På gång


fredag 29 april 2011

Att petas, eller inte petas, det är frågan!

Snart petad?
BOSMAN/KONTRAKT. Nu kommer beskedet från Belgien att Club Brügge åter är intresserade av Adam Johansson och Ragnar Sigurdsson, två spelare vars kontrakt går ut efter säsongen 2011. I vintras var Ragge nära en övergång till Maccabi Haifa i Israel, men stoppade själv den transfern. Han ville inte till den krigszonen utan siktade fortfarande på en större klubb i en större liga. Adam Johansson har samtidigt visat stort intresse för att ta klivet ut i Europa, det känns med tanke på hans ålder säkerligen som hans "sista chans" i karriären.

Detta är 50 procent av Blåvitts ordniarie backlinje som kan komma att lämna föreningen efter säsongens slut. Sådant är livet efter Bosmandomen. Den känslomässiga debatten låter jag vara för den här gången, då det känns lönlöst att hetsa spelare att signa kontrakt med föreningen. Vill de inte vara kvar så ska de inte vara kvar.

Däremot är det en helt annan femma om Blåvitt bör satsa på dessa spelare längre fram i år. Skulle det visa sig att Club Brügge eller annan intressent inte har ambitionen att lösa dem mot några miljoner per skalle till sommaruppehållet så har vi en helt ny situation. IFK Göteborg kan inte bygga ett långsiktigt lag kring flera nyckelspelare som vill – och är på väg – bort från föreningen.

Oavsett om vi anser att både Sigurdsson och Johansson tillhör de elva bästa spelarna i vår trupp, eller de fyra bästa backarna i vårt lag, så måste föreningen IFK Göteborg tänka på vad som är bäst för oss i världen efter dessa spelare. För Bosman-världen funkar inte bara åt ena hållet. Det är inte bara spelarens marknad där de kan vägra att skriva på nya kontrakt och därmed gå "gratis" till andra ligor eller lag. Den klubb som spelaren lämnar måste även ta ett ansvar för sitt lagbygge både kort- som långsiktigt.

Då blir det högaktuellt att peta spelare som inte vill vara kvar i föreningen. Vi har hört debatten förr och vi lär göra det i år med. Om inte Ragge och Adam försvinner till sommaren återstår endast två vettiga alternativ. De måste skriva på nya kontrakt – om så med fastpris-försäljningsklausuler – alternativt petas från Blåvitts startuppställning. Om föreningen menar allvar med att tänka långsiktigt går det inte att bygga laget kring spelare som vill härifrån. Den prioriteringen skulle ge alla andra spelare i vår nuvarande och i våra kommande trupper en väldigt felaktig signal.

I ett sådant läge blir den enskilda spelarens drömmar om pengar och stormatcher viktigare än IFK Göteborgs väl som fotbollsinstitution. Så vill ingen supporter ha det, så vill knappast Blåvitts klubbledning ha det och i grund och botten vill nog knappast Adam eller Ragge det heller. Blåvitts väl måste alltid gå före den enskildes dröm. Så får vi inget acceptabelt bud på dessa två trotjänare till sommarens transferfönster vill jag se ett ultimatum från Håkan Mild.


Skriv på nytt kontrakt – eller nöt bänk i höst.