2007/03/05

Lugnt årsmöte med Ijeh-affären i fokus

IFK:S ÅRSMÖTE 2007 års årsmöte för Idrottsföreningen Kamraterna Göteborg förlöpte, till skillnad från förra årets mycket ovanliga sådana, utan några större kontroverser. Efter en kopp kaffe och en god macka slog sig 181 röstberättigade samt 5 personer utan rösträtt ned i Burgårdens konferenssal Aniara. Lite mer än hälften så många som förra året, och som vanligt en pinsamt dålig uppslutning sett till medlemssiffran 5 234. Var är engagemanget?

Stig Lundström inledde med ett kortare inledningsanförande varpå Jörgen Lindner valdes till mötets ordförande och därmed firade 25-årsjubileum som sådan. Eftersom A-laget spelar match mot Aalborg imorgon saknades både tränarstab och spelare, utom George Mourad, Pontus Wernbloom (skadade) och Eldin Karisik (okänt?) som närvarande. Därför var det Håkan Mild som fick ta till orda och ge den sportsliga återblicken—avklarad på två sekunder—och en något längre genomgång av våren. Inget oväntat, och ordvalet "spännande trupp" är en fin omformulering av "oerfaren och ung trupp utan högklassiga nyförvärv".

Stig höll även en kortare presentation av ett nytt riktlinjesdokument som tagits fram av styrelsen under vintern. Inget revolutionerande i sig, utan mer självklarheter som satts på pränt. Det viktigaste var kanske att man satt som mål att man ska bli den ledande fotbollsföreningen i Sverige och även Norden, vilket mot bakgrund av IFK:s tidigare meriter får ses som en självklarhet. Nu gäller det bara att omsätta ord i handling och verkligen visa framfötterna med hjälp av det kommande "riskkapital"-projektet, samarbetet med IMG och den nya arenan.

Genomgången av verksamhets- och förvaltningsberättelse för 2006 är inget att lägga så mycket tid på, antingen laddar man ner pdf:en från officiella hemsidan, eller så nöjer man sig med att veta att 2006 rent ekonomiskt var en rejäl bakåtgång mot 2005, trots ett positivt resultat på 1,3 miljoner kr. Det påpekades dock att posten "Sponsorer" (från 25,3 mkr till 21,0 mkr) inte bör ses enskilt utan sammanslagen med intäkter från SEF, Svensk Elitfotboll (7,1 mkr till 10,7 mkr), då man gjort vissa omstruktureringar mellan dessa poster. Tillsammans med minskade utgifter på sponsorsidan medför detta en ökning av vinsten från dessa poster från 24,4 mkr till 26,2 mkr.

FÖRLUSTAFFÄREN IJEH
Därefter följde mötets längsta diskussion, gällande den från förra mötets bordlagda fråga om Jan "Plånbok" Nilssons ansvarsfrihet. Genom förfrågan från en mötesdeltagare framkom en hel del intressanta siffror kring Peter Ijehs besök i staden. Först att han kostade 1,5 miljoner kronor att köpa från Malmö FF, samt utöver detta agentavgifter med mera på 300 000 kr.

Det som dock är mer intressant i sammanhanget är de siffror som uppdagades kring hans övergång till FC København. Dels att FCK betalade 6 miljoner kronor för övergången, dels att IFK pungade ut med 800 000 kr i agentarvoden och klausulpengar till MFF (det framkom inte hur summan delades mellan dessa två). Sammanräknat med skatteverkets krav för affären (ca 3 mkr) efter Ijehs vistelse i IFK så gav det ett bidrag till kassan på blygsamma 179 000 kr. Då har man dessutom inte räknat med de icke uppskattningsbara och förmodligen enorma uteblivna inkomster som bieffekterna av detta köp gav.

Det hände inget nytt på styrelsefronten, där Stig Lundström och övriga fyra ledamöter omvaldes utan krusiduller. Efter omval av dessa och övriga poster följde en mindre debatt gällande "fribiljetter" för 25-åriga medlemmar i IFK, vilken främst gick ut på att ett antal pensionärer klagade över den höjda kostnaden för dessa, trots att, som marknads- och försäljningschef Hans Lundberg uttryckte det, det rör sig om drygt 75 % i rabatt mot ordinarie biljettpris... En enda motion hade lämnats in till mötet, rörande ett återinförande av ett familjemedlemskap, vilket tydligen existerat något enstaka år under 70-talet. Detta skulle främst gynna våra andra sektioner som får bidrag från sina specialförbund baserat på antalet aktiva medlemmar, men vore naturligtvis även ett litet steg mot att öka vårat medlemsantal.

Slutligen avtackades ett antal ledare och spelare, däribland ett antal blåvita landslagsdebutanter, varav Pontus Wernbloom var en, och i sitt korta tacktal lovade att försöka klå Niclas Alexandersson i antalet landskamper någon gång i framtiden.

16 kommentarer:

  1. Fin rapport, skulle dock vara intressant att höra mer om detta "riktlinjesdokument" som det talades om. Men som sagt, de kanske inte riktigt vet själva hur vi ska bli störst igen.

    SvaraRadera
  2. Nej det handlade inte främst om några nya konkreta åtgärder mer än det man redan hört talas om (d v s skola, IMG, arena och riskkapital), utan mer om ledord som attityd, trovärdighet, öppenhet, ärlighet o s v... Floskler skulle man kunna säga, om man vill vara lite elak.

