2007/03/24

Hur kan man ha ett favoritlag utomlands?

DEBATT Först får jag ta och både ursäkta och förklara mig. Rubriken ska naturligtvis inte tolkas som att jag tycker att det borde vara strikt förbjudet att ha ett favoritlag utomlands. Nej, det kan finnas många godtagbara anledningar till att ett sådant förhållande inte bara är accepterat utan nästan även något som kan anses vara större än att hålla på laget i staden där man bor. Vad jag däremot vill försöka få fram är att jag inte förstår mig på svenskar som i sin tvåa i [valfri stadsdel] där de levt hela sitt liv, sitter och håller stenhårt på Chelsea, Manchester United, Millwall, Inter, Lazio, Real Madrid, Barcelona, Bayern München, St Pauli eller [valfritt poplag]. Jag skulle till och med vilja sträcka mig lite längre och applicera mitt oförstående på svenskar som i sin tvåa i [valfri stad] där de levt hela sitt liv, sitter och håller stenhårt på ett lag från [en annan valfri stad, långt från den första valfria staden].

Nu är det dags att förklara sig. Som sagt, det finns hundratals olika anledningar till att just du inte ska ta åt dig av ovanstående. Jag erkänner villigt att även jag hyser lite mer känslor för vissa utländska lag än jag gör för andra, det handlar om Sheffield Wednesday och i viss mån Real Zaragoza, Borussia Mönchengladbach och Lazio. Det sträcker sig dock inte längre än att jag kollar lite extra på tabellen och de senaste resultaten och ler för en sekund om något av lagen vunnit. Nej, det är inte sådant jag vänder mig mot. Det jag bland annat inte förstår är personer som påstår sig älska ett lag, när de aldrig sett en match på plats. Notera hur snyggt jag här sorterat bort personer som faktiskt tagit sig tid att åka utomlands för att se en match med laget. Men inte ens då är jag riktigt nöjd. Jag är inte riktigt säker på att man kan älska ett lag om man inte går på i princip varenda hemmamatch, om man inte är på plats när det vankas träningsmatch i februari, om man inte kan andas in den stämning som råder i stan.

Det händer även att man stöter på svenskar som helt saknar ett svenskt favoritlag och som istället bestämt sig för att vara lite annorlunda och hålla på något storlag i någon annan liga i Europa. Vad det beror på vet jag inte men många verkar förklara det med att Allsvenskan är så dålig och att det är mycket roligare att följa ett häftigt lag från Italien eller Spanien. Medgångssupporter av värsta graden, med andra ord. Kärleken till ett lag ska naturligtvis inte i första hand bygga på den fotboll laget spelar eller hur mycket de vinner. IFK är inte bara ett fotbollslag, de är ett göteborgskt fotbollslag. När de spelar så representerar de min hemstad, och de försvarar min hemstads färger. Ytterst få i Göteborg födda Blåvita kan väl påstå att de börjat heja på IFK om de istället varit ett lag från Örebro, Malmö eller någon annan håla. Jag vågar påstå att kärleken till ett lag aldrig kan nå sitt maximum om man inte även har en god relation till lagets stad. Det funkar inte tvärt om, du kan inte säga att du gillar Chelsea och sen börja prisa London för att CFC kommer därifrån.

Jag vet att jag retar upp ett stort antal icke-göteborgska Blåvita, folk jag känner och folk jag inte känner, men det kan inte hjälpas. Jag gillar er naturligtvis, men jag har mycket svårt att se att ni skulle kunna ha samma engagemang och glöd för IFK som en urgöteborgare. Det kanske är för att jag inte växt upp i en liten by någonstans i Västerbotten där det bästa lokala laget spelar i Division 5, och där det var ruskigt enkelt att fastna för Blåvitt när de spelade ut storlagen i Europa under 80- och 90-talet (ja, jag har träffat den personen), vem vet. Men det är också ett exceptionellt fall, för det finns inte något lag i Sverige som har en så stor och spridd supporterskara som IFK, just på grund av de oerhörda framgångarna. Just när jag skriver det, så slår tanken mig att mitt ogillande för sådana här personer kanske är baserat på min egen omsorg för IFK Göteborg.

Det kanske är så att jag istället för att ha svårt för att förstå personer som har ett favoritlag från en stad de inte har någon speciell anknytning till, så har jag svårt att förstå personer som har ett favoritlag från en stad de inte har någon speciell anknytning till om dessa personer av någon anledning kunnat bli Blåvittsupportrar, men inte blivit det. Med andra ord, intresserar du dig för fotbollen i din närhet eller för IFK så är det lugnt, men är det inte så, ja, då ogillar jag dig starkt. Det retar mig något oerhört att det finns fotbollsintresserade personer i stan som inte intresserar sig för den lokala fotbollen. Om några timmar kommer Ullevi att fyllas av folk som vill se Brasilien-Chile. Varför är inte dessa personer även på IFK:s matcher? Varför? De kunde ju få det så mycket bättre med Blåvitt...

