte ha haft samma intresse på sig efter sin senaste skadeperiod som före. Bayern München är en av de klubbar som följt Antonsson noga under fiolårssäsongen i UEFA-cupen men då intresset från den klassens klubbar avtagit lite så har Antons intresse för att återvända till Blåvitt ökat.

Trots mediala spekulationer om att Anton ska hamna i både Elfsborg, Malmö FF som Djurgården så har Anton bara skrattat bort dessa bud och har hela tiden vetat att Blåvitt är hans förstaval om han skulle återvända till Sverige. Under förra året så försökte Hammarby IF att värva Anton från Austria Wien och då sa Anton till Baraben att han i det läget såg det som otänkbart att spela i en annan Allsvensk förening än IFK.

Oavsett vilken kontraktslängd man till slut kommer överens om, så vill vi välkomna Anton tillbaka till Sverige och Göteborg! Nu får vi bara hoppas att han hinner tillbaka från hans utlandssemester i USA och skriva på oss innan Real Madrid eller Milan får nys om vilken superswede Blåvitt håller på att plocka till sig...

2006/05/29

Ali Gerba på gång mot storform?

OVERHEARD IN GÖTEBORG Har du sett eller hört något kul kring Blåvitt? Sett någon Allsvensk spelare göra något kul på stan? Stött på Anders Svensson på Sjuans Grill på Vasagatan? Maila oss på Baraben...

Måndag 29 Maj 2006
Kjell Pettersson:
Han hade bra tempo idag.
Arne Erlandssen: Vem menar du?
Kjell Pettersson: Gerba. Han var vass mot mål.
Arne Erlandssen: Ja det var skönt, tror det var hans bästa träning hitills i år.

Kjell Pettersson instämmer genom att nicka tyst och de bägge försvinner ut från smyglyssningsavstånd...

Cred till "Cobbs"

Intervju med Pontus Wernbloom

INTERVJU Jag bestämde mig efter matchen mellan Finland och Sverige att intervjua allas vår favorit, Pontus Wernbloom. Jag fick precis tag i honom innan jag var tvungen att ta sista bussen hem. Alla IFK Göteborgs spelare gick tillsammans med Stefan Landberg och Håkan Mild till sina bilar. Medan de andra fortsatte mot bilarna uppehöll jag Pontus för att ställa ett par frågor.

Hur är det att spela i landslaget jämfört med klubblaget?
– Jag spelar mer defensivt i landslaget än vad jag gör i klubblaget. Annars är det nästan likadant. Det är nästan samma. Fast det är ju givetvis en stor ära att få representera Sverige.

Vilka spelare i U21-landslaget är de bästa enligt dig?
– Alla är bra tycker jag. Vill inte peka ut någon speciell.

Hur tror du det kommer att gå i VM?
– Jag är realist och tror Sverige tar sig vidare från gruppspelet men längre vet jag inte om de går. Vinner gör de inte, det tror jag inte i alla fall.

Vad tycker du om våren i Allsvenskan?
– Det började sådär men det har gått bättre och bättre. Vi har plockat tillräckligt med poäng men borde ha gjort fler mål. Nu mot hösten måste vi göra fler mål för att vinna fler matcher.

Ja, nu har du börjat göra lite mål i de senaste matcherna och också i debuten mot Polen...
– Ja, det är kul!

Mats Olsson på GT/Expressen tyckte att du skulle med till VM vad tycker du själv om det?
*skratt* – Det är ju alltid smickrande att få höra sådant men jag känner att jag inte är redo för det än men det är ju givetvis ett av de mål jag har, att få spela i A-landslaget någon dag. Det är ju alla pojkars drömmål. Att bli utlandsproffs är ju också ett mål jag har.

Tack så mycket för intervjun och lycka till framöver Pontus!

2006/05/28

Blåvitt ersätter Kalle: Glenn Hysén gör comeback!

SILLY SEASON Då IFK Göteborgs mittback Kalle Svensson för en dryg vecka sedan blev klar för skotska bonkegänget Glasgow Rangers har sportchefen Håkan Mild arbetat stenhårt för att få hit en ersättare. Spekulationerna har bara kommit att handla om Mikael Antonsson (Välkommen hem till Göteborg efter två år i exil Anton!). Mild har dock gjort klart med ett rutinerat nyförvärv till efter VM-uppehållet. Han är sedan tidigare förste kalsongklippare på Kamratgården och en legend med en väloljat löpsedelsmun. Hans namn det är Glenn "Silverräven" Hysén.

Glenn säger själv i en kommentar på Liverpool FC:s officiella hemsida:
- I'm realy sorry to deny the Liverpool FC offer but the team in my heart will always come in first place. I will be replacing Kalle Svensson in the IFK Göteborg defence and I hope to bring a lot of experience to the club. Theese last years in my previous clubs "FCZ" and "Rampfeber" have made me want to come back to the roots of my career. I have signed with IFK til 2016 with an option of an extra seven years and maby will finish my career in Göteborg.

Baraben kan inte annat än hylla IFK Göteborg för deras genidrag och ser nu fram emot en enormt rutinerad förstärkning i höst. Kalle Svensson ut och Glenn Hysén in känns som en av årets rejäla backrokader på den internationella fotbollsscenen.

Nu saknas bara en Glenn.

Blåvit rapport från U21-landslagets match

U-21 LANDSLAGET I skuggan av de stora grabbarna spelade idag U-21 landslaget träningslandskamp mot Finland och självklart var baraben.com på plats för att spana in de blåvita spelarna.
Jag begav mig ifrån "Mikael Antonsson"-land (Karlskrona) till grannstaden Kristianstad för en blöt och kall match. Optimist som jag är så köpte jag en ståplatsbiljett för att spara pengar, men det var inte så smart med tanke på det regniga vädret som bara blev värre.

Första halvlek börjar med ett ganska B-lagsbetonat landslag med stjärnor som Djuric, Wernbloom, Sjöhage, Bjärsmyr och Runström på bänken.

Finland började bäst med en stolpträff redan i den 4:e minuten och alla trodde att det skulle bli en snabb kalldusch för Sverige. Läget kom efter ett passivt försvar och ett svagt agerande av elfsborgsmålvakten Abbas Hassan.

I den 6:e spelminuten fick Sverige sin första chans på en hörna av Petter Andersson som nickas ner och Viktor Elm slår till på volley, men den fångas tyvärr av den finska målvakten.

10 minuter in i matchen får Finland en farlig hörna, där den annars lysande Marcus Berg tappar sin gubbe, som nickar löst utanför.

Finland har inledningsvis det störta trycket och skapar chans efter chans. Det svenska försvaret, där Andreas Granqvist är kapten, vacklar.

Marcus berg får sin första möjlighet i den 14 minuten. Han kommer i djupet som så många gånger förr och försöker styra bollen, men målvakten kommer för nära.

Petter Andersson får ett bra frisparksläge 3 meter framför straffområdesgränsen men Finlands målvakt gör en mycket bra räddning nere i vänstra hörnet och styr ut till hörna.

I den 21 minuten kommer Berg i djupet igen, men målvakten är väl med och fångar in bollen. Marcus Berg är på hugget idag och jobbar mycket bra över hela planen.

Berg får ännu en djupledsboll i den 28 minuten och försöker dribbla, men får ingen riktig träff, och målvakten fångar lätt bollen. Detta är helt klart Sveriges bästa chans hittills, & det är mycket Marcus Berg i inledningen.

En annan Marcus (Pode) levererar bollen helt perfekt på fötterna på Berg som för dagen har nummer 10 på ryggen, men målvakten hinner ännu en gång ut och tar bollen från fötterna på honom.

Finland får en jätte möjlighet men Abbas Hassan gör en mycket kvalificerad räddning och styr ut den till hörna.

I den 37 minuten skadas Viktor Elm av en tuff skallning på en finsk spelare och linkar av planen, bara några minuter senare byts han ut och vår andra ängel, Pontus Wernbloom, kommer in på planen. Pontus kommer in och gör det han skall göra till halvtid.

Sammanfattningsvis fungerade anfallsspelet bra från start och där visade framförallt Petter Andersson och Marcus Berg klass. Försvarsspelet med Andreas Granqvist var horribelt och ett byte var verkligen på sin plats.

I pausen passade jag på att leta upp vår sportchef Håkan Mild som var där med tränarkollegan Stefan Landberg för att kolla eventuella nyförvärv.
Jag frågade Mild om de var där för att bara kolla hur det går för de egna spelarna eller för eventuella nyförvärv.
- Vi kollar bara lite på vad som finns, det finns ju många bra spelare här.
- Ingen speciell då alltså?
- Nej, kollar bara lite allmänt vet du.
Jag tror dock inte att jag hade fått ett bättre svar på den frågan även om det fanns något. Kanske kommer det en finsk U-21 landslagsman till IFK Göteborgs trupp nu under uppehållet?

Andra halvlek började de med några byten. Mattias Bjärsmyr byts in och Andreas Granqvist som spelat ganska knackigt, gick ut. I och med bytet tog Bjärsmyr över kaptensbindeln.
Det var många byten i halvtid, så jag koncentrerade mig bara på de blåvita.
När"Bjärsa" kom in märktes genast stor skillnad och det svenska försvaret såg stabilare ut.

I den 47:e minuten slår Petter Andersson en frispark precis utanför straffområdet. Den tar dessvärre på Marcus Berg som står framför målvakten, annars hade det blivit mål. Målvakten plockar enkelt upp bollen efter den har "touchat" Berg.

Pode får ett bra nickläge i den 29:e minuten, men missar chansen.

I den 52:a minuten får Marcus Berg ett bra nickläge, men bollen smiter precis utanför stolpen. Berg smörpassar den nyinbytte Björn Runström som borde ha förvaltat läget bättre och gjort mål.

I den 69:e minuten får Runström ett nytt jätteläge, men skjuter ett mycket blekt skott rakt på målvakten.

Bjärsmyr räddar, den i paus inbytte debutanten från Jönköping södra, Ivo Vazgec från ett baklängesmål. Ivo var helt ute och snurrade i straff området men Mattias kunde till slut styra ut bollen.

Vi får dagens publiksiffra på 2400 personer, som har vågat ut sig i regnet denna söndag eftermiddag.