    SvaraRadera
  3. Peter Ijehs agenter måste ju ha skrattat ända vägen till banken. De två fick slutligen ut runt sådär 1 miljon medan Blåvitt tjänade 100 000 på totalaffären, är det inte något VÄLDIGT fel på dessa två siffror?

    SvaraRadera
  4. De 820 KSEK som nämndes gällande kostnaden för försäljning av Ijeh var till agenter samt ersättning till MFF (klausul). Sedan kommer skattekontorets krav o det var inkl detta som det var en i stort sett +-0-affär totalt sett. Hans lön etc nämndes inte som jag förstod det iaf.

    SvaraRadera
  5. jn/ ahhh, just fan, så var det ja. Fast är du säker gällande att MFF-klausulen ingick i de där 800 000? Har för mig att den ingick i det övriga, men jag tog inga anteckningar så jag kan ha fel...

    SvaraRadera
  6. feldgrau

    Tror det, men just där började de veckla in sig i siffrorna så jag kan inte vara helt säker faktiskt. Fast vet man vad skattemyndigheten krävde för just denna del kan man räkna baklänges. Jag minns inte det beloppet.

    SvaraRadera
  7. Här påstås det att IFK betalar ca 2,5 miljoner kronor för Ijeh-affären, vilket ger följande räkning:

    -1,5 mkr övergångssumma MFF
    -0,3 mkr agentavgift MFF
    +6,0 mkr övergångssumma FCK
    -2,5 mkr skatteverket
    =1,7 mkr kvar

    Om man sen drar bort ytterligare 0,8 mkr för agentavgifter FCK så har vi ändå kvar 0,9 mkr ned till 0 och 0,7 mkr ned till de runt 200 000 kr vi "tjänade". Frågan är då hur de 1,7 mkr ska fördelas mellan agentavgift, klausul till MFF och möjligt annat.

    SvaraRadera
  8. Efter nyare uppgifter som jn hittat rörde det sig om en skattesmäll på 3,2 mkr istället för 2,5 mkr vilket troligen innebär att MFF:s klausul ingår i "agentavgiften" på 800 000 kr. Frågan som kvarstår är dock hur stor klausulsumman var...

    SvaraRadera
  9. Nämndes det något om belåningen av Kamratgården? Är det pengar vi tror vi kan få tillbaka efter rättegången?

    SvaraRadera
  10. Skattenotan på 3,2 (eller 2,5) miljoner härrör sig väl helt till att skattemyndigheten ser Janne Nilssons "gåva" på 1,2 miljoner i aktier som lön. Det var ju den summa pengar som Mats Persson senare återförde till Janne Nilssons Luxemburgkonto via utbetalningen till Selakovic - en manöver som åklagaren ser som brottslig (minns inte om det rubricerades "förskingring") där brottsoffret är IFK Göteborg (och staten, kanske man skall tillägga). Min fråga: Om det nu är att betrakta som lön, är det verkligen rimligt att "brottsoffret" IFK Göteborg skall stå för skatt, sociala avgifter etc? Eller skall det falla på den som betalat gåvan/lönen? Här kanske någon med bättre juridiska kunskaper kan bringa klarhet. /david

    SvaraRadera
  11. Lite tragiskt att vi som fotbollssupportrar ska bli skatteexperter pga vårt intresse... eller?

    SvaraRadera
  12. Sen satt väl Ijeh och räknade pengar också. Säkert runt en hundring i månaden plus skatt (han hade ju ett nettoavtal) och sociala avgifter i 18 månader? Det blir nog bortåt 3,5-4 miljoner i lönekostnader för grabben så visst blir det en förlustaffär. Även om lönen var 50 lök i månaden gick vi ju tokback på killen. Sen tyckte jag han var för bra för att säljas.

    SvaraRadera
  13. På tal om Ijeh, såg Mats P på centralen i fredags....han vågar visa sig igen..

    SvaraRadera
  14. Hur många träningsmatcher har baraben valt att inte skriva om? Det blir väl en handfull snart. Istället underhålls vi av lite buskis. Trodde bloggen handlade om blåvitt.

    SvaraRadera
  15. Matchreferat kan du væl hitta på var o varannan sida om du nu måste læsa dem. Svenskafans ær væl att rekommendera. Eller varfør inte skriva ett sjælv?

    SvaraRadera
  16. anonym 10:25/ Vad vill du att vi ska skriva, "IFK förlorade med 1-2 mot Aalborg"? Baraben hade ingen på plats (vi får inte betalt för att skriva på Baraben, alla resor och direktrapporter och annat bekostas av skribenterna själva). Eller vad är det för information du vill att vi ska meddela dig, en omskrivning av andra sidors rapporter? Sätter du in en tusenlapp eller två på mitt konto nästa gång IFK träningsmatchar i Danmark så lovar jag att jag ska ge dig en Baraben-matchrapport. Sen kan det väl även påpekas att Baraben inte främst är en nyhetsservice vad gäller det som händer på fotbollsplan, utan främst ett forum för att ge både positiv och negativ kritik, samt krönikor, intervjuer med mera kring Blåvitt. Vill man försäkra sig om att få läsa en matchrapport rekommenderar jag officiella eller Alltid Blåvitt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.