2007/03/12

Debatt: Förbundet skapar en publikelit för herrlandslaget

DEBATT Svenska fotbollsförbundet har nyligen lanserat en ny idé om att premiera sina "trogna" supportrar med förtur till biljetter på olika landslagsmatcher och turneringar. Baraben.com-läsaren "Culo Shaker" oroas idag över denna utveckling i ett öppet brev till SvFF. Svenska fotbollsförbundets biljettpolicy kan man läsa mer om här.

Öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet:

Hej,

Ni har dragit igång ett nytt program som ska premiera "lojala" supportrar. Om man betalar en avgift på 200 kronor ska man få förtur till biljetter till landskamper där Sverige är med och spelar. De som är mest "lojala" och spenderar mest pengar på biljetter, får sedan förtur framför andra medlemmar i supporterklubben.

En tredjedel av era biljetter går sedan tidigare till sponsorer och samarbetspartners. Nu tar ni biljetterna som viks åt den nya supporterklubben från allmänhetens biljettandel. Det innebär att allmänheten kommer att få ingen eller mycket begränsad tillgång till biljetterna till de attraktiva matcherna.

Jag ställer mig helt frågande till ert projekt. Er filosofi måste vara att fotbollen ska vara för alla - att vem som helst som är intresserad ska kunna gå och titta, även barnfamiljer som inte har råd att vara "lojala" mot landslaget och se varje match. Jag har väldigt svårt att förstå varför en "supportelit" ska finnas på varenda landskamp på allmänhetens bekostnad. Dessutom är det nya systemet indirekt diskriminerande för dem som bor på landsbygden eftersom de inte har samma möjlighet att vara "lojala" mot landslaget som till exempel invånarna i Sveriges tre stora städer, eller kanske framförallt invånarna i den stad där nationalarenan är belägen.

Efter att ha bott tre år i fotbollshuvudstaden Milano vet jag även hur sådana här supporterklubbar tyvärr ofta fungerar. De blir lätt ett tillhåll för svartabörshajar som utnyttjar sin köpoption på attraktiva biljetter och sedan säljer dem vidare till supportrar som inte känner till, har råd eller är tillräckligt "lojala" för att gå med i ert supporterprogram.

Visserligen kan en supporterklubb för landslaget vara bra, men dess medlemmar bör inte under några som helst villkor få förtur på biljetter. Varför vill ni försämra allmänhetens möjligheter att titta på Sveriges största folksport? Varför vill ni skapa en supporterelit? Hur ska ni förhindra att supporterprogrammet används av svartabörshajar? Innan dessa frågetecken utretts tycker jag att hela fotbolls-Sverige måste protestera.

Med vänliga hälsningar

"Culo Shaker"

38 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Hur kan den vara postad 00.02 när klockan bara är 23.40? Vem bryr sig om landslaget? Var inga större problem att få biljett till Islandsmatchen ändå om man säger så.

    SvaraRadera
  3. lé contemplator/ Landslaget drar ju (nästan) fullsatta hus hela tiden och har ett följe på tiotusentals, (i somras hundratusentals nere i Tyskland) så visst bryr sig ett par kottar i alla fall.

    Ang publiceringstiden var den tänkt att publiceras först då men råkade glida ut pga att feltryck och fick helt enkelt ligga kvar.

    SvaraRadera
  4. bra text men varöfr postas det inlägg om landslaget, är inte detta en blåvit-blogg!?

    SvaraRadera
  5. bra text men varöfr postas det inlägg om landslaget, är inte detta en blåvit-blogg!?

    SvaraRadera
  6. Anonymous said...

    bra text men varöfr postas det inlägg om landslaget, är inte detta en blåvit-blogg!?

    11/3/07 23:51


    Detta är en Blåvittblogg som även skriver om landslaget och internationell fotboll när vi känner att det finns saker som är intressanta att skriva om där...

    SvaraRadera
  7. Det här sättet att resonera förstår jag inte alls. Visst kan man disskutera sidor av lojalitetsprogrammet om det är bra eller inte. men i grunden så är det givetvis vettigt.

    Självklart skall väl folk som satsar extra på att stödja landslaget kunna få något tillbaks för det. Det går bara att handla två biljetter per match varav den ena ger 1000 p vid hemmamatch, 2000 p vid bortamatch. Ett undantag finns om du åker så kallade lyxresor med Steve Peryman får du 2500 poäng. Det däremot kan man disskutera utifrån ett samhällsperspektiv om jämlikhet och vilka signaler det sänder.

