2006/05/03

Gais skämmer ut sig (som vanligt)

HEMSIDOR Att IFK besegrade Gais med 2-1 i årets första derby, och att det syntes flera skinnvästar i publiken, en del maskerade som skinnjackor med avtagbara ärmar, är väl inget som undgått någon. Därmed har jag inte tänkt orda mer om det än nödvändigt och istället gå över till något som jag upptäckte häromveckan. Eftersom jag är intresserad av historia rent allmänt och naturligtvis då även fotbollens historik var jag inne på ett par av de äldre svenska klubbarnas hemsidor för att leta på intressant information. Gais.se, makrillarnas officiella hemsida var intressant läsning. Man börjar med att sakligt beskriva de tidiga åren med ovanligt "ärliga" inslag som uttalanden i stil med 1909 års vice ordförande Axel Svenssons ord:
Nu skall vi jobba försiktigt och utan åthävor. Det finns ingen glädje i stora, förnedrande förluster mot till exempel ÖIS och IFK. Dessa lag skall vi inte möta förrän vi själva är väl tränade och har nått stabilitet.
Sen händer plötsligt något i Gaishistoriken, runt år 1915. Helt plötsligt fylls den officiella (tål att påpekas återigen) Gais-sidan med otroligt mycket komplex. Lillebrorskomplex. Inte bara mot oss, Kamraterna, utan även mot andra lag, inklusive Öis och AIK. Eller vad sägs om formuleringar som:
[...]genom att besegra ÖISkostymerna med 4-1 i finalen.
[...]genom att besegra feskebyxeKamraterna för första gången.
[...]var överklasslaget och kamraterna "med den goa stämningen" givna.
FeskebåtsKamraterna blev valda före grönsvart[...]
[...]förortslaget ÖIS och det "goa" kamratgänget[...]
[...]de hemska sillluktande IFK[...]
[...]tog man dock halv revansch mot ålefeskarKamraterna[...]
De där obehagliga rödblå figurerna[...]
[...]genom ett avtal med ÖISkavajerna[...]
Och då har vi ändå bara kommit till år 1918 i den officiella sidans historiesammanfattning. Det fortsätter i samma stil, "ÖISkravatterna", "Majornas motsvarighet till frälsningsarmén, IFK Göteborg", "«det goa kamratgänget med den goa stämningen»", "blankputsade cocktailkravatterna", "de rödblå skjortsnibbarna", "små rödblå tomtar", "mössen från Solna", "de blårandiga ärkenötterna", "konfektionsförsäljarna från samhället Örgryte", "Örgryte, förorternas föredöme, pärlan bland ghetton", "'majpojkarna med blommer på rockslaget och mössan käckt på svaj'", "goe stämning gänget", "majpojkarna 'med glimt i blick och munnen full med pyttipanna'", "företrädarna för Örgrytefilialen för Ströms herrkonfektionsaffär", "'ada har legat mé papilljotter i håret i natt' pojkarna", "IFK 'Sveriges största konsumenter av pyttipanna' Göteborg", "kamratgodingarna", "'vi, de grova pöjkarna med den goa solidariteten, vi som alltid drar fingerkrok på träningarna i all vänskaplighet'", "IFK 'vi är speciella, vi har en så enormt god kamratanda' Göteborg", "grötmyndiga halvdanskar", "IFK 'nu knyter vi nävarna i feskebyxera och tar fram den goa kamratandan' Göteborg", "liljevita kamrererna", "Lasse Dahlqvist på polketten- laget", "'vi är en go gäng'", "fejklaget Gårda", "Lasse Dahlqvist imitatörerna", "direktörslakejerna", "polkettenseglarna", "pappkonstruktionen Gårda", "IFK polketten", "IFK Liseberg", "IFK avenyn"... Här är jag framme någonstans i mitten av 40-talet, men jag lovar, det fortsätter en bra bit till.

Ja, ni förstår vilken intressant läsning det var. Jag har inga problem med att motståndare känner sig lite mindre underlägsna om de får kalla oss för sillstrypare eller IFK ICA eller vad det nu är, men av en officiell hemsida till en Allsvensk klubb måste man väl ändå kunna vänta sig något mer objektivt än detta, eller formuleringar som:
IFK goe gänget satte naturligtvis käppar i hjulet genom att vinna derbyt med 1-3. Som vanligt presterade de uruselt spel men vann på tur och en dålig domare.
I slutändan kan man ju bara skratta åt hur dessa gaisare tror att man ska ta dem på allvar, när de är helt oförmögna att anställa någon som kan skriva en vettig historik på ett lite mindre skrattretande sätt samt även med ett språk som inte gör att man tror att man läser en lågstadieuppsats från en medgångsgaisare, men samtidigt förundras man över den uppfinningsrikedom som skribenten uppenbarligen har. Hur kommer man egentligen på en metafor som "vi, de grova pöjkarna med den goa solidariteten, vi som alltid drar fingerkrok på träningarna i all vänskaplighet"?

Gais.se:s webmaster får hemskt gärna kontaktas för att få svar på alla intressanta frågor som kan tänkas finnas. Själv har jag för svårt att sluta skratta åt benämningen "sillluktande IFK" (notera även tre L) för att orka skicka iväg något mail. Vem kommer på idén att kalla IFK för "silluktande" när man kallar sig själva för "makrillarna"?

8 kommentarer:

  1. Jösses - jag hade ledsnat redan före kriget att läsa vidare...

    SvaraRadera
  2. Deras formuleringar är ju klockrena!

    SvaraRadera
  3. "Vem kommer på idén att kalla IFK för "silluktande" när man kallar sig själva för "makrillarna"?" -touché!

    Själv tror jag att webmastern kan ha fått sig några innanför (skinn)västen...

    SvaraRadera
  4. Håller med Bengan, det var ju riktigt roligt. Och som vanligt när det gäller gajs, inget man behöver hetsa upp sig över.

    SvaraRadera
  5. Nått annat var inte att vänta av dem.

    SvaraRadera
  6. Gaisare är uppenbarligen inte intresserade av att skilja på sin pilsnerfilms-supporterskara och officiella historiska dokument.

    Gaisarna är helt enkelt "Nils Poppe när han feskade makrill i Mölndalsälven."

    SvaraRadera
  7. Vem bryr sig om Gais?

    SvaraRadera
  8. Hahahahaha, patetiskt!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.