2006/08/31

Konsten att skada sig på avbytarbänken

GLENNOLOGI När allas vår landsfader Glenn Hysén tränade Torslanda i tvåan knäppte Bert Christensson bilden ovan innan en hemmamatch ute i Göteborgsförorten Torslanda. Kommentaren från en spelare, Anders Lundqvist, när Glenn satt där i gräset:
- Har du sträckt smalbenet Glenn?

Tipstack: Bert Christensson

Den nya fotbollens föredöme

IFK GÖTEBORG Jonathan Berg insisterade på att bli utlånad. Ali Gerba tvingade sig bort från föreningen tidigt på säsongen. Samuel Wowoah förde debatt med Arne Erlandsen via kvällstidningen GT. När trupperna blir större och konkurrensen hårdare så finns det alltid spelare som kommer i kläm. Men det är hur dessa spelare hanterar den utsatta positionen som petad och utstött från spelartrupper och startelvor- som visar på deras riktiga karaktär.

En spelare som förtjänar vår yttersta respekt är Jonas Wallerstedt.
Den nya tidens verkliga förebild i Blåvitt.

Arne Erlandsen snart på en tv nära dig?

KLUBB-TV Den tv-satsning som till en början verkade vara ett "genidrag" av Blåvitts marknadsfolk blir i sken av detta ganska grått och dammigt. A-lagstränaren ställer upp som sidekick i Gais-tv medan Blåvitt ställer upp med en scout.

Absolut ingen disrespect gentemot Nisse, men visst hade det varit rejält mycket intressantare att få veckans kommentarer om föreningen och spelet från Arne Erlandsen på torsdagskvällarna. Dags för Blåvitt att kontra med lite nya drag för att få den mest attraktiva klubb-tv:n i staden?

2006/08/30

Det ryktas...

att Jonas Wallerstedt och hans sambo såg fotbollskomedin "Offside" på tisdagskvällen. Dock var han enligt egen utsago inte helt säker på att amatörerna i filmen hade kunskaper nog att kunna lära Blåvitt något...

att över 500 av Supporterfondens flygblad och ett stort antal affischer spreds kring Gamla Ullevi i måndags...

att George Mourad tog sig tid att läsa Supporterfondens information och visa glädje för vårt initiativ...

att Aftonbladets Henke Lundgren förvandlade 3-4 små tonårsungars halvminuters långa gapande på parkeringen vid Gamla Ullevi till att Arne Erlandsen hotats av sina egna fans. Sensationsjournalistiken når nya bottennivåer...

att Hammarbyligister i dagarna hotat Aftonbladets Simon Bank genom att peka ut hans hemadress i samband med ganska grova insinuationer om att man "har ögonen på honom" och så vidare...

att "Hammarby-tomten" var den som uppviglade planstormningen mellan Bajen-Skansen...

att svensk polis inte har tid att stävja det omfattande sabotage (läs: hot mot demokratin) som pågått i flera veckor mot valaffischer och valstugor för att man jagar så kallade fotbollshuliganer (läs: självvalda slagsmål) i Göteborgs förorter...

att Shopen efter ett par riktigt snygga t-shirts återgick till rena skrikighetsfesten...

att Supporterklubben Änglarna snällt var tillbaka på Harrys efter att samma pub kört ut sina stamgäster (Supporterklubben) när man "råkat" dubbelboka lokalen efter Rikets Änglar för ett par veckor sedan...

att Barabens RÄ3-pokal dock prydde centerhyllan i baren på ett magnifikt sätt...

att Håkan Mild varit i Spanien nyligen. Oklart om resan handlade om kort semester eller transferrelaterat jobb...

att 57% av Expressens läsare inte vågar ta sina barn på fotboll. Nej men perfekt, dags att damma av Barabens gamla förslag om 18-årsgräns på vår hemmaarena?!

att Hammarby tvekar på att stämma sina supportrar efter att videogranskningen gjort tydligt att majoriteten av de inblandade supportrarna (i de värsta handlingarna) inte är myndiga...

att Jon Jönsson förmodligen var den som stod och skrek på Arnes avgång utanför Ullevi i måndags...

att det står 1-2 i banderollkriget mellan IFK Göteborgs startelva och Ultras Göteborg...

Stadsbyggnadskontoret om Gamla Ullevikvarteret

NYGAMLA ULLEVI Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett förslag till detaljplan för området kring Gamla Ullevi. Man skriver själva:

"Gamla Ullevi ersätts med en ny arena för ca 18 000 åskådare. Sydväst om arenan byggs ett hus för kontor/hotell med en lägre del som ansluter till Smålandsgatans bebyggelse samt höghusdel med 10 våningar mot arenan. I kvarterets nordöstra del byggs kontorshus i 8-våningslameller mot Ullevigatan och en höghusdel med 16 våningar mot Skånegatan. Bebyggelsen kan innehålla handel, kontor, hotell samt lokaler för rättsväsendet och kriminalvården. Parkering för den nya bebyggelsen ordnas under eller i anslutning därtill.

Förslaget överensstämmer med kommunens översiktsplan.

Detaljplaneförslaget finns utställt för granskning under tiden
30 augusti - 26 september 2006 och visas på följande platser och tider:

Stadsbyggnadskontoret
Köpmansgatan 20 (vid Gustaf Adolfs Torg)
Öppet måndag-fredag kl 8-16

Stadsdelsförvaltningen Centrum
Engelbrektsgatan 71
Öppet mån-fre kl 8-16.30.

