2007/03/05

Debatt: "Göteborgare är självgoda skitsnackare"

GBG vs STHLM Internet är ju som bekant en plats för diverse intressanta diskussioner och debatter. På ett av Sveriges mest välbesökta debattforum revs nyligen en väldigt fräsch debatt igång under rubriken: "Huvudstaden Stockholm VS. Lillebror Göteborg". Inlägget som måste kategoriseras som ett tydligt bevis på hur gemytliga och trevliga Stockholmare rent generellt är, innhåller bland annat följande magiska fyrverkeri av resonemang:
"Själv anser jag att Göteborg är en realtivit värdelös stad. Jag har varit där flera gånger, främst under min barndom, men senast då Djurgården vann guld 2005.
Det är ett ständigt tjat om Avenyn och den beskrivs som rena Manhattan, när gatjävlen i själva verket är ful,tråkig och ointressant. Dåliga pubar, dåliga Klädbutiker och den utmynnar i götaplatsen, som i sin tur är en lika grå och pissig plats med en ful staty.

Stockholm däremot har väldigt fina och innhållsrika gator som inte bara slutar med en tråkig plats som götaplatsen. Ta Kungsgatan t.ex. Stockholm finaste gata enligt mig. I ena änden har vi stureplans pulserande liv, när vi fortsätter uppåt på Kungsgatan har vi en tre nostalgiska biografer, tre stora elvarukedjor, bra klädbutiker och framför allt en massa vacker historia ( Nästan som på spåret med Fyllot Ingvar "fittnyllet" Oldsberg). Det var på denna gata man firade andra världskrigets slut med tusentals människor. Kungsgatan susar sedan förbi Hötorget där man ser det blåa konserhuset, och sedan ut på lugna Kungsholmen. Runt om i City har vi massor av härliga platser som börjar där den andra slutar. Hela tiden kommer man till en ny innehållsrik plats.

Nu till invånarna. Stockholmare har alltid anklagats för att vara snobbiga och uppkäftiga, vilket jag inte kan förstå. Det är ytterst sällan jag möter någon snoffsig person, och man får till och med leta på Stureplan. Övriga Sverige tror att Stockholm består av Stureplan, Woow där allt händer. Men ack så fel ni har. Stockholm har en helvetisk stor omkrets utanför city där den stora skalan av stockholmarna bor. Och någon snoffsighet möter man heller inte där.
Jag anser att det är ni själva som målat upp en snobb-bild av Stockholm. Vilket jag tror beror på avundsjuka. Tyvär ni blir aldrig någon huvudstad.

Göteborg har flera stora profiler och alla är lika patetiska och dåliga.
Ingvar Oldsberg är ett fittnylle som tror att han är kung.
Lasse Kroner är en fet clown och extemt patetiskt.
Håkan Hellström är en snorunge som inte kan sjunga.
Lasse Brandeby tror fortfarande att han är rolig ( Ge upp).
Leif Loket Olsson är en gammal bög som bor hos sin mamma.
Behöver jag ge fler exempel?

Göteborgarna har alltid fått kredd för deras "goa" dialekt. "Åhh, göteborska är så rullande och schekt". Nej, det låter tillgjort och förjävligt. Alltid när man pratar om dialekter med en göteborgare så hör man plötsligt hur dennes göteborska höjer sig. Från vanlig dialekt till överdirven ur-göteborska. Det får mig att kräkas, så tillgjort och falskt. Och jag ger mig fan på att ni säger "schexx" med mening. Varje gång när ni ska säga kex så måste ni tänka på att säga "schex" så att myten fortfarande lever. Okej att man uttalar ord olika beroende på dialekt, men jag får inte ihop det att det skulle va svårt att säga kex på göteborska. Vem fan kom på det löjliga ordet??

I övrigt tycker jag att Göteborgare är överdrivet självgoda. Ni pratar om er själva som om ni vore världens bästa människor. Snacka om dryghet. Och om man någon gång kritiserar eran stad eller dialekt, så blir ni rosenrasande. Man får bara inte snacka skit om Göteborg, dödsdom direkt. Men att ständigt slänga skit på Stockholm är helt okej. Man kan utan problem snacka hur mycket skit som helst om huvudstaden. Varför?"
Detta magnifika debattinlägg som för resonemang kring en av svensk historias stora tvistefrågor går att läsa i sin helhet här. Stort nöje kära Göteborgare, en liten påminnelse om varför vi på Baraben.com ibland tar oss friheten att skämta med Stockholmare och Stockholm. De är ju trots allt så sköna, trevliga och distansierade till sin verklighet att de klarar av detta...