I den 72 minuten tar Berg ett långskott utanför straffområdet men det går långt utanför.

Efter 80 minuter byts Oscar Wendt, som är den sista blåvita spelaren på bänken, in. Oscar spelar faktiskt högerback till en början. I en minut så har vi således cirka 36 % blåvita i det svenska laget, men en minut senare byts Marcus Berg ut mot Joakim Sjöhage. Marcus har efter en kämparinsats, med all rätt tagit slut.

I den 85 minuten får Sverige sitt andra gula kort genom Pontus Wernbloom (vem annars?), som gått lite för resolut in i en närkamp. Publiken njöt av den fina tacklingen men inte den danska domaren.

Efter 88 minuter missar Runström ett bra läge där han återigen skjuter alldeles för löst.

Försvaret blir mycket mer stabilt i andra med Bjärsmyr i backlinjen. Djuric kommer dessutom in och leker med finländarna som i princip ligger på marken efter honom. Petter Andersson och Marcus Berg är bäst i det svenska laget i den första halvleken. Björn Runström gör också en stabil match men annars är det inte någon jättebra prestation av U-21 landslaget, förutom i slutet av första halvleken. Matchen slutar, helt rättvist, 0-0. Möjligen hade 1-1 kanske speglat matchen lite bättre, men tyvärr blev det inga mål.


Spelaromdömen

Marcus Berg
Är bäst på plan i första halvleken men blir trött i andra och byts ut. Gör en stor arbetsinsats och med lite flyt hade det blivit mål också. Personligen hoppas jag inte han blir utlånad om Mourad kommer tillbaka till Blåvitt.

Mattias Bjärsmyr
Är planens gigant i andra halvlek när han kommer in och styr och ställer som han vill i försvaret. Några missade uppspel är det enda man kan klaga på, men han är helt klart Sveriges bästa spelare totalt sätt. Jag tror "Bjärsa" klarar det galant nu när Karl sticker till Skottland. Med hjälp av Mikael Antonsson kan det bli hur bra som helst!
Efter matchen gick "Lampan" och Bjärsa och snackade taktik men jag förstod inte vad Landberg såg för något dåligt i Mattias insats.

Pontus Wernbloom
Gör som vanligt sitt jobb, men utan att briljera denna gång. Gör flera mycket bra brytningar och har några bra nicklägen, men fick tyvärr inte ut sitt max idag.
Separat intervju med Pontus kommer senare.

Oscar Wendt
Oscar kom in i slutet och fick inte spela så mycket. Börjar konstigt nog som högerback, men gick över till vänstern vid nästa byte efter några minuter. Det han gjorde var godkänt men han fick sällan bollen.

Anton har bestämt sig för Blåvitt?

SILLY SEASON Enligt uppgifter till Baraben.com ska Mikael Antonsson idag ha uttalat sig på ett vis kring sin framtid som indikerar att han i dagarna kommer bli klar för IFK Göteborg. Han har enligt uppgift från en nära vän till Anton själv- beslutat sig för att återvända hem till Blåvitt, om han inom ett par dagar inte får något jätteanbud från en stor klubb nere i Europa. Just nu ligger det med andra ord mycket nära till hands att vi får se "Anton" åter i de vackraste av färger!

Har du överhört en spelares samtal? Maila Baraben.com!

Vem f*n har nerver att vara supporter...

Ibland ifrågasätter jag på fullaste allvar vad jag har gett mig in på. Fotbollen- en av de saker som berikar mitt liv allra mest- påverkar mig ibland på ett sätt som jag känner att jag knappt kan hantera.

Det är inte första gången jag skriver om hur supporterskapet påverkar mig, men jag jag tycker att det hela tiden uppkommer nya bottnar i det här med att leva och andas fotboll. Det finns gånger då jag undrar om jag bokstavligt talat kommer att dö på klackläktaren. Än så länge är mitt hjärta hyfsat ungt och friskt. Men efter ytterligare, säg fyrtio år, av ständiga adrenalinkickar, nagelbitare, upp- och nedgångar för laget, kommer det kanske en dag då jag får transporteras på bår från arenan efter att den sista adrenalinruschen som spiken i kistan gett mig en hjärtinfarkt.

Jag, Frankie och Johnny diskuterade nyligen nervanspänningen inför matcher. Frankie påstod att det inte påverkar honom alls, medan Johnny och jag var eniga om att man blir nervig, får adrenalinrusning och kastas mellan oro och uppspelthet. Det finns stunder under särskilt spännande matcher då jag skriker inom mig att "jag ORKAR inte mer!" samtidigt som jag inte för något i världen skulle vilja vara utan den kick som fotbollen ger mig. För min del är det nog särskilt hörnläggningar som är de största spänningsmomentet, både när det är vi och när det är motståndarna som ska göra dem. När jag ser en av spelarna rusa upp mot hörnan och de övriga spelarna snabbt gruppera sig i straffområdet ger det mig samma känsla som när man som liten såg en riktigt läskig rysare.

En annan sak är den sanslösa personlighetsförändring jag tenderar att gå igenom när jag befinner mig på läktaren. Jag har förvisso ett hyfsat temperament och är en rätt intensiv person, men jag anser mig ändå ha förmågan att uppföra mig sansat och vuxet bland folk när det krävs, och om inte annat vara en bra förebild för mina barn. När jag står, eller sitter, i publikhavet runt arenan är denna förmåga som bortblåst!

"Mamma vi vill inte sitta bredvid dig, för du svär så mycket, vi sätter oss bredvid Axel i stället" utbrast min dotter mitt under Hammarbymatchen. Gissa vad mitt intelligenta svar på detta blev? Tror ni att det var: "Förlåt, jag ska försöka behärska mig"? Nädå, jag hörde mig själv svara "Men ungar, ni VET ju att mamma svär när hon kollar på fotboll!"...Jag gissar att en barnpsykolog hade gett mig tummen ner för den kommentaren. En bra vuxen förebild? Inte på arenan i alla fall...

Under Malmömatchen senast fick jag åter uppleva hur jag gick ner på grottstadienivå. Jag stod på den delen av klackläktaren som var närmast bortaklacken. I slutet av andra halvlek vände sig en flinande Mff-supporter mot oss och höll upp en "Skattemyndigheten"-flagga. Ni förstår säkert alla att det gjorde mig förbannad, det gissar jag att ni också blev. Men man förväntar sig nog inte att en 30-årig tvåbarnsmamma (barnen var tack och lov inte med den här gången) ursinnigt ska flyga fram och vrålande hötta med ett fuck you-finger i luften tills Mff-supportern skrattande tar ner sin flagga. Min pojkvän har turligt nog lärt sig att inte skämmas för mig, annars hade det nog blivit outhärdligt för honom att följa med mig på fotboll.

Som sagt; vem f*n har nerver att vara fotbollssupporter? Inte jag i alla fall men när jag hör "Heja Blåvitt" eka ur högtalarna kan inte ens vilda hästar dra mig därifrån....FORZA!

2006/05/27

Lika som bär...Har du en egen lika som bär?
Maila den till oss på kontakt@baraben.com

Tillsammans för Blåvitt!

SUPPORTERFONDEN Nu är ännu en lönehelg här, så var du med och stärk Blåvitt:


(Övriga nätbanker fungerar naturligvis de med)
Ange Pg 438346-9 som en verifierad mottagare och gör din insättning. Glöm ej att lämna namn och telefonnummer om du vill stå med i listan över givare och få chansen att tävla om priser.

PlusGiro (PostGiro) inbetalning
Märk talongen med Pg numret ovan (438346-9) samt namn och telefonnummer. Vill du vara anonym så behöver du inte lämna några uppgifter.

Kreditkortsbetalning (Payson)
Klicka bara på följande länk: online betalning. Välj sedan själv belopp. Vid detta betalalternativ tar Payson ut en viss avgift för det du skänker till Supporterfonden, det framgår när du klickar på länken vilka avgifter Payson tar ut (3:- + 3%).

Inför nästa säsong kommer Blåvitt åter stå i ett läge där man slåss med andra föreningar om attraktiva spelare. Då blir varenda krona som föreningen får in från olika håll högaktuell att ha med i beräkningarna. Därför är det av enorm vikt om vi Supportrar genom supporterfonden kan ge ännu en stor inkomstkälla till Blåvitt!

Klausulernas mästare?

SILLY SEASON Kalle Svensson är klar för Glasgow Rangers. Först av allt. Grattis Kalle! Du är värd detta och har visat dig lojal och alltid gjort ditt jobb på planen i Blåvitt. En sann ängel!

Men nu ber jag till Torbjörn att dessa klausuler upphör i klubben i mitt hjärta. Klausuler som redan kostat föreningen IFK Göteborg alltför mycket pengar. Klausuler som gjort att vi i princip aldrig fått ut ett marknadsmässigt pris för en spelare.
Det finns undantag, som när en spelare (nyckelspelare såklart) kan gå som bosman-fall och den enda sista utvägen för att få spelaren att stanna är att spelaren i fråga får en proffsklausul i det nya kontraktet.
Så var inte fallet med Kalle. Så har fallet inte varit under de senaste säsongerna, när Blåvitt forslat ut spelare efter spelare i proffslivet.

Dock ska sägas att alla de här klausul-kontrakten skrevs under Mats ”Klausulen” Perssons tid i klubben. Nu är Persson borta. Och jag hoppas klausulerna med honom.

Nu sitter jag och hoppas på Mikael Antonsson. Och jag vet att jag inte är ensam. I Blåvitt. Alla Blåvita fans väntar på Anton nu.

Skriv på! Skriv på mot klausuler i Blåvitt!

2006/05/26

Kalle klar för Rangers sedan en vecka och Anton är kvar i Göteborg!

SILLY SEASON Enligt uppgifter till Baraben så har Kalle Svensson redan i drygt en veckas tid varit klar för Glasgow Rangers. IFK Göteborg och Kalle Svensson har dock kommit överens om att hålla låg profil kring frågan då det just nu pågår en frenetisk jakt på den transferperiod på spelarmarknaden vi känner till som "silly season".