Upplysningar om förslaget lämnas av distrikt Söder,
Lennart Widén, tfn 031-61 15 69 eller
Christer Abrahamsson, tfn 031-61 21 46.

Skriftliga synpunkter på förslaget tas emot av:
Byggnadsnämnden
Box 2554
403 17 Göteborg
senast den 26 september 2006.
E-post: sbk@sbk.goteborg.se "

Så om just du vill framföra dina åsikter om projektet så är tiden inne att göra det. Snart kan det vara för sent...

Lika som lila...


Tipstack: Pelle Karlsson

Henke Larssons filosofi kring boxning på fotbollsplan...

ALLSVENSKAN Henke Larsson hade nyligen en polisanmälan på sig för en ful knytnäve han delade ut mot Elfsborgs Jon Jönsson. Men de som går och tror att Henke alltid varit en sportslig kille som nu kom "ur balans" kan tänka om genom att läsa Offsides intervju med Henrik Larsson från 2000. Så här sa Larsson för sex år sedan:

"…tjuvnypen

– Som jag eller dom ger? Det blir inte så ofta men det händer då och då. För det mesta är det väl jag som ger dom lite sådana grejer faktiskt.

Som vadå?

– Det vill du gärna skriva men det vill inte jag säga.

Varför det?
– Det är riktigt fult emellanåt.

Tar du greppet som Vinnie Jones tog på Gascoigne?

– Ibland går man in framför försvararen och drar i byxorna. Jag menar, får du tag i paketet då så drar du bara ännu hårdare. Det är allt ifrån… jag förstår att det här är roligt att läsa men jag måste ju tänka på att vara en förebild. Folk sitter och läser att jag gör det ena och det andra och så tolkar de det på fel sätt.

Men handlar det inte om att förstå hur fotbollen ser ut i dag?


...Andra situationer kan vara att du vill gå ett visst håll men du känner att någon håller dig tillbaka i tröjan. Då tittar du efter var linjedomaren och domaren är sedan får du slå till. Då slår jag honom i magen eller på händerna för att komma loss.

Hur mycket ser domaren?


– Jag tror inte han ser så mycket.


Det går fort?

– Ja, det blir ju ingen jätteswing. Men det är så att han känner det."

Hela Offside-artikeln om Henke Larsson finns att läsa här.

Tipstack: Krister H

2006/08/29

IFK Göteborgs guld i Gothia Cup



GOTHIA CUP IFK Göteborg- Cantolao P16- Straffsparksläggningen och det vilda segerfirandet! (Notera hur man hoppar sönder hela prispallen...)

Tipstack: Börje Andersson

Tacka jägaren för gulddrömmen

ALLSVENSKAN Det är så märkligt med fotboll. Man kan rada upp ett halvdussin underprestationer på löpande band, för att strax efter det så kallade fiaskot inse att vi fortfarande har det perfekta smygläget på ett SM-guld i höst. Gustav Svensson är dock inte den enda vi bör tacka, tacka Hammarby, tacka Bengt Andersson, tacka "den Attraktive"...

Det finns en ganska skarp Bengt Andersson kritiker bland oss aktiva på Baraben. Han har under en lång tid talat om hur vår framtid på målvaktssidan är osäker, om att vi inte skulle släppt John Alvbåge och att Bengan gör för många oprovocerade misstag på en säsong. Under gårdagens match var det nära att han fick rätt en gång, det var när Bengan skickade ut bollen lite på måfå och den gick rakt till en närstående Boråsare. Men som den attraktive målvakt han trots allt är så reparerade Bengan tabben med en strålande parad. Bortsett från den fadäsen i andra halvlek hade vi en målvakt som tokdominerade på plan.

För Elfsborg var bra. Elfsborg var riktigt bra. Elfsborg spelade trots gräsunderlaget en effektiv mittfältsfotboll med ett kortpassningsspel som gick genom Blåvittförsvaret som en tornado genom Florida under orkansäsong. Men det spelade liksom ingen roll att "Gurra" och "Hjalle" inte fick kontroll på Ishizaki, det kvittade att Anders Svensson gång på gång hittade ytor mellan våra lagdelar och att Mattias Svensson rev sår i vårt mittförsvar.

För där stod han, stammens äldste, härskaren av boxen, generalen av försvaret. Bengt Andersson blev den markanta skillnaden mellan ett riktigt stort gap till Elfsborg och en poäng på Gamla. Missförstå mig rätt, det var underbart att den från start debuterande Gustav "Erling" Svensson fick bli tungan på vågen för vår poäng. Men utan den fenomenale 40-årige jägaren längst bak i fältet hade troligtvis utklassningen varit ett faktum redan efter första halvlek.

Med samma skärpa som Bengan för sig ute i skogen med bössan i hand nyttjas på de Allsvenska planerna när Jägar-Bengan störtade på situation efter situation i en stormatch av gammalt gott slag. Inte sedan Ravellis galna form under 1993 har vi sett en målvakt spika igen på ett sådant excellent vis som igår.

Tack Bengt Andersson, för en gulddröm som lever än idag.