52 kommentarer:

  1. haha, grabben som skrev det där är ju riktigt skön ju! Läste vidare lite på forumet och hittade klasiker som "Slangen kommer från Stockholm" etc.

    Men allvarligt är det bara tragiskt...

    SvaraRadera
  2. Realtivit är ett ovanligt ord med mycket hög stilnivå, men den här killen har verkligen ordets gåva så visst ska han få använda det. (Frankie kontrar sen med distansierad men nog om det.)

    Vilket inlägg. I am amazed. Och vem FAN säger schexx?! Chex eller tjex kan jag köpa ...

    SvaraRadera
  3. Ojojoj vilken go kille, gillar speciellt sista stycket där han säger att han ogillar göteborgare för att de är överlägsna och bara bryr sig om sig själva och bara snackar skit om stockholm, undrar om han har läst sin egen text?

    SvaraRadera
  4. Vissa grejer kan man hålla med om men det gäller för stockholmare också. Tex med att folk gärna förstärker sin dialekt när det pratar med folk från andra städer. Jag gör det själv emellanåt inte för att framställa mig som mer göteborgare eller märkvärdig eller något utan på något sätt för att försvara mittt sätt at tala, lite svårt att förklara men hör du gnällig örebrodialket tex blir det som någon försvarsmekanism att förstärka sin egen dialket och vilken ton samtalet skall föras i. Vet inte om stockholmare är drygare eller inte men visst är det en ganska stor skillnad på folk från Göteborg och Stockholm.. men ska jag gå i det i mer detalj kommer jag nog bara skriva rätt många fördomar i andras ögon som i mina är mer än just sådana.

    Frasse

    Sen angående den eviga kex frågan så tillverkas ju de flesta kex i vår del av landet det kan la vi få avgöra.

    SvaraRadera
  5. en difare som säger att göteborgare är dryga och anser att alla i göteborg är feta clowner...
    ehh kul...

    SvaraRadera
  6. Hur uttalar mongot kyrka, kela och kyla?

    SvaraRadera
  7. 17 say no more!

    SvaraRadera
  8. dock måste jag hålla emd dem om rulltrapporna, eller när man ska av vagnen/bussen. Det är jävligt många som försöker gå på samtidigt som man försöker gå av, och det är jävligt många som skiter fullständigt i att andra har mindre tid på sig än än själv har.

    Sen finns det de som är som mig, som bara helt enkelt inte gillar att stå still i rulltrappan. Varesig jag har brottom eller ej.
    Jag emanr vissa pajasar säger att man inte ska stressa osv. och jag replikerar med att det är exakt det jag gör. Genom att ta mig till jobbet/skolan snabbt kan jag spendera mer tid hemma i soffan, eller i det varma badet eller vart fan jag vill. Inte fan vill jag åka rulltrappa på min fria tid.

    SvaraRadera
  9. Håller också med om rulltrapporna... visst kan man 4 sekunder hit eller dit kanske itne låter så mycket...
    Men har man bråttom då kan de 4 sekunderna göra att man missar bussen o får vänta en halvtimme på nästa...

    Värdelöst!!!!

    SvaraRadera
  10. "Håller också med om rulltrapporna... visst kan man 4 sekunder hit eller dit kanske itne låter så mycket...
    Men har man bråttom då kan de 4 sekunderna göra att man missar bussen o får vänta en halvtimme på nästa...

    Värdelöst!!!!"

    MISÄR!!!

    SvaraRadera
  11. hahahaha ja att folk inte stressar i rulltrappan är HEEEEMSKT! snacka om dagens i-landsproblem. skaffa perspektiv.

    SvaraRadera
  12. men jag kan nog tänka mej att hålla med i beskrivingen av avenyn, paradgatan har ju potential att vara just en sådan men istället är den kanstad av rätt fula hus med rätt trista butiker. dessutom går vagnarna i skytteltrafik, något som tvärr sänker intrycket av det som hade kunnat vara ett juste prommenadstråk...

