2007/03/02

GP hjärta Gais?

MEDIEKRITIK Bilden är en högerspalt från GP.se den 26 Februari 2007. Till vänster om bilden kan man läsa en av Mats Härds krönikor om sport. Men istället för att kritisera hans krönika ska vi idag se över hur GP väljer att disponera sina länkar och bilder till fotbollsartiklar på sportsidorna.

Längst upp kommer en bildbyline på Mats Härd med länkar till hans senaste krönikor. Under den så kommer vi till Punkt 1 i kritiken av högermarginalens utformning.

Punkt 1- En bild på Jan Nilsson, Mats Persson och Stefan Selakovic med bulletinen "IFK-rättegång". Dessutom startar den i MAJ, vilket får en att undra varför GP känner att det är viktigt att ha uppe sådant här införmaterial minst fyra månader i förväg. Vilken annan framtida rättegång brukar få sådan bevakning i GP eller på GP.se? Självfallet ingen överhuvudtaget. Notera även bildvalet för punkt 1, bilden på Stefan Selakovic är inget annat än medvetet usel och tanken är att få honom att framstå som arg och nästan ond. Detta är i princip hur GP väljer att beskriva Blåvitts vår, det är en rättegång som startat om flera månader och den ska lyftas fram som det centrala.
Blåvitts vår 2007 bör enligt GP representeras av två före detta, numera sparkade, medarbetare på kansliet. Dessutom ska man sprida en bild av sorg och allvarsstämning då det är "IFK-rättegång" som skickar ut kraftigt negativa signaler. Bilderna signalerar allvar och rädsla. Man väljer även att bara ha rubriken "IFK-rättegång" vilket helt utesluter att fotbollslaget ens existerar under våren.

Punkt 2- Våren 2007 för Gais ser dock lite annorlunda ut enligt GP. Här är det av en märklig anledning fotbollslaget som får representera våren för klubben och inte nog med det så väljer man en bild där Gaisarna står och jublar tillsammans. En bild som förmedlar glädje, vinnarkänsla och positiva vibrationer.
Gais vår 2007 är enligt GP något som fotbollslaget får representera och som skickar ut positiva vinnarsignaler till läsarna. Bilden signalerar glädje och segersötma och visar tydligt på en positiv anda för fotbollslaget Gais under våren.

Punkt 3- "Artiklar och information om Gais". Här skriver man ut ordet "information" istället för att förkorta ordet till info som man gjort i punkt 4 för Blåvitt. Detta kan naturligtvis skyllas på layoutskäl, men samtidigt kan man ifrågasätta det av precis samma orsaker. Genom att skriva ut ordet skiljer man de annars identiska "boxarna" åt och genom att använda hela ordet beskrivningen av Gais säsong ger man den en känsla av seriositet som ryta fyra inte får i den slarvigare förkortningen "info". Trivial skillnad kan tyckas, men en känd propagandametod för att skilja till synes likadana texter åt. Vikten av att skilja dem åt kommer även kopplas till bildvalet i punkt 4.

Punkt 4- Här väljer GP att använda en bild på Selakovic igen, detta efter att ha sammankopplat honom med den "IFK-rättegång" som i punkt ett helt har ersatt Gais liknande punkt 2 "Gais våren 2007". Detta kan anses vara ett medvetet beslut för att återkoppla hela säsongen för Blåvitt med den rättegång man lägger in som förstapunkt i högermarginalen. Eftersom Selakovic med hjälp av bilden i punkt 1 har förknippats med en negativ vibration fortsätter man att använda Selakovic även när det kommer till att beskriva säsongen 2007 för Blåvitt.

42 kommentarer:

  1. Hoppas inte detta...

    SvaraRadera
  2. ryggdunk.

    Men återigen. Varför i helvete prenumererar ni. Lägg ner. Alla som prenumererar på GP är misstänkta svikare.

    SvaraRadera
  3. alla som tror att det är en slump att Sella frontar "info om Blåvitt" eller att det är en slump att Sella är i mitten av trion JP-Sella-MP. Som om han var chefen bakom hela härvan.

    SvaraRadera
  4. (tredje i rad)

    Dock är inte GP några särskilda gaisare mer än Härdh själv. Det är en klassisk Öis-tidning. Men fan vet om dom inte hatar Blåvitt mer än vad dom gillar Öis.

    SvaraRadera
  5. Gp, lägg ner för helvete. Pajasnivå på layouten rent ut sagt.