    När IFK GÖteborg nu säljer säsongskort blir man lovad förtur på nya arenan. Det är inget konstigt med det. Självklart vill man sälja säsongskort men det handlar även om att "trogna" supportrar får en större möjlighet till egen plats/bra plats.

    Eftersom jag har suttit i förhandlingar med SvFF om lojalitetsprogrammet vågar jag påstå att biljetterna som går via lojalitetsprogrammet inte kommer att utgöra någon potenial för en stor svart marknad. Dessutom är tanken att medlemskapet på sikt endast ger utrymme för en biljett vid köp givetvis då både vid hemma och bortamatch.

    Kanske för att förstå saken något bättre läs:
    http://www.campsweden.se/
    index.php?option=com_
    content&task=view&id=347&Itemid=47

    http://www.campsweden.se/
    index.php?option=com_
    content&task=view&id=356&Itemid=47

    Gällande landsbygden och reseproblemet så är det bara att hålla med. Här finns ett problem. Använde för övrigt bla det argumentet för att stoppa poängivning av svenska cupfinalen o fotbollsgalan. Camp swedens medlemmar försöker hjälpa varandra att lösa resor till bra priser ibland genom samåkning. Du är välkommen!

    Visst borde fotbollssverige protestera men snarare då mot de bättre bemedlades möjligheter att resa dyrt o få företräde gm extrapoäng vid bortamatcher.
    Det skall väl sägas att vid vanliga resor för vanligt folk (Ryan Air o liknande) för oss utan fet plånbok låg siffranpå 1500 p vid biljettköp innan jag förhandlade med SvFF. Nu får man 2000 p.

    Personligen tycker jag fortfarande att det är galet med högre poäng för att man har bättre ekonomi och bor bättre vid resor med sina lyxhotell. Vi andra vanliga döingar kämpar med vandrarhem/tält. Ärlgt talat så sticker det i ögonen för många av oss när lyxresorna ger extrabonus poäng.

    Den som vill ha tips för att bo och resa billigt till matchen mot Nordirland så gå till:

    www.campsweden.se

    SvaraRadera
  8. Med tankte på den nya sidan som är under arbete (baraben.com) kan man få intrycket av att Baraben närmast kommer bli en fotbollsida med helt annan fokus än blåvitt. Är det ett felakigt intryck? Tycker det vore tråkigt om den bästa blåvitt sidan som gjort mycket gott för blåvitt istället bara blir en annan fotbollssida i mängden.

    SvaraRadera
  9. Med tankte på den nya sidan som är under arbete (baraben.com) kan man få intrycket av att Baraben närmast kommer bli en fotbollsida med helt annan fokus än blåvitt.

    Varför skulle innehållet förändras för att vi kör lite expriment med utseendet?

    SvaraRadera
  10. Fick bara den känslan, känns skönt att veta att så inte var fallet.

    SvaraRadera
  11. Klockrent med lojalitetspoäng, på tiden att Svff gör något för att uppmuntra sina trognaste som resor på deras matcher, dessutom får bara den sökande lojalitetspoäng inte den medsökande, så svartabörsenhajarna får fanimej ligga i om de ska kunna göra stålar på detta...

    SvaraRadera
  12. Förövrigt står detta även i GP idag på insändarsidan.

    SvaraRadera
  13. vad tycker gp om att den publiceras även här? de brukar ju vara nogranna med exklusivitet i de här fallen...

    SvaraRadera
  14. I senaste VM känner jag till flera personer som åkt runt och följt landslaget i både kval och på träningsmatcher. Matcher som de flesta inte bryr sig om. De fick inte tag i en enda biljett till VM.
    Ska dessa supportrar inte ha förtur på biljetter när det sedan blir mästerskap och den sovande massan vaknar för att det vankas fest?

    SvaraRadera
  15. Klart man ska ha vissa fördelar om man är hängiven. Skulle inte vara så skoj om vi som har säsongskort missar eventuella CL matcher beroende på att de ska lottas ut för att det finns många intressenter.
    Dessa fördelar gäller även främst klacken så jag ser inte att det skadar allmänheten så mycket.