Allsvenskan 28 Augusti 2006: Hammarbys härliga hjältar

2006/08/28

Hjalmar "Konan" Jonsson

ALLSVENSKAN Nu har jag fått nog. Mitt tålamod är slut och det är dags att säga min mening. Jag är inte den som hackar eller hatar spelare som spelar för mitt lag. Men i Hjalmar Jonssons fall är jag mer än villig att göra ett undantag. Han har inte gjort en enda bra och godkänd insats sen han kom hit. Han är den största säkerhetsrisk som vi har haft sedan Jimmy Svenssons glansdagar. Och det är i underkant.
Se bara på hans insats idag. Jag tror inte Hjalmar slog ett enda inlägg rätt. Inte en enda passning rätt såvida det inte var en tio meterspassning. Hans försvarsspel var under all kritik plus att det är han som ligger bakom Ellos mål. I första läget på mittplan tar han inte kampen utan viker undan och låter dom vända spelet. Och sen, som om de inte vore nog, så är det han som (oturligt, men föga oväntat) styr Solna-råttans turskott i mål.

Det värsta är att detta är inget ovanligt när det gäller Hjalmar. Detta är inget som har hänt bara i dagens match mot Bönderna. Det händer nästan varje match. Vi har knappt något anfallsspel värt namnet på vänsterkanten då vår yttermittfältare alltid hamnar för långt ner i plan. Detta är ett resultat av Hjalmars försvarsspel. Det enda bra han gjort under sin tid i Göteborg är det mål han gjorde i år. Sen tar det slut.

Frågan jag ställer mig är, hur bra är Schaffer? För just nu är allt bättre än Konan.

Blåvitt-Elfsborg, 19:00 på Gamla Ullevi ikväll

ALLSVENSKAN Efter skyfallet från helvetet som tvingade Gais-Helsingborg att skjutas upp vände vädergudarna inte helt oväntat sin ilska när Änglarnas match närmade sig. Uppehållsväder och enbart växlande molnighet med enstaka mindre skurar innebär att det blir match ikväll och att Elfsborg får möta ett utvilat och fräscht, till och med nykomponerat Blåvitt ikväll?

Preliminära startelvor:

Blåvitt:

---------------------------Bengt Andersson---------------------------
Adam Johansson, Mattias Bjärsmyr, Alejandro Lago, Hjalmar Jonsson
Niclas Alexandersson, Pontus Wernbloom, Magnus Kihlberg, Gustav Svensson
-------------------Stefan Selakovic, Jonas Wallerstedt-----------------

Barabens kommentar:
Efter ett batteri på tre matcher med mindre lyckat spel och relativt svaga resultat har Blåvitt under veckan minskat på sin träningsdos för att få upp kvalitén på den lite slitna startelvan. Utifrån veckans träningar pekar dessutom en hel del mot att Gustav Svensson lite överaskande får gå in som vänster yttermittfältare istället för den numer ordinarie (?) Vasquez. Om denna överraskning blir av så innebär det med all sannolikhet att Samuel Wowoah hamnar på läktaren i samband med att Vasquez petas till bänken.
Niclas Alexandersson, som i de senaste matcherna befunnit sig i en djup formsvacka får ikväll sin lillebror mot sig på högerkanten (Elfsborgs vänsterkant) vilket innebär den extra tändvätska som behövs för att "Alex" ska finna formen igen?

Nyckel till seger:
Seger på mittfältet, Blåvitt måste vinna andrabollarna och avväpna Elfsborgs passningsspel genom att nyttja den höga presstaktik som Arne Erlandsen förordar. Kampen på inre mittfältet blir avgörande för Blåvitts spel idag, speciellt med tanke på en våt plan där tufft spel och glidtacklingar underlättas av underlaget...


IF Elfsborg:

------------------------Johan Wiland---------------------------
Daniel Mobaeck, Jon Jönsson, Andreas Augustsson, Johan Karlsson
Stefan Ishizaki- Samuel Holmen, Jari Ilola, Daniel Alexandersson
--------------Anders Svensson - Mathias Svensson-------------

Barabens kommentar:
Elfsborg startat med all sannolikhet åter med sitt nya "Italienska" system där Anders Svensson fungerar som en släpande anfallare och den spelare som ständigt försöker oroa motståndarlagens försvar med sina rusher in i straffområdet, med och utan boll. Elfsborg som presterat fantastisk anfallsfotboll på sin hemmaplan tappar möjligheten till lika effektiv kortpassningsspel när man spelar på gräs istället för plastmatta- en problematik som kan leda till ett mer utpräglat spel på Mathias Svensson som är en erkänt hård och ful boxtarget.

Nyckel till seger:
Då Blåvitt koncentrerar sig för att stänga det inre mittfältet lär Elfsborgs chans bli att utnyttja kanterna via främst Stefan Ishizaki som kan komma att ställas mot den (från start) debuterande Gustav Svensson, som är innermittfältare i grundposition. Anders Svensson blir nyckelspelaren i matchen för Elfsborg, kommer han att få ytor med boll utanför straffområdet eller inte, det är knäckfrågan ikväll...

Anders bjuder på käk!

2006/08/27

Glennis, Håkan och Bebis-Håkan

UPPFOSTRAN Stockholmsbaserade författarinnan Camilla Läckberg visar i sin senaste blogpost upp hur man tar Blåvit indoktrinering till en helt ny nivå:

"När Wille var bebis fick han ett gosedjur i form av en åsna. För att göra en lång historia kort, så fick åsnan namnet "Glenn Strömberg", dock i vardagstal kallad "Glennis". Wille har i fyra år älskat denna åsna hett, och när Meja föddes fick hon ett gosedjur ur samma serie, från tillverkaren "Nici" - en grå nalle med blå halsduk. Nallen fick namnet "Håkan Mild", kallad "Håkan" och han blev lika älskad av henne som "Glennis" av Wille. Så i våras hittade jag en Håkan i lite mindre format, som jag inte kunde låta bli att köpa till henne. Han blev en succé och fick - helt logiskt - namnet "Bebis-Håkan". Han seglade snabbt upp på förstaplatsen och har sedan dess släpats runt under armen, åkt dockvagn, bäddats ned i docksängen, följt med till dagis och sovit i Mejas säng..."