Det har kommit till vår kännedom att IFK Göteborg just nu har ett flertal alternativa spelare som "ersättare" till Kalle Svensson. Huvudspåret är som medialt redan läckt ut (och som är ganska uppenbart) Mikael Antonsson, som efter två år i Austria Wien nu står som Bosmanfall. Men då Antonsson har erbjudanden från franska klubbar, enligt ryktet en dansk toppklubb och dessutom ett flertal föreningar i mindre Européiska ligor så kanske det inte räcker med att han ser IFK Göteborg som förstaalternativet i Sverige.

Som Baraben tidigare kunnat rapportera så har IFK Göteborg visat intresse för Falkenbergs juniorlandslagsman Makus Torbjörnsson:

Markus Thorbjörnsson (Falkenberg)- Thorbjörnsson är under IFK:s scoutinglupp sedan länge. Han är vid 19 års ålder redan en modern mittback och har spelat tillsammans med Andres Vasquez i U19-landslaget. Framtidsman från Västsverige och den perfekta målgruppen för rekryteringen till Blåvitt. Han är en nykomling i både Superettan och Juniorlandslaget vilket lett till att flera Allsvenska klubbar fått upp ögonen för denne nya talang. Thorbjörnsson är från Kungbacka och sägs dessutom ha ett blåvitt hjärta. Från början säkerligen tänkt som ett framtida eventuellt förvärv, men med tanke på den konkurrensutsatta marknaden för unga talanger kan Blåvitt vara intresserat redan nu...

Karl "Kalle" Svensson hade enligt uppgift en klausul i sitt kontrakt som gav honom dels ett fallande pris ju längre kontraktet led och dels så hade han en klausul som gav honom ett fast köpespris om en förening erbjöd detta. Av den här anledningen så kunde IFK Göteborg inte få ut maximalt marknadsvärde av vår nyblivne VM-landslagsman, så helt nöjda med affären är man inte på Kamratgården ur ett rent ekonomiskt perspektiv.

På fredagskvällen så försökte Baraben nå Mikael Antonsson för en kommentar kring hans fotbollsmässiga framtid men Anton var upptagen med att firas av en del före detta lagkamrater från IFK Göteborg. Anton fyller nämligen år på onsdag och valde att fira detta här hemma i Göteborg tillsammans med en del vänner och lagkamrater. Han har enligt uppgift inte bestämt sig än men vi vet sedan tidigare att ett par spelare i dagens Blåvita trupp är Antons godaste vänner privat- något som knappast försämrar chansen för den vindsnabbe Blekingesonen att åter välja Blåvitt.

Håkan Mild bjöd dessutom in Antonsson med agent (Martin Dahlin) till en sponsorträff och för ett avslappnat samtal i Ullevis katakomber före och under landskampen mot Finland i torsdags.

Vill du vara med och göra en skillnad?
SKRIV PÅ FÖR ANTON I BLÅVITT!

Lycka till i Skottland Kalle!

SILLY SEASON Kalle Svensson är enligt IFK klar för Glasgow Rangers.
Jag vill tacka Kalle för den här tiden du har varit i den klubben med det vackraste av färger!
Du är välkommen tillbaka, när du vill och så önskar!
Kalle har varit en stor spelare, ödmjuk och med stor klubbkänsla!
Jag tror att Glasgow Rangers kan vara en bra klubb för Kalles fortsatta utveckling, den kommer vara en fin språngbräda som så småningom leder honom till en stor klubb i en stor liga.

Lycka till Kalle!Till alla blåvita fans: Stärk Blåvitt ekonomiskt:
GE DITT STÖD TILL SUPPORTERFONDEN!

Var med och stärk Blåvitts ekonomiska muskler!

SUPPORTERFONDEN Antonsson är hemma i Göteborg. Elfsborg är ur bilden. Nu har DU chansen att stärka Blåvitts ekonomiska muskler. Supporterfonden är här för att vi supportrar på ytterligare ett vis ska kunna stärka IFK Göteborgs ekonomiska muskler.

I dagsläget har 175 fondhjältar skänkt 66 500 kronor till insamlingen till IFK Göteborg. Men det här är bara början. Nu är ännu en lönehelg här, så var du med och stärk Blåvitt:

GE DITT STÖD TILL SUPPORTERFONDEN!

Internetbetalning
Föreningssparbanken
, SEB, Handelsbanken
(Övriga nätbanker fungerar naturligvis de med)
Ange Pg 438346-9 som en verifierad mottagare och gör din insättning. Glöm ej att lämna namn och telefonnummer om du vill stå med i listan över givare och få chansen att tävla om priser.

PlusGiro (PostGiro) inbetalning
Exempel
Märk talongen med Pg numret ovan (438346-9) samt namn och telefonnummer. Vill du vara anonym så behöver du inte lämna några uppgifter.

Kreditkortsbetalning (Payson)


Klicka bara på följande länk: online betalning. Välj sedan själv belopp. Vid detta betalalternativ tar Payson ut en viss avgift för det du skänker till Supporterfonden, det framgår när du klickar på länken vilka avgifter Payson tar ut (3:- + 3%).

Inför nästa säsong kommer Blåvitt åter stå i ett läge där man slåss med andra föreningar om attraktiva spelare. Då blir varenda krona som föreningen får in från olika håll högaktuell att ha med i beräkningarna. Därför är det av enorm vikt om vi Supportrar genom supporterfonden kan ge ännu en stor inkomstkälla till Blåvitt.

Alla bäckar små- vi hejar på IFK!

2006/05/24

Martin Smedberg: Jag hoppas komma tillbaka till Allsvenskan snart!

SPELARINTERVJU Baraben.com tog chansen att fråga ut vår utlånade offensiva kraft Martin Smedberg om hans första tid i Ljungskile och nysta lite i värdet av A-lagsspel kontra bänknötande i Allsvenskan. Håll till godo!

Det talas om succé uppe i Bohuslän, berätta om hur det går för dig?

- Succé och succé. Det får man se efter säsongen, men helt klart så har det startat jättebra för mig och laget. Jag känner mig i riktigt bra form och laget har spelat klokt och disciplinerat.

Vilken position har du fått i Ljungskiles spel och hur spelar ni rent taktiskt?

- Jag é anfallare ihop med Jörgen Wålemark. Man kan säga att jag haft en så kallad fri roll i anfallet där jag rör mig lite fritt, men det blir ganska mycket djupledslöpningar från min del. Detta medan Jörgen é stark på att hålla i bollen och även stark på huvudet. Vi har funkat jättebra ihop och vi behöver inte så många chanser för att göra mål. Taktiskt sett så är vi riktigt bra defensivt över hela banan. Vi släpper inte till mycket målchanser och så kämpar vi i 90 minuter.

Tror du att anfallspositionen är den bästa för dig? Jörgen är ju en väldigt rutinerad och målfarlig spelare, har han påverkat ditt spel på något sätt tycker du?

- Jag har alltid viljat spela i anfallet, man slipper ju jobba defensivt då, hehe. Jörgen har ju varit med en del och har mycket att lära ut så jag tar till mig det han säger. Vi kompletterar varann på ett väldigt bra sätt och hoppas verkligen att vi håller oss borta från skador.

Hur stor tycker du skillnaden mellan Superettan och Allsvensk nivå är?

- Jag tycker att det går mycket fortare och det smäller mer i allsvenskan än vad det gör i Superettan. Men ni ska veta det att det är jättebra tempo även i Superettan.

Tycker du att du själv tappar i tempo och kvalité av att spela där eller är hetluften i Superettan bättre än bänken och B-laget i Blåvitt?

- Det é klart att jag vill spela i Allsvenskan och för Blåvitt. Men det ger mig mer att spela Superettan regelbundet än att sitta på bänken i Allsvenskan. Jag tycker inte att jag har tappat något tempomässigt, jag har nästan tränat lika mycket som jag gjorde innan. Men det är klart att det é skillnad på spelarbredden på Blåvitts träningar jämfört med LSK. Matcherna är ändå viktigast.

Blåvitt har ju etablerat sig med Wallerstedt/Selakovic på topp under de senaste matcherna, hur ser du på dina chanser att på lite längre sikt vara med och ta tillbaka en plats i IFK?

- Jo jag hoppas att få komma tillbaka till IFK och Allsvenskan. Om det går bra för mig den här säsongen så kommer jag nog ha minst lika bra chanser som alla andra i truppen. Men nu fokuserar jag på LSK och försöker göra så bra som möjligt ifrån mig, sen så får vi se vad som händer...

Vad tror om LSKs chanser i Superettan och Blåvitts i Allsvenskan i år?
- Vem hade trott att vi skulle starta så här starkt med LSK? Inte många. Men säsongen är för lång för att man ska kunna säga hur det kommer att gå så vi tar det match för match och sen så får vi se. Men jag tycker att vi visade mot Örebro borta att vi kommer att vara ett lag för övre halvan i alla fall. Blåvitt började inte alls som förväntat. Vi hade faktiskt lite otur kan man säga, men har nu fått ordning på spelet och framförallt börjat göra mål. Blåvitt kommer säkert att vara med i toppen i slutet på säsongen men vad det blir får vi se. Heja Blåvitt. Men jag hoppas så klart på guld.

Till sist, har du något du själv vill sägs till Barabens läsare?

- Jag hoppas att vi tar hem det efterlängtade guldet. Det skulle betyda mycket för mig och för staden Göteborg. Jag vill tacka för intresset för den här intervjun och er hjälp att heja fram laget. Tack så mycket grabbar!

Våren med IFK Göteborg: Del 3

ANALYS Från en undertecknad som sett det mesta med vårt kära IFK Göteborg under våren kommer här en förhoppningsvis genomgående analys med personliga reflektioner över samtliga spelare, samt några övrigas insatser.

Våren har varit ganska upp och ner. Eller rättare sagt först ner, och sen upp. De senaste fyra matcherna har det mesta varit stolpe in för Blåvitt, trots att spelet lämnar en hel del övrigt att önska. Innan dess såg det desto dystrare ut. En del spelare har tagit några kliv fram, andra tillbaka eller stagnerat. Här är en personlig redogörelse av samtliga spelares insatser under vårsäsongen.

Här är bedömningen på anfallarnas insatser under våren.