    SvaraRadera
  16. Helt fantastiskt med lojalitetspoäng, äntligen ett system som gynnar alla som åker på alla kval matcher.
    Träffade alldeles för många som hade följt hela Vm-kalet men sen inte fått någon biljett till Vm, det e tragiskt!
    Förhoppningsvis ska Svff kunna få det att funkar lika bra som i England, där dom haf5t detta system ett tag.

    "RÄTTVISA ÅT SUPPORTRARNA"

    SvaraRadera
  17. Vad är det för knepig artikel. Reser man handlar dyra svartbiljetter för att komma in som vanlig supporter är ngt fel.
    Nu räcker det!
    Dags för klubbsupportrar i stort och ställa sig bakom de få brinnande som finns jämförelsevis med änglarna.

    SvaraRadera
  18. Jag håller inte alls med alla er som skriver att detta är orättvist.
    Ni finns ju inget slutspel inom fotbollen men om vi ska ta ett exempel på ishockeyns elitserie.
    De som har säsongskort på sin klubb får givetvis förtur på biljett till SM-slutspelet nu framåt vårkanten.
    Det är enligt mig en självklarhet att ifall det inte ingår i säsongskortet så ska de som har säsongskort åtminstone ha förtur på dessa biljetter.

    Detta är ju precis samma sak. De som åker på varje match i gruppspelet (jämför säsongskort?) får också se slutspelet (VM och EM).

    Nu är jag inte insatt i IFK som förening eller så, men är det inte rätt troligt att IFKs säsongskortsinnehavare skulle få förtur på biljetter ifall IFK skulle nå Champions Leagues gruppspel?

    SvaraRadera
  19. Jag är intresserad av att läsa om blåvitt, nån som vet var jag kan göra det?

    SvaraRadera
  20. anonym 13:15/ Läs du de övriga blogginlägg som är på huvudsidan så blir du nog nöjd. Vill du inte läsa om landslaget, LÄS DÅ FÖR FAN INTE.

    SvaraRadera
  21. Verkar inte finnas sa mycket stod for artikeln har, men vi tillhor val kanske sjalva "supportereliten", sa det kanske inte ar sa konstig.

    En liten iaktagelse: jag tycker ocksa att lojala klubbsupportrar ska premieras, precis sa som ni beskriver sker inom bade ishockey och fotboll. Daremot ar jag emot att det sker pa landslagsniva. Vi ar nio miljoner som bor i det har landet, det vore val tragiskt om bara ett tusental priviligerade fick ga och titta pa landslagsfotboll.

    /Culo

    SvaraRadera
  22. Det är sällan problem att få biljetter till landskamper, varken på hemma eller bortaplan. Därför är det irriterande att på EM/ VM slutspel stötta på folk som aldrig tidigare sett en landskamp i bland inte ens fotbollsmatch (live). Allla måste ju någon gång se sin första match men måste det ske just under VM?

    SvaraRadera
  23. Det finns ju ingen annan idrott som kan ha lojalitetsprogram i Sverige än fotboll. Det finns för få intresenter.....

    Ta ursprungslandet för fotbollen England där är det självklart med lojalitetsprogranm. Skillnaden är att en egen supporterklubb håller det hela.

    I Sverige däremot får landets enda supporterförening för landslaget Camp Sweden inte göra det. Ja inte ens få köpa samlade biljetter för att underlåtta att väcka upp läktarstämningen vid matcherna.

    Eller som en av de höga vid SvFF sa vid ett samtal:

    "Är det inte bättre om ni är utspridda över hela läktaren för att få igång läktaren".

    Tyvärr sas det på alldeles fullt allvar. Ska man skratta elller gråta?

    SvaraRadera
  24. Håller med Culo. Dom förlägger 9 av 10 landskamper i Solna. Vilket jag iofs kan köpa då dom äger den arenan. Det är inte jättekonstigt. Men borde inte jag, om jag åker från Göteborg till Solna för att se Sverige-Island (vilket jag inte gör) få fler lojalitetspoäng än en tjomme från Bromma. Som det är nu, kommer folk från Stockholm få förtur, inte bara till att se landslaget i kval och träningslandskamper, utan även i mästerskapen. Det känns jävligt orättvis.

