2006/05/12

Låt det aldrig ske igen

LÄKTARNA Kvällen började bra med ganska fördelaktiga resultat. Kvällen slutade med gråten i halsen efter att ha läst följande inlägg av en djurgårdare på Djurgårdens SvenskaFans-forum:
En kväll som denna skiter jag i fotbollen, jag skiter i hur mkt ni hatar MFF.

Jag och polaren fick trösta en 7-årig malmösupporter som grät hela matchen efter att ha varit utsatt för den största idiot som satt sina fötter på Stadion. Att som "vuxen" människa sitta en hel match och kalla den grabben för horunge och fitta konstant för att han håller på fel lag är enligt mig så jävla sjukt och äckligt.
När grabben försökte prata mellan alla snyftningar efter matchen så fick han fram att han aldrig mer skulle gå på fotboll. Jag skäms nåt så fruktansvärt.
Jag skiter fullständigt i att idioten i just det här fallet var djurgårdare. Jag skiter fullständigt i att man som förälder till denna sjuåring sätter sig på fel ställe på Stadion. Jag skiter fullständigt i att läktarvärdarna tydligen inte gjorde någonting.

Det enda jag vill framföra ikväll—innan jag somnar tänkandes på ett barn som blivit bortskrämd från det finaste som livet har att erbjuda, fotbollen—till vilken supporter som än må trilla in här, AIK:are, gaisare, Blåvit, malmöit eller någon annan, är följande: Låt det aldrig ske igen. Låt oss hata varandra för evigt, men låt aldrig barn behöva ta skit från någon.

32 kommentarer:

  1. Hur var det nu, stil & klass?

    Så jävla lågt om detta stämmer...

    SvaraRadera
  2. Om det stämmer? Sån här idioti förekommer säkerligen varje match.

    SvaraRadera
  3. Det handlar egentligen inte heller bara om just kommentarer till barn, utan att rent allmänt uppfostra mindre kloka supportrar som finns på våra läktare. Så sent som mot Häcken sa ifrån till en yngling på typ 15 år som stod bakom mig och kallade Jonas Henriksson för bland annat hora för att, som det verkade, killen tyckte att han svek oss när han lämnade. Jovisst, om det inte vore för att vi ville sälja honom... Jonas räddade dessutom i princip kvar oss i Allsvenskan i kvalet mot Frölunda 2002.

    SvaraRadera
  4. feldgrau/ ja stjärnor finns allt på våra läktare, det har väl alla internbox genom åren om inte annat vittnat om...

    SvaraRadera
  5. Så jävla rätt Feldgrau!

    SvaraRadera
  6. Det var bland det jävligaste jag läst. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta. ALLA som älskar fotboll och hatar idioter ska vara på sin vakt - och det spelar, som du säger, ingen roll att vederbörande var Djurgårdare.

    SvaraRadera
  7. varför går föräldrar med barn i GBG gärna på hocky men drar sig för att gå på fotboll? jag vet att det finns många föräldrar som tycker att det är en osund läktarkultur som finns.
    Jag träffade även en tjej för ett tag sedan som bode i sthlm som jag inte kunde få att gå på fotboll. Nu var hon just Djurgårdare men ville inte gå på fotboll igen efter att ha hamnat mitt imellan djurgårdare och hammarbyare som slogs inne på arenan...

    SvaraRadera
  8. Det var bland det lägsta jag läst på länge. Fy faan! Men men, vill man spela allanballan och vara kaxig mot en 7åring så tyder det ju på att man INTE lämnat apstadiet.

    SvaraRadera
  9. vem som helst kan gapa ut sin frustration över motståndarlagets spelare, men fan inte över barn som håller på motståndarlaget.Däremot fick en liten söt tjej efter ÖIS derbyt höra att hennes matchtröja skulle passa bra på mitt sovrumsgolv, hon tyckte det var kul.

    SvaraRadera
  10. Jag drar mig tom för att ta med min fru på fotboll. Över hela ståplatsläktarn flockas det av idioter som kräks ut sitt hat och sina hotelser med ett ordval som jag helst besparar min underbara fru. Det bästa stället att stå på, om man vill undvika dessa idioter, är förmodligen i klacken men jag känner att jag gjort mina år där och vill numera se på fotboll och SE och HÖRA på klacken. Det måste väl finnas plats för såna som mig också?

    Kan inte alla sk B- och C- supportrar stå på samma plats så vi andra slipper er. Eller ännu bättre, kan inte alla RIKTIGA supportrar tala om för dessa idioter att de inte är önskvärda. Jag är fullständigt övertygad om att det är dessa misfits som är den största orsaken till de vikande publiksiffrorna.

    Alla RIKTIGA supportrar: ta tillbaka läktar´n!!!

