2007/07/03

Gästkrönika: Det är bara vinster som räknas, men...

GÄSTKRÖNIKA Efter ett längre uppehåll så kör dammar vi åter av chansen för gästkrönikörer runtom i staden, landet och världen att få säga sitt kring fotboll i allmänhet och Blåvitt i synnerhet. Vill du få dina åsikter publicerade här på Baraben.com och nå ut till tusentals andra supportrar i änglaskaran? Maila oss din krönika! Ikväll funderar signaturen "MSI" kring vart föreningen är på väg och om det är rätt väg att gå...

Ännu en förlust. Ännu en stor besvikelse. Fast det finns ändå en skillnad. Förr om åren har en förlust inneburit att man varit arg och deprimerad i flera dagar. Arg på laget som tjongar och inte skapar något. Arg på tränare som inte kan få ut något ur sitt spelarmaterial. Arg på en klubb utan visioner.

I år är man fortfarande besviken efter varje förlust. Det är inte roligt att gå på match efter match och alltför sällan få känna den euforiska glädjen efter en skön vinst. Ändå finns det idag ett spel och en entusiasm i laget som gör det lättare att se framåt. Unga, lovande spelare på de flesta platserna och en klubb som tydligt börjar få rykte om sig som en talangfabrik. Nu senast var det Emil Salomonsson från Ängelholm som uttryckte känslan av att i IFK får talangerna spela medan Helsingborg sätter dem på bänken och köper in fler afrikaner. Blåvitt har något stort på gång och vi har tränare och klubbledning som äntligen har stakat ut en väg in i framtiden.

Många röster bland blåvita fans höjs nu för att förstärka med etablerade spelare som kan gå direkt in i laget. Jag ställer mig undrande till om det är den väg vi ska gå? Vad gör vi med våra unga talanger som kommer för att de vet att de får spela matcher? Ska vi sätta dem på bänken och bli ett nytt Helsingborg?

Nej, se till att ha bra kontrakt med grabbarna och ge dem fortsatt förtoendet att spela i allsvenskan. Sticker de så får vi betalt och har då lockat till oss nya unga spelare som står på kö för att ta över. Väljer de att stanna kommer ingen svensk klubb att rå på oss inom ett par år när rutinen hunnit komma. Att jaga okända brassar eller andra sydamerikaner som står på kö för att provspela är inte vägen att gå. Visst kan man råka på en och annan fullträff men grundstrukturen i ett lagbygge faller med alla gästarbetare som bara kommer för att visa upp sig och gå vidare ut i
större ligor.

Visst kommer vi att tappa talanger på vägen och vi kommer nog aldrig att bli lika dominerande som tidigare. Men det är nog fotbollens verklighet idag. Pengarna finns inte och kommer aldrig att finnas i svensk fotboll i den utsträckning att vi kan konkurrera med många andra länder. Vi lever i ett land där en stor del av befolkningen tittar på puckey på vintern och sedan tar paus från idrotten under sommaren. Jag vet inte vad de gör då men det kan kanppast vara något meningsfullt! I sydligare länder är fotbollen ensam dominant inom lagsporterna och fokus blir därmed ett annat. Ett kortare sommaruppehåll när folk ändå har semester påverkar inte intresset så som vårt halvårslånga helvete där en annan sport tillåts dominera och ta mediautrymme.

Självklart vill man ha titlar igen efter att ha blivit bortskämd genom åren. Alltför lång tid har gått sedan sist men med den ekonomiska verklighet som vi lever med idag är stabiliteten viktigare än att köpa sig till kortsiktig framgång. Att slänga ut 15 mille riskkapital på några hyfsade spelare ger kanske en topplacering i allsvenskan men jag tror att vi tappar motsvarande pengar på bänkade talanger som väljer att byta klubb när de inte får spela. Titta på Sjöhage i Elfsborg och Pode i Malmö som har massor av potential men inte får visa det.

Jag tror på IFK:s nuvarande filosofi och hoppas de håller fast vid den när det börjar blåsa lite snålt efter några förluster.