Stefan Selakovic, vars blåvita hjärta ser ut att ha växt sig starkare med anledning av den rådande skattehärvan. Stefans insatser på plan har dock lämnat en del övrigt att önska. Efter att ha inlett säsongen trögt har han till slut äntligen kommit igång med målskyttet och även spelet i övrigt ser ut att stämma bättre än innan. Men två mål på nio matcher är fortfarande inte godkänt. För att Stefan skall erhålla högre betyg än godkänt när säsongen summeras så krävs det att målproduktionen tilltar avsevärt.

Jonas Wallerstedt är en slugger som snabbt blivit populär bland fansen. River och sliter som få andra i dagens IFK Göteborg. Ibland händer det dock att det blir för mycket av det goda. Efter att ha stångat en motståndare blodig i en b-lagsmatch mot BK Häcken så utbrister Stefan Lundin: ”Domarn, så där har han ju hållit på i tio år!” Och mycket riktigt så är det Jonas stora styrka, huvudspelet och den tuffa attityden. Behöver dock även han komma igång rejält med målproduktionen, alternativt assisterandet av mål, om den allsvenska debutsäsongen med IFK Göteborg skall kunna summeras med godkänt när säsongen 2006 är över.

Marcus Berg har inte alls kommit upp till fjolårets goda form. Fick chansen i början av säsongen men visar inte tillräcklig kapacitet för att kunna befästa en plats i startelvan. Gör en del mål i b-laget men varvar även där goda insatser med ganska loja framträdanden. Behöver definitivt höja sin lägstanivå om han skall kunna vara med och slåss om en plats i startelvan till sommarn och hösten.

Ali Gerba, hittills en stor flopp och besvikelse. Kostade alldeles för mycket pengar för att sitta på läktaren match efter match, men det värsta är att herr Gerba inte verkar anstränga sig nämnvärt för att ändra på sin situation. Presterar osedvanligt loja insatser i b-laget där det saknas en vilja att kämpa och fightas. På träningar ser det lite bättre ut men det är trots allt tydligt att det är något med Arnes spel och direktiv som inte riktigt går fram till Gerba. Om det är denna brist i kommunikationen som gör att Ali tenderar att se loj ut på träningar och matcher kan dock diskuteras. Hursomhelst så är det ett faktum att så länge inte Ali höjer nivån av kämpaglöd och vilja ett par snäpp så kommer han inte komma i närheten av en fast plats i Arnes förstaelva. Behöver jobba avsevärt med snabbheten och explosiviteten, som det är nu så är det inga problem för någon i stort sett att mäta sig med Gerbas beryktade snabbhet och kvickhet. Ett rejält fysiskt och mentalt lyft för Ali hoppas vi på i sommar så han på allvar kan konkurrera om en plats i laget till hösten. Ingenting kommer gratis, men kapaciteten finns där helt klart. Ali bomaye!

2006/05/23

Två bilder säger mer än tusen ord

Gåvobrevet mellan Jan "Plånbok" Nilsson och Peter Ijeh


Transaktionen från Selakovic till Janne Plånbok

Originialbild: "Angelz.net"

Dåligt gräs i Holland?

SILLY SEASON Efter att ha beskådat denna artikel på den nederländska sportsiten v-bal.nl, kan man bara fråga sig om holländarna har rökt gräs av den erkänt skadliga ellostypen. Nog för att Afonso Alvés är en ful fisk, men det får väl ändå finnas gränser...


Reds anm: Detta är alltså en riktig bild i en riktig artikel på en riktig sportsite. Bara för att klargöra.

Landslaget laddar för VM

TRÄNINGSRAPPORT Svenska landslaget inledde på måndagen sin samling inför det stundande fotbolls-VM. Efter en snabb träff i Stockholm flög man direkt till Gotland och lyxhotellet Wisby Hotell där man genast började prova kläder och kostymer för en stundande fotografering. Efter det bar det iväg till Gutavallen, vanligtvis hemmaplan för Visby Gute, där första träningen väntade. Baraben.com var på plats tillsammans med cirka 4000 (!) övriga åskådare, varav 100 journalister och runt 15-20 fotografer. Bra tryck på Gutavallen med andra ord.Tjugo spelare ur landslaget gjorde entré till stort jubel, under ledning av Svenska Spels Tommy Wahlgren (vem annars?). Saknades gjorde Teddy Lucic, Fredrik Ljungberg samt fixstjärnan ”Matt” Jonsson som alla körde rehab på egen hand. Efter lite sedvanligt trixande så satte laget igång med den sedvanliga kvadraten som uppvärmning. Sedan körde man en spelövning där två spelare skall försöka ta bollen av sex spelare som får passa runt på ett tillslag. Denna övning fortsatte sedan fast på stor plan där sex spelare återigen passade runt men denna gång skulle göra mål på riktigt mål med målvakt. I denna övning utmärkte sig Olof Mellberg, och Kim Källström som gärna tog avslut med välplacerade skott. Även John Alvbåge utmärkte sig genom en fenomenal räddning efter en snabb sidledsförflyttning. Karl Svensson gjorde inte bort sig men höll sig mest i bakgrunden och tog inga avslut. Alex visade prov på vårdat passningsspel men tog inte heller han några avslut.

Efter det var det dags för tvåmålsspel med något förminskad storlek på planen. Blåa laget bestod utav Isaksson, Mikael Nilsson, Hansson, Stenman, Linderoth, Chippen, Kim, Larsson, Elmander samt någon extrainsatt materialare eller dylikt. Laget med orangevästar bestod av Shaaban, Edman, Mellberg, Kalle, Sidleds-Danne, Alex, Taco-Anders, Rosenberg, Allbäck och Ibrahimovic. Orange lag var ganska dominerande sett över hela matchen och den som verkligen utmärkte sig här var Niclas Alexandersson. Varvade vårdat passningsspel med precisa inlägg som ledde till mål i stort sett varje gång. Mycket bra insats av Alex. Karl Svensson hamnade i sin högerbacksposition lite avsides mot vad han är van vid, men skötte sig dock alldeles utmärkt där. Fick gång på gång rättvänd Henrik Larsson emot sig men hade inga större problem med att avvärja dennes attacker. Även Ibrahimovic visade prov på god teknik och såg pigg ut under denna övning.

Till slut joggade man ner och lämnade Gutavallen. Måndagen ägnades åt teambuilding på hemlig ort, tisdag och onsdag tränar man igen på gutavallen innan det bär iväg till Göteborg för torsdagens match mot Finland på Nya Ullevi. Landslaget med våra två blåvita inslag fortsätter sin resa mot sommarens VM.

Baraben njuter i takt med att IFK Göteborg agerar

SILLY SEASON Baraben smeker kristallkulan och läser den "tokiga säsongens" tarotkort. Håkan Mild styr samtidigt upp saker och ting för Kamraternas räkning. Vi noterar att IFK Göteborgs medieapproach på kort tid gått från ett rutinmässigt "vi har nog inte råd" till Håkan Milds hoppfulla och positiva kommentarer om spelarförvärv och situationen kring laget. En första titt på Håkan Milds dryga halvår som sportchef ger en bild av en välmående förening med visioner och hopp om framtiden.

Den 4 Maj berättade Baraben om hur Sebastian Larsson inom kort (Arsenal FC) kunde komma att bli aktuell för IFK Göteborg på lånebasis och vi gläjds nu av att få besked från sportchef Mild om att han tar aktiva initiativ för att träffa Larssons agent i veckan och även visar på ett tydligt intresse för spelaren i sig genom kommentaren:

- Såklart att vi är intresserade av en duktig spelare som Sebastian, och är han intresserad att komma till allsvenskan ska vi vara med. (Från GP)

Notera ordvalet. Ska vara med. Här är det uppenbart att IFK Göteborg, medvetet eller omedvetet lagt om sin mediala taktik från den tidigare standardiserade "inga kommentarer, troligen har vi inte råd med något sådant" till att aktivt visa fans, sponsorer, medier och främst svenska fotbollsspelare att IFK Göteborg är en förening att räkna med. Genom att tydligt ge signaler om att föreningen alltid ska vara med och slåss om de stora svenska talangerna så ger man en grundtrygghet till unga spelare att välja Blåvitt då det vittnar om att föreningen har stora ambitioner och en vilja att konkurrera på en nivå som är en bra bit över den som föreningen idag står på.

Håkan Mild hymlar inte heller med att han planerar att träffa spelarens agent och visar på både pondus och beslutsamhet med sitt uttalande. Om vi slutglitigen får hit Larsson eller inte är faktiskt inte det centrala i frågan, det är den modiga attitydföränding som vi kan sikta på sportchefspositionen som är det förtroendegivande i det här uttalandet. Och detta kommer med lagom paus efter att Roger Gustavsson berättat om de långt gångna planerna med att starta en Blåvit fotbollsskola för elever i fjärde till sjunde klass. Det osar framtidshopp från Kamratgården just nu.

En del personer har kritiserat Stig Lundström för att inte ha varit tillräckligt medial och basunerat ut föreningens visioner på ett tydligare sätt. Men sett till det som hans anställda inom föreningen presterar just nu så kan man inte annat än berömma Stig för att han istället låter de som är närmare fotbollen staka ut föreningens visioner. För mer kompetent fotbollskunnande än Håkan Mild och Roger Gustavsson finns inte i det här landet. Kanske inte ens i världen.

@@@@@@@@@@@@@@@@@

Baraben kan även "avslöja" att Mikael Antonsson har anbud från minst ett halvdussin föreningar att ta ställning till. Han jagas förutom IFK Göteborg och Elfsborg av flera franska föreningar och enligt en källa även minst en Holländsk och ett par okända klubbar.
I vilket fall saknar han inte anbud och anledningen till att det dröjer innan han tar sitt avgörande beslut är med all sannolikhet tvådelad. Dels har han efter en lite tuffare tid i Österrike en viss ambivalens mot att stanna ute i Europa samtidigt som han fotbollsmässigt inser att han har potential att spela för en riktig toppklubb på kontinenten, om han får vara skadefri en längre period. Anton ska enligt uppgift till Baraben i första hand vara ute efter att stanna nere i Europa. Han rankar enligt en källa Blåvitt som sitt förstaval om han vänder hem men har ännu inte stängt dörren för några alternativ.