Camilla Läckbergs böcker kan du läsa mer om här.

Stor chans för inställt mot Elfsborg!

(ALL)SVENSKT VÄDER Efter att ett monstruöst Boråsliknande skyfall dragit in över Göteborg under Söndagseftermiddagen beslutade domarteamet att matchen mellan Gais och Helsingborg på Gamla Ullevi inte kan spelas på grund av ösregnet. Nu ligger även morgondagens match mellan Blåvitt och IF Elfsborg i farozonen för att bli uppskjuten.


Efter beslutet att Gamla Ullevi inte är spelbar till kvällens match riktades snabbt vårt intresse mot väderleksprognosen för det närmaste dygnet för Göteborg. Läsningen är tyvärr riktigt dyster och innebär en överhängande risk för en inställd match imorgon. Ösregnet som just nu (Söndag eftermiddag) piskar ner mot stadens gator kommer enligt SMHI att ta ett visst uppehåll ikväll för att sedan fortsätta inatt, imorgon morgon och imorgon dag.

Ett osannolikt uppehållsväder krävs med andra ord för att rädda möjligheten att spela IFK-Elfsborg på Gamla Ullevi imorgon. Prognosen talar förvisso om att regnet ska avta imorgon kväll, men om det är ihållande under natten mot måndagen och sedan fortsätter under måndag morgon ser utsikterna för att det heta toppmötet ska bli av tyvärr mörka ut...

2006/08/26

Två dagar kvar...

"Sjöberg säger:
- Har du sett Pontus Wernblooms röda kort än?
- Ja, jag såg det. Fy fan.
- Han är väl lite Håkan Mild-kopia?
Holmén tittar upp:
- Mild-kopia? Han käkar ju Håkan Mild till frukost. Kommer du inte ihåg när vi mötte Blåvitt. De mosade oss på mittfältet. Han var överallt och helt galen."


Hämtat från Henrik Ystens bok “Utmanarna”

2006/08/25

Supporterfonden satsar på välgörenhet!

SUPPORTERFONDEN Nu är det dags för andra gången, ytterligare en tävling går av stapeln på Supporterfonden. Men den här gången går inte alla pengar till Supporterfonden. Som i tidigare tävling kommer vi att,
att skänka en signerad matchtröja som tack till den som ger störst bidrag till Supporterfonden under månaden. Pengarna från det vinnande bidraget kommer dock att delas 50/50 mellan Supporterfonden och Drottning Silvias barnsjukhus.

Drottning Silvias barnsjukhus som ingår som en del i Sahlgrenska universitetssjukhuset. På sjukhuset finns ett ovanligt stort antal så kallade riksspecialister, som står till förfogande för patienter från hela landet.
Det gäller bland annat vård och behandling av barn med ovanliga sjukdomar i lever, njurar, hjärta, muskler och hjärna, barn med immunbristsjukdomar, autism och hormonella tillväxtrubbningar.

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg är det största och mest kompletta sjukhuset för barn och ungdomar i norra Europa.

Om Drottning Silvias barnsjukhus
Varje dag:
- Befinner sig 550 barn och ungdomar här
- Vårdas 130 ungdomar (13-18 år)
- Ligger mer än 80 småbarn (under två års ålder) inne
- Finns här 150 barn som under ett år tillbringar mer än 10 dagar eller gör fler besök än 10 besök på sjukhuset.
- Vid varje besök kommer även föräldrar och ibland syskon till sjukhuset.

Jakten på matchtröjan är igång från och med fredagen den 25 Augusti till och med fredagen den 29 September. En tröja till som tillfaller den fondhjälte som skänker mest under perioden. Här kan man alltså inte tillgodose sig tidigare bidrag, utan här vinner den som skänkt störst summa under September månad. (25/8-29/9)

Den högsta summan kommer att delas i två, halva summan går till Supporterfonden och den andra halvan skänks till Drottnings Silvias barnsjukhus i Göteborg. De gåvor som kommer in under perioden men som inte vinner tröjan går som vanligt direkt till insamlingen till IFK Göteborg. Det är med andra ord den vinnande gåvan, periodens största bidrag, som delas mellan fonden och Drottning Silvias barnsjukhus, en anledning nog att vara riktigt generösa!

Självfallet går det att lämna ett flertal separata bidrag under perioden på samma användarkonto/användarnamn och på så vis
räknas den sammanlagda summan ihop i jakten på matchtröjan! SMS-bidragsgivare kan tyvärr inte deltaga i denna tävling.

Tröjan är signerad av hela Blåvitts A-trupp.


Har du frågor? Maila Supporterfonden och ställ dem till vår projektledning eller om du redan är fondhjälte så registrera dig för forumet på Supporterfondens hemsida!

LYCKA TILL FONDHJÄLTAR!

Tankar i korthet

BULLETINER Alla håller andan inför ett mer definitivt besked kring George Mourads skada. Hur länge blir han borta? Stefan Landberg spekulerar på officiella att det kan dröja upp till 6 veckor innan George är fit for fight igen. Frågan är då om tävlingen mot Henke Larsson bör frysas under den tiden?