//MSI

19 kommentarer:

  1. Sjöhage och Pode är ju inte så bra exempel på din tes med tanke på att de är ganska dåliga bägge två, ingen potential att hamna i A-landslaget någon av dem som jag ser det...

    SvaraRadera
  2. Visst kan vi bara satsa på eget, men då blir vi som Bilbao också..

    Vad gör vi med våra unga talanger som kommer för att de vet att de får spela matcher?

    Bänken är väl rimligt i början. Och så uttalar sig flera inom IFK. A-laget skall inte enbart vara "talanger".
    Man slipper köpa utfyllnadspelare genom att ha en bra akademi, plus som bonus ngn som blommar ut till en klass-spelare, men värva utifrån kommer vi alltid behöva göra.

    SvaraRadera
  3. Mycket bra krönika! Trots att tålamodet börjar tryta vad gäller "långsiktiga satsningar", "mellanår" och allt vad det heter, så känner jag för egen del att jag är beredd att ge det "nya" blåvitt en chans. Rehn, Olsson och Mild känns som rätt män för att ta blåvitt uppåt och framåt igen!

    Senaste anonym: Hur skulle någon talang någonsin kunna visa potential som framtida landslagsmän om dom inte får förtroende att spela från start under en längre tid? (Hur het såg Svarte-Berg ut för ett år sen?)

    SvaraRadera
  4. henke/ Fast det ena utesluter ju inte det andra, fattar inte hur fan folk kan ställa satsning på eget mot att ha etablerade stjärnor i truppen, ska vi vinna något med ett rent juniorlag då eller? Det fattar väl alla att det inte går eller kommer att gå.

    SvaraRadera
  5. Att satsa ungt är rätt väg att gå om man är nöjd med att hamna på plats 4-10 varje år.

    Siktar man högre, vilket jag hoppas Blåvitt gör, får man satsa på lite kvalitetsspelare utifrån också.

    SvaraRadera
  6. Sjöhade och Pode är bägge killar som kan. Grym krönika frankie, kör på bara... vi skulle köra på denna satsningen sa vi ju. Kom ihåg ellos som torska mot dif i sista omgången 2005 med 1-8 lr va fan de va, för att året efter ta sm-guld

    SvaraRadera
  7. whiteboys/ Det står klart o tydligt att det är "msi" som skrivit krönikan.

    sen håller jag verkligen inte med om sjöhage eller pode, ingen av dem hade ens varit nära en plats i blåvitt, så vad är det för märkliga exempel?

    SvaraRadera
  8. Utmärkt, jag håller med!

    SvaraRadera
  9. Spelare som håller hög allsvensk klass tycker jag man kan värva.Men inte typ spelare som breddar truppen t ex Barsom eller Kjartan, där skall man ha talanger.

    SvaraRadera
  10. Intressanta tankar.

    SvaraRadera
  11. Tycker också det är bra med talangsatsningen. Visst skall vi satsa hårt på ungdomar och ge dom en bra förutsättning och chans att slå sig in i A-laget. Men vi värvade inför säsongen Karisik, Ranegie och Ragnar. Tre spelare som jag skulle kalla för chansvärvningar. Ragnar har ju visat sig vara en kanonvärvning. Inför nästa säsong kan vi mycket väl köpa in 3 nya oprövade kort. Där ser jag hellre att man försöker använda riskkapitalbolaget och värva spetskompitens. Satsa pengar på en eller två spelare som man känner är givna i en startelva. Någon som kan ge juniorerna avlastning på plan. Någon som har lite rutin och som kan ta tag i spelet och avgöra jämna matcher.