    SvaraRadera
  13. Inte konstigt att stockholmare uppfattas som dryga. De klankar ner på alla andra och tror de är bäst som t.ex. det som stod från denna bloggen. Okay att sthlmare är de ända i sverige som hatar sina grannar (inom fotbollsvärden iaf) men att man e dryga mot varandra utan att känna varandra är man ju inte... inte änns Sthlmare! =)

    SvaraRadera
  14. ok för att göteborg är en skitstad på jävligt många sätt (jag får säga så, eftersom jag är född och uppvuxen i gbg), men att klaga för att vi uttalar "kex" korrekt (tjr-ljud framför mjuk vokal)?

    knappast vårt fel att ståckhålmare bryter på finska...

    SvaraRadera
  15. tje-ljud, då allstå

    SvaraRadera
  16. Har nog en en tendens att bre på med grövre dialekt när jag pratar med utsocknes. Jag erkänner.

    Men kex....

    E är en mjuk vokal varpå K skall uttalas som ett sche-ljud. Precis som kyss, kär, köpa, Kina och just kex.

    SvaraRadera
  17. Men va fan, sch blir väl inte det du säger i ordet Kina? Fan ...

    SvaraRadera
  18. Haha som utomgöteborgare måste jag ändå hålla med han till viss del, men kul läsning dock.

    SvaraRadera
  19. Det är därför drycken Pucko kallas för ståckhålmare i Gbg.

    SvaraRadera
  20. Hur uttalar man kuk då?? Jag bor i Göteborg men är inte infödd... lite nyfikan bara.. ;-)

    SvaraRadera
  21. U är en hård vokal, inte mjuk. Hoppat av skolan i lågstadiet?

    SvaraRadera
  22. Det roligaste kommer ett par sidor längre fram i debatten när han hävdar att "Stockholm har mer kriminalitet eftersom det bor fler där" AHA, kan det vara så att man mäter i procent? Snacka om att sänka sig själv

    SvaraRadera
  23. Hur korkade är ni egentligen? Fattar ni inte att det är en göteborgare som låtsas vara Stockholmare? Det finns ingen stockholmare som har sån stenhård koll på göteborgsangelägenheter och dialekt. Stockholmare kan lika mycket om göteborg som om tranås.

    SvaraRadera
  24. Om ett k följs av en mjuk vokal (e, i, y, ä och ö) så uttalas det som ett sje-ljud.

    Det fick man lära sig i lågstadiet, och det får nog även den här stockholmaren lära sig när han börjar där.

    SvaraRadera
  25. Rättelse: tje-ljud

    SvaraRadera
  26. Flashback överlag är ett tillhåll för mytomaner, provokatörer, folk med grova jantelagsvärderingar och allmäna idioter så man ska nog inte ta det på för stort allvar.

    SvaraRadera
  27. silket jävla skit snack! fan den sämsta staden 08 i världen

    SvaraRadera
  28. Antingen e han en go gubbe som vill underblåsa hatet eller oxå precis hemkommen från em lobotomioperation!

    SvaraRadera
  29. Tunnelbanan är iofs fan så mycket smidigare än spårvagnar

    SvaraRadera
  30. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  31. Tunnelbana är ju inte möjligt att ha i gbg... Tips kolla/ladda ner Fredrik Lindströms serie "dialektmysterier" avsnitt 6 handlar om gbg väldigt bra avsnitt

    SvaraRadera
  32. hur mkt har han rökt på ?

    SvaraRadera
  33. "Man får bara inte snacka skit om Göteborg, dödsdom direkt. Men att ständigt slänga skit på Stockholm är helt okej."

    Exakt som det ska vara

    SvaraRadera
  34. Måste kännas frusterande för stockholmarna att vi och vår goa dialekt verkar vara så mycket mer "populära" runt om i landet. På sätt och vis så förstår jag dom små liven.

    SvaraRadera
  35. Jag hade också varit avundsjuk på Göteborg.

    SvaraRadera
  36. Stockholmaren (S) och Göteborgaren (G) samtalade kort under en tågresa:

    S-När vi pratar om er i Göteborg brukar vi säga Kal å Ada. Vad kallar ni oss när ni pratar om oss?
    G-Vi pratar aldrig om er.

    SvaraRadera
  37. Två sanna historier:

    Lyssnade på en radioreporter som gick omkring och frågade "Vad kan man göra i sommar-Stockholm"?

    Ett av svaren var fint: "Vad man kan göra i sommar-Stockholm? Åka till Göteborg."

