2007/07/02

Erlings analys: Malmö FF

ALLSVENSKAN 2007 Inför den allsvenska starten så tar vi på Baraben.com tempen på samtliga allsvenska lag. Med hjälp av en motståndarsupportrar till respektive lag lyfter vi ett antal frågor kring den allsvenska säsongen 2007. Turen har nu kommit till Malmö FF.

Malmös supporterprofil i "Erlings analys" är en fanatisk supporter med stort ljusblått hjärta som skriver under pseudonymen "Sveriges bästa Larsson heter Bosse". Här är hans åsikter om Malmö FF i allsvenskan 2007.


Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?

- För det första vill jag säga att de två senaste säsongerna har varit fullkomlig tragik för oss Malmösupportrar. Vi håller på en förening som har devisen "guld tar man, silver får man". Då är det inget annat än stor skandal att till och med hamna utanför Royal Leagueplatserna två år på raken!
Vi förväntar oss guld varje år, men som Allsvenskan sett ut de sista åren är det uppenbarligen inte realistiskt. En 2a plats och Uefacupen känns acceptabel, men målet måste naturligtvis vara guld! Mitt tips är att vi till slut blir 2a. Sämre placering än så kommer garanterat innebära ett avgångskrav för Sören "Stockholmaren" Åkeby. Får man som tränare de spelare man beställt, måste man leverera!


Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?


- Jimmy Dixon är mitt favoritnyförvärv. Redan säsongen 2005 tyckte jag att han borde vara en självklar värvning för MFF. Sen Daniel Majstorovic försvann och Patrik "Kaisern" Andersson slutade, har vi saknat tyngd i mittlåset. Det går naturligtvis inte att jämföra Dixon och Kaisern, vad jag menar är att vi äntligen får den där mittbacken som ger försvaret lite extra självförtroende. Jag tror det kommer betyda mycket för ett försvarsspel som förra året var katastrofalt.
Ola Toivonen ska också bli spännande, men han är köpt för att fyll luckan efter en ev. pensionerad Litmanen. Ingen tacksam uppgift. Min förhoppning är att Litmanen spelar en säsong till vilket skulle innebära att Ola kan matchas in i lugnt tempo.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?

- Behrang Safari fick spela en hel del redan förra säsongen. En spelare med grym kontition, snabbhet och bollkänsla. Får han förtroende regelbundet i år, så är jag övertygad om att han är näste landslagsspelare från Malmös egna ungdomslag.


Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?

- Det är bara att inse. I Spanien har de Real Madrid och Barcelona. I Sverige MFF och IFK. Titta på antalet guld (vi hade haft fler om seriesegrar räknats på 80-talet), titta på framgångar i Europa, titta på Maratontabellen (vi går om i år). Jag har full respekt för Göteborg. Men i år blir det inga av "de två stora" som tar hem mästerskapet. Jag tror Göteborg hamnar på en 3:eplats till slut. Men då måste Alex vara hel hela säsongen och Bengt Andersson vara het i målet. Det är alltså de gamla rävarna jag känner mest repekt för.
Det ska bli spännande att se vad herrar Rehn och Olsson har för filosofi. Båda var ju med under storhetsperioden under 90-talet, vilket naturligtvis ger en viss psykologisk effekt. Jag önska IFK lycka till, men mot MFF blir det stryk. (Måste påpeka att ett av mina bästa fotbollsminnen är när MFF vände 0-3 i paus till seger 4-3 uppe på Nya Ullevi).

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?

- Jag tror TacoAnders och hans vänner repriserar förra året. Inte på grund av en fantsastisk trupp, utan pga att de har en fruktansvärt osportslig fördel i sitt konstgräs. Det blir en helt annan sport. Förbjud skiten! Jag kan förstå att man behöver det i Luleå, men i Tacoland.... Kom igen!

ANALYS Jag måste säga att jag tycker att Malmö FF har känts väldigt mycket salt och blandat senaste åren. Precis som oss har man blandat och gett en hel del på planen, med mest negativa resultat. Och vad det beträffar värvningarna man gjort så kan man undra om någon stoppat ner handen i en skål med bridgeblandning och plockat upp ett par namn på ren slump. Det skall dock sägas att man ibland lyckats ganska väl med detta då man värvat namn som Junior, Jonatan Johansson och Jari Litmanen – alla inför eller under förra säsongen om jag inte minns fel. Junior och Johansson har som bekant öst in mål och Litmanen har visat klassen de få gånger han har varit tillgänglig. På ett sätt kan säga att hela Malmö FF på ett sätt känns väldigt mycket Litmanen. Upp och ner, varvar bra insatser med att inte ens vara med på planen.

