2006/05/18

Topp tre misslyckade frälsare

LISTAN/TILLBAKABLICK Många har dom varit, anfallarna som värvats för att frälsa klubben. Vissa har kostat pengar, andra har kommit gratis, men alla har dom misslyckats. Baraben.com ger dig här listan på de tre mest misslyckade frälsarna som värvats med lovord om att bli näste Torbjörn Nilsson eller Dan Corneliusson.

1. Robert Andersson kom från Halmstad BK sommaren 1997 som ersättare till proffsflyktande Andreas Andersson. Kraven var minst sagt stora på Robban som floppade totalt. Första säsongen blev det 3 mål på 9 matcher. Andra säsongen blev det 9 matcher utan en ända fullträff för Robban som kostade Blåvitt cirka sju miljoner kronor. Sen var det hej och adjö! Med så dåligt facit förtjänar man en topplacering här!

2. Andreas Hermanson skulle bli nästa flopp i Blåvitt. Även han skulle fylla luckan efter Andreas Andersson som Robban misslyckades med att fylla. Hermansson var ytterligare en i mängden av misslyckade miljonköp i slutet av 90-talet. Han gjorde en godkänd debutsäsong i Blåvitt, 8 mål på 25 matcher. Säsongen där på vill nog de flesta glömma. I en central roll i Reine Almqvists 4-3-3-spelande IFK Göteborg gjorde Hermansson bara två mål på 20 matcher. Hermansson fortsatte till Bajen där han några år senare blev firad skyttekung. Typiskt!

3. På tredjeplatsen på Barabens lista hittar vi Marino Rahmberg. 2002 var en tung säsong för hela föreningen och under sommaren värvades Marino Rahmberg från Raufoss. Jag minns hur jag läste i Aftonbladet och GT om Blåvitts nya frälsare. Skador satte dock stopp för Rahmbergs framfart i Blåvitt och i stället var det Patric "Långås" Andersson som blev Blåvitts pålitlige skyttekung. Men med tanke på att Rahmberg ändå kostade ett par miljoner får han betraktas som en flopp, även om det tar emot litegrann.

Bubblare - Barabens bubblare på denna listan över misslyckade frälsare är Martin Crossa. Året var 2003, videospelarnas och provspelarnas era var här, Blåvitt kontrakterade både "Big Mama" och Martin Crossa. Crossa var dock den sämre av de två, bara två mål i Svenska Cupen, varav ett kom mot Friska Viljor. Det säger väl en hel del? Möjligen borde Crossa in på listan i stället för Marino Rahmberg.

40 kommentarer:

 1. Visst Robban är ju flopparnas flopp men han sköt ju oss ändå till Champions League... och några goa miljoner som spenderades på? Karlsson, Persson och Bärlin?!

  Ta med det!

  SvaraRadera
 2. Kryddan och Bärln känns ju mer som floppar än Marino. Sedan vet vi ju alla hur det låg till med Crossa och de chanser han aldrig fick...

  SvaraRadera
 3. Aah, skönt att ni glömt av mig.

  SvaraRadera
 4. Eftersom listan bara gäller anfallare kan ju inte Kryddan komma i fråga. Han kan knappast komma i fråga alls eftersom han inte är/var en fotbollsspelare utan en tjock skåning. Och Robert Andersson "sköt oss" inte till CL, det hade gått vägen ändå eftersom Rangers var usla. Jag hoppas att Selakovic aldrig behöver hamna på en sån här lista i framtiden!

  SvaraRadera
 5. Precis. Robban sköt oss till CL. Det gäller att göra de viktiga målen ibland och det gjorde han. Hellre få men viktiga mål än många oviktiga. Alltså hellre 26 st 1-0-segrar på en säsong än 13 st 4-0-segrar och resten förluster. Skall jag förklara en gång till ... :)

  Marino hade ju redan varit genomusel i Derby och Aik och visat att han inte dög på den nivån. Att han misslyckades hos oss var ju ingen skräll och jag såg i alla fall inte honom som nån frälsare när han kom. Inte Langos heller.