Baraben.com närmar sig i dagarna sin 500 000:e besökare och kommer att fira detta med en extra satsning på Supporterfonden som går ut på att visa en mer mänsklig sida av ett så idrottsinriktat projekt.

Kanal Lokals premiär av Klubb TV med Blåvitt var en ganska slätstruken affär, men förhoppningsvis lever den upp sig med takt att man får igång lite mer tittarfrågor och att det sker lite mer kring laget i form av matcher. Lite synd att man valde att inte visa mer från torsdagsträningen när man ändå var uppe på Kamratgården och filmade densamma. Även ganska märkligt att man förvandlade George nytillkomna skada som en parantes i slutet av programmet istället för att inleda och diskutera detta mycket allvarliga bortfall som en av huvudnyheterna. Men potential finns där, hoppas den plockas fram av Kanal Lokal i höst...

Bengt Andersson deltog av okänd anledning inte i grästräningen på Kamratgården igår (torsdag). Ålderkrämpor som spökar för "Den attraktive" månne? Bengan syntes även glida omkring runt ett välkänt köpcentrum i Kungsbacka i mitten av veckan...

Åtvidaberg slog ut Brann och gick vidare i UEFA-cupen. Åtvidaberg gick med andra ord längst av alla svenska lag i de Europeiska cuperna. Varför är det en inställningsfråga och inte ett krig på liv och död när Blåvitt ställer ut skorna mot Derry? Vad var det som pågick i skallen på våra gubbar i det dubbelmötet?

AIK Fotboll AB stormar fram som det lysande börsexemplet på hur svenska fotbollsföreningar bör drivas. Efter alla år av miljoner i minus, nästan månatligen går man nu framåt på ett chockartat vis:

97 öre i vinst per aktie.


Baraben.com jobbar
i dagarna för att ta fram en ny symbol för hemsidan, föreningen och alla de projekt som vi driver. Det ska bli en slags maskot, som Blåvitts Leo, fast ändå absolut inte alls som Leo. Har du förslag, idéer eller är en jävel på att teckna eller leka med photoshop? Säg till oss så kollar vi på ditt förslag, använda bidrag belönas...

2006/08/24

Blåvitt-TV rullar igång ikväll...

MEDIA Medan Svenskafans har kört sina filmare intervjuer i något år nu så har de flesta av oss inbitna änglar gått och drömt i smyg om att få ett heltäckande tv-sänt magasin om vårt kära Blåvitt. Idag blir den drömmen verklighet när nya lokalkanalen Kanal Lokal kör igång med Klubb TV- Blåvitt.

Men ack den våta dröm som räcker till, första intrycket av Kanal Lokals satsning har väl inte imponerat då ett tiotal läsare under kvällen hört av sig till Baraben med klagomål över att formulären och e-postadresserna till Kanal Lokal inte fungerat.

I studion kommer vi bland annat att få se backlegendaren Mikael "Skjuter för att döda" Nilsson som studioexpert, analyser av Blåvitts spel och diskutera allt från stora till små händelser inom IFK Göteborgs sfär.

- IFK Göteborg är Sveriges mest populära fotbollslag, med supportrar spridda över hela landet. Därför är det av stor vikt att programmet på sikt går att se på föreningens hemsida, säger marknadsgurun Andrej Häggblad till Officiella. Ett halvt löfte om att programmet inom en överskådlig framtid kan bli tillgängligt för alla Blåvita, världen över, genom föreningens officiella hemsida. Ett löfte som säkerligen får tusentals änglar i exil att gnugga sina händer...

IFKGöteborg.se levererade en nyhet om programmet igår och uppmanade då sina läsare att delge en åsikt om vad man vill se i det nya magasinet. Tyvärr tog det stopp där då Kanal Lokal under hela gårdagen hade stora tekniska problem och vare sig nätbaserade formulär eller mailadresser verkar ha fungerat. Förhoppningsvis var det ett nybörjarmisstag som blir den enda plumpen i programmets historia?

Om man bortser ifrån det lite pinsamma faktum att man valt Djurgårdaren Joakim Geigert som programledare då. Men oavsett programledarens sympatier kommer nog både undertecknad och tusentals andra Blåvita bänka sig framför Kanal Lokal klockan 19:00 ikväll för att få frossa i ännu mer Blåvitt ögongodis...

2006/08/23

Nyheterna trillar in hos Supporterfonden!


SUPPORTERFONDEN
Våren och sommaren har passerat, hösten och vintern återstår. Supporterfonden har så här länge inte alls kommit upp till sin fulla potential. Vi hade som mål att vara uppe i cirka 200 000 kronor vid det här laget men har tyvärr "bara" kommit upp i cirka 80 000 kronor i insamlade gåvor från 200 generösa fondhjältar. Men ska vi lägga oss och dö för det? Självfallet inte. Istället gäller det att skruva upp tempot tiofalt för att göra ett långt bättre höst och vinterhalvår än det första. Häng med i Supporterfondens nyoffensiv i höst!

Supporterfonden.se, för övrigt en av Sveriges vackraste fotbollsrelaterade hemsidor, har i dagarna uppdaterats med en mängd nya funktioner och finesser för läsare, fondhjältar och allmänt intresserade Blåvita.