Malmös svaga sida har den senaste tiden varit försvaret som jag förstått det. Detta trots att man har ”sidleds-Danne” på plan som faktiskt varit en av lagets bästa spelare. Inför i år har man även, som väntat, värvat Jimmy Dixon, som även han är en spelare som kan ha riktigt bra dagar, men som även kan varva de dagarna med rena pajaserier. Med andra ord en spelare som kan tyckas passa ganska bra in i dagens MFF. Här finns också Raoul Kouakou, say no more... Vidare defensivt har man också en ung kille som jag tror vi kommer få höra mer av framöver, Anes Mravac. Blott 17 år gammal men spås redan en lysande framtid. Offensivt har man som bekant värvat Ola Toivonen. Också en jättebra spelare när han är som bäst, men även här finns stora inslag av humörspelar-tendenser.

Så för att sammanfatta det hela så kan man helt klart konstatera att Malmö FF återigen har en bra trupp, samt en hel del pengar på banken om det skulle behövas ytterligare förstärkningar. Dock ligger svagheten i att laget trots detta varit för ojämnt, och detta är en tendens jag tror vi även kommer få se i år. Jag tippar därför att Malmö FF hamnar på en sjätteplats när vi summerar allsvenskan i slutet av året.

15 kommentarer:

  1. Ingen köper ihop ett helt nytt lag och hamnar i toppen. Speciellt inte varje år. Och under varje sommaruppehåll.
    MFF kommer vara den berg-och-dalbana man vart ett tag nu.

    SvaraRadera
  2. Toivonen är en glasspinne, alldeles för vek för att bli nåt. Bra tillslag dock

    SvaraRadera
  3. Efter att ha läst lite malmöitiska träningsbloggar är jag livrädd för MFF i år.

    Deras anfall kan man verkligen skrämma små barn med. Både finnen och Junior. För att inte tala om ifall Skoog får en hel säsong på sig att vara frisk... huvva!

    Nä, minst trea för Malmö i år.

    Det enda stora Aber som finns är Åkebys (än så länge oklara) vision om hur laget ska formeras. 4-3-3 eller 4-5-1 eller 4-4-2.

    Det kan skapa oro i lägret. Sen har han ju enorma krav på sig att lyckas i år. Malmö måste gå bra i år!

    SvaraRadera
  4. Erling!

    Stort tack för den här serien som du arbetar med. Det är roligt att ta del av andras tänkesätt även "motståndares" det berikar. Det här måste du fortsätta med kommande säsonger.

    Skickade artikeln till en inbiten "grötare" i Malmö igår som tyckte den var bra. Ger hans slutord som respons till dig:

    Erling är inte helt rätt på det Litmanen har ju spelat flera säsonger.......*L*
    Annars var det lovande!

    SvaraRadera
  5. Ingo: Tack för responsen. Alltid skönt med lite cred. Dock skall vi ännu inte spekulera i vad som kommer hända inför kommande säsonger, utan först och främst fokusera på denna säsong. Fler rapporter följer...

    SvaraRadera
  6. 3-0 till 4-3 vändningen kom på Gamla Ullevi. 94.

    SvaraRadera
  7. "Erling" blåvite broder!

    Är bara så tacksam över att dom här analyserna görs. Baraben borde snabbt ge dig ett förslag till "kontrakt" över minst två säsonger till. Innan Alltid Blåvitt försöker sno dig från bloggen:)

    En analys i taget!

    SvaraRadera
  8. Elfsborg vinner bara på grund av konstgräs och inget annat. Fortsätt intala er det fotbollssverige.

    Att de sedan tog fler poäng borta än hemma förra året spelar ingen roll. Logik är inget ni skall röra till era vackra små huvuden med.

    SvaraRadera
  9. Jag hade rätt kul på Malmö stadion -01. Minns ni hur det slutade?

    Jag tror att Malmö kommer att bli väldigt farliga i år och med Dixon kan de ha löst sina försvarsproblem de hade förra året.

    SvaraRadera
  10. Måste han påminna mig om ett av mitt värsta fotbollsminne? 1994...Blåvitt spelar mästarfotboll första halvlek och gör sedan en plattmatch i andra halvlek och förlorar. fy fan...hoppas inte på repris...

    3-1 idag. Berg, Ragnar och Ölme på straff...

    SvaraRadera
  11. >>>studiomannen
    6-0 (till Blåvitt) va?

    SvaraRadera
  12. Dåligt med hets inför matchen! Saknar inför-match-hets a´la Baraben.

    Crossa dansken!

    SvaraRadera
  13. Erlings Analys är helt klart den mest intressanta (återkommande) läsningen här på Baraben... bara så ni vet ;)

    SvaraRadera
  14. Stämmer bra. 6-0 borta och 3-0 hemma. Inga av de siffrorna lär väl bli aktuella idag...

    Den jag oftast brukar diskutera (läs: tjöta/skrika) fotboll med är inbiten MFF:are. Idag håller vi låg profil. Dagens match är oerhört viktig.

    För övrigt gillar vi att bilda en front mot alla andra lag. För vilka två lag som är bäst genom tiderna är inte mycket att snacka om.

    SvaraRadera
  15. Tror vi vinner idag. 2-1 till Blåvitt. Berg och Alex gör våra mål.

    Kom igen Blåvitt!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.