Anton har även fått förklarat för sig att de (av Aftonbladet) uppdiktade så kallade "hot" mot honom på den här bloggen endast var en tidninganka och att vi står enade bakom honom som den Blåvita backhjälte han är. En back som snart kanske är i klass med andra Blåvita legendarer, bland annat herrn som nämnda blogg är döpt efter?

Vill du se Anton i Blåvitt?
Gör då som 1161 personer redan gjort:
Skriv på för att få hem Anton till IFK!

2006/05/22

Lönehelg nummer fyra för Supporterfonden!

SUPPORTERFONDEN Nu är fjärde lönehelgen för Supporterfonden här och vi hoppas på att alla änglar gör det till en vana att slänga in någon hundralapp (eller mer för den som har råd) till Supporterfondens insamling till Blåvitt!

Vad är Supporterfonden?
Supporterfonden är en insamling av bidrag från alla med ett intresse för ett framgångsrikt IFK Göteborg. Vi organiserar genom detta projekt hundratals, förhoppningsvis snart tusentals IFK-fans att med små ekonomiska bidrag gemensamt bilda en enorm summa som skänks till IFK Göteborg i slutet av Februari 2007. Ett år där det är dags att visa hur inga motgångar, hur brutala de än må kännas, kan splittra oss Blåvita från att i alla väder stå bakom Göteborgskamraterna.

Så vill du visa hur vi Blåvita står tillsammans och enas som stöd till vårt älskade Blåvitt? Vill du känna att du kan vara med och påverka IFK Göteborgs framtid? Kom med i vårt supporterupprop- lämna ditt bidrag till Supporterfonden!

En liten summa från en ängel flyttar inga berg. Men tusentals bidrag från tusentals Änglar i ett kollektiv kan bli del av den kraft som åter bär fram vårt Blåvitt till en position som Sveriges nummer ett!

Den första lönehelgen som Supporterfonden passerade drog in över 12 000 kronor från er fondhjältar på bara ett par dagar. Nu är frågan om den vi kan upprepa den fantastiska bedrifteni Maj månads lönehelg. Kan vi klå den första lönehelgen resultat?
En slant till fonden är en Blåvit hjälteinsats!

Man kan skänka en gåva till IFK Göteborg via Supporterfonden genom att sätta in en peng på postgiro (plusgiro) 438346-9 från både internetbank och vanlig bankinsättning (Klicka här för mer information om hur man skänker en gåva till Supporterfonden). Men glöm inte att det även går att slänga in en slant via SMS eller med sitt kreditkort!

Payson och SMS-gåvor

Payson innebär att man kan betala med kreditkort direkt över internet, det är bara att följa instruktionerna när man klickar sig vidare från
Bidragssidan här på Supporterfonden.

SMS-Betalning går till som följer: SMS:a "fonden 30/40/50" till 72550. Välj belopp genom att välja något utav 30, 40 eller 50. Viktigt att veta dock är att hela summan inte går till Supporterfonden. Av 30:- (14,63:-), 40:- (19,64:-), 50 (24,64:-). Fondens förtjänst inom parentes. Dessa bidrag kommer inte att redovisas enskilt utan kommer att redovisas som en egen post.

Exempelvis: Till: 72550,
Meddelande: fonden 50
Du kommer sedan att få ett bekräftelse-SMS tillbaka.

Tre månader har gått av detta supporterprojekt och vi är glada att 174 fondhjältar har skänkt över 66 000 kronor till IFK Göteborg. Men nu är det dags för ytterligare en injektion i projektet. En kraftsamling som bara blir möjlig med din hjälp!

Stärk IFK Göteborg- ge ditt stöd till Supporterfonden!2006/05/21

Overheard in Göteborg

SILLY SEASON I bästa "Overheard in New York" stil kommer Baraben under den här sommarens Silly Season att dela med oss av verkliga samtal mellan olika intressanta personer.

Början av vecka 19, Kamratgården, träningsplan 1
Bengt Halse: Hur ser det ut med Anton nu då?
Håkan Mild: Inget nytt egentligen, bollen ligger hos honom nu.

Slutet av vecka 20, Vägverket i Karlskrona
Okänd ung man: Finns det någon chans att din Anton går till någon annan förening än Blåvitt om han väljer att vända hem?
Mikael Antonssons far: Då kommer han inte in i huset igen. Då är han inte välkommen hem.

Har du "råkat" tjuvlyssna på något intressant samtal?

Maila Baraben då.

2006/05/20

Sponsra eller Annonsera på Baraben.com!

BARABEN.COM På senare tid har en otäck ödmjukhet spridit sig här på Baraben. Därför publicerar vi idag den här bilden som på ett ganska talande sätt visar vart skåpet skall stå.


Baraben.com är i dagsläget Sveriges största ickekommersiella sportblogg. Vi var det år 2005 och är det så här långt in på 2006. Så vill du eller ditt företag annonsera här på Baraben så hör av dig till oss så erbjuder vi en varierad offert med attraktiva lösningar för både små som stora företag.

Baraben.com snittar en medeldag mellan 1000-1500 unika besökare och mellan 2000-4000 besök om dagen. Sedan starten för drygt ett år sedan (Mars 2005) har Baraben haft över 660 000 besök på sidan. (Toppar med långt fler läsare förekommer, ofta i samband med stora nyhetsbulletiner kopplade till fotboll.)

Statistik
Pedrioden 24 Mars 2005- 20 Maj 2006

Totalt antal sidvisningar: 668,217
Unika besökare på sidan: 336,179
Mest välbesökta dag: Torsdagar
Mest välbesökta tid: 13:00

Vi på Baraben erbjuder bland annat möjlighet till annonsamarbete, bannerutbyten, kampanjreklam, sponsringsalternativ och andra intressanta skräddarsydda lösningar som fungerar bäst för just dig eller ditt företag!

Maila Baraben.com:s annonsansvariga!

Silly Season: Centrallinjen förstärks?

SILLY SEASON Blåvitt är enligt uppgifter ute efter att förstärka truppen på ett väntat och ett mer oväntat sätt under sommaruppehållet.

George Mourad (Brescia)- "Mouradona" hade oflytet att den tränare som plockade ner honom till Italien fick sparken ganska omgående efter att Mourad kommit ner till Brescia. Trots topplacering och två mål på två matcher innebar en nya tränarens ankomst att andra halvan av hans utlåningsperiod innebar en hel del bänknötartid för George. Frågan är nu om Mourad återvänder till Sverige med en nytändning som ger oss en "bomber" i 2004 års form?

Baraben tycker: Eftersom det är ett lån får vi tillbaka George vare sig vi "vill eller inte". För att Brescia ska ta fram stora plånboken för en spelare som bänkades efter tränarbytet är föga troligt. Dock är det bra för konkurrensen i truppen i Blåvitt att få hem George. Även om Sella/Wallerstedt utvecklats till ett ordinarie anfallspar har det sett väldigt tunnt ut därbakom. Marcus Bergs senaste inhopp har vittnat om väldigt dålig form och årets stora nyförvärv Ali Gerba är fast på läktarplats. Alla heter George i Göteborg!

Sebastian Johansson (Malatyaspor)- "Styvmor" har efter en säsong nere i Turkiet hunnit med att både bänkas i sitt klubblag för att sedan se klubben rasa ur högsta divisionen. Enligt uppgifter till Baraben hade Seb en klausul i sitt kontrakt som tillåter honom att lämna klubben vid händelse av att Malatyaspor rasade ur ligan. Om det var för ett lågt fast pris eller som Bosman-fall är dock ännu oklart. Enligt dagens GT så visar IFK Göteborg intresse för sin forne mittfältare, men Baraben tror att detta intresse mest är av hövlighet mot "Seb" mer än ett faktiskt genuint intresse.

Baraben tycker: Tveksam eventuell värvning. En ytterligare lön för en bänkvärmare är inte att rekommendera för föreningen i dess nuvarande ansträngda ekonomiska läge. Med tanke på att Arne Erlandssen fått hit två av sina favoritinnermittfältare i Kilhberg och Olsson, uppbackade av U21-landslagsmannen Wernbloom så är det väldigt svårt att se vart Sebastian ska få plats i Arnes lagbygge i år.

Markus Thorbjörnsson (Falkenberg)- Thorbjörnsson är under IFK:s scoutinglupp sedan länge. Han är vid 19 års ålder redan en modern mittback och har spelat tillsammans med Andres Vasquez i U19-landslaget. Framtidsman från Västsverige och den perfekta målgruppen för rekryteringen till Blåvitt. Han är en nykomling i både Superettan och Juniorlandslaget vilket lett till att flera Allsvenska klubbar fått upp ögonen för denne nya talang. Thorbjörnsson är från Kungbacka och sägs dessutom ha ett blåvitt hjärta. Från början säkerligen tänkt som ett framtida eventuellt förvärv, men med tanke på den konkurrensutsatta marknaden för unga talanger kan Blåvitt vara intresserat redan nu...

Baraben tycker: Helt rätt tanke. Unga pojklandslagsspelare i regionen måste alltid vara intressanta för Blåvitt och nu när Holländska klubbar redan slåss om Kalle Svensson, innan VM ens börjat, så förstår man att det är dags att täcka upp med talanger bakom de mittbackar (ex. Bjärsmyr) som nu får gå från epitetet "talang" till stöttepelare.

2006/05/19

Öis på frammarsh...

LILLEBROR Sören Börjesson satte genast sin prägel på Öis, redan i första matchen mot stjärnlaget Landskrona blev det 0-3 i baken. Det ryktas ändå att det efteråt var positivia tongångar i omklädningsrummet och att resultatet var ett fall framåt.

Superettan här kommer rödblått!!!