- Statistik på Supporterfondens gåvor
- Tydligare information om Fondhjältarna
- Mer detaljer kring "Stadskampen"
- Ny och utökad medlemssektion med intern nyhetssida och statistik
- Sektion med erbjudanden till fondhjältarna
- Förenklad möjlighet för kreditkortsgåvor via Payson
- Bildrapportering från Supporterfondens deltagande i Rikets Änglar 3
- Souvenirtävling där alla bidrag kommit in från våra läsare

Detta i kombination med att Supporterfonden planerar att synas rejält kring Gamla Ullevi från och med matchen mellan IFK Göteborg- Elfsborg ger en härlig nyinjektion till projektet efter en viss lågmäld framtoning under semestermånaderna!

2006/08/22

Tobias Hysén helt klar för Sunderland

SILLY SEASON Enligt vanligtvis pålitliga källor till Baraben är Göteborgaren, "blåvittsupportern" & amatörskådespelaren Tobias Hysén nu helt klar för Sunderland i engelska andraligan. Hysén åkte till England i morse för att slutföra övergången. Prislappen på Tobias Hysén ligger enligt uppgifter runt 16-17 miljoner SEK, alltså en betydligt lägre summa än vad som tidigare diskuterats.

Andra djurgårdare som uppges vara påväg från klubben är högerbacken Mattias Concha, mittfältaren Johan Arneng, samt "Superbrassen" Thiago Quirino.

Supporterfondens offensiv i höst!

SUPPORTERFONDEN Nu lägger fonden in en ny höstoffensiv. Hjälp till att skapa hype kring fonden i höst! Du inte bara kan delta utan är livsviktig för fondens etablering som årligt projekt för Supportrarnas styrka inom och kring IFK Göteborg!

* Skriv ut flyers och sätt upp!

* Snacka med blåvita vänner om dom hört talas om fonden.

* Vill du vara med och skramla?

* Delge era idéer och visioner! Vad saknas? vad vill ni se mer av?

Har du någon kontakt eller sitter du kanske rent av själv på något som fonden kan dra nytta av? Kontakter med tryckeri? Hör av dig till Supporterfonden!

Souvenirtävlingen är nu igång med hela 19 bidrag från supportrar och fondvänner runt om i sverige. Bland bidragen finns allt från kalsonger till pikétröjor och motiven varierar allt ifrån rena logotyper till Ronaldinho spekulationer.

Rösta på den tröja du helst skulle kunna köpa via Supporterfonden, vinsten från dessa försäljningar kommer att gå direkt till Supporterfonden!

Vinnaren utav denna prestigefyllda tävling kommer att få en gratis tröja/kalsong samt den stora äran att kalla sig officiell souvenirtillverkare hos Supporterfonden.

Lägg din röst i Supporterfondens souvenirtävling!

Laul läser Baraben.com...

MEDIA Från Aftonbladets comebackchat med Robert Laul:

Weener säger:
Vilken sportjournalist, utanför sportbladet, rankar du högst?
Robert Laul säger: GP:s sportredaktion. Balkander, Niklasson och Stenberg. Inte Härd, alltså.

Farbror Härd ja, Gaisaren, i folkmun känd som "Härdsmältan" ryktas vara året populäraste svar för Göteborgs-Postens prenumerationsavdelning på frågan:

"- Kan du motivera med egna ord varför du inte prenumererar på GP längre?"
Mats Härd är tydligen vanligare som svar än "er ledarredaktion är för höger".

Informationen kommer för belackaren tyvärr inte min egna politiska åsikt (även om man kan tro det) utan från en vänlig Blåvit själ på stadens enda dagstidning, som mailat in lite kul info till stadens ledande fotbollsblogg...

Sitter Härdsmältan lite löst kanske
?

2006/08/21

"Tråkiga med IFK är att förr eller senare gör de mål"

BORTAMATCH Eftersom jag bor relativt nära Växjö - betydligt närmare Växjö än Göteborg, tyvärr - så var ett besök på Värendsvallen och dagens allsvenska match ett måste. Matchen mellan Östers IF och IFK Göteborg blev inte riktigt det jag hade väntat mig, men det var som vanligt med IFK Göteborg. Ett spel som präglades av långbollar och felpass och andra saker som jag inte tycker om. Tycker inte heller om snabba jamaicaner och allra minst tycker jag om den publiken som omgav mig på Värendsvallen. Jag har alltid varit en sittplatssupporter och därför fick det bli entré löst till den supersvenska huvudläktaren, med rödblåa, lagom bekväma plaststolar. Där satt jag riktigt bra, i solen, fram tills att matchen blåstes i gång av Jonas Eriksson. Då insåg jag att folket runt omkring mig var enögda Östersupportrar, som förmodligen aldrig hade kommit i närheten av en regelbok för fotboll. Jag har ingenting emot att man håller på sitt lag och att man i stort sett bara ser till lagets egna intressen, men detta gick till överdrift.

Hela matchen haglade det runt mig av citat, en del inte ens värda att lägga på minnet. Redan i första matchminuten fick jag veta att domaren Jonas Eriksson var värdelös, därför att han hade dömt mot AIK och där Öster förlorade väldigt stort och förlusten kan väl knappast läggas på en domare. Nej, Eriksson fick motstå väldigt mycket skit från grannar, speciellt när han varnade tre spelare i Öster, detta helt regelrätt. Kritik mot domaren finns naturligtvis alltid, men detta var löjligt. Det var också löjligt att höra kommentaren från en kille snett uppifrån - som lät väldigt likt Tore i FCZ - tyckte att Sella inte borde haft frispark när en Öster-spelare tog ett livtag runt midjan på honom: "Vi har diskuterat detta på jobbet hela veckan, man tycker att 95 kilo skattesmitare både kunna stå upp".

