2007/03/08

Går Supporterklubben SvFF:s ärenden?

DEBATT Supporterklubben Änglarna har till säsongen 2007 lanserat ett nytt medlemskort där personnummer och bild på innehavaren är obligatoriskt för medlemsskap. Hammarbys läktarradikala supportersida "Stockholm Södra" går idag till hård attack mot Klubbens nya policy. Man menar på att Änglarna går fotbollsetablissemangets ärenden och banar väg för för ytterliggare restriktioner på de svenska fotbollsläktarna.

Tre talande och skarpt kritiska utdrag från
Stockholms Södras attack mot Änglarna:
"Det här handlar om hybris. Det här är människor som tar sig själva på för stort allvar där de tar livet runt spelet på planen till en nivå som inte tår i proportion till den omfattning som existerar i verkligheten. Det är en kapitulation inför den självförverkligande stat som UEFA, SvFF och vissa klubbar byggt upp med ordet säkerhet som en förblindande täckmantel. Det ter sig som att personer som arbetar för Änglarna ätits upp av karriärstänk och i sin strävan för att höja sin person och arbetsinsats låter politisk korrekthet ta över det en gång så skönt samhällsironiserande tonläget som fanns, och som hos vissa fortfarande finns, i supporterklubbarna."
"Änglarna säger då att det här kan vara ett sätt att visa att supportrarna är seriösa och att det därför kan minska de krav och de rubriker som etablissemanget skapar. Men vad är det egentligen som säger det att det blir så? Undertecknad ser det snarare som ett indirekt godkännande till ännu mer långtgående initiativ. Änglarna banar väg för ytterliggare restriktioner på nivåer som inte ens ligger i tiden än. Erfarenhet och enkel logik visar att kraven och uppmärksamheten från etablissemanget inte lär ta slut. Hela tiden kommer nya saker som supportrarna håller på med att göras ”farliga” och därmed något som skadar klubben och riskerar att ge dålig publicitet i media. Medias jakt efter lösnummer kommer vara lika stor i framtiden – nya problem kommer hittas. Förbundens och klubbarnas rädsla för att förlora inkomster kommer vara lika stor i framtiden – nya problem som hävdas ger inkomstbortfall kommer hittas."

"I Blåvitt slår supportrarna slag för patetiska överdimensionerade analyser av ett problem och fortsätter därmed göra det till ett problem som är större än problemet självt. Det i sin tur är ett godkännande för moralpaniken med dess människofientliga åtgärder, krigsrubriker, och kommersiella protektionism, vilket inte motverkar utan snarare garanterar en fortsatt cirkel med ”problem” som ”skadar” klubben."
Eftersom kritiken mot Supporterklubben Änglarna i det här fallet dels kommer från en rivaliserande supporter tillika "jävla bajenpundare" och dessutom formuleras i ganska hånfulla och nedsättande ordalag är risken att Supporterklubben Änglarna reagerar med att gå stenhårt på defensiven. Om supporterklubben reagerar genom att sätta sig i försvarsposition, där man vill visa fördelarna med sina nyinskaffade principer så man dock debatten en otjänst.
Faktum är att det finns flera intressanta och kritiska synpunkter på den ökande övervakningskultur som omgärdar fotbollen. Den kultur som kommer till fotbollen från en allmän övervakningshunger som kurrar uti övriga samhället kollektiva buk. Men typiskt nog så präglas interndebatten hos Änglarna av väldigt defensiva uttalanden från officiellt klubbhåll, uttalanden som inte ger en vettig debatt utan öppnar för (och deltar i) en pajkastning.

En styrelseledamot i Supporterklubben Änglarna resonerar i ämnet:
"Ursäkta mig men vad har den där långa artikeln, av för mig helt meningslösa människor (dvs folk som inte är med i SÄ), med arbetet kring supportelg:en att göra?

