2006/05/18

Änglagården startar skola i Blåvit regi!

AKADEMIEN Först kom nyheten om att IFK:s akademi på Änglagården planerade att starta flicklag, idag skriver GP om Roger Gustafssons planer på att starta en fotbollsfriskola i IFK Göteborgs regi.

Roger berättar för GP:

- Tanken är att det ska finnas två klasser per åldersgrupp från fjärde till sjunde årskurs. Inom ett par år vill vi även att elever i åttonde och nionde klass ska ta plats på skolan, säger Roger Gustafsson, som ligger bakom IFK Göteborgs akademi på Kviberg.


En satsning som inte bara är unik och högintressant som ett socialt projekt i Göteborg, men som en smart väg att bredda utbildningen i både skolbänk och på fotbollsplan för våra unga spelare i mellanstadie och högstadieålder.

- För att vi även i fortsättningen ska finnas med i den allsvenska toppen och ta oss tillbaka ut i Europa måste våra ungdomar träna mer. Men som samhället ser ut i dag finns det en risk att många duktiga fotbollsspelare blir stressade av att hela tiden prestera, de hinner inte med läxläsning eller sitt sociala liv som familj, vänner, andra fritidssysselsättningar utanför fotbollen, säger Gustafsson vidare.

IFK Göteborg inlett ett samarbete med ett nystartat utbildningsföretag i Jönköping och Kortedala stadsdelsnämnd. IFK har redan skickat in ansökan till Skolverket om att starta projektet och kommer att få kommunal skolpeng för varje barn som antas om projektet får grönt ljus. På så vis blir projektet ingen större ekonomisk risk för IFK Göteborg och borgar för att föreningen på alla vis sprider varumärket IFK Göteborg i en positiv anda.

Om vi leker med tanken för en sekund så kan man se det naturliga resultatet av att vi startar en IFK-skola med tjejer i 4:e klass år 2007- så har vi en första kull av fullutbildade kvinnliga IFK Göteborgspelare som är 18 år och tar studenten 2015. Innan dess så måste vi ha startat vårt damlag, för inte satsar man väl i många år på att utbilda spelare för att sedan bara släppa dem till andra föreningar?

Div 5 - 4 - 3 - 2 - Söderettan - Damallsvenskan ser vägen mot toppen ut för våra framtida tjejer så om de börjar lira i seriesystemet när de är 16 år (första ring på gymnasiet, jag förutsätter att IFK med tiden utökar verksamheten från mellan och högstadieskola till gymnasium) så kan vi ha ett damlag i Allsvenskan cirka 2018! Förutsatt att våra Blåvita tjejer rusar genom seriesystemet i bästa Ljungskile-stil...

Våra utbildade tjejer skulle säkerligen klara sig väldigt bra de första åren mot Division 5-3 lag, sedan när de blir seniorer så får vi väl övergå till semiproffsverksamhet och kanske ett samarbete med Göteborgs Universitet?

Ser man bortom damsektionens framväxt och dessutom bortom det enorma ansvar IFK tar på sig när man erbjuder våra unga killar en stabil och bred utbildning vid sidan av ökad fotbollssatsning så är hela skolprojektet en ren PR-dröm för IFK Göteborg. Sköts skolan på ett bra sätt har man en gräddfil till massmedial guldkant för lång tid framöver. Frågan är om IFK Göteborg haft en bättre medial reklampelare för föreningen sedan Thomas Ravelli la skorna på hyllan. Den här gången kan reklampelaren bli ett föredöme för hela regionen dessutom...

4 kommentarer:

  1. Roger Gustavsson, strateg, hjälte och helt enkelt bäst!

    Bara hoppas att även detta projektet lyckas

    SvaraRadera
  2. Roger är den här föreningens enda riktiga visionär.

    SvaraRadera
  3. Jag ser framför mig en fabrik där unga talangfulla spelare matas in i ena änden av fabriken och ut som landslagsmän i den andra änden. Allt styrt av förmannen, Roger Gustafsson. Way to go!!!

    SvaraRadera
  4. Riktigt kul och bra Ide av IFK. Hoppas att det blir många gamla IFk spelare som blir lärare i den nya skolan. Tänk nu kan IFK locka med Lärar jobb efter kariären:)
    Riktigt bra och nytänkande av IFK.
    När startar internatet där dom kan drillas i 24h?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.