Mina eskapader i Växjö kanske inte låter så där illa och så där ovanligt, men sett över en hel match, där dessutom IFK inte spelade bra, var det rent outhärdligt att lyssna på. En bit in i första halvlek var jag till slut tvungen att tillsammans med mitt sällskap flytta mig bort några platser, eftersom den totala dumheten hade stigit över bristningsgränsen. Jag är själv fotbollsdomare så jag såg vad som var regelrätt i matchen - både mot och för IFK - men tyvärr hade människorna runt omkring mig inget vettigt alls att säga. Mannen med Tore-rösten summerade första halvlek i paus: "IFK har ju inte haft en chans, Öster har ju haft en bra. Visserligen var skottet långt utanför, men tänk om det hade gått på mål". När Öster tog ledningen en bit in i andra halvlek så verkade det som att det var klart för dessa människor, Öster skulle nu plocka hem tre poäng mot ett "värdelöst" IFK Göteborg. Men IFK fick kvittera - genom Magnus Kihlberg, som jag ansåg var bäst i IFK tillsammans med Alexandersson och framförallt Bengan. Jag ställde mig upp och skrek ut den lättnad jag kände mot den molnrika Växjö-himmelen och hörde då bakom mig kommentaren "det var ju kul för dom att de fick göra ett mål, dom stackarna". Jag försökte låta bli att skratta och skrek lite till.

Lite senare hörde jag kommentaren från samma man i randig piké att IFK är bara gamla gubbar, som Alexandersson och Bengt Andersson. Hellre det än namn jag inte kan uttala, var min tanke, som jag dock aldrig sade högt för att slippa ett onödigt munhugg. Lite senare sa samma man att det var Bengt Andersson som räddade IFK. Denna dubbelmoral var nästan värre än i Kalmar förra året, när Kalmars så kallade klack kallade Bengan för pensionär och uppmanade honom att våga sluta. När matchen sedan var slut var mannen i pikén på mig igen. Denna gång sade han att; "nu är ni väl nöjda?". Jag svarade med: "ja då och det ska ni också vara, ni har fått göra ett mål på Sveriges bästa lag".

För det som de i Öster aldrig insåg var att bara för att man skapade några frilägen som Bengt Andersson räddar betyder inte det att man är nära segern. Bengan gjorde det som han alltid gör, han är så här bra och det borde hela Sverige inse. IFK däremot var inte bra och förtjänade inte segern, men samtidigt gjorde inte heller Öster det och 1-1 var väl rättvist. 0-0 hade varit mest rättvist men alltid roligare när någon boll gå i mål. Kvällens absolut bästa citat fälldes på vägen ut, när en Öster-supporter pratade med någon i en mobiltelefon. Han sa att det blev 1-1 och sedan förklarade han varför.
- Det tråkiga med IFK är att man vet att förr eller senare gör de ett mål.

Vad är det fotboll egentligen går ut på?

Till sist vill jag också säga något till föreningen Östers IF. Om ni mot förmodan skulle etablera er i Allsvenskan, se då till så att man kan beställa biljetter till era matcher via Ticnet, som alla andra allsvenska lag. Detta i stället för att behöva ringa och betala via bankgiro och sedan stå i kö och sedan bli krävd på pengar man redan har betalt. Dessutom var det många före mig som klagade på att de inte fått de platser de hade beställt. Östers storhetstid är nu, sjunger de i sin kampsång.

Blåvitt special: Lika som bär...


Tretton år senare...

Jag har nog haft rätt tur i min karriär som supporter till IFK Göteborg. Jag började följa laget 1993 och det var även då jag fick förmånen att åka på min första bortamatch, nyss fyllda tio år. Inför sista matchen var det så gott som klart, det skulle krävas en vinst för IFK Norrköping, samtidigt som vi skulle förlora för att mista guldet om jag inte minns det fel. Jag och min dåvarande bäste vän hade bara en tanke i det läget, och det var naturligtvis att åka till Växjö och se matchen och fira ”vårt” första Sm-guld. Då vi var på tok för unga för körkort och supporterbussen inte heller var något alternativ så fanns det bara en sak att göra.

Vi inledde säkert kampanjen en månad innan finalen då vi förstod hur det skulle gå hän. Men morsan bara skakade på huvudet och skrattade åt oss. Att hon skulle ställa upp som chaufför och dessutom tvingas följa med in på ”vallen” och se eländet var knappast något alternativ för min goda mor, som varken förr eller senare sett fotbollen som något vidare underhållande tidsfördriv. Men som ni säkert förstår så lyckades vi till slut övertala morsan att sätta sig bakom ratten. Iväg for vi genom Smålands djupa skogar.

Väl framme tror jag nog alla kommer ihåg hur det gick. 2-0 till oss och guldet var säkrat. Stämningen på läktaren var självklart på topp och jag tror till och med min egen mor rycktes med lite. Efter matchen var jag dessutom på jakt efter autografer så jag tog mig helt sonika in på kansliet vid Värendsvallen och väntade för att se om någon av öster-spelarna skulle dyka upp. Det var inte vem som helst som kom gåendes.