    P

    SvaraRadera
  11. tror inte detta är något unikt för just supportrar till stockholmslagen som många verkar tro. jag är född och uppvuxen i stockholm men bor nu i göteborg, och har alltid tittat på mycket fotboll. skulle dock aldrig falla mig in att ställa mig i någon klack, supporterkulturen i sverige har utvecklats åt det hållet att man kan bete sig som en dåre av den enkla anledning att man bara är en i mängden som beter sig som dårar. det är någon slags fristad dit man kan komma och skrika på domarn, svära åt spelarna och håna motståndarnas fans. det mesta har kommit att handla om hat, på läktaren uppmärksammas en spelare betydligt oftare om han gör något dåligt än om han gör något bra. applåderna efter en bra prestation är inte i närheten av mängden skällsord som haglar från klacken efter ett dåligt ingripande. detta börjar uppenbarligen sprida sig till övriga sektioner på arenorna också, och frågan är vem som blir gladare av det?

    SvaraRadera
  12. Det är dags att införa nolltolerans på läktaren. stäng av folk som svär och gapar oförskämdheter. Tar aldrig med mina barn till Ullevi pga av den hemska språkkultur som råder.

    SvaraRadera
  13. Tyvärr inget unikt .Kan och händer förmodligen ofta.
    Tyvärr är förmodligen den /de personerna vare sig läs eller skrivkunniga så vår kritik emot dem klingar ohörd!

    SvaraRadera
  14. Haha nu får folk fan ta och ge sig. Det är en milsvid skillnad mellan att sitta och förhåna ett barn och att svära på läktaren. Vill folk slippa svordomar och vredesutbrott kan man gå i kyrkan på högmässa istället för fotboll. Fotboll är den ultimata passionen och att känslorna svallar och svordomar haglar är vare sig något som borde skrämma en att ta med sig sina barn eller fruar. Vad är det för pimpinetta fruar ni har som inte tål att höra en svordom och vad är det som hindrar er från att ta avstånd från de idioter som skriker väl grova idiotier.

    Det är så typiskt svenskt att nästan alla kommer in och tar avstånd från folk som skriker hora etc. men på läktarna hör man ALDRIG några verbala reaktioner på sådana rop. Varför reagerar ni inte om det är så hemskt?

    Hyckleri.

    SvaraRadera
  15. Jag tror nog större delen av inläggen rör läktarkulturen och dess attityd i sin helhet, och inte svordomar. Att gå till verbalt motangrepp på någon som sitter och svär är att ge personen respons och visa att man faktiskt hör dem. De skulle nog inte gapa så högljutt så ofta om de var ensamma i sitt vardagsrum, och en del av tjusningen i det hela ligger nog att i bli uppmärksammad. För att inte nämna alla de som tycker att det är "roligt" att någon reagerar på svordomar. I en klack skulle svordomarna då istället öka markant på grund av ren skadeglädje. Men det löser nog inte mycket att bara sitta tyst heller, det har föregående talare helt rätt i.

    SvaraRadera
  16. Som frankie säger så har kommentarerna nu istället gått till överdrift här. Det handlar absolut inte om att jag vill få läktaren att bli ett ställe där svordomar inte existerar, nej, att känslor svallar på läktaren är fullt på sin plats, det jag vill stävja är när supportrar helt uppenbart beter sig som idioter. Att kalla en sjuåring för fitta är ALDRIG acceptabelt, att skrika hora åt en f.d. Blåvit spelare som räddat oss kvar i Allsvenskan ska INTE tolereras.

    SvaraRadera
  17. ..framgick det av Djurgårdans inlägg om han eller hans kompis sa till den odrägliga idiot supportern, ibland kan faktiskt även idioter lyssna på en. Hoppas verkligen att de sa till honom, för att sitta i efterhand & klaga på hur han betedde sig mot ungen och inte ens sagt till han e ju nästan lika lågt & sådär härligt svenskt. Men han var troligtvis en äkta idiot så det kanske inte skulle hjälpt ändå.

    SvaraRadera
  18. Frankie o Feldgrau:

    Jag tror inte någon av de tidigare som skrivit menar att man inte skall få svära på läktaren, men jag tycker inte det är ok att kalla NÅGON för hora och fitta.

    SvaraRadera
  19. Va e de för snack om att det inte finns några idioter i klacken, utan att det bara är b eller c-supportrar som beter sig illa. Det är väl dom i klacken som är värst större pack får man väl leta efter....Ja jag som ängel menar även blåvitts klack.

    SvaraRadera
  20. hörde nåt liknande på ett sthlm-derby för några år sen då vi satt på difs sittplats, ovanpå klacken, och bredvid oss satt det en pappa med sina två söner som var kanske 5-7 år och hade aik-tröjor. naturligtvis var det några pulver, bl.a. en kvinna i femtioårsåldern, som tycker det var passande att antyda på att dom skulle "råka illa ut" om dom inte bytte läktare. som tur var hade iaf pappan civilkurage nog att be dom dra åt helvete.