    SvaraRadera
  25. Ingo,
    Visserligen förstår jag rationellen bakom, men jag är personligen inget större fan av de lojalitetsprogram som finns i England och Italien. Ta matcherna mellan Inter och Milan eller Milan Juventus, till exempel. En morgon stod jag och köade från klockan 5 för att få biljetter. Banken där de såldes öppnade klockan 8. Klockan 8.15, när jag är 50 meter från entrén kommer en skylt upp i fönstret: slutsålt. De sålde mindre än 200 biljetter till allmänheten. Nu fick jag ändå biljetter via en kontakt som känner nån som jobbar på ett sponsorföretag, men det är inte snyggt när mindre än 200 biljetter släpps till allmänheten. Inte för klubblag, men framförallt inte till landslag.

    SvaraRadera
  26. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  27. Nu är de så att lojalitetsprogrammet tar endast tvåtusen biljetter av 30 000 siffrorna gäller då Råsunda.

    Inte för att ringakta din vilja till att köpa biljett vid angivna exempel,jag tycker det är imponerande! Men i jämförelse med ngn som fraktar sig runt på olka kvalmatcher o träningsmatcher tycker jag det väger lite lätt.
    I somras mötte jag flera som gjort varje kvalmatch o träningsmatch inför VM aktivt för att stödja landslaget. Jag tycker de var värda ett bättre öde.

    Då talar jag om vanliga arbetare som inte kan fläska på vare sig under kval eller slutspel med lyxresor.

    Lyxresor som dessutom ger extrapoäng till bättre bemedlade. Det är väl snarare där reaktionen skall komma?

    SvaraRadera
  28. Nånting luktar jävligt ruttet när flera som skriver här har träffat så många som sett alla kval- och träningsmatcher och inte fått biljetter till VM.

    1. Fanatiska SvFF-supportrar som åker på alla bortamatcher, både kval- och träningsmatcher, finns det såna?

    2. Om det nu finns ett fåtal av dessa (som av en händelse så många här har träffat på) fanatiker så är det faktiskt inga som helst problem att skaffa biljetter via andra kanaler än de som SvFF erbjuder. Om man är hängiven alltså.

    3. Har SvFF börjat anställa lobbyister som skriver i gästböcker och bloggkommentarer för att försöka förbättra sitt skamfilade rykte bland supportrar?

    SvaraRadera
  29. Ingo:
    Jag reagerar på att lojalitetspoängen slår så regionalt. Visst, följer man alla matcher hemma och borta. Då förtjänar man biljetter till mästerskapen det kan jag hålla med om. Men antingen får dom ta bort lojalitets poängen helt till hemmamatcherna, eller reducera dom rejält.

    SvaraRadera
  30. "Mjauu"

    Ja det fins en sådan grupp av folk som reser omkring de flesta av dem är medlemmar i Camp Sweden. Det skall även sägas enligt medlemmar i CS och deras bedömning finns det ca 10 -30 som äker med lyxresorna som tilhör gruppen som åker stadigt.

    Skaran som åker stadigt växer inom Camp sweden f.n och det handlar om ett ökat intresse inom gemenskapen.
    Det har självklart funnits tidigare men mästerskapen har bidragit tll många vänskapsrelationer vilket gett ett mervärde vid resorna. Även om matchen alltid givetvis är huvudpunkten.

    Att skaffa biljetter via andra kanaler? Kanske lätt för dig men inte för alla. Av dem jag hade samtal med i Tyskland under VM som råkat illa ut köpte de flesta svarta biljetter till dyrpris. Du har rätt om det är detta du menar med kanal. Klubbblagsfotbollen har det lättare med att smeka ut biljetter till trogna/hängivna fans.

    SvFF är rätt stängt om man säger så.....

    Gick för övrigt själv på 1 vit biljett o 3 svarta under VM och lär då tillhöraskaran som har det lite bättre ställt med kontakter.

    SvaraRadera
  31. Om det var svart for Ingo som har kontakter och som ar hedersmedlem i Campsweden, da kommer det nog bli lagom kul for allmanheten nasta VM.

    SvaraRadera
  32. förstår vad du menar men jag har varit på en del landskamper och trycket från publiken är nada, alltså ingeting, jag kommer ihåg träningsmatchen mot england på ullevi för några år sedan och de engelska fansen verkligen sjöng medans vi svenskar var helt tysta. detta kan vara en bra idag men det kan räcka om s.k trogna supporter uppgår till en siffra mellan 3000-10000 personer

    SvaraRadera
  33. Det kommer att bli lagom kul för alla att få tag på biljetter. Men jag vidhåller att om folk åker på i jämförelse torftiga matcher o stöder landslaget ska man ha ngt tillbaka för det.