Det ryktas...

att det fortfarande finns en chans att vinna 1 miljon kronor i VM-tävlingen, gratis...

att Häcken planerar ett värvningsförsök av den forne hjälpgumman på det Blåvita mittfältet, Sebastian Johansson...

att Rene Makondeles agent snappat upp på supporterintresset av att se honom i IFK Göteborg...

att Robert Laul sägs åter börja blogga för Aftonbladet inom en snar framtid...

att Göteborgsettiketten Sudd ger ut elva låtar som är bättre än Tomas Ledins VM-låt...

att många reagerat på de hysteriska omröstningar som ploppar upp runt nätet direkt när en svensk idrottsman deltagit i någonting överhuvudtaget...

att EM i friidrott blir en Blåvit succéhistoria med tanke på att profiler som Emma Gren, Yannik Tregaro, Christian Olsson och Stefan Holm är trogna Änglar...

att storsponsorn (och föreningsräddaren) Sten A Olssons compagni mer eller mindre tvingat Öis att skaffa en ny hemsida efter att man investerat 10 miljoner kronor i det nya Örgryte Sport AB...

att Barabens bildtävling: Årets hetaste fotbollskvinna 2006! Under första dagen resulterade i 21 inskickade bilder varav 8 var på tjejer i fotbollströjor, 11 stycken på motståndarlags spelare som de inskickande anser ser ut som kvinnor (En viss långhårig spelare var klart överrepresenterad här), en bild på Lars Åke Lagrell i ÖSK-tröja och en redigerad bild på åtalade Mats Persson iklädd minst sagt prostitutionsliknande kläder. Tack för de intressanta bidragen och fortsätt mer än gärna att maila in era bilder!

Segermatchen mot Malmö i en sen repris...

IFK Göteborg - Malmö FF 1-0 (0-0)
Thomas Olsson (56)

Efter 3 raka derbysegrar var det elva taggade blåvita lirare som sprang ut på Gamla Ullevis, fortfarande lite gulfläckiga gräsmatta. Förhandssnacket handlade mest om hur Kamraterna skulle få stopp på MFF:s kreatör Jari Litmanen, som på Stadion några dagar tidigare sänkt Djurgården genom underbara passningar och en frispark i krysset. Blåvitt hade i omgången innan mött ÖIS, där man visserligen vann med 2-1, men spelet övertygade inte. Dessutom drog Pontus Wernbloom på sig sin tredje varning för säsongen vilket gjorde att Magnus Kihlberg och Thomas Olsson bildade innermittfältspar.

Det märktes tidigt i matchen att Olsson käkat taggtråd till frukost inför mötet med gamla polarna, hans spel är tufft och resolut och ibland på gränsen till frispark. Blåvitt spelade bra fotboll och kom till ett antal farliga lägen. Halvlekens farligaste chans har just Thomas Olsson som drar till på volley från 20 meter, en boll som Matthias Asper med nöd och näppe
kan slå ut till hörna.
Asper som tidigt i matchen fallit väl lätt i en duell med Jonas Wallerstedt som renderade i ett gult kort för vår krigande forward. Efter den förseelsen fick Asper leva med en visselorkester varje gång han rörde bollen under resten av matchen.
Blåvitt gick till pausvila med ett oavgjort resultat, 0-0.

Andra halvlek rivstartar med att Stefan Selakovic rinner igenom till ett friläge, "Sella" blir dock nedtacklad bakifrån och straffsparken är inte långt borta men domare Stefan Johannesson friar. I matchens 56:e minut bryts dock dödläget, Oscar Wendt vinner boll långt upp på vänsterkanten, spelar snett bakåt till Wallerstedt som i sin tur serverar Thomas Olsson som får kanonträff, bollen går via stolpen in i målet. Vad Malmö-supportrarna tänkte i det läget låter vi vara osagt.

Blåvitt har sen hyfsad kontroll på matchen med undantag för ett skott signerat vänsterbacken Glenn Holgersson som träffar Bengans högra stolpe och går ut till hörna. Thomas Olsson får kramp och tvingas utgå i slutet, inte undra på det. Förutom Olsson svarade Oscar Wendt och Alexanderson för enorma insatser. Men mest imponeras jag av Magnus Kilhberg, som gör ett otroligt jobb i det tysta, och det syns också att" Kihlen" har fin teknik och bra
spelförståelse. IFK Göteborg tar sin fjärde raka vinst och kan gå till VM-uppehåll med 15
poäng och stark vind i ryggen.

Betyg:
Niclas Alexandersson 3 poäng
Magnus Kihlberg 2 poäng
Thomas Olsson 1 poäng

Inskickat av: "MKK"

2006/05/18

Topp tre misslyckade frälsare

LISTAN/TILLBAKABLICK Många har dom varit, anfallarna som värvats för att frälsa klubben. Vissa har kostat pengar, andra har kommit gratis, men alla har dom misslyckats. Baraben.com ger dig här listan på de tre mest misslyckade frälsarna som värvats med lovord om att bli näste Torbjörn Nilsson eller Dan Corneliusson.

1. Robert Andersson kom från Halmstad BK sommaren 1997 som ersättare till proffsflyktande Andreas Andersson. Kraven var minst sagt stora på Robban som floppade totalt. Första säsongen blev det 3 mål på 9 matcher. Andra säsongen blev det 9 matcher utan en ända fullträff för Robban som kostade Blåvitt cirka sju miljoner kronor. Sen var det hej och adjö! Med så dåligt facit förtjänar man en topplacering här!

2. Andreas Hermanson skulle bli nästa flopp i Blåvitt. Även han skulle fylla luckan efter Andreas Andersson som Robban misslyckades med att fylla. Hermansson var ytterligare en i mängden av misslyckade miljonköp i slutet av 90-talet. Han gjorde en godkänd debutsäsong i Blåvitt, 8 mål på 25 matcher. Säsongen där på vill nog de flesta glömma. I en central roll i Reine Almqvists 4-3-3-spelande IFK Göteborg gjorde Hermansson bara två mål på 20 matcher. Hermansson fortsatte till Bajen där han några år senare blev firad skyttekung. Typiskt!

3. På tredjeplatsen på Barabens lista hittar vi Marino Rahmberg. 2002 var en tung säsong för hela föreningen och under sommaren värvades Marino Rahmberg från Raufoss. Jag minns hur jag läste i Aftonbladet och GT om Blåvitts nya frälsare. Skador satte dock stopp för Rahmbergs framfart i Blåvitt och i stället var det Patric "Långås" Andersson som blev Blåvitts pålitlige skyttekung. Men med tanke på att Rahmberg ändå kostade ett par miljoner får han betraktas som en flopp, även om det tar emot litegrann.

Bubblare - Barabens bubblare på denna listan över misslyckade frälsare är Martin Crossa. Året var 2003, videospelarnas och provspelarnas era var här, Blåvitt kontrakterade både "Big Mama" och Martin Crossa. Crossa var dock den sämre av de två, bara två mål i Svenska Cupen, varav ett kom mot Friska Viljor. Det säger väl en hel del? Möjligen borde Crossa in på listan i stället för Marino Rahmberg.

Våren med IFK Göteborg: Del 2

ANALYS Från en undertecknad som sett det mesta med vårt kära IFK Göteborg under våren kommer här en förhoppningsvis genomgående analys med personliga reflektioner över samtliga spelare, samt några övrigas insatser.

Våren har varit ganska upp och ner. Eller rättare sagt först ner, och sen upp. De senaste fyra matcherna har det mesta varit stolpe in för Blåvitt, trots att spelet lämnar en hel del övrigt att önska. Innan dess såg det desto dystrare ut. En del spelare har tagit några kliv fram, andra tillbaka eller stagnerat. Här är en personlig redogörelse av samtliga spelares insatser under vårsäsongen.

Nu är vi framme vid mittfältsspelarnas insatser.

Niclas Alexandersson, denna giganternas gigant. Alex som sällan gör en dålig match men som haft en tendens att försvinna mer under matcherna denna vår än vad han gjort innan. Har även passat på att vara frånvarande på grund av skada några matcher i början av säsongen. När Alex får bollen vid fötterna så märker man att han håller en klass som än så länge ligger en nivå strax över samtliga övriga allsvenska spelare. Att han även är en kämpe och pådrivare gör inte saken sämre. Alex är en hjälte i dagens Blåvitt och de flesta i truppen bör jobba ordentligt för att ta efter hans goda egenskaper på plan, såväl som utanför.

Jonatan Berg är mysteriet som ”aldrig får chansen.” Att spela högermittfältare i dagens blåvitt kan dock inte vara lätt när man har en artist som Alexandersson framför sig, men det underliga är att Jonatan trots detta inte fick chansen när Alex var skadad. Verkar inte vara någon favorit hos Arne som ständigt tycks ranka någon annan före Jonatan. Bofast i b-laget där han ofta gör stabila insatser men ibland saknar lite vilja och glöd. Men någonting hände i matchen mot Qviding. Jonatan hade kaptensbindeln runt armen och var en
av få som visade ordentlig kämpaglöd matchen igenom. I vissa lägen något övertänd då han bland annat drog på sig ett gult kort efter en vansinnestackling mot David Wiklander. Men trots allt, Jonatan visade glöd och man kan bara hoppas att han får fler chanser att visa detta i allsvenskan under hösten och han inte försvinner från klubben än på ett bra tag.


Blåvitts egen David Beckham?

Pontus Wernbloom ångar på i god stil. För den som trodde detta skulle bli det svåra andra året för Wernminator får nog snart ändra sina åsikter. Spelar klokare nu än förra året, vårdar spelet mer och slår inte bort lika många bollar. Pontus främsta styrka är dock huvudspelet, något som han verkligen fått användning för i år då det stundtals tjongats lite väl mycket från backlinjen. Det finns dock fortfarande detaljer att slipa på för Wernblom under hösten. Kan bättra på sitt positionsspel utan boll, och även bli en ännu bättre passningsspelare än vad han är idag. Att dessutom komma till skottlägen i andravågen, samt att utnyttja sitt fina huvudspel genom att komma fram fler gånger till målchanser med skallen är saker Pontus får jobba på.

Tomas Olsson som tillför en hel del till spelet som inte funnits innan. Tomas är en duktig passningsläggare med en fin blick för spelet. Har dock under våren haft en tendens att ibland ställa till problem för både sig själv och sina lagkamrater då en del passningar slagits bort rakt i famnen på vissa motståndare. Kanske är detta priset man får betala för att ha en gubbe i laget med kapaciteten att slå de avgörande bollarna? Det säkra alternativet är ju annars att låta backarna tjonga upp bollar på anfallare, dock inte lika fint att se som när en Olsson-passning skär genom motståndarnas backlinje och sitter på foten på en djupledslöpande anfallare eller yttermittfältare. Hoppas Tomas kan fortsätta med detta under sommarn och hösten samt även fortsätta komma till fina skottlägen i höjd med straffområdeslinjen. Det är i de momenten som hans spel kommer till sin rätt.