    Eller favoritrockmasarna Sator som fick frågan av en förstummad samling rockskribenter om VARFÖR de inte flyttade till Stockholm som alla andra:

    "Vi tycker inte om att åka tåg nere i kloakerna".

    För övrigt har jag alltid tyckt att det varit betydligt roligare när Blåvitt slår MFF än något Stockholmslag (eller Solna för den delen) eftersom dessa lag knappast kan anklagas för att ha dominerat allsvenskan genom tiderna. Men MFF har det och därför är det en tyngre skalp i mina ögon.

    SvaraRadera
  38. Vad ihelevte baraben.com? Skriv negativa saker om stockholm.. de kommer fan ta oändligt mkt med tid.
    Vi ska fan bli en egen stat.

    Åt helvete med alla jävla wannabi 08or som tror sig vara tuffa. Om de blir krig, så tar de Stockholmm... hahaha

    ÄLSKA ÄLSKA ÄLSKA STADEN GÖTEBORG

    Några mer som är Rebell? ( Göteborg bara )

    Göteborgska är den finaste dialketen.
    Hade en kompis som tyckte att Stockholmska o Göteborgska var samma sak... det är de fan inte
    Stockholmare är så jävla dryga människor... Vad tycker ni killar o tjejer ska vi göra oss till en egen stat?

    SvaraRadera
  39. "Alla utanför Stockholm verkar tro att staden bara består av Stureplan" skriver 08an samtidigt som han klagar på Avenyn.

    SvaraRadera
  40. Hmm stockholm???
    Är det ett nytt Champagne-märke måntro?

    SvaraRadera
  41. Göteborg rebell: nu vet vi i alla fall att idioten som skrev debattinlägget har en släkting i Göteborg.

    SvaraRadera
  42. Säger ni tjeps (keps för de som inte hajade) också era jävla idioter?

    Eller varför inte tjelter eller tjetchup??

    Och blev Fabian Bengtsson tjidnappad?

    Och har man verkligen på sig tjilt i Skottland?


    Eller tjissar ni på er nu?

    Är det bara tjillar och tjejer som är idioter som skriver på den här sidan?

    SvaraRadera
  43. Det är en bra fråga, några av dem kan du förmodligen emellertid plocka bort från listan på grund av att de är låneord. Det är en rimlig förklaring på några av dem, enligt mig. Sedan kan man tänka sig att det bara är en regel och att de andra faller bort som de undantag som faktiskt bekräftar regeln. Tyskarna är bra på sådana (undantag)...

    SvaraRadera
  44. Javisst, jag kan hålla med. Trist bara när en barnslig debatt blir än mer barnslig.

    SAOL säger att båda uttalen är korrekta, och då kan man helt enkelt lägga ner den delen av den löjliga diskussionen.

    För övrigt har både STHLM och Göteborg sina för- och nackdelar.

    Nuff said.

    PS. Hoppas ni åker ur.

    SvaraRadera
  45. Ok. Kex uttalas både "sjecks" och "ckecks" på ren svenska. Inget är fel. Så skit ner dig bonnjävel.

    För det andra så är du sjukligt engagerad i nåt du säger att du inte gillar. Men, den man älskar agar man. Alltså älskar du både Göteborg och göteborgare och Ingvar Oldsberg i synnerhet. Till den grad att du inte förmår dig stava rätt i mer än en halv mening åt gången dessutom. Men, ordblinda och vanliga puckon har också rätt att uttrycka sig.

    Jag tycker ditt inlägg är hysteriskt roligt. Håller delvis med om Göteborgs enorma mindervärdeskomplex och att Stockholms innerstad har mer att erbjuda än Göteborg. Men, my God, åk till vilken del av omkretsen som helst i Stockholm och du befinner dig verkligen i Byhåla, Ragge. Nästan som i Eslöv eller Tyringe där du säkert kommer ifrån. De flesta "so called" (betyder så kallade fast på engelska) Stockholmare är faktiskt inflyttade. Så säkert du.

    Stockholm lider av extremt världsstadkomplex, men kommer aldrig bli en världsstad. Det ligger i fel ände landet, där är kallt och jävligt och allvarligt talat, södern är roligare. Jag gillar verkligen Stockholm men nästa huvudstad i Sverige heter Malmö!

    SvaraRadera
  46. Folk får väl uttala kex hur dom vill. Det skiter jag givetvis i. Då är det mer irriterande att dom inte kan uttala bokstaven r som en vuxen. Men det kan vi ta en annan gång och vi kommer väl kanske inte få någon backup från skånehållet heller....