30 kommentarer:

  1. Word! Håller med till 100%. Har själv en polare som är besatt av Man Utd (därav bilden) och vi har ofta den här debatten.

    SvaraRadera
  2. Själv är man ju född 08 och ja kan väl lerkänna att varför jag just hejar på Blåvitt framför lag som AIk,Bajen och Dif är ju som bekant vissa framgångar i mitten av 90-talet samt även att man kände ju igen en hel del spelare i Blåvitt just för att doms eplade i Landslaget. sen kan man tycka vad man vill om att jag som 08 hejar på ett göteborgslag.
    Men va fan thats life!.
    tror nog att dom flesta så kallade supportrar började heja på vissa lag just för att när man är liten så vill man ju heja på det lag som är bäst.
    Senare när man blir lite äldre ja då blir det mera passionerat. om jag säger så;)

    SvaraRadera
  3. Älskar Milan och Blåvitt.
    Det är nog mer ovanligt att ha ett favoritlag i allsvenskan än vad man tror. Folk vill se bra och rolig fotboll och många håller därför på lag från bättre ligor.

    Har alltid hållt på Blåvitt sen jag var väldigt liten. Mest för att vi ofta åkte till Göteborg. Visste inget om fotboll då.
    Tyckte att van Basten var en helt underbar spelare och han spelade i Milan. Därför började jag hålla på Milan. Känslorna är väldigt starka för Milan.

    Minns mina glädjetårar när Milan vann mot Barcelona i finalen -94 med 4-0. (Jag hade 5-0 på matchen)

    Hur kan man hålla på Blåvitt i fotboll och Frölunda i hockey? :-)

    SvaraRadera
  4. Finns tom stolpskott som utan någon som helst ankytning till landet håller på annat landslag än det svenska.

    SvaraRadera
  5. "jag har mycket svårt att se att ni skulle kunna ha samma engagemang och glöd för IFK som en urgöteborgare."

    Jag är ingen urgöteborgare, inte ens göteborgare från början, men hela min familj och hela min släkt har hållit på blåvitt och gått på matcher i decennier. Själv var jag på min första match när jag var 6 månader, och har gått på de flesta hemmamatcher och en hel del bortamatcher i över tio år nu. Så jag har nog samma engagemang som en urgöteborgare ska du se. Menar du alltså att jag skulle börja hålla på ett lag från min hemstad som jag aldrig ens hört talas om? Tycker du inte att klubben man håller på har att göra med vad sin familj håller på också?

    /JR

    SvaraRadera
  6. Agree! Men hur kan man ha fyra (!)favoritlag till?

    Jag har ett till favoritlag utöver Blåvitt, i England, men känslorna gentemot Blåvitt kan inte jämföras. Kanske när jag var yngre, men inte idag.

    SvaraRadera
  7. det där med urgöteborgare, hemstad och att man inte har samma kärlek är skitsnack. jag bor 15 mil ifrån och är jämt och ser matcher. såg alla på 90-talet...80-talet var jag för ung...
    '
    sedan känner jag en hel del s.k., enligt dig äkta blåvita, som bor i staden och hela den skiten...de går inte på matcherna när det går dåligt...bara en förklaring...bortskämda med framgång...

    så slopa det är du snäll

    SvaraRadera
  8. "jag har mycket svårt att se att ni skulle kunna ha samma engagemang och glöd för IFK som en urgöteborgare."


    Rent bullshit, jag bor 45 mil från gbg och såg 20 av 24 matcher förra säsongen. Jag är en fattig ynglingsom studerar på gymnasiet med en inkomst på cirka 1050 och lägger allt detta på blåvitt medans på sommrarna sliter arslet av mig på lager för att ha råd med blåvitt . så rent bullshit

    SvaraRadera
  9. Det är inte speciellt smart att ha synpunkter på egna supportrar feldgrau. Om du vill att blåvitt ska ha en stor publik bör man inte ifrågasätta supportrars lojalitet på grund av vilken stad man kommer ifrån. Jag vill att IFK ska vara ett storlag och vi kan gärna ha supportrar i Brunei för min del, bara dom går på matcherna och stöttar laget efter rimlig förmåga (förstår om man inte kan åka på varje hemmamatch om man bor i Lappland) Det behöver inte betyda att man inte kan ha samma engagemang. Förstår att vissa kanske inte "vågar" engagera sig mer i blåvitt.

