2007/07/05

11 Blåvita grabbar som måste ta cupen på allvar

SVENSKA CUPEN Den brukar i folkmun kallas för "Cupen som gud glömde". Vi som inte riktigt tror på det där andliga kallar den i vår tur för "Cupen som Glenn glömde". Lik förbannat är det en cupturnering som är landets näst finaste inhemska titel och dessutom har en UEFA-cupplats i potten. Vi snackar om Svenska Cupen. Blåvitt- Gefle på Ullevi ikväll.

Vill ni ha en införrapport kan ni sluta läsa här. Det finns en hos Alltid Blåvitt.
Det här är vad man i bästa fall kan kalla en uppmaning till dagens 11 spelare.
Vi spelar om UEFA-cupen ikväll, vi har drömläge att ta hem cupen i år.

Varje säsong skryter både fotbollsförbund som de allsvenska föreningarna om att "det är i år som man ska ta cupen på allvar", det är i år man ska förändra den så att den blir attraktiv och så vidare. Samtidigt åker "storlagen" ur cupen i en rasande takt, förbundet ändrar cupens regler mitt under pågående turnering och klubbarna som deltar informerar knappt om att det är cupmatch på gång.

Vem tar då Svenska Cupen på allvar?
Om ens någon?
Gör du det som supporter?

Om du svarade ja så har jag en följdfråga:
Tänker du gå på matchen på Ullevi idag?

För en liten känsla jag har längs ryggmärgen säger mig att det inte blir fullsatt på Ullevi ikväll. Samma känsla säger mig att det kan bli den publikt ödsligaste matchen på Nya Ullevi sedan Öis spelade där senast. Men varför är det så här då? Räcker inte att vi har en direktplats till UEFA-cupen i potten för segraren? Det är ju bra mycket mer än vad man kan tjäna på en mittenplacering i Allsvenskan, möjligheten att komma ut i Europa, att spela mot storlag och att kunna fylla hemmaarenan med publik, att visa upp sina spelare mot bättre motstånd och så vidare. Argumenten för att spela i Europa driver oss att vilja se topplaceringar i allsvenskan, men en ensam cupserare i UEFA-cupen verkar inte ha drivkraft nog att engagera den svenska fotbollssfären.

Vad ska vi göra åt detta då? Lösningen kan tyckas "enkel".
1. Gemensamma speldagar för alla cupmatcher.
2. Gemensam veckodag för alla cupomgångar.
3. Sponsra hela cupen starkare så att vi får in ordentliga prissummor i cupen.
4. Tänk efter långsiktigt vid tv-avtalsförsäljningar. Att ha rättigheter men inte visa matcherna är helt meningslöst. Sälj hellre för en billigare penning om en majoritet av matcherna visas.

Men till en början så har vi 11 startande blåvita spelare som måste bevisa för oss supportrar att de tar svenska cupen på allvar. För när publiken ser att storlagen inte tar cupen på allvar och åker ut mot ena efter andra blåbärslaget så tappar även vi intresset. Om inte lagen och spelarna tar cupen på allvar, varför skulle vi göra det? Nu är vi bara ett par blåbärslag iväg från en UEFA-cupplats och föreningens första titel på mer än 10 år. En titel som kan vara en av de viktigaste brytpunkterna i föreningens historia, en titel som kan ge eko ut i Europa. Bokstavligen. Så kriga idag grabbar.

20 år sedan vann IFK Göteborg hela UEFA-cupen. Glöm inte den historia ni representerar. Ni har ett guldläge för Glenn vet vilken gång i ordningen. Schabbla inte bort den här chansen nu utan ge oss fans en titel. En seger mot Gefle ikväll så är vi i kvartsfinal mot (på pappret) rena skitmotståndet. Ge oss ett Europaäventyr nästa år. Kriga.

14 kommentarer:

  1. motståndet i en eventuell kvart:

    Öster.
    Väsby.
    IFK Norrköping.
    Gif Sundsvall.
    Kalmar FF.
    Mjällby.
    Landskrona.

