På gång


onsdag 27 april 2011

Viruset som hotar vinnarkulturen i Blåvitt!

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver signaturen "Youthful" om viruset som riskerar att förstöra vinnarkulturen inom Blåvitt!


En vinnarkultur kan bara förvaltas och förädlas genom höga krav och en ständig strävan att bli bättre på att vinna. I en vinnarkultur måste besvikelsen efter oavgjorda resultat finnas som en naturlig del av varje persons känsloliv. Inom varje supporter finns inget annat fokus än att kämpa ner motståndarna. Viljan att vinna lyser ur ögonen hos tränaren. Hos sportchefen sprudlar vinnarinstinkt. Spelarna jagar livet ur varandra tills slutsignalen går. Ett oavgjort resultat är aldrig ett bra resultat eftersom motståndarna alltid är sämre än oss. Vi är Blåvitt.

Vad är AIK? Elfsborg? Malmö? En bakgård. En mörk plats för de spelare som inte fått chansen att spela för Blåvitt. Namnen på fotbollsklubbar som jagar spelare Blåvitt inte vill ha. Klubbar som innehåller spelare som vill utvecklas för att i framtiden få vara med om den magiska och euforiska, nästan ouppnåeliga, känslan att få dra på sig den blåvita tröjan. Så ser världen ut. Innerst inne vet alla om att ingenting kan bli större än Blåvitt. Något obeskrivligt himmelskt vackert. Blåvitt är Änglar. Till Änglarna värvas bara de största talangerna. Det finns inget större i ett fotbollsliv än att få dra på sig den blåvita tröjan och känna närvaron av historiens himmelska änglar. Insikten om att framtida segrar väntar. Stolthet. Ödmjukhet. Ingenting kan någonsin bli större i en fotbollsspelares liv. Viljan att förädla vinnarkulturen överskuggar allt.

Så måste känslan vara.
Hos supportrar. Hos tränare. Hos sportchef. Hos spelarna.
Blåvitt är Blåvitt.

2000-talets omställningsperiod till Blatter-Bosman-Abramovich-förutsättningar har inneburit ett par tomma sidor i Blåvitts historieböcker. Men strukturomvandlingsperioder förstör inte en vinnarkultur eftersom de är nödvändiga för framtida segrar. Tyvärr har denna strategiskt viktiga omvandling fört med sig ett försämrat immunförsvar. Bristen på framgång, i en klubb med en enorm vinnarinstinkt, och det deklinerade immunförsvaret har lett till att ett virus börjat få fäste bland dagens blåvita supportrar. Viruset som ursprungligen kommer från råttor angriper förnuftet och sätter supportrars perspektiv och känslan för klubbens bästa ur spel.

Viruset är lite lurigt eftersom det riskerar att skapa hatiska medgångssupportrar som inte inser att de lämnat glädjen bakom sig. Gemensamt mot nya segrar ersätts med hatiska påhopp och en övertro på att hot är bästa uppfostran. Viruset är exceptionellt smittsamt även mellan fotbollsraser. Har viruset väl fått fäste hoppar det lätt över till spelare och klubbledning. Symptomen bland dessa skiljer sig dock från hur viruset artar sig bland supportrar. Spelare som drabbats av viruset blir först ängsliga och om inget botemedel sätts in så riskerar vinnarinstinkt att ersättas med själviskhet och försämrad kämpaglöd. I fullt utvecklat sjukdomsstadie så leder viruset till att spelare glömmer att tröjan de har på sig är den magiska blåvita ängladräkten och istället tror de infekterade spelarna att lycka handlar om att roffa åt sig så mycket pengar man kan på så kort tid som möjligt. Tacksamheten till klubben som utbildar en och respekten till supportrarna som betalar dyrt i pengar och engagemang för att stödja de lyckligt utvalda spelarna glöms bort. Viruset riskerar därför att vända supportrar och spelare mot varandra. Når viruset klubbledningen så är de första symptomen att vinnarinstinkten ersätts med försvarsställning och en oförmåga att förstå att spelartruppen måste tillföras kreativitet.

Viruset tenderar också att få klubbledningen att utnyttja befintligt spelarmaterial på ett felaktigt sätt. Ett av de vanligaste symptomen är att tränaren väljer spelsystem utifrån en annan spelartrupp än vad som finns till förfogande. Virusets huvudmål är att skapa osämja mellan supportrar, spelare och klubbledning för att dra ur klubben ett av fundamenten för en vinnarkultur. Glädje och gemenskap. Förståelse för olika synsätt och perspektiv. Barnen och framtidens supportrar skräms iväg av hatiska fans och själviska spelare. Klubbledningen förespråkar en spelstil som inte underhåller. Viruset är förödande.

Men lugn, det kan botas med en gammal hederlig huskur: kommunikation, vilja att förstå varandra och förmåga att förstå ordet perspektiv.