    Vi har haft talanger inom Blåvitt förr. Långås och Lunden är väl två spelare som poppar upp i huvudet på mig nu direkt. Det finns säkert en massa fler namn som ni andra kan plocka fram? Det var killar som spelade i U21 landslaget. Killar som spåddes en lysande framtid. Precis som Vasques, Wernbloom, Bjärsa, Berg med flera idag. Det finns inget som säger att så blir fallet? De är en grymt stor skillnad att vara talang i något av U landslagen och att spela allsvensk fotboll och där etablera sig till en stjärna. Jag anser inte att några av våra talanger i dagens A-lag kan betraktas som en allsvensk stjärna eller etablerad spelare. Se på Wernbloom som jag och många med mig trodde mycket på inför denna säsong. Trodde verkligen han skulle ta ett steg till och höja sin lägstanivå och högstanivå i år. Trodde han skulle få sitt stora genombrott och vara proffsaktuell just nu. Det sket sig med en bredsladd. Han känns inte ens ljummen just nu. Vem vet om han är kvar i klubben nästa säsong? En av våra största talager de senaste åren. Dessa talanger måste få mer stöd från rutinerade spelare. På träning och under match. Hade det nu varit så lätt att jobba med egna talanger och omsätta dom till fullfjädrade allsvenska spelare hade många fler lag än Blåvitt gått denna väg. Detta är verklighet. Det är inget managerspel på nätet vi håller på med. Vi jobbar med människor. Mycket kan hända på vägen.

    Ta Källström och Hysen. Två killar som tog allsvenskan med storm. Var helt givna i sitt klubblag. Man tog i stort sett med en gång på sig en nyckelroll i laget. Och man var långa stunder dominanta i allsvenskan i väldigt ung ålder. Den sortens talang ser inte jag i dagens Blåvitt. Ingen av dom är säkra på en plats i A-landslaget idag. Källström spelar i en storklubb absolut. Men han är inte säker på en plats i startelvan. Det är stort steg mellan talang- allsvenskan- utlandsproffs- A-landslag.

    Sen tycker jag att vi inom Blåvitt har en för stor övertro på våra egna talanger. Vi har slussat ut ett gäng unga bra backar. Antonsson, Risp och Kalle. Dom har ju gjort blandade resultat utomlands. Skulle inte säga att dom har misslyckats. Men man har inte heller utvecklats och tagit plats i någon av de största lagen i de största ligorna. Men alla tre spelarna var fullständigt dominanta i Blåvitt. Kan kalla dom för allsvenska stjärnspelare som alla allsvenska lag skulle vilja ha i sitt lag. Den sortens spelare saknar vi idag. Ragnar är på god väg dit. Men han anser inte jag tillhöra de talagerna som Blåvitt har fostrat. Det är en chansvärvning som verkligen gått hem.

    Hur länge skall man anses var talang? Tänker främst på Bjärsa, Vasques och Wernbloom. Känns som dom varit med ett tag i hetluften nu. När skall man räkna dom som etablerade allsvenska spelare? När kan man kräva att dom skall ta fullt ansvar varje match? Vet att dom fortfarande är unga. Men dom har trots allt varit med ett tag nu. Vill se någon som tar en större roll i laget. Likt Källström eller Hysen gjorde i DIF.

    Intressant att någon här kan säga att Pode och Sjöhage är ganska dåliga båda två. Det kan man ju få tycka, absolut. Dom har inte bevisat sin storhet. Men det har inte våra talanger heller gjort ännu. Så lätt att klanka ner på andra och höja sig själv till skyarna.

    Våra talanger behöver ett bättre stöd ute på planen anser jag. Blåvitt behöver få in bättre konkurrans i truppen, spelare med rutin som kan hjälpa våra talanger, spelare som kan göra det lilla extra under match. Det behövs främst snabbhet, teknik och bra passningsspelare. Måste jobba med farten i passningarna. Rörelsen i laget. Variation i anfallsspelet.

    Ha D Gött!

    SvaraRadera
  12. Visst är det bra att vi har talanger, men som det ser ut nu så spelar vissa spelare alldeles för dåligt. Jag skulle inte ha något emot att ersätta ytterbacksplatserna och den ena anfallsplatsen med etablerade spelare.

    Vi skulle fortfarande ha unga spelare från start. De nya spelarna skulle i så fall innebära ett lyft för laget.
    Men det gäller att hitta spelare som passar in perfekt och för det krävs bra scouting.

