2006/05/09

Gästkrönika: När travhästarna intog Ullevi...

GÄSTKRÖNIKA I vanlig ordning så kan man precis som dagens gästskribent skicka in sina egna tankar, minnen eller analyser till Baraben för publicering. Dagens gästkrönikör går under pseudonymen "Piraten" och minns tillbaka på hur det var att se fotboll och pausunderhållning på Nya Ullevi för ungefär 20 år sedan, håll till godo!

"När jag började gå på fotboll i tioårsåldern i mitten/slutet på 80-talet gillade jag verkligen Nya Ullevi. Detta kan ju i och för sig bero på att jag inte hade så mycket annat att jämföra med. Eller så finns det en annan orsak till mina splittrade känslor för Nya Ullevi. Jag var på ett derby mot Öis, det måste ha varit sent 80-tal jag tror att Öis vann med 2-1. I halvlek av matchen var det en tävling mellan två killar med varsin BMX-cykel (det var ju väldigt inne med BMX-cyklar i slutet på 80-talet). De skulle köra ett varv runt planen. En var klädd i blåvitt och en i rödblått.

Givetvis följdes de båda killarnas cykeltävling med stort intresse av publiken som ivrigt hejade på sin kille. Öis-killen tog omgående en stor ledning och såg ut att cykla mot en säker seger. Då hände det i mina ögon roliga. I sista kurvan kör han för snävt och kommer för nära en av reklamskyltarna, han ser den allt för sent (de där vikta plåtskyltarna som skulle kunna fungera som ett hopp). I full fart på sin BMX-cykel kör alltså Öis-killen upp på skylten, gör en smått otrolig luftfärd där han efter en volt landar otäck på rygg. Han ligger som död. Samtidigt som funktionärer rusar till undsättning kör den tidigare avhängda Blåvitt-killen lugnt förbi som segrare i detta bisarra lopp. Öis-killen reste sig så småningom upp och kunde gå ut (han var klok nog att inte cykla) utan hjälp. Han såg minst sagt något skamsen ut.

Denna händelse som är helt sann är i mina ögon något av det roligaste som jag upplevt på Nya Ullevi.Jag vet inte om det är någon mer än jag som kommer ihåg denna händelse? Vore fint med en intervju med Öisaren. En sådan där ”20-år efteråt, vad hände sen”? Ungefär som Janne Josefsson nyligen gjorde på Tv. Vad gör han idag–är han kanske VD på SE-banken? Vad blev det av hans drömmar? Ser han fortfarande den där kvällen som ett misslyckande?Eller ville han bara manifestera hur Öis tjugo år senare kommer att ta fel väg, hur de kommer att göra en volt, landa halvdöda och få se hur Blåvitt utan ansträngning kan köra förbi medan Öis ragglandes och skrikandes försöker hävda att tävlingen måste gå om. Man kan ju anta att killen i alla fall inte var helt nöjd med sitt framträdande, men Öisarna är väl sällan det.

Lite längre fram på 80-talet minns jag en match, har glömt mot vilka, där man hade två travhästar som körde mot varandra i halvlek (det var alltså på den tiden det var grus runt planen). Jag vet inte om man vägde in vad som hänt Öis-killen innan man beslutade om att köra denna tävlig. Dock ansåg man det tydligen som otroligt att hästarna skulle uppföra sig lika bisarrt som Öis-killen, (alltså ta fel väg, göra en volt och landa halvdöd). Antagligen var det efter händelsen med hästarna jag började avsky Nya Ullevi. Det måste vara ganska unikt att man kan köra ett travlopp som halvtidsunderhållning. Känns svårt att tänka ”fotbollsarena” efter en sådan händelse.Hästarna gjorde dock ett bättre lopp än Öis-killen, de tycktes ha ett utvecklat medvetande om hur de skulle ta sig runt banan på bästa sätt - något som Öis-killen uppenbarligen saknade.

//"Piraten"

Redaktionell kommentar: "Ut från stallet hörs ett rop..."

6 kommentarer:

  1. Karl Svensson!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  2. Självklart minns man detta!
    Travhästarna var ändå förmodligen roligare än den "underhållningen>" som var i halvtidvilan på GAIS derbyt.

    SvaraRadera
  3. hmm- synd att jag missade hela 80-talet...

    SvaraRadera
  4. Det var jag som cyklade omkull!

    SvaraRadera
  5. Jag känner hästen som vann travloppet!

    SvaraRadera
  6. Var det DU som cyklade omkull!?
    - Jag trodde du dog.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.