2006/05/08

Derby- trots att blommorna ska vattnas på onsdag?

DERBYDAGS I våras listade jag ännu en av Öis ekonomiska "kriser" som det tydligaste tecknet på allsvenskan närmade sig på följande vis:

"1. när Öis kämpar för sin överlevnad i ännu en ekonomisk chockkris. I vanlig ordning blir det att gråta ut hos Långedragsfansen för att de ska köpa någon ny present till sällskapet. Först 20 spelare i truppen, sedan klubbhuset och nu en inomhusplan. Öis kanske kan leasa ut sitt varumärke med och helt enkelt heta "Stefan Allbäck fotboll" hädanefter?"

Men inte ens jag trodde att Öis:arna vid det här laget skulle ligga fast förankrade i absoluta botten av tabellen med knappt några spelmässiga tendenser till att leva upp till den självmanifesterade myten om att vara "Lirarnas lag". Istället har Öis i början av säsongen visat upp ett helt otroligt skräckexempel på hur man definitivt inte bör spela fotboll om man vill hänga kvar i Allsvenskan och tränaren Zoran Lukic måste slå alla tiders rekord i grenen "hur man ignorerar vilket spelarmaterial man förfogar över och istället spelar tokoffensiv 4-3-3 fotboll om så halva anfallsbesättningen är skadad"...

Dessa små tecken i kombination med att Blåvitt kommer från två raka derbysegrar (2-1 mot Gais och 3-0 mot Häcken) torde väl få varje fotbollsmedeten individ att springa till närmaste biljettombud för att konsumera en plåt till vad som kan komma att klassas som tidernas utskåpning mellan de rivaliserande alliansgängen? Nej, vare sig hysteri bland Göteborgarna eller någon större derbyhype finns att lokalisera bland de soltörstande människorna som mest verkar ligga förvirrat utspridda lapandes sol på varenda tillgänglig gräsplätt utanför vallgravarna. Finns det någon derbyhype kvar då? För ser man till förhandssnacket verkar ju till och med de mest troende evenemangsdårarna bistert konstatera att "fotbollen i Göteborg är på nedgång". Om den är det biljettmässigt låter jag vara osagt, även om 26 000 på Gaismatchen knappast imponerade många, men fotbollsmässigt står en intressant avslutning på den här ombytliga vårsäsongen att vänta- i alla fall oss Blåvita i Göteborg.

Idel segrar sedan Maj månad klev in över staden med sin tropiska värme och ett stabilare försvarsspel match för match börjar få tendensiösa avtryck hos den mest medgångsinriktade Blåvita supportern. "Fan de kanske har en chans på det där guldet ändå" hörs eka uti varenda panikinredd sommarkoloni och betongbalkong. Så innebär det då att Göteborgar'n tar och masar sig till Ullevi för att se den blåvita revival som förhoppningsvis innebär att i alla fall ett av stadens alltför många allsvenska föreningar plockar en tätposition? Det återstår att se.

Biljettförsäljningen till derbyt är ännu så länge väldigt sparsam och visst är det ju en himla möda att både ta sig iväg och köpa en biljett för att sedan behöva sitta där och glo på denna fotboll i två timmar på Onsdag kväll? Speciellt med tanke på att blommorna i rabatten måste vattnas, ungarna ska hämtas från innebandyträningen, hockey-VM ändå är på tv, Blåvitt trots allt bara spelar "tjongfotboll", Öis bara förlorar numer, det trots allt kan vara sista dagen med sol i sommar, frugans kusin fyller faktiskt 37, den där tentan ändå ska in om fyra veckor, matchbiljetten är ju så jävla dyr om man jämför med en isglass från Hemglassbilen, det är ju så jävla jobbigt att stå där bland allt folk som vill gå förbi en hela tiden, hockeysäsongen börjar ju ändå snart och då ska man iväg och käka langos på Scandinavium, Ullevi är en så dålig fotbollsarena där man inte ser något, man vet ju inget om lagen nu när inte matcherna går på Pay per view, tidningarna har ju skrivit alldeles för lite för att jag ska orka få upp intresset, det var ju så mycket bättre förr när Blåvitt lirade med Ralf Edström och hur ska jag förklara för tjejen att jag hellre går på fotboll än ger henne en fotmassage och dammsuger villan.

Nej, det känns nog bäst att stanna hemma från det där jobbiga derbyt trots allt. Jag kan ju läsa Mats Härds krönika i GP om matchen eller kanske till och med följa den via text-tv. Derbyhypen i Göteborg är ju ändå slut och Blåvitt har nog ingen chans på det där guldet, det har ju Aftonbladet sagt. De har ju inte tagit guld på flera år, vad är det, 25 år sedan sist eller?