    Kvoten för lojalitetsprogrammet och biljett tilldelning vid ett EM slutspel är liten. Men det ger en liten större möjlighet att få biljett som hängiven supporter. Genom att man även får vara med i det stora lotteriet och så om man blir utan i lilla lotteriet för lojaltetsprogrammet. Det är ingen drömchans eller garanti som är given för en lojal supporter i lojalitetsprogrammet.

    Egentligen är väl principen densamma som att den som har säsongskort hos IFK Göteborg (det har ni väl:) har en förtur till Europamatcher om sådana kommer. Eller som hockeyn har med slutspelet. Enda skillnaden är att det är mycket sämre villkor för lojalitesprogrammet.

    Stockholmsaspekten är ett problem och Camp Sweden har uppmärksammat den och även hoppats på högre poäng för borta resor på vanligt sått utan de sk "lyxresorna". det vore rimligt att de gav 2500p precis som lyxresorna och 1000 p för hemmamatch.

    För övrigt är jag inte hedersmedlem i Camp Sweden utan ordförande.

    Ännu en gång vi ser bekymren för oss som inte bor i STHLM med transporter och liknade till hemmamatcher där. Det är just därför det är viktigt att komma samman som supporter och kunna hjälpas åt för att få ner kostnaderna. Är du intresserda av att stödja landslaget gå till

    www.campsweden.se

    ps. OFFSIDE har ett fint medlemserbjudande där dessutom.....

    SvaraRadera
  34. Da maste jag saga att jag arad ifall sjalvaste ordforanden varit min motstandare i debatten har.

    Jag tycker att det ar jattekul och bra att du representer organisationen pa det satt du gor. Jag tycker att du gor det valdigt bra.

    Sedan haller jag ju tyvarr inte med dig i dina asikter, men sadant ar ju livet.

    En rolig aspekt har bara som for tankarna till det som jag studerar: det ar alltid de sma intressegrupperna som ar bast pa att lobba. Resultatet blir tyvarr ofta att de far en oproportionerlig makt. Medan Campsweden betyder valdigt mycket for en liten grupp manniskor, sa betyder den ganska lite for en valdigt stor grupp manniskor. Allmanheten har ingen intresseorganisation som verkar for dem pa det satt som du verkar for en grupp trogna supportrar. Pa nagot satt tycker jag inte att det ar rattvist.

    Culo

    SvaraRadera
  35. "Culo"
    Det är sant at vi är en liten grupp människor. Vi har precis blivit förening på riktigt det gamla nätverket var 4300 personer.

    Vi hoppas på att växa på sikt till mer än så. Men det vi är glada för är att vi ger service till många inkluderande allmänheten i supportersammanhang. En sak vi önskar växa i samtidigt med ökat numerär i medlemskapet.

    Roligt med dina synpunkter Curlo även om dom inte delas. Du bor väl i Göteborg? Bjuder gärna på en kopp kaffe o lyssnar vidare på dina synpunkter. Alltid bra att bli stärkt i sin övertygelse eller korrigera sig om något bättre sakargument dyker upp.

    Slå en signal jag bjuder!

    SvaraRadera
  36. Hej Ingo,

    Tack for ditt erbjudande, det var verkligen snallt. Jag bor tyvarr inte i Sverige (det ar darfor jag inte kan skriva nagra forbenade aäö ibland) sa det far bli vid senare tillfalle. Varje gang jag ar hemma sa slapar jag mig emellertid ner till gamla (numera nya) och tittar pa en match. Ser jag dig kommer jag upp och halsar, nu nar jag spanat in din profil vet jag ju att det var var egen prast jag pratade med.

    Ps. Kan du fixa biljetter till EM finalen??

    SvaraRadera
  37. Biljetter till finalen?

    Då behövs det mycket bön.:)

    Prova genom att beställa nu på:

    http://www.uefa.com/competitions/euro/
    organisation/ticketing/overview.html

    Du blir då uppsatt på lottning och ja vem vet....

    Väldigt glad blir jag i vilket fall om du kommmer o hälsar när du är på Ullevi även om kaffet nåja...

    SvaraRadera
  38. Det ska jag göra. Tack för en trevlig diskussion.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.