    SvaraRadera
  10. Klart som faan att man kan ha favoritlag utomlands, även om det inte är i närheten av IFK så kan man hysa känslor för en annan klubb som inte infekterar IFKs organisation. BULLSHIT

    SvaraRadera
  11. Men du är ju själv norrläning felgrau!!!

    SvaraRadera
  12. Håller helt med, min kärlek till IFK är intimt förknippad med min kärlek till staden Göteborg. Men folk är olika och det är ens engagemang för blåvitts bästa som är det viktiga.

    SvaraRadera
  13. Visst finns det åtskilliga bönder från hålor i Blekinge, Norrbotten odyl. som en dag i tonåren bestämmer sig för att köpa en supportertröja på postorder, börja tralla på sånger och berätta för klasspolarna hur mycket de älskar laget utan att någonsin ha sett en match. Och ja, det är rätt löjligt att "älska" ett lag utomlands som man inte har några som helst band till.

    Dock finns det blåvita runt om i Sverige som är betydligt mer engagerade än många infödda.

    SvaraRadera
  14. Om det handlar om kärlek till en stad (i det här fallet Göteborg) så borde de som tänker så även hålla lite på Öis, V Frölunda, Häcken etc. eftersom de lagen också representerar Göteborg.

    SvaraRadera
  15. Många som inte läst hela krönikan märker jag. Testa att göra det nästa gång. Typ sista stycket. Sen är det naturligtvis kul att folk kallar någons personliga åsikt för bullshit. Hade jag påstått att exil-IFK:are inte kan ha samma engagemang för Blåvitt hade ni haft all rätt att skjuta mig. Men nu så säger jag att jag har svårt att se att ni kan ha samma engagemang. Det finns alltid undantag och ni får vara glada över att ni är ett sådant. Eller tror ni att alla exil-IFK:are är som er?

    Sen dementerar jag å det kraftigaste uppgifterna om att jag skulle vara norrlänning. Jag är född på Sahlgrenska och har bott i Göteborg sen födseln. Att mor och far sen båda är födda norr om om Dalälven har mindre med saken att göra. :P

    Varför man inte skulle kunna ha synpunkter på egna supportrar förstår jag inte. Det har Baraben.com haft ett antal gånger redan. Fast sen missar man återigen poängen om man tror att det är vad krönikan går ut på. Främst är det en krönika riktad mot folk som har sitt favoritlag utomlands.

    SvaraRadera
  16. Hade jag påstått att exil-IFK:are inte kan ha samma engagemang för Blåvitt hade ni haft all rätt att skjuta mig.

    Jag tycker inte det. Är man inte Göteborgare är man en lägre stående varelse, en amöba som ej skall uppmärksammas.

    SvaraRadera
  17. Älskar Blåvitt och Chelsea! I den ordningen.
    Håller med stora delar av artikeln men en sak som inte tas upp är den uppfostran man får. Eller i alla fall som jag har fått. Pappa har alltid varit blåvit, då han är född i Göteborg. Chelsea var bra förr i tiden och då fick det bli det laget han höll på (som många andra pinsamma människor som börjar hålla på dem idag för att dem är framgångsrika).

    Jag har alltså fått mina två favoritlag i blodet. Idag har Chelsea större framgångar än Blåvitt men så var det inte för tio, femton år sedan. Zola och Flo på topp, det var tider det!

    Vad jag alltså vill få fram är att man inte alltid har ett val att välja lag. Val har man väl i och för sig men har man ett favoritlag kan man ju inte byta. Det är det bara tjejer och muppar som gör. Är väldigt glad att det blev de lag som det blev. Tänk att hålla på Manchester eller ARSEnal som alla andra i min ålder... Eller vara AIK:are, fyfan...

    SvaraRadera
  18. Kan bara hålla med. Alla ni som klagar; seriöst, ni kan inte stå och frysa på Ruddalen, ni går inte på B-lagsmatcher, ni sitter inte och trycker Ctrl+R på Silly Season-sidan på AB den 31 januari, ni valde helt enkelt Blåvitt för att de var framgångsrika, och nu behagar ni åka ned på fem matcher om året och efter detta hävda att ni är lika blåvita som någon med årskort som ser varje match. Det är ni inte. Faktiskt.

    SvaraRadera
  19. dtoag>> lägg ner, självklart finns det mycket folk som är sånna. Men det finns folk ute i landet som har en enorm kärlek för BLÅVITT, visst kärleken kanske inte är på samma sätt som din å andra infödda GBGare, men att säga att deras kärlek är minder eller sämre är helt befängt. Kärlek är personligt kan inte jämföras. Jag garanterar dig att min kärlek till IFK är minst lika stark som din och andra infödda. Har själv 30 mil till gbg ändå så såg jag över ca 70% av alla ifks matcher på plats hemma som borta och har så gjort i ett par år. Alla har en historia varför det blev IFK jag har min du har din.