    SvaraRadera
  6. herr hankins.

    jag läser er/din blogg regelbundet. trots att jag är inbiten gaisare.

    många gånger skriver du initierat och ganska bra.

    många gånger drivs din skribentlusta av aggretion gentemot gais som förening.

    jag förstår naturligtvis varför, rivaliteten existerar. jag kan tom uppskatta att det agiteras gentemot varandra, som föreningar.

    å andra sidan tycker jag att din litterära holmgång gentemot gais hämmar kvaliteten på de artiklar du presenterar. tyvärr.

    att gp skulle misskreditera blåvitt i medierapporteringen, till förmån för gais, är inte mindre än en missuppfattning av tidningens rapportering.

    SvaraRadera
  7. Bra att du utelämnar delar av sidan också för att det ska se mer ifk-fientligt ut...

    under sista rutan i bilden här ska det egentligen finnas en till ruta där det är IFK spelare som jublar. Om man går in på gp.se så syns den väldigt tydligt.

    Jag är blåvit själv, men detta var bara löjligt.

    /Richard

    SvaraRadera
  8. Det var en konspirationsteori som hette duga :-) Nej Frankie det här var för dåligt. Vad jag ser så finns det också en 'IFK våren 2007' med jublande IFK spelare. Du får scrolla ner.

    En som är blåvit vad man än skriver i GP

    SvaraRadera
  9. Det där med rättegången är vidrigt att ha uppe nu. För mig känns det som ren antipropaganda.

    Fick reda på att Trampenad Bemanning tryckte in 5 mille till Gais tidigare i veckan. Och att eventuelt mer pengar är på väg in i klubben från andra sponsorer. Lillebror är på väg om oss.

    SvaraRadera
  10. Vem orkar bry sig? Det här var lite av en icke-historia.

    SvaraRadera
  11. Fy fan vad jag börjar tröttna på all skit runt blåvitt. Verkar fan som varenda jävel är imot oss hela tiden. Vi gör en katastrof säsong 06, ekonomin är i botten , inga bra nyförvärv, en hääärlig rättegong som hägrar, media gör allt för å svärta ner vårt namn, man blir kallad huliganen på jobbet bara för att man håller på blåvitt!!(tack wm) nä nu skiter jag i detta å emmigrerar till norge....

    SvaraRadera
  12. Så jävla rätt, äntligen någon som uppmärksammar detta.

    SvaraRadera
  13. Nä lägg av. Såna där konspirationsteorier är ju preceis det som gaisarna alltid snöat in på.

    SvaraRadera
  14. Vilda konspirationsteorier, taggarna utåt och blicken vänd bort från de verkliga problemen.

    Det är inte utan att man som gaisare känner igen sig. Men att GAIS har vinnarläge och jävligt positiv trend, sedan några år, håller väl också du med om, Frankie?

    SvaraRadera
  15. Jag skiter fullständigt i om GP gillar GAIS eller inte. Däremot håller jag med Frankie i att det är rent förjävligt att ge en så mörk bild av stans absolut populäraste lag, vårt kära Blåvitt.

    SvaraRadera
  16. Jag jobbar på GP och är blåvit. I en undersökning GP gjorde för ett par år sen frågades Göteborgarna vad dom ville läsa om. 90% svarade IFK Göteborg. Bara så ni vet.

    SvaraRadera
  17. Äh, vad f-n..

    Rannsaka oss själva o klaga inte på Frankie. Han gör positiva saker för blåvitt.

    Det är fler positiva intiativ vi behöver runt förening. Man kan vara kritisk då det krävs, men man ska inte ha kritiken som utgångspunkt i en kärleks relation.

    SvaraRadera
  18. I morgonens Stenberg-spalt så hyllar han senaste numret av Offside och då intervjuerna med Samir Bakaou, Sonny Johansson och någon mer. Då frågar man sig vad det var för fel på artikeln om Johnny Ekström?

    SvaraRadera
  19. Nä, Frankie, det här var det löjligaste du har skrivit. Inte ens den mest inbitne blåvitare kan väl bortse från att det finns ett nyhetsvärde i den kommande rättegången? Konspirationsteorier är oftast kul men den här var bara löjlig! Forstätt med vanligtvis lysande artiklar om blåvitt istället för att skriva om GP

    SvaraRadera
  20. va fan! Ge fan i Frankie nu då!! Även om man inte håller med till 100% så är det väl inte fel av honom att skriva vad han tycker eller?