Till en början måste en sjuk lagledning sluta upp med att prata om bra prestationer, kämpaglöd och intensitet vid förödmjukande förluster. Det finns nämligen inget som är så naturligt inom en vinnarkultur som att alla kämpar tills de stupar. Har man inte den egenskapen naturligt inom sig så är inte den blåvita tröjan den rätta att dra på sig. Ledningen måste också aktivt börja kommunicera på nya sätt att man har en vilja att lämna sjukdomstillståndet. Det enklaste första botemedlet är att värva ett eller ett par superspelare till sommaren.

När det gäller spelare så är det överlägset bästa botemedlet att visa hjärta och ödmjukhet mot klubb och supportrar. Springer man och tänker på sin egen personliga ekonomi och drömmer sig bort från blåvitt är det redan för sent. Låt dig säljas och ge plats för nästa generations vinnare.

Bland supportrar som drabbats av viruset gäller det att komma bort från att allt handlar om ”in med nya talanger”. De talanger som redan finns i truppen är inte förbrukade och redan slut på grund av att tränare och klubbledning förstört deras karriärer. En insikt om att ett av de vanligaste sjukdomssymptomen handlar om att bli hatisk och få en övertro på att klubben ska leka hem allsvenskan och ta Europa med storm genom konstruktiva, tekniska, publikvänliga spelare från våra ungdomsled. Ärligt: hur galet låter inte det? Spelare som inte ens är etablerade i U21. Tänk istället vilken enorm talang som finns i truppen. Lyft fram kreativitet och självförtroende bland dagens trupp och all ängslighet blåses bort!

Om inget botemedel sätts in då?

Eftersom viruset kommer från råttor så har gnagets AIK länge varit drabbade utan att sätta in något botemedel. På så vis vet man att viruset leder till att vinnarinstinkt och all förmåga till vackert spel försvinner för all framtid om inget görs. Man vet också att hatet från de egna leden gör att klubben har mycket svårt att värva yngre talanger eftersom unga oförstörda talanger ser att sjukdomen är så utbredd och omöjliggör deras förmåga att utvecklas.

Nä nu gäller det att samla leden och göra allt för att utrota viruset som riskerar förstöra vinnarkulturen inom Blåvitt!

/Youthful
Supporter och hoppfull om ett framtida harmoniskt och virusfritt vinnar-Blåvitt.

8 kommentarer:

 1. ha ,ha..precis så är det ju!

  SvaraRadera
 2. Bra text o allt, med det lilla undantaget att virus inte går att bota. Visst kan ett immunförsvar ta död på ett virus, men en gammal hederlig huskur kan aldrig bota ett virus.

  Skit sam, bra text i vilket fall. Tummen upp!

  SvaraRadera
 3. Negativa Nikko27/4/11 23:35

  Har Blåvitt en vinnarkultur historiskt sett? Vi hade en grym era 1982-96, men åren 1904-81 (exkl, 71-76 + några enskilda år) och 1997-2011 har ju vi varit en stabil klubb i Allsvenskans mittenskikt, typ som AIK.

  SvaraRadera
 4. mycket underfundiga poänger och små smällar till höger och vänster... ja, det kan bli jobbiga följder för anseende osv om man låter dålig stämning gå för långt som i hatets aik.. men där är vi ju inte än tack och lov!

  men tydligare och bättre kanaler för kommunikation från blåvitt kan man ju önska.

  SvaraRadera
 5. 81-97 är väl en mer korrekt beskrivning av vår framgångsepok under Svennis och Roger. Då talar vi trots allt om 16 år av total dominans i svensk fotboll och stora upprepade framgångar i Europa. Under en tid som de flesta av dagens aktiva "medelålders" fans växte upp med laget. Så vi identifierar oss med framgångsepoken, de som följde laget på 50-talet eller just börjat följa laget på 2000-talet är troligtvis i en minoritet mot oss som är "vana" vid att Blåvitt är ett storlag som bör behandlas efter det och vi bör förhålla oss till det. Därför lever kravbilden kvar, för det Blåvitt vi känner och har vuxit upp med är det som är framgångsrikt och dominant i svensk fotboll. Därmed vill vi ha mer av det och vi vill ha det nu.

  SvaraRadera
 6. "negativa nikko" JA IFK Göteborg har en vinnarkultur! Iaf om du jämför med andra svenska lag. Även i hela Norden så kommer du se att IFK Göteborg är ett namn som inget annat lag kan stå upp mot!

  SvaraRadera
 7. Väl rutet!

  SvaraRadera
 8. Blåvitt for ever28/4/11 07:51

  Wow, kul vinkling! Mer sånt :)

  Mentala bilden av sig själv är viktig - det skiljer ju rätt lite mellan lagen i allsvenskan och självförtroende och en kravbild där laget inte nöjer sig med tredjeplatser osv är ju avgörande i längden.. elsfsborg är exemplet på motsatsen: man borde vunnit allsvenskan under flera år med den trupp man haft men klarar sig undan kritik för att det inte finns någon vinnartradition...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.