    SvaraRadera
  47. Tycker trots inläggsskrivarens språkliga tillkortakommanden att han har en hel del poänger. NI kan spy ur er hur mycket som helst om Stockholm och sedan bli helt galna för att någon säger någonting negativt om Er Stad. Och göteborgare har ett stort Stockholm-komplex, så är det bara. Hellre en storstad än en stor småstad...

    SvaraRadera
  48. Är själv uppvuxen i GBG och mycket av det som stockholmaren säger stämmer:
    Göteborgare i allmänhet är väldigt känsliga om man inte berömmer Göteborg.

    Och ska vi vara ärliga så har Stockholm ett större utbud av affärer, klubbar etc. Stockholm är bra mycket vackrare än Göteborg (vi ligger vid havet men man ser nästan aldrig vattnet, Drottningtorget går ju inte att titta på utan att gråta) och de stockholmare jag träffat på har alla varit trevliga och öppna, medan många av mina barndomskompisar inte ens tål att höra ordet Stockholm. Infantilt och provinsiellt är bara förnamnen.

    Göteborg är min stad och jag älskar den men det hindrar mig inte från att se bra sidor hos andra och bristerna här.

    Ge mig lite silly-rykten, ge mig Drogba...

    PAX

    SvaraRadera
  49. Jag häller fullständigt med dig! Själv är jag från Skåne och när jag flyttade hit, till Göteborg, för ca 20 år sedan, tyckte jag att de var roliga. Trodde att skåneskämten var just skämt men ak vad jag bedog mej för jag fick hårt erfara att det var mer allvar. Bara för att jag pratade skånska hamnade jag längst ner på göteborgarmannens lista.
    Nu vet jag att göteborgaren (allmänt) är falsk och feg.Stora rasister är de och anti mot alla som kommer utifrån även från Sverige. T o m när jag skulle föda barn på Mölndals bb, sa barnmorskan till mej att hon inte gillade skånska. På krogn uppför sig göteborgaren som om de är kära när de i själva verket bara vill komma innanför ens trosor. De tror verkligen att de är gudar och kan vara fruktansvärt burdusa. Om ders argument tryter slutar dikussionen med, " Åk hem till Skåne". De är fruktansvärt hänsynslösa i trafiken, de kan inte stå i kö och på bussarna el spårvagnarna ska alla in samtidigt vilket påminner mej om småskolan i Skåne när vi skulle åka på utflykt, och fröken sa till oss att ställa oss i EN kö. Det är omoget att visa sådan hänsynslöshet ute på stan, likaså att härma någonannans dialekt på fullaste allvar, att rata någon p g a var denn kommer ifrån. Alltså är Göteborgarna omogna skitstövlar som tror att de är roliga och trevliga gudar. Sveriges framsida?! Nej snarare Sveriges baksida!

    SvaraRadera
  50. Åk till Malmö om ni vill uppleva självgodhet,dryghet och otrevlighet. Aldrig har jag träffat på sådana otrevliga människor som just malmöiterna. Dem går på varandra i stan utan att be om ursäkt och pratar otroligt grötigt och bondigt.Dem gillar ingen annan stad i skåne förutom sitt egna förvuxna getto, snacka om dryg lokalpatroism.
    Malmöiter som PO ingvarsson som baktalar alla bör också han nämnas som ett malmöskämt.
    Släng en bomb på malmö så man slipper sveriges invånar rövhåll!

    SvaraRadera
  51. Måste nog säga att den bilden man ger göteborg om Goa gubbar och trevliga människor stämmer inte. I trafiken blir man nästan påkörd för att man inte tar hänsyn till andra med trafikanter pga av att man inte fullföljer väjningsplikten. Blev nästan påkörd själv idag. Man blir utskälld för det lilla minsta fel man gör. Folk är dryga och skall tjafsa om det lilla minsta. Svårt att få kontakt med folk trots att jag försöker bli vän med dom och börjar prata med dom. Så bilden om glada göteborgare stämmer inte! PS jag har bott här i 20 år

    SvaraRadera
  52. Sen säger jag inte att andra städer är bättre. Men att göteborg är gudarnas stad stämmer inte. Göteborgarna slänger skit på andra städer och säger tillexempel jävla 08 när man inte själv är bättre. Vad är göteborgarna då? Jävla 03?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.