    SvaraRadera
  2. Kalmar FF, Landskrona och IFK Norrköping är väl dom lagen som kan ställa till med lite problem..

    SvaraRadera
  3. Klart man skall satsa på cupen. Det borde alla lag göra varje år. En chans att få spela uefa cupen borde vara sporre nog? Och för Blåvitt som det känns nu är det vår stora och enklaste väg till ett cupäventyr utanför landets gränser nästa säsong. Och har man uefacupen att se fram mot som spelare nästa säsong så tror jag det är lättare att bli kvar i Blåvitt. Det blir lättare för Blåvitt att värva någon etablerad spelare till klubben. Om man nu vill värva någon etablera spelare? Det känns ju inte helt säkert att man har dom ambitionerna? Helt klart är att många allsvenska klubbar har åkt ur. Blåvitt har alla chanser att ta hem cupen om man satsar. Tycker det skulle kännas fruktansvärt tråkigt om något lag från superettan skulle representera Sverige i europa. Men å andra sidan kanske det inte är så stor skillnad på allsvenskan och superettan? Men lite skillnad vill man ju ändå tro att det är. Jag vill att svenska lag skall göra bra ifrån sig ute i europa. Och jag ser givetvis helst att Blåvitt är ett av dom lagen.

    SvaraRadera
  4. Bästa vore ju om vi fick utklassa Kalsongerna hemma på Ullevi i finalen. Hoppas nu bara att Rehn och co. inser att det här är en oerhört bra chans till spel i europa, så jag säger som Frankie - KRIGA, för Glenns skull!!
    Bara att få möta bra motstånd i dom första matcherna i UEFA vore ju bra, sett till det ekonomiska med mycket publik hemma- och kanske även borta, om vi har tur?

    SvaraRadera
  5. Om du svarade ja så har jag en följdfråga:
    Tänker du gå på matchen på Ullevi idag?

    Jag svarade nej. Spelar det någon roll? Kommer ändå gå på matchen...

    SvaraRadera
  6. Klart som fan jag ska på matchen!!!!!!

    SvaraRadera
  7. varför är det så dyrt att gå på cupen?För de som inte har säsongskort är ju 120-160 riksdaler svindyrt för en cupmatch.Är det förbundet som bestämmer?

    SvaraRadera
  8. Hoppas gubbarna har lyckats ställa om mentalt bara. För matchen är viktig precis som Frankie skriver "en riktig möjlighet att få möta storlag" i UEFA-cupen.

    Vi skulle må bra av det!

    SvaraRadera
  9. Någon som vet om matchen vissas på någon tv kanal?

    SvaraRadera
  10. 1. Matchen visas inte på tv.
    2. Biljettpriserna bestämmer blåvitt själv

    och till sist: gött att vi blir några som är där i alla fall!

    SvaraRadera
  11. Helt rätt. Cupen måste tas på större allvar än vad den gör idag. Och som du säger kan det vara en viktig brytpunkt för blåvitt att ta hem en titel. Vågar man hoppas på 1500 trogna supportrar idag?

    SvaraRadera
  12. Väl talat! (skrivet).

    Markus

    SvaraRadera
  13. Mitt i semestrar och en stor cup i någon obskyr sport där man gör mål med händerna och vi blev 1521 betalande på Ullevi. Träffade folk på stan som inte hade en aning om att det var match i dag.

    Marknadsföring? Se till att några Blåvita ungdomslag rör sig nere på Heden och delar ut flyers till handbollarna så kommer det några iaf.
    Oavsett vad SvFF och övriga Sverige tycker om cupen så måste IFK marknadsföra sina matcher själv, det är väl det enda vi har chans att vinna i år.

    SvaraRadera
  14. Jag har sedan länge tyckt att cupen borde läggas om till höst-vår med en rejäl cupfinal i maj-juni. Gemensamma speldatum är också en bra idé.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.