    SvaraRadera
  21. GP slickar ju hellre Elfsborgs röv än ger en positiv bild av IFK. Stör mig som fan på när dom ger Elfsborg en massa plats i tidningen när det ska vara GÖTEBORGS-posten. Låt BORÅS-tidningen skriva om Elfsborg

    SvaraRadera
  22. ...Hade Kalmar vunnit Allsvenskan, inte fan hade GP slickat smålänningsröv då

    SvaraRadera
  23. Snacka att som supporter lägga energi på fel saker.

    Har blåvitt en "dålig" bild i media så beror det främst på blåvitt.

    SvaraRadera
  24. Jag är rätt säker på att Mats Härd en gång i sin spalt kommenterade sin lagtillhörighet och påpekade att han var från Närke och att Örebro var den närmsta stora orten.
    Derbyt 2000 mot Gais kom Härd ut på plan och skulle dela ut något pris varpå samtliga i Gaisklacken buade.
    Sen att han skriver för jävligt och förvirrat och verkar ha en riktigt sur inställning till blåvitt är en annan sak.

    Sen till sist så var det här en riktigt löjlig artikel fast jag tror i för sig att Frankie tycker att den är jätteskojig eftersom vem som helst kan se att han klippt bort bilden på Wernbloom och Kalle som jublar.

    Information har förkortats till info. (kanske för att IFK Göteborg tar större plats att skriva än Gais??)
    Nä, Frankie skojar bara.

    SvaraRadera
  25. Hjörne är blåvit i hjärtat, men det är för mkt pk i sverige, de skall daltas med de svaga i samhället -läs gaisare.

    SvaraRadera
  26. Off-topic men vafan ...
    Du Erikbe som lagt upp en massa blåvittgrejer på youtube, samt pentagonsketcher och parasit-tv med Göteborgs roligaste människa Peter Apelgren.

    Kan inte du vara vänlig nog att lägga upp snooker på Eurosport-parodin från pentagon?

    SvaraRadera
  27. Apelgren är Gaisare, den jäveln. konstigt nog så har jag haft jävligt kul ihop med idioten trots detta

    SvaraRadera
  28. kan inte nån göra en rolig svensk översättning på den där tyska manodepresiva ungen på youtube?

    http://youtube.com/watch?v=mKvztQBlraQ

    typ ja ska köra upp en dildo i röven på dig ichizaki!!

    SvaraRadera
  29. Sluta försöka hitta saker att skriva...detta var ett av de mest töntiga inlägg jag någonsin läst och då är jag ändå Blåvit och GP-bojkottare.

    SvaraRadera
  30. Hjörne är öisare

    SvaraRadera
  31. Hàrd ocksà. òjsare alltsà. det ligger i deras slàkt har jag fàtt reda pà.

    SvaraRadera
  32. "Sluta försöka hitta saker att skriva..."

    Det rådet får du gärna skicka till ett par andra redaktioner här i landet, men baraben.com ska fortsätta.

    SvaraRadera
  33. Skulle alla som skriver negativt om blåvitt vara gaisare eller öisare kan man ju undra vilket lag Erling håller på...

    SvaraRadera
  34. Jag kan väl iofs också ogilla gp rätt ofta (dock främst pga kass utlandsbevakning o dyl) men att göra en direkt felaktig analys genom att utelämna en del (ifk våren 2007) är riktigt dåligt! Skäpning, baraben!

    SvaraRadera
  35. Mardrömmen för Frankie måste vara att få ett jobb på GP.

    SvaraRadera
  36. Erikbe, bortse från uppmaningen ovan. Den finns redan.

    SvaraRadera
  37. Jag kan väl iofs också ogilla gp rätt ofta (dock främst pga kass utlandsbevakning o dyl) men att göra en direkt felaktig analys genom att utelämna en del (ifk våren 2007) är riktigt dåligt! Skäpning, baraben!

    2/3/07 21:26


    Inget är utelämnat, gå in på Härds krönikor så får du se. "Dåligt" haha, jävla gnällkärring.

    SvaraRadera
  38. Har Härd någonsin uttryckt att han tycker om någon eller någonting överhuvudtaget? Kan inte minnas det. Det är en bitter liten människa. Men lång ändå, om ni hajar.

    SvaraRadera
  39. Varför beter sig baraben som en lillebror till Gais? Endast en väldigt liten lillebror kan komma på en liknande artikel.

    SvaraRadera
  40. Intressant att GP har ändrat på ordningen och lagt rättegången längre ner, det kankse låg något i kritiken ändå?

    SvaraRadera
  41. Mats Härd är gajsare det har hans gamla kollega Olle Svalander berättat för mig.

    SvaraRadera
  42. Ett stort "&" formar sig. Who cares? Jag skiter väl i det, jag vill läsa om fotboll, inte om Mats Härd.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.