    SvaraRadera
  20. feldgrau--->

    "Varför man inte skulle kunna ha synpunkter på egna supportrar förstår jag inte"

    Synpunkter på egna supportrar är inget fel, men på det sättet som du har det, det vill säga helt ogrundat är fel. du skriver:

    "jag har mycket svårt att se att ni skulle kunna ha samma engagemang och glöd för IFK som en urgöteborgare."

    jag tror inte att du på fullaste allvar står bakom detta citat då det inte säger något(förutom var en person kommer ifrån) om engagemanget för IFK.

    Du som själv inte är urgöteborgare, vart var dina föräldrar och morföräldrar på 70-talet när IFK harvade i division två? Mina var i alla fall där och stöttade laget i motgång trots att varken dom eller jag är göteborgare från början. Fast det är klart, dom hade ju inte samma engagemang som du har för du är ju född på Sahlgrenska.

    JR

    SvaraRadera
  21. "jag har mycket svårt att se att ni skulle kunna ha samma engagemang och glöd för IFK som en urgöteborgare."


    Själv är jag född i GBG, och har bott här i hela livet. Men att man inte skulle brinna lika mkt för Blåvitt för att man inte är från GBG är rent jävla bullshit! Jag kan på rak arm komma på 3-4 väldigt inbitna änglar i Supporterklubben-styrelsen, dessutom den nyvalde ordföranden för Supporterklubben Änglarna. Och har inte dessa herrar har engagemang och glöd för Blåvitt?

    Hmm...

    SvaraRadera
  22. För min del är det helt otänkbart att ha ett favoritlag utomlands... Blåvitt tar upp hela mitt hjärta och lämnar ingen plats för något annat lag!

    SvaraRadera
  23. Daniel, JR, 24/3/07 17:17/
    Förstår inte hur ni kan tycka detta. Visst, ni håller säkert på Blåvitt men varför? Era föräldrars lagsympatier är ointressanta, ett lag är en lokal företeelse och man håller på stadens lag. Har en kompis som håller på Hammarby och Inter, och hävdar att han är lika inbiten som mig... Patetiskt.

    SvaraRadera
  24. Lika inbiten som JAG, givetvis, sry.

    SvaraRadera
  25. dtoag--->>>

    "ett lag är en lokal företeelse och man håller på stadens lag."

    även om man inte vill erkänna det, så finns det ju andra lag i denna stad. anledningen till att jag håller just på blåvitt har att göra med att det var dom jag i tidig ålder, via mina föräldrar, fick upp ögonen för. så föräldrars och vänner intresse spelar väldigt mycket in. varför håller inte DU på gais? förstår dock vad du menar, och poängen från min sida är att det känns lite onödigt att ifrågasätta människors lagsympatier, menar du att man ljuger när man säger att man håller på ett lag.

    JR

    SvaraRadera
  26. Visst, man kan hålla på ett lag utöver Blåvitt men om blåvitt skulle möta det andra laget hade men ju inte vart svårt att välja vilket lag som man vill ska vinna.

    Att hålla på ett lag från ett annat land brukar ju inte vara mer än att man håller koll på dom i tabellen och kollar på deras matcher på TV om dom visas.

    Kärleken till ett utländskt kan ju inte ens mätas med den till IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  27. JR
    Menar inte att ni ljuger, menar bara att... ja, att ni inte är supportrar på samma sätt som någon från Göteborg. Det måste till något utöver att ens pappa håller på laget eller att det går bra i UEFA-cupen för att man ska välja ett lag.
    Det där med Gais, Öis osv. Om man kommer från Göteborg kan man givetvis välja mer fritt. Dock så är det ju också stadsdelsberoende, hade jag varit från Majorna eller Gårda hade jag sannolikt valt Gais, från Örgryte Öis. Nu är jag från Centrum-Linné, och då är IFK ett naturligt val.
    Cheers.

    SvaraRadera
  28. dtoag

    "Det måste till något utöver att ens pappa håller på laget eller att det går bra i UEFA-cupen för att man ska välja ett lag."

    När våran familj började hålla på blåvitt fans inte ens UEFA-cupen och inte UEFA heller för den delen.

    SvaraRadera
  29. 26/3/07 13:24
    Och du vågade inte supporta det lokala laget, med vilka du kunde sett 13 matcher om året istället för tre, för att dina föräldrar höll på IFK?

    SvaraRadera
  30. tre matcher? jag har sett nästan alla hemmamatcher sedan jag var 14, i nästan 18 år alltså (har även haft årskort i 15 år i år),bodde bara 50 minuter med tåg från centrala gbg när jag bodde hos föräldrarna. lokala laget vet jag inte ens vad det heter.

    JR

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.