2006/05/03

Dagens måltid: Stekt makrill

RECEPTTIPS Makrill är en väldigt nyttig fisk med en lätt igenkännlig smak. På östkusten är man nog mest bekant med fisken när den är inlagd på burk i tomatsås, men den har många andra användningsmöjligheter vilket vi kunde vittja på Nya Ullevi igårkväll.

Makrill är också god att äta rökt, antingen som ensamrätt, i sallader eller som smaksättare i olika röror. Får man tag i hel färsk makrill kan man koka den, eller fylla den med något gott och bädda in i foliepaket att ugnsbaka eller slänga på grillen. Makrillfiléer kan gärna stekas i panna. Eller sjungas ut och spelas byxorna av i ett derbysammanhang.

100 gram Makrill innehåller (Enligt Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1):

Fett:16g varav mättat: 3.48 gram, enkelomättat: 6.52 gram, fleromättat: 4.38 gram, kolesterol: 80 milligram
Kolhydrater:0 gram
Fibrer: 0 gram

Till synes en väldigt fet, långsam och orörlig fisk som är god att äta men inte så kul att vara.

Så om ni inte fått nog av att krossa makrill på läktare och plan så ger vi er idag ännu ett alternativ till att krossa makrillen mellan tänderna:

Stekt makrillfilé

4 port.

1 kg makrill eller 600 g makrillfilé

Till panering:

1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
2 tsk salt

Till stekning:

smör eller margarin

Till garnering:

dill, citron

Rensa, skölj och filea fisken eller ta filéer som är färdiga att använda. Blanda ingredienserna till paneringen och vänd filéerna i blandningen. Stek fisken vackert guldbrun på båda sidor i matfett. Lägg upp på varmt fat och garnera med dill och citron. Servera med kokt potatis och smörfräst spenat.

Variation: Doppa makrillfiléerna i uppvispat ägg. Blanda hackad dill i paneringen och vändfiléerna i blandningen. Stek fisken guldbrun. Servera med sommarsås eller löjromssås.

Makrill är alltid bäst när den tuggas till småbitar!

Smaklig måltid!

4 kommentarer:

  1. Varför inte "GRAVAD", hur många gånger har man inte begravt GAIS?

    Hur många gånger har inte GAIS varit rökt?

    Även om jag avskyr margarin så skulle jag ändå vilja föreslå att man steker Makrillen i just denna avskyvärda substans, ty GAIS'arna är ju verkligen inte vana att vara uppe i smöret.

    SvaraRadera
  2. gött é det! nu ska inhandlas hel makrill!

    SvaraRadera
  3. De ble' TOSK, De ble' TOSK, De ble' TOSK

    De' ble' TO'OSK, De ble' TOSK

    Detta e' Makrillarnas Sång.

    SvaraRadera
  4. Jag är allergisk mot fisk. Räcker väl så va?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.