  Robban gjorde förresten bara 9 i beeptestet. Det hade Håkan aldrig godkänt. Bra att Håkan bestämmer lite nu.

  SvaraRadera
 6. Crossa hade för mycket boll i sig för allsvenskan... den som påstår nåt annat kan inte vara normalt funtad.

  SvaraRadera
 7. il proffessore/ Kan du förklara HUR Robert Andersson sköt Blåvitt till CL? Det är ju en av de klassiska missuppfattningarna. Hur många mål gick vi vidare med?

  SvaraRadera
 8. Han kostade inget, men Eric Nevland. Enda lånet i "Manchestersamarbetet". Nevland sågs ju som deras största talang då. Det enda jag kommer ihåg av Nevland i blåvitt är ett skott 100 meter över i Cupfinalen mot aik på ullevi.

  SvaraRadera
 9. Robban drabbades ju senare av mögelallergi i Grekland och avbröt därför sitt kontrakt med det grekiska lag som han spelade med där. Kanske inte så relevant för hans tid i Blåvitt, men lite lustigt iaf.

  SvaraRadera
 10. Precis, Robert Andersson sköt inte något lag till CL, som jag minns det blev det 3-0 och 1-1, eller? Han var småfet och oteknisk. Dessutom var det skumt med övergången tillbaka till hbk senare - känns som många klubbar är skyldiga "oss" pengar. Då tänker jag inte bara på den turkiska klubb som köpte Tetteh...

  SvaraRadera
 11. Marino Rahmberg - det är Rogers enda misstag.

  SvaraRadera
 12. Dessutom vill jag ha en topp-tre misslyckade tränare!!

  SvaraRadera
 13. Kanske ska lägga till Ali Gerba på listan också?

  SvaraRadera
 14. Crossa var bra, Bosse Johansson mobbade bara ut honom.

  SvaraRadera
 15. När Robert sköt 1-1 så pressade Rangers på för mer mål men blev knäckta av super-anderssons mål. Som Il Professore skrev, det är de viktigaste målen som räknas. När vi räknar viktiga mål får vi inte glömma Teddy mot PSG borta. Hade inte han gjort en bredsida i krysset bakom Ravelli hade vi inte torskat och vi hade inte heller sett starten på det fria fall som sedan kom.. Alltså; Teddy är den överlägset sämsta värvningen. Indirekt så ligger han bakom all skit som drabbat oss sen slutet på 90-talet. 0 titlar, kvalspel, skatteaffärer.. ALLT ÄR TEDDYS FEL!

  SvaraRadera
 16. Inget gott om Robban och dom andra (förutom Marino då), men när den tidens nationalhjälte Ralf Edström kommer till Götet och utvecklas till lagets tredje/fjärde forward efter Gud, Kindvall och Reine A. Det kallar jag ett monumentalt fiasko modell Elvis.

  SvaraRadera
 17. Fat Ralf och Kindvall var ju på dekis när de kom till oss...

  SvaraRadera
 18. ...och Ralf Edström har varit bitter ända sen dess.

  SvaraRadera
 19. Stefan Pettersson sköt oss till CL den gången på Ullevi. Ingen annan.

  SvaraRadera
 20. Åh, Steff! Där har vi en riktigt stor spelare.

  SvaraRadera
 21. Då tvingas man fram i rollen som besserwisser då, men med tanke på påpekandet av lillebrors stavförmåga så för rättvisans skull så stavas ordet "enda" i det sammanhang som det åretfinns i texten, just "enda" och inget annat.. tack..

  SvaraRadera
 22. ALLT ÄR TEDDYS FEL! Teddy har spelat i AIK! Teddy är en dålig fotbollspelare och hans äventyr i tyskland var i amatörlaget. Teddy är ingen stor spelare och jag skriver under på att allt är teddys fel. Det finns ingen storhet i honom så vad gör han i vårat landslag?