    SvaraRadera
  21. ...själv väntar jag nog ett par år innan barnen får följa med, gillar också att utrycka mig och då kanske inte allt för ofta på ett "vuxet" sätt, blir liksom lite problem att tala om för en femåring att på arenan är det ok att skrika "han har sålt sig som en hora" men inte till grannungen som sitter i sandlådan, hehe

    Älska fotboll, älska blåvitt

    SvaraRadera
  22. Jag tycker att kontext är ett viktigt ord i det här sammanhanget. Jag är inte den personen som skriker okvädningsord till fotbollsspelare från ett motståndarlag som jag träffar utanför fotbollsarenan. Men väl inne på arenan kan jag kalla spelaren X för både det ena och det andra.

    Skillnaden är att det enligt min mening finns olika spelregler i dessa sammanhang. Jag menar inte att det är något slags grupptryck som skapar detta beteende. Åtminstone inte bland äldre människor. Jag skulle kunna stå och håna motståndarlagets spelare även om jag så stod ensam på GHI under en iskall Royal League-match.

    Sedan kan man naturligtvis diskutera huruvida t.ex. hora är ett ord som är lämpligt i något sammanhang över huvud taget. Den diskussionen lämnar jag till de politiskt korrekta supportrarna.

    SvaraRadera
  23. Larz: "Klocka ord"

    Helt klart, URVISA.

    SvaraRadera
  24. Det är därför dom kallar djurgårdare för apor.

    SvaraRadera
  25. Tråkigt, tragiskt och bedrövligt. Vissa kommer aldrig kunna kallas män utan förblir grabbhalvor, fega och osäkra.

    Bifogar länk (klicka på aliaset ovan) för genuint positiv sak för samhället i stort och dessutom jäkligt relaterat till kamratskapsandan som ska finnas i vår förening!

    SvaraRadera
  26. marcus/ Självfallet är kontexten viktig i sammanhanget. Men det är ju egentligen inte vad du säger som definerar om du beter dig "illa" åt utan som jag ser det hur man säger det. Om någon mumlar "den jävla horan sålde sig" bland sina vänner eller bekanta på Ullevis läktare om säg till exempel Teddy Lucic så reagerar jag inte för fem öre. Men om man ställer sig och gormar fitta till någon annan på läktaren kan man inte låta en sådan dåre komman undan med det utan att mötas av verbalt svar. Speciellt om den drabbade är ett litet barn.

    Någon hävdade att man ger legitimitet åt dårarna genom att svara dem, men jag anser att det är tvärtom- man skapar en känsla bland publiken om att alla inte är sådana idioter som den som skiker "hora" högst. Ofta kan det räcka med att en person vågar säga till på skarpen för att omgivningen ska växa lite och få råg i ryggen för att själv kunna reagera på svineri minuten eller matchen efter.

    Om det är en speciell "gruppmentalitet" i klacken tänker jag inte som någon sociolog analysera då jag sällan står i klacken- men speciellt där är det egentligen viktigt att folk reagerar mot de värsta svinerierna på ett sätt som får ungarna att tänka till.

    SvaraRadera
  27. Jonas räddade ingenting. Inte Långås heller.

    Och många poster på den här bloggen är lägre än den harmlösa incidenten på stadion.

    SvaraRadera
  28. Frankie: Jag förstår och håller med om ditt resonemang. Det är enligt min mening kutym att vara elak mot motståndarlagets supportrar och spelare, överlag. Detta ser jag som en del av inramningen kring den sport vi kallar för fotboll.

    Att gå från dessa psykningar som på ett metafysiskt plan riktar sig mot "det onda" (låt det vara vilket lag vi möter som helst) till att utöva direkta kränkningar av en fysisk person, som dessutom befinner sig i ett åldermässigt och psykiskt underläge är ett stort steg att ta. Sådana psykningar är inte en del av spelets regler.

    SvaraRadera
  29. Den som använder "fitta" som skällsord har förmodligen väldiga issues med kvinnor.

    Fitta betyder i sin ursprungliga mening "våtmark" och är i sin nuvarande etablerade mening en synonym för något alldeles underbart.

    Därmed förstås inte sagt att det är lämpligt för någon som går att betrakta som åtminstone kroppsligt vuxen att vråla det till en sjuåringoch vifta med knytnäven. Sjuåringar förstår nog inte det där med skällsordens inneboende nyanser och motsägelsefullhet.

    Men de borde inte heller veta bättre, till skillnad från de jävla otvättade slappkukarna vilkas förehavanden beskrivs i inlägget.

    Jaja, whiskyn talar.
    Skål, antagonister!

    SvaraRadera
  30. gröntiva.../ skål! jävla fittor! ;)

    anonym/ ja det är sååååå lågt på denna blååååågen, varför läser du då om det är så hemskt?

    SvaraRadera
  31. Jag hittade inte ett enda svar på inlägget på difs svenskafans forum. 32 svar på den här sidan. Jag lämnar det där.

    SvaraRadera
  32. Men jag är ju götebååååårgare, Frankie! Ja ja, glöm det. Tre poäng mot skånefittorna nu i alla fall!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.