2006/05/06

Göteborg är hotat av främmande makt!

GÖTEBORG Under de drygt 400 år som Göteborg har funnits i sitt nuvarande skick så har staden aldrig, notera ALDRIG, varit under kontroll av främmande makts trupper. Detta är någonting som är smått unikt i den västeuropeiska historien. Men det finns en nation som försökt mer än alla andra att få sina smutsiga händer på staden där lejonet vakar över stadsvapnet och där solen strålar lite mer än på alla andra platser, nämligen dansk(jävlarna)arna. Går man tillbaka ett par hundra år i historien så ser man att både Norge, Halland som Skåne tillhörde det dåtida Danmark.

Den svenske kungen Karl IX ville därför bygga en stark hamnstad på den lilla havsstrandsplätt på västkusten som faktiskt tillhörde Sverige. Därför lät han bygga det ursprungliga Götheborg på norra älvstranden, (ungefär där Älsvborgsbron på Hisingssidan ligger idag, minnesmärke finns att besöka) ett projekt som dock snabbt raserades av att danska trupper kom och brände ner hela Göteborg till marken. Men idén om ett Göte-borg i Göta Älvs mynning har etsat sig fast hos det svenska ledarskapet så när Karl IX:s son Gustav II Adolf enligt sägnen ska ha sagt "här ska staden ligga" om det nya Göteborgs lokation, så var det en sedan länge planerad försvarspunkt mot de danska aggressionerna som man lät bygga.

Men det fanns ett problem till som stavades "Danska vägen". Detta var en fripassage från den norra sidan av Danmark (dagens Hisingen) till den södra delen (dagens Mölndal) som danskarna hade fått i en av otaliga fredsförhandlingar med svenskarna. Danska vägen som än idag heter så i Örgryte var alså en rutt där danskarna ganska fritt kunde flytta sina trupper fram och en nagel i det svenska ögat. Men trots försöken under många herrans år så lyckades aldrig danskarna att inta det nya Göteborg, mycket tack vare den strategiska försvarsfästningen på Älvsborg.

Idag har vi en helt annan strategisk försvarspost, den heter Ullevi och försvararna av det danska angreppet denna gång leds av fältmarschalk Wernbloom, general Erlandsen och kung Håkan den förste. Angriparna heter Häcken Headhunters, Getingarna och Kalle Fagher.

Försvara vår stad- reclaim the streets of Hisingen!

18 kommentarer:

  1. Haha, du tar verkligen detta på allvar Frankie. ;) Gött mos!
    Viva BK Häcken!!!

    SvaraRadera
  2. [Här raderades ordbajs av en på öarna boende traktorchaufför med sympatier för Häcken]

    SvaraRadera
  3. skön hets inför ett pissderby, synd att häcken är så totalt värdelösa på läktarna bara...

    SvaraRadera
  4. Du tål inte sanningens ord Frankie boy!
    Undrar var censurens diktatur härskar, här på ön eller i Göteborg!?
    Tycker du förresten att vara traktorchaufför är att förakta? Hur går det ihop med din människosyn?
    VIVE HISINGEN! La Lucha Sigue!

    SvaraRadera
  5. Hisingens fotbolliga befrielsearmé/

    Man måste vara möjlig att förstå om man ska yttra sig här på sidan. Det du skriver är ju totalt osammanhängande dravvel.

    SvaraRadera
  6. Hisingens fascistiska förtryckare/

    Ikväll spränger vi broarna.

    SvaraRadera
  7. Hisingen/ Min människosyn säger att bara pajasar, clowner och annat underligt folk håller på Häcken ikväll.

    SvaraRadera
  8. Så många artiklar om mötet med oss getingar tyder endast på rädsla. =)

    SvaraRadera
  9. Lite kuriosa kan ju också sägas att det första Göteborg som Karl IX grundade. hade en speciell lag efter som det svenska riket ville bli rikare. Så bestämmdes det att Göteborgs officela språk skulle vara Holländks just för att på så sett förbättra handeln med Holländarna.

    Detta kan man läsa i Lars-Olof Larrsons bok "Arvet efter Gustav Vasa"

    SvaraRadera
  10. anonym/ Så "många" artiklar är det om VARJE lag Blåvitt möter här på Baraben. Ni är bara en i mängden.

    Morgan/ I det senare av Gustav II Adolf byggda Göteborg så var ju även Holländare, Skottar och Tyskar de som utgjorde majoriteten i "stadsfullmäktige"...

    SvaraRadera
  11. haha häcken headhunters, det va ett roligt gäng det.

    SvaraRadera
  12. Du anonymous som tyckte det jag skrev var dravel:
    Det kan bero på två saker:
    a) Du är IFKare och då blir mitt abstrakta tänkande obegrlipligt för dig, fast kanske inte lika obegripligt som att typ heja på fotbollskonstens amatörer IFK Göteborg.
    b) det kan också bero på att Farnkie boy tog bort mitt första inlägg med sin åsiktsförtryckarsax och därmed försavnn även sammanhanget.
    Frankie boy: Roligt att du har nån människosyn. Trodde faktiskt mer på avsaknaden av den hos dig!
    VIVE HISINGEN! La Lucha Sigue!

    SvaraRadera
  13. det ryktas att Hisingens fotbolliga befrielsearmé är en smällfet medelålders kärring...

    SvaraRadera
  14. Jag tror mer att det är en guldfisk som kommit i kontakt med ett tangentbord och snärtat fram ett par stycken vars innehåll är i lika bristande mån i kontakt med verkligheten som guldfisken själv är med sin skål som den ligger där hjälplös och förtvivlad på tangentbordet.

    SvaraRadera
  15. Apropå 1: Med hänvisning till förekommande företeelser(censur och rykten) på denna sida:
    "Där nyheter undertrycks trivs rykten!"
    Alberto Moravia

    Apropå 2: Andreas Anderssons Guldfisk
    "We're just two lost souls swimming in a fish bowl,
    year after year,
    Running over the same old ground.
    What have we found?
    The same old fears."
    Det verkar som Pink Floyd sjöng detta för alla vilsna IFKare som år ut och år in har levt på gamla meriter typ SM-guld, men inte har funnit annat än skräck för Häckens frammarsch!

    Apropå 3: Nu ger jag f.. i er. Jag ska ut och ta några öl i solen innan jag med ett stort leende kommer in på Gamla, och lämnar den efter ett par timmar med ett ännu större leende!

    SvaraRadera
  16. "fältmarschalk Wernbloom, general Erlandsen och kung Håkan den förste"

    Klockrent!

    SvaraRadera
  17. Alla på Hisingen håller på Blåvitt

    SvaraRadera
  18. Denna segern satt som ett smäck, inte mycket att klaga över en sån här dag. Skulle vara att rösten helt har försvunnit efter att ha sjungit fram IFK till segern men sådana bekymmer har jag inga problem att leva med!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.