  SvaraRadera
 23. anonym/ "åretfinns" är det ett legitimt ord? snacka om töntigt att gnälla på nåt stavfel istället för att diskutera ämnet...

  SvaraRadera
 24. ska hermansson verkligen ligga så högt upp på listan? jag minns honom i ett liknande sken som med ijeh, d.v.s: i efterhand en grym besvikelse, levde inte upp till kraven på målskytte, men likt förbannat bra när han spelade.

  men om vi bortser från att robban kostade skjortan för ifk så måste ju ändå marino vara tidernas flopp, alla kategorier.

  SvaraRadera
 25. Hermansson och Robban var succer i jämförelse med super värvningen Leif Forsberg. OS- landslagsman och skyttekung för Giffarna, vad gjorde han ett mål ? Hur många gör Gerba noll !!!

  SvaraRadera
 26. Hörde ett rykte genom en något insatt person i "Marinoaffären" att Marinos agent ringde upp Marino och sa att Blåvitt var mycket angelägna att få honom snarast. Marino blev så paff att han utan att fråga mer detaljerat omedelbart sa till agenten att ordna det hela...
  Tänk själva hur Marino måste ha tänkt; " Blåvitt vill ha mig omgående" - han måste ha skrattat hela vägen till banken...

  SvaraRadera
 27. Robban har betalat sig, Big Mama given. Crossa fick aldrig en chans vilket var synd.

  SvaraRadera
 28. Peter Ijeh var väl om inte annat en förbannad besvikelse han med...

  SvaraRadera
 29. Crossa fick aldrig chansen!

  SvaraRadera
 30. Hermansson hade lyckats om inte Reine Almqvist hade bytt spelsystem och spelare varje match. Iofs inte lätt för Reine när stämningen i truppen var som den var, men Reine hade möjligheter men sabbade en hel del.

  SvaraRadera
 31. Reine är absolut en av de lalligaste tränarna! Jag minns cupfinalen 99, hur frustrerad jag blev när han bara stod där och såg deprimerad och trött ut - "gör något för satan"!

  SvaraRadera
 32. Lite oklart kanske, men det ska vara misslyckade frälsare (anfallare) efter Andreas Andersson..

  SvaraRadera
 33. Crossa fick aldrig chansen!!!

  SvaraRadera
 34. Hur kan Crossa vara på listan? Han fick ju knappt spela, killen hade kunnat bli allsvenskans motsvarighet på Diego Forlam för sjutton gubbar! Jag saknar fortfarande Crossa.

  Helt mrätt att inte ha Gerba på listan - ännu. Han bör givetvis få chansen i några fler matcher under säsongen innan han sågas.

  Och Robban 9 i bip-test? Professore exakt varifrån har du fått de där uppgifterna? Jag tror inte ett dugg på dem.

  SvaraRadera
 35. Christian Karlsson måste vara en lika stor flopp som Robban.
  Han var så kass så jag klippte ut hans ansikte ur mitt album jag hade på den tiden och kastade det.
  Sen var han inte direkt gratis heller.

  SvaraRadera
 36. Permobil:

  Sen var han inte anfallare heller...

  SvaraRadera
 37. crossa hade noll boll i sig.

  SvaraRadera
 38. Frankie: Nä, jag kan nog hålla med om att det snarare är känslan av att hans mål var matchavgörande än att det faktiskt var det som etsat sig fast. Kanske vill man att köpet av honom inte skulle vara lika dåligt som det verkligen var och därför tillskriver hans mål en större betydelse. ? Har aldrig gillat killen dock.

  ludwig james: Fick den infon av en kille som gjorde beep-testet med HBK i flera år. Tro det eller ej, men Robban var ingen grovjobbare. Däremot var han bra på det han skulle göra (mål) förutom när han spelade i blåvitt. Han var inte särskilt omtyckt i HBK heller eftersom han gnällde konstant på sina medspelare.

  SvaraRadera
 39. "Enda" stavas med "E"

  SvaraRadera
 40. Kom det inte fram att crossa egentligen var högerback!?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.