IFK Göteborg gör nog bäst i att sparka alla spelare, tränaren, sportchefen, materialaren och spela sina matcher på Råsunda i gulsvarta kläder. Då kanske Göteborgaren kan läsa 15 sidor om dagen i Aftonbladet kring vilken derbyhype det är kring Blåvitt. Så kanske, kanske man kan orka iväg på en Onsdag kväll för lite derbyfotboll. Men bara om någon kan garantera att Blåvitts taktik absolut inte är ett hot mot svensk fotboll då, såklart.

17 kommentarer:

  1. sen är det ju kul om man orkar stanna hela matchen...

    SvaraRadera
  2. Fattar inte hur folk är funtade som går med 5 min kvar och det är ett måls skillnad och laget som ligger under pressar på som fan.
    Fattar egentligen inte hur man öht kan gå innan matchen är slut.

    SvaraRadera
  3. Jag stapplade ut innan slutet mot Ellos på Borås Arena, tji fick jag.

    SvaraRadera
  4. Frankie, du håller klass!

    Älskar dina krönikor..ständigt aktuella, ständigt provocerande.

    Stick it to the man!

    SvaraRadera
  5. Det är verkligen synd att det inte kan bli mer drag i gbg. En dålig grej med CL-åren (folk blev bortskämda), samt numera den där löjliga hockeyn. Jag hade gått om jag inte bott på fel sida landet.

    SvaraRadera
  6. klockrent. tack för den nivåhöjning som kommit med de senaste 4-5 inläggen. klart bättre än på länge...

    SvaraRadera
  7. som sagt - JAG och en polare som inte har missat en match kommer vara där tillsammans med ytterligare 2 polare som vi tar med. Om alla gör som oss och tar med en extra person blir det inte bara ett jävla tryck på matchen - dessutom stödjer man blåvitts ekonomi. Antagligtvis kommer väl dom flesta som läser denna blogg gå på matchen - men ni får väldigt gärna säga till alla jävla nollor som bor i den här stan att dom fan får ta sitt ansvar och gå på nån match nån gång om dom vill ha ett elitlag i toppen!!!

    SvaraRadera
  8. feskarn/ Kunde inte sagt det bättre själv.

    SvaraRadera
  9. Jag ska hetsa mot mina Gbg-baserade vänner så de går på matchen...de tycker annars att det var bättre förr, när Johnny och Steff spelade. För jävligt ibland med ett sånt förflutet Blåvitt har. I Stockholm spelades ju ingen fotboll värd namnet fram till för bara några år sedan - därav det stora intresset där, plus det perverst stora stödet till 08-lagen i media.

    SvaraRadera
  10. För övrigt har en av mina tjejkompisar numera en pojkvän som heter Glenn! Tyvärr bor han i Borås, kan inte vara lätt...

    SvaraRadera
  11. Alla heter Glenn i Sverige.

    SvaraRadera
  12. anonym: Hockeyn har inget att göra med att det är sämre drag. Jag följer hockeyn slaviskt, och Blåvitt nästan lika slaviskt. Tror dessutom många ser hockeyn som tidsfördriv på vintern och fotboll dito på sommaren.
    Allt handlar om framgång, eller uteblivna sådana.
    Sen blir det ju inte bättre av att medelsvenssons måste ge sig ut i bitande kyla 5 matcher om året, göteborgaren är alldeles för bekväm för det.

    SvaraRadera
  13. helt enkelt jävligt bra frankie!

    SvaraRadera
  14. På Gais-Blåvitt blev jag faktiskt förbannad på många personer på som, precis som kent brockman och andra påpekat, reste sig och gick ut fem minuter innan matchen var slut och det var press. Dessutom höll folk på och gick och köpte korv precis vid frisparken där Wernbloom gjorde 2-0, så jag var nära att missa det. OK, på sektion N får man vara förberedd på sånt, men ändå...

    SvaraRadera
  15. Anonymous m.fl: Vadå hur kan ni inte förstå att man går tidigare från matchen? Går man när matchen är slut får man ju för fan stå i bilkö i minst 20 minuter nere i garaget. När man dessutom har ungarna med sig byggs det ju upp ett jävla tjabb om glass och dylikt på den tiden. Då missar man ju hellre ett mål. //Mr. Svensson som brukar få biljetter från jobbet och tar med ungarna på lite quality time

    SvaraRadera
  16. ARNE är kung med allt han än gör.
    Arne har pondus
    Arne har taktik
    Arne luktar gott
    Arne klär sig rätt
    Arne vinner alla derbyn
    Arne tar IFK till SM-guld
    Arne är hård men rättvis
    ARNE ÄR KUNG!

    SvaraRadera
  17. Från en anonym till en annan: Ta inte med ungarna eller bilen så kan du stanna hela matchen ut...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.