    SvaraRadera
  13. Mellanåren lär fortsätta bara med talanger som eventuellt blommar ut, Vi behöver bra nyförvärv som höjer standarden nu! Annars får vi dras med Hjalmar lirare i år framåt. Blåvitt kommer aldrig att återkomma till gamla höjder med dagens tänkande på enbart talanger som skall rädda laget, inte heller med Kjartan Henry spelare heller! Vi supportrar vill ha bra etablerade spännande nyförvär som visar att IFK är en förening att räkna med i dag är vi ett allsvenskt mittenlag som får se up nedåt mer än kämpa för sm guld!
    Personligen vill jag ha en bra ny målvakt Bengan är så passé, en spelmotor på mitten som kan slå den där avgörande passen, bra ytterbackar som kan slå en pass och ta vettiga löpningar! Marcus Berg tror jag är på väg att bli vår efterlängtade skyttekung behåll honom nu släpp honom inte i förtid för kaffepengar! (skandal att det har hänt innan Kalle Svensson tex)

    SvaraRadera
  14. Men som det ser ut i dagsläget så har vi inte vänsterback och vi skulle behöva en riktigt spelfördelare på mitten. Gustav kanske är på väg att växa in i den rollen? I vilket fall så borde en vänsterback stå som högsta prioritet på listan

    SvaraRadera
  15. Ja till talanger, ja till redan etablerade spelare. Utan spelare som Ex Niclas Alexandersson hade inte Blåvitt varit mycket, man måste ha rutin i laget för att de unga ska få ett "snällt" sätt att komma in i laget. Vi ska inte fylla ut med spelare som barsom där ska det vara klass likt "alex", Vi ska ha talanger som Vasquez, bjärsa, Ragnar men dom ska INTE bära laget. Man måste ha återväxt, men av återvät tar man inga titlar.

    SvaraRadera
  16. Pilfalk tycker:
    Det du skriver håller jag fullständigt med om. Vi måste ju som nu fostra unga talanger istället för att importera tvivelaktig kvalitet. Ta Gustav Svensson som nu senast mot Malmö. Han spelade ju som om han inte gjort annat. Nu mötte han Daniel Andersson och Yksmanovcki på mitten och fick ju inte så mycket hjälp av JJ men han löste ju det galant och där ser man vad Roger Gustavsson har bidragit med. Han gick ju in och nästan dominerade. Spelade lika frejdigt som Sebastian Johansson i närkamperna utan att vara så ful och med rätt adress på passningarna. Ett tydligt bevis på att blåvitts filosofi är den rätta.

    SvaraRadera
  17. Håller med fullständigt i Frankies analys. Dels är det ekonomiskt enda vägen för Blåvitt men sedan så sticker vi ut från övriga föreningar. "Blåvitt satsar på de unga och Blåvitt satsar på egna produkter!". Tror dels att det ger mer publik men även rent kommersiellt är det en bättre produkt att sälja en att satsa sydamerikansk div 2 klass...

    SvaraRadera
  18. anonym 23:21

    Det var inte Frankie som skrivit utan MSI som var gästkrönikör. Annars håller jag med både dig och skribenten.

    SvaraRadera
  19. Tror inte att man enbart kan slussa in egna talanger i laget och tro att man skall ta SM guld. Mycket bra att satsa på egna produkter och köpa in unga talanger billigt. Men man måste också kompletera laget med etablerade spelare. Spelare som har något extra. Annars tror jag det blir svårt att vinna allsvenskan år efter år. Som någon sa tidigare här. Hur hade det sett ut utan Alex? Det vågar jag nog inte tänka på. Det är den sortens spelare vi bör försöka värva till klubben och sätta ihop med våra egna talanger. Spelare som håller en hög och jämn nivå. Spelare som kan stötta våra talanger och ta tag i spelet när det går tungt. Och just nu känns Alex lite för ensam i den rollen tycker jag. Och sen börjar han bli till åren också. Skador har han dragits med från och till en längre tid. Hur länge till kan vi förlita oss på att Alex gör det jobb han gjort?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.