Magnus Kihlberg som var ifrågasatt i början av säsongen, har verkligen kommit igång de senaste matcherna. Visar prov på mycket gott positionsspel där han ofta är en bidragande orsak till att stänga mittfältets ytor. Spelar enkelt och vårdat utan att sticka ut på något sätt. Man kan bara hoppas att Kihlen lyckas konservera formen från de senaste två matcher fram till nypremiären. Gör han det så har vi ett mycket starkt mittfält, vilka än som spelar.

Samuel Wowoah har efterhand mer och mer fått ge upp sin vänstermittfältsplats till ynglingen Andres Vasques. Detta på grund av Vovvens något underliga positionsspel i defensiven, kombinerat med en ovilja att vilja gå in i dueller. I anfallsspelet har det fungerat något bättre men Sammy har fortfarande en tendens att ha rejält svårt att komma till inlägg, och när han gör det så är det ofta som inläggen sprids åt alla möjliga olika håll.

Andres Vasques har förändrat sitt spel något i år. Från att det har klagats på att han innan varit för tunn, men kvick och teknisk, så låter det nu nästan tvärtom. Har lagt på sig en del muskler och går nu in i duellerna på ett helt annat sätt än innan, och det är härligt att se. Tycks dock ha blivit något trögare på kortare sträckor vilket påverkar en hel del när man spelar ute på vänsterkanten. En liten Kim Källström-förvandling kanske man kan kalla det? Och nog är det väl så att Andres rätta plats också är i mitten så småningom, frågan är bara när han får chansen där. Fram till dess så bör han fortsätta tänka på att fokusera på vad han vill göra med bollen när han väl får den. Håller fortfarande på att komma in i a-lagstempot så än är det ingen panik på vänsterkanten. Ge Andres tid och lite mer tid så har vi snart hela seriens bästa vänsterkant, och så småningom ska han in centralt. Utvecklas han rätt där så har vi en blivande storspelare.

Örgryte kan inte stava

ÖRGRYTE Ingen direkt nyhet, det är bara så att det numera finns bildbevis. Örgryte IS kan inte stava. Nyligen sparkades Zoran Lukic och Örgrytes starke herre Stefan Herre Ericsson poserade glatt på bild i flera tidningar, märkbart nöjd med föreningens första förnuftiga beslut på 2000-talet. Kanske log han lite väl tidigt, då Örgrytes tydliga felstavning av sitt eget namn (felvänt "e") och den allmänt spretiga handstilen hamnade på samme bild som herren Herre.


Änglagården startar skola i Blåvit regi!

AKADEMIEN Först kom nyheten om att IFK:s akademi på Änglagården planerade att starta flicklag, idag skriver GP om Roger Gustafssons planer på att starta en fotbollsfriskola i IFK Göteborgs regi.

Roger berättar för GP:

- Tanken är att det ska finnas två klasser per åldersgrupp från fjärde till sjunde årskurs. Inom ett par år vill vi även att elever i åttonde och nionde klass ska ta plats på skolan, säger Roger Gustafsson, som ligger bakom IFK Göteborgs akademi på Kviberg.


En satsning som inte bara är unik och högintressant som ett socialt projekt i Göteborg, men som en smart väg att bredda utbildningen i både skolbänk och på fotbollsplan för våra unga spelare i mellanstadie och högstadieålder.

- För att vi även i fortsättningen ska finnas med i den allsvenska toppen och ta oss tillbaka ut i Europa måste våra ungdomar träna mer. Men som samhället ser ut i dag finns det en risk att många duktiga fotbollsspelare blir stressade av att hela tiden prestera, de hinner inte med läxläsning eller sitt sociala liv som familj, vänner, andra fritidssysselsättningar utanför fotbollen, säger Gustafsson vidare.

IFK Göteborg inlett ett samarbete med ett nystartat utbildningsföretag i Jönköping och Kortedala stadsdelsnämnd. IFK har redan skickat in ansökan till Skolverket om att starta projektet och kommer att få kommunal skolpeng för varje barn som antas om projektet får grönt ljus. På så vis blir projektet ingen större ekonomisk risk för IFK Göteborg och borgar för att föreningen på alla vis sprider varumärket IFK Göteborg i en positiv anda.

Om vi leker med tanken för en sekund så kan man se det naturliga resultatet av att vi startar en IFK-skola med tjejer i 4:e klass år 2007- så har vi en första kull av fullutbildade kvinnliga IFK Göteborgspelare som är 18 år och tar studenten 2015. Innan dess så måste vi ha startat vårt damlag, för inte satsar man väl i många år på att utbilda spelare för att sedan bara släppa dem till andra föreningar?

Div 5 - 4 - 3 - 2 - Söderettan - Damallsvenskan ser vägen mot toppen ut för våra framtida tjejer så om de börjar lira i seriesystemet när de är 16 år (första ring på gymnasiet, jag förutsätter att IFK med tiden utökar verksamheten från mellan och högstadieskola till gymnasium) så kan vi ha ett damlag i Allsvenskan cirka 2018! Förutsatt att våra Blåvita tjejer rusar genom seriesystemet i bästa Ljungskile-stil...

Våra utbildade tjejer skulle säkerligen klara sig väldigt bra de första åren mot Division 5-3 lag, sedan när de blir seniorer så får vi väl övergå till semiproffsverksamhet och kanske ett samarbete med Göteborgs Universitet?

Ser man bortom damsektionens framväxt och dessutom bortom det enorma ansvar IFK tar på sig när man erbjuder våra unga killar en stabil och bred utbildning vid sidan av ökad fotbollssatsning så är hela skolprojektet en ren PR-dröm för IFK Göteborg. Sköts skolan på ett bra sätt har man en gräddfil till massmedial guldkant för lång tid framöver. Frågan är om IFK Göteborg haft en bättre medial reklampelare för föreningen sedan Thomas Ravelli la skorna på hyllan. Den här gången kan reklampelaren bli ett föredöme för hela regionen dessutom...

2006/05/17

Så ska det låta!

BÄTTRE VM-LÅT Tomas Ledins försök till att få fram en ny klassisk fotbollsslagdänga av en redan klassisk inomhusidrottsdänga har bara varit fiaskoartat och hatat så här långt. En sjuåring är ju t.o.m. hetare. Enda chansen till succé för Ledin är väl om Sverige tar hem hela skiten...

En av våra motståndare, Trinidad & Tobago aka "Soca Warriors", har nu släppt loss en av sina dunderhits. Artisten är Maximus Dan med powerlåten "Fighter". Det verkar inte finnas någon officiell låt från T&T då det är ytterligare ett dussintal soca-låtar (soca = en musikgenre, inte nåt att göra med soccer - tills nu då tydligen) som kommit ut från ögruppen i ämnet VM.
De flesta bättre än Ledin.


Smakprov ur Fighter:

We will attack, we will defend
We want to pressure them to the very end.

...bara de raderna borde få herr Ledin att skaka.

Tänk er en het karibisk natt och lite "Fighter" dunkandes ut från högtalarna på gatufesten efter att man just slagit England med 2-1 - wicked dance frenzy!
Jämför det med Ledin och tafatta "gubb-Vi är på gång" skrålandes ifrån några fulla raggar-gaisare klättrandes på Poseidon efter slutsignalen.

Sverige vs Trinidad står redan 0-1.

Bildtävling: Årets hetaste fotbollskvinna 2006!

FOTOTÄVLING Under VM-uppehållet håller vi på Baraben en tävling konstruerad utifrån två simpla parametrar:
1. Cirka 96% av våra läsare är män.
2. Vi på Baraben-redaktionen vill lyfta fram kvinnorna i rampljuset inom fotbollen.

Därför utlyser vi nu en bildtävling för att kora:
Årets hetaste fotbollskvinna 2006!

De enda krav som finns är:

- Bilden ska föreställa
en kvinna, flicka, tjej, brud, madame, dam eller donna iklädd en svensk fotbollströja.
- Alla olika matchtröjor (och supportersouvenirer) får delta i tävlingen så oavsett om du håller på IFK, AIK, landslaget eller Gais så är du välkommen att skicka in just din bild till tävlingen!
- Andra tröjor/t-shirts än de ordinarie matchtröjorna är godkända för tävlingen sålänge det syns vilket lag kvinnan på bilden sympatiserar med.
-Bilderna skall inte vara av pornografiskt slag.
-Bilderna bedöms inte utifrån vad som anses "vackert" utifrån en bestämd norm utan vill mer än gärna ha med roliga, intressanta, coola, satiriska, snygga, absurda eller oväntade bilder. Sålänge en kvinna i en fotbollsrelaterad tröja är med så är den aktuell för tävlingen!
- Självklart är det tillåtet att skicka in bilder på motståndarfans som ni tycker är extremt "heta" och humoristiska. Det är sedan upp till er som röstar att bestämma vad som är "hett" i sammanhanget...
- Ni läsare kommer att få rösta fram vilken av de bästa bilderna som bör vinna tävlingen!

Vi är självfallet medvetna om att en del kritiska tyckare lär anse att detta initiativ är en delaktighet i en könsrollsstereotyp som objektifierar kvinnor. Men anser att alla sätt att få med kvinnor i exponeringen kring fotbollssveriges supporterkultur är bra. Vi är inte ute efter att exponera kvinnor som objekt utan lyfta fram kvinnor som supportrar på alla sätt som går. Och innebär det då att det krävs en tävling som kan ge några män något att dräggla åt så är det ett litet pris om vi samtidigt kan väcka en tanke hos någon eller några människor om att kvinnor faktiskt även följer svensk fotboll och intresserar sig i många fall fanatiskt för våra Allsvenska lag. Kvinnorna på våra läktare är inga personer som borde eller ska marginaliseras till att vara något man ser ned på i samband med att ämnet "Dam-fotboll" kommer på tal!

Så under ett par veckor kommer vi nu samla in era bilder, nya som gamla, allt från bilder på er själva för er tjejer, till bilder på era fruar, flickvänner, polare, bekanta och folk ni tagit en bild på i förbifarten. Vem blir Sveriges hetaste fotbollskvinna 2006?