Stefan Landberg, en av mina favoriter och kanske Östers bäste spelare. Jag fick hans autograf och köpte en öster-kortlek och sen var min dag gjord och jag kunde sätta mig i bilen för en skön hemresa. Än idag tänker jag på det ibland när jag ser ”Lampan” på kamratgården. Jag vill dessutom minnas att han skrev på för oss bara dagarna efter säsongens slut, vilket naturligtvis jag inte hade något emot.

Hursomhelst så var det ett minne för livet och nu är det alltså dags att ta sig till Växjö igen. Denna gång är det jag själv som kör men resultatet får gärna bli detsamma som den där fantastiska dagen för tretton långa år sedan…

Djurgården special: Det ryktas...

...att Tiago Q vill lämna Djurgården efter endast en säsong, detta har han framfört till Kjell Jonevret.
...att Johan Arneng vill lämna Djurgården.
...att Djurgårdens riskbolag är beredda att gå in med närmare 30 milj för att få hem Adde Johansson från Wigan.
... att Concha & Hysén har utländska klubbar som är intresserade.
...att Jonevret drömmer om att "våra forwards ska använda sig av samma rörelsemönster som Mourad".
...att veritabla krig pågår mellan Djurgårdens firma DFG (och dess sympatisörer) och Djurgårdare som tycker att deras hets mot Kjelle Jonevret är felaktig och överdriven. Vart krigen pågår med ord och hot? Välj närmaste internetforum med Djurgårdsstämpel...

Gästkrönika: Hur fotboll blir en bra TV-sport

GÄSTKRÖNIKA Sedan tidigare så har vi vanan att publicera gästkrönikor om fotboll där både helt vanliga läsare och lite mer kända fotbollstyckare får komma till tals. Nu är turen kommen till en av senare års stora profiler i svensk amatörfotboll: FCZ:s storstjärna och bollgeni Tore Kullgren!

Fotboll är världens största sport sett till antal aktiva, men den är förvånansvärt otymplig som TV-underhållning. Efter att ha försökt följa VM har jag kommit fram till att följande bör göras:

  • Flytta bort straffpunkten några meter. Straffläggning är inte spännande när nästan alla skott går in.
  • Utöka antalet tillåtna byten till fem spelare. Tränaren får på så sätt större chans att påverka en pågående match. Dessutom minskar risken att ett lag "får slut på spelare".
  • Lägg in femminuterspauser i mitten på varje halvlek. Det skulle framför allt sponsorerna gilla.
  • Ta bort offsideregeln helt. Det blir ändå bara tjafs.
  • Reformera utvisningssystemet med inspiration från ishockeyn. Gult kort: Utvisad 3 minuter. Orange kort: 10 minuter. Rött kort: Spelaren utvisad resten av matchen men får
    ett inbyte efter 20 minuter. Svart kort: Spelaren avstängd flera matcher, inbyte efter 20 minuter.
  • I en utslagsturnering ska de lag som haft bäst målskillnad i gruppspelet eller föregående omgång få välja sina motståndare. På så sätt finns det alltid något att spela för i gruppspelet, och det finns en anledning att avgöra på utsatt tid i slutspelet.
  • Resultat i mästerskapsmatcher ska räknas in i kvalet till nästa mästerskap. Ännu ett sätt att göra alla VM-matcher meningsfulla.
  • Stanna klockan vid långa avbrott. Stopptid är för godtyckligt.
Tyvärr antar jag att FIFA är för konservativa för att ta till sig detta. Man får kanske sätta hoppet till den del av fotbollsvärlden som både är positiva till utveckling och desperata efter uppmärksamhet - damfotbollen. Det här är förhoppningsvis en bättre väg att gå än mindre plan, mindre boll och mindre kläder.

// Tore Kullgren, FCZ

2006/08/20

Bildspecial: Rikets Änglar 3!

Supporterfondens fruktade försvarslinje. Snittlängd på 1,95 meter...


Redan efter en match hade vissa varit nere i leran och grävt...

Den tekniska förmågan nådde helt oanade höjder...

Den alltid så glade och energiske "Batigol", äldst men klokast...


Ny OS gren: Synkroniserad uppvärmning...

Kommentarer överflödiga. Segermaskinen står uppställd...

"Ska vi vinna?" "-Jaaaaa!"

Mittfältets härskare Whoami leker med bollen...

Humöret på topp trots 7 timmars fotboll och regn...

Baraben-försvaret i aktion i slutet av finalenBaraben: 5 straffmål Forza: 3 straffmål

Lagsammanhållning som gav Baraben extra tyngd...

Totalsegern är bärgad!

Alla ville röra pokalen

Efterfesten på Scoore innehöll prisutdelning med Bjärsa och Svarte-Marcus...

...och pokalen överlämnades till en glad skara segrare

Som stolt vandrade runt med medaljer runt halsarna

Sedan gick bloggarna till attack när det vankades Blåvitt-quiz och kammade hem även kunskapsturneringen för andra året i rad. Självironiskt sjöngs det "Drygast i Sverige, ja vi är..."

"Se men inte röra..."

Efterfesterna fortsatte sedan långt in på småtimmarna på diverse krogar



“It is not the critic who counts not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood, who strives valiantly who errs and comes short again and again because there is not effort without error and shortcomings but who does actually strive to do the deed who knows the great enthusiasm, the great devotion, who spends himself in a worthy cause, who at the best knows in the end the triumph of high achievement and who at the worst, if he fails, at least he fails while daring greatly. So that his place shall never be with those cold and timid souls who know neither victory nor defeat.”
Theodore Roosevelt