Maila in din bild till oss och tävla om biljetter till Allsvenska matcher!

DIN röst om Baraben i fotbollssverige!

BARABEN.COM När drygt ett år har passerat för Bara ben på Glenn Hysén, Baraben, Bara ben, B-araben eller Baraben.com (kärt barn har...) så kan man börja se vissa tendenser för vilket intryck Baraben haft på blåvita nätläsare i synnerhet men fotbollssfären i Sverige i allmänhet. Därför publicerar vi här ett urval av de kommentarer som fällts på olika platser runtom internet om oss själva. Både positiva som negativa. Både hyllande som rasande.

"Vill börja med att klargöra att IFK Ankan helt och hållet säller oss bakom Baraben.com, och sättet de rapporterar livet och spelet kring IFK Göteborg."

IFK Ankan kommenterar Aftonbladets "avslöjande om hot" från Baraben gentemot Mikael Antonsson.

"Det märks här att du försöker efterlikna baraben.
Humorn om man nu ska kalla den det är så låg att ebb och flod är ett. Dessutom är raka personangrepp helt utan substans, mer regel är undantag. Hur den kan inräknas bland de stora sportbloggarna är helt utom rim och reson.
Behöver jag säga att jag inte besöker den längre."

Kommentatören "Johan" klagar på att Gais-bloggaren Drillo.se liknar Baraben för mycket.

"Baraben.com: Är du medveten om din likhet med Leif "Loket" Olsson och är du bättre förberedd än Fredrik Reinfeldt på att det kommer bli en hel del humor och karikatyrer kring din person nu när du är i centrum av det finaste i fotbollen?
Stig Lundström: Jag har hört kommentaren förut och ställer man upp som offentlig person och får ta det som är runt om."

Okänd supporter under pseudonymen "Baraben.com" frågar IFK:s nye ordförande om likheten till Loket under en chatt hos GP.se...

"Baraben enligt mig en av sveriges bättre supporter sidor alltid med glimten i ögat..."

Östersupporter vid namn "4guld" på Svenskafans kommenterar Baraben efter IFK-Öster...

"Hahaha, det där är ju otroligt lustigt. Kan inte ni i baraben officiellt bjuda in lille mats till debatt? Det hade varit underhållning."

Pseudonymen "Adabisi" efterlyser debatt när Baraben har varit väldigt kritiska till Mats Persson i samband med skatteaffären...

"IFK Göteborgs fans tolkade dock nollningen som en medveten handling och provokation mot dem. Supporterbloggen baraben.com uppmanade då sina läsare att rösta på Gefle IF som seriesegrare. Gefle IF, som slutade precis ovanför kvalplasts förra året, fick över 50 procent av rösterna."

Dagens Media berättar hur Baraben var med och påverkade GP:s nätomröstningar till den grad att deras existens började ifrågasättas på GP-huset...


"I ett tidigare inlägg skrivs det: "Apropå www.baraben.coms pajaslista måste det väl sägas att solklara pajasettan är samtliga Blåvitt-fans som efter matchen mot Djurgården högljutt tjatade om offsidemål men efter MFF-matchen var desto tystare…
/Claes

I knivskarp konkurrens med Claes själv då, som inte ser att offsiden mot MFF faktiskt tas upp på listan!
/Arne"

Robert Lauls inmailande läsare debatterar Barabens "pajaslista" från förra hösten...

"Så läser jag sedan en rikigt riktigt bra "krönika" på Baraben.com om Ölme. Finns riktigt riktigt bra guldkorn i den. Ta detta tex:
"Jag kan inte identifiera mig med derbyfester, tifon, 4-3-3 och målkalas. Jag vill ha duggregn, 5000 på läktarna, och 1-0 mot ÖSK."

Precis så känner jag också. Fotboll är som bäst i sketet väder med uselt spel där Blåvitt knör in en hörna i 87 minuten. Då njuter jag!"

Bloggaren "Fotboll på riktigt" njuter av en av Discos krönikor på Baraben...

"IFK Göteborg
Mattias Göransson, chefredaktör i Offside och medlem i Blåvitt:
"In med professionalism och kampvilja. Min privata uppfattning är att när det gäller alla, från valberedningens ordförande (Gunnar Larsson) till de anställda på kansliet, vore det enklast om man hittade ett sätt att göra rent hus. Kanske till och med Bengt Halse är rätt ordförande - om han kan redovisa en plan för hur IFK ska ledas." (Ur en krönika på Baraben.com)"

Expressens Olof Lundh levererar julgodis plockat från Baraben...

"Enligt supporterbloggen www.baraben.com har Helsingborg samt ytterligare en okänd allsvensk klubb visat intresse för George Mourad. En rimlig prislapp uppges vara 2–3 miljoner kronor men om flera klubbar är inblandade kan den stiga något."

Aftonbladet berättar om hur Baraben följde jakten mellan flera Allsvenska klubbar på George Mourads signatur innan han fick erbjudandet från Italien...

"Bajare!

För att ni inte ska bli förtvivlade över vissa resultat av omröstningen på min blogg över Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna (varför? Därför jag länkas från baraben.com och därmed blir det måååånga blåvita som röstar) är ni välkomna in och rösta och slösurfa lite."

Bloggaren Peter Käck oroas över att hans omröstningar blir obalanserade när Baraben länkar till dem hos en Bajensida...

"De halvskumma och ibland löjligt enögda sajter på nätet som skriver om sin egen klubbs ofelbarhet brukar jag oftast strunta i. Men nu, i det eventuella fifflandets tid, om man vill läsa en text som låter idrott bli allvar och låter kärleken till spelet vara just en kärlek, utan förminskanden, så rekommenderar jag bloggen Bara ben på Glenn Hysén, närmare bestämt den här texten."

Sydsvenskans Anderas Ekström väljer att lyfta fram Baraben på sin Kulturblogg...

"Den bloggen är verkligen endast rolig när den har s.k länknings inlägg. I övrigt ser jag inte storheten i den. Ett långt inlägg som hoppar på och förudmjukar ÖIS och andra lags intresse och användning utav riskkapitalbolag känns så jävla idiotiskt när det kommer ifrån deras äckliga jävla mun."

Malmöbloggaren "Fotbollsbloggen" rasar över hur Baraben sågat Öis upplägg med riskkapital...

"Om den förre IFK Göteborgsförsvararen Mikael Antonsson, 24, väljer Elfsborg kommer han drabbas av kraftfulla supporterreaktioner.
Hotet framfördes i går."

Aftonbladets Michael Wagner sammanfattar med egna ord följande stycke som publicerats på Baraben: "En sak är säker. Går Anton till IF Elfsborg lär supporterreaktionerna vid Jesper Blomqvist övergång till Djurgården och Andreas Anderssons till AIK se tama ut i jämförelse med vad som komma kan... Minns hur Dennis Jonsson "välkomnade" dessa två antagonister till spelare tillbaka till Göteborg. Med brutala och stenhårda Blåvita tacklingar. Jesper Blomqvist hamnade efter en minut ute på löparbanorna efter att Dennis markerat vart skåpet skulle stå. Nu blir frågan, hur kommer Dennis reagera om bästa polaren hamnar i Bonde-Ellos? Hursomhelst vill jag se Dennis på plan om vi ska möta Ellos med Anton i laget..."
(Från Baraben.com 12/4 2006)

"Robert Lauls fotbollsblogg på Aftonbladet håller hög klass, men glädjande nog kommer det även en del lagrelaterade bloggar också. Ett par exempel på det är Bara ben på Glenn Hysén och Grönvita sidan upp. "

Nyhetsbrevet Klick! om fotbollsbloggarnas framväxt...

"Ääääänglarna, ääääänglarna, ääääänglarna... Som göteborgare i förskingringen gläds jag naturligtvis åt den nya IFK Göteborg-bloggen Bara ben på Glenn Hysén. Detta är precis vad bloggosfären saknat! Rock on ;-)"

Stefanie i Stockholm myser åt att ha hittat Baraben...

"Kevin Amuneke
Landskronas stortalang lär med största sannolikhet lämna klubben, enligt göteborgsbloggen Bara Ben på Glenn Hysén så ligger just IFK Göteborg och Malmö FF främst i jakten på talangen."

Himmelriket berättar om spelet bakom kulisserna under Silly Season 2005/2006...

"Vet Svennis vad Phuket är?
Blåvitt-bloggen "Bara ben på Glenn Hysén" har en kandidatfavorit till posten som utrikesminister efter Laila Freivalds: Sven Göran Eriksson.
"Pragmatiker som alltid säljer sig till högstbjudande. En man med internationell respekt och erfarenhet av att lösa konflikter mellan hetlevrade Europeer som få andra svenskar.
Han har dessutom av oförklarliga anledningar en magnetisk dragningskraft som drar kvinnor till sig. Så räkna med lite sköna sexskandaler som kan piffa upp på det annars så gråa Rosenbad."

Malin Roos på Expressen citerar Barabens kandidater till regeringsposter från Blåvita led...

"Visserligen är baraben bra, men de är bara ben när Ingbritt är ben, jävligt mycket kropp och hjärta plus a heck of a lot of soul! 5-1."

Ingbritt.com ställer Baraben och sig själva i en duell under kategorin "Kulturelit" när de skojar med Häckens nya utbrytarfilosofi...

"…. Det är bara på Baraben.com som fotbollen är het i Göteborg. Det är ingen imponerande försäljning av årskort bland klubbarna. GAIS 678 st. Ifk Göteborg 3078 st. Häcken ingen uppgift, men uppskattningsvis 500st. Örgryte 503 st. Det ger en total siffra på 4759, medans det i Stockholm har sålts över 21000 biljetter för AIK, DIF och Bajen. Nu vet man vilken som är fotbollens huvudstad."

AIK:arna på Gnaget & Jag försöker göra sig lustiga över det svala intresset i Göteborg...


Och där skrapade vi bara lite på ytan.
IFK Göteborg berör hela fotbollssverige från söder till norr, ung som gammal och hardcore som medgångssvin- alla har en åsikt om det som sägs om Blåvitt. Vill du ta chansen att vara med på Barabens skrivande guldfest under 2006?

Dra iväg ett mail till oss med din intresseanmälan för att bli Baraben-skribent!