Nu kan jag inte säga att personen i "SSB" bara ordbajsar en massa strunt, hade artikeln stått i vilken tidnings ledare som helst hade den säkert betytt något. Men för att jag ska kunna applicera det i mitt arbete med supportelg måste jag få en förklaring till vad detta har med saken att göra.

Någon?"
Ofta slängs det ogenomtänkta argumentet "om man inte bråkar själv finns väl ingen anledning att vara mot ökad kontroll och bevakning" fram i den här debatten. Ett sådant resonemang blir dock bara hållbart om det sätts i sin rätta kontext. Exempelvis om FRA, polisen eller kanske Säpo skulle få uppdrag att motverka terrorism, kvinnomisshandel eller kanske pedofili i det mysiga folkhemmet genom att filma samtliga svenska hushåll med övervakningskamera?
Inte skulle väl någon annan än just kvinnomisshandlare, terrorister eller pedofiler då ha något emot att få en övervakningskamera i badrummet och köket? Integritet bör ju ryka på foten när det är brottsbekämpning och nationell säkerhet som väger mot i vågskålen?

Naturligtvis finns det nyanser även i den här gråskalan till debatt. Det finns inget rätt eller fel kring hur säkerhet kring svensk eller internationell fotboll bör skötas. Det finns dock en allt mer polariserad debatt, där supportrar istället för att argumentera för sina åsikter väljer att kasta skit på varann. Ingen vinner på en situation där Supporterklubben känner sig så pressade av onyanserad extern kritik att de stänger öronen för intryck och åsikter från de egna leden.

57 kommentarer:

  1. Frankie: Gillar mångfalden av artiklar på Baraben. Håller inte med i allt som skrivs, men uppskattar att det skrivs skiftande vinklingar på olika saker.

    En fråga: När betalas pengarna i Supporterfonden ut till Blåvitt? Vilket datum?

    /En som är fondhjälte - flera gånger om

    SvaraRadera
  2. fondhjälte/ Vecka två i April!

    Tack för berömmet med för övrigt.

    SvaraRadera
  3. Kankse inte helt nyanserat? Lite skillnad på att förlora sin integritet i sitt hem kontra en offentlig plats?
    Visst tycker jag översitteriet går till överdrift men Änglarna försöker iaf aggera till skillnad mot andra som bara rycker på axlarna eller tycker det är okej att det förekommer skit på och utanför arenorna.

    SvaraRadera
  4. En orgie i konstiga ord och "svåra" formuleringar. Säkert bra skrivet men lite svårt att hänga med med så mycket politikspråk-svenska.
    Go Blåvitt!

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. anonymous 08:14:
    Frågan är dock om inskränkningar i ens integritet genom legitimitation är rätt väg.
    Att gå och se på fotboll skall inte ha något med leg att göra öht.

    Bra skrivet, Frankie.

    SvaraRadera
  7. Bra initiativ av Änglanra. Ett steg i rätt riktning för att bli av med packet. Med det behövs mer, fortsätt kämpa!

    SvaraRadera
  8. Det är inte direkt så att någon tvingar en att gå på fotboll, och framförallt, du kan gå på fotboll utan att gå i änglarnas regi.

    SvaraRadera
  9. Det är som med det mesta andra betecknande övervakning.
    Man ska givetvis bli av med böset men man kan ju fråga hur långt all övervakning ska gå, jag menar på matchdag är man övervakad från den tid man loggar in på nätet och kollar t.ex. baraben via att man hamnar i övervakningskameror på bussen/vagnen till matchen och via månadskortet till man hamnar i nån övervakningskamera i kön till krogen man ska till innan match.
    Sedan hamnar man i arenans kameror och nu ska man även visa leg för att gå in på boll.
    Sedan vänder vi på det hela vägen hem igen.

    Det hela går väl till överdrift men samtidigt är det svårt att säga vilka alternativ man har till att förhindra det ökande buset överallt?

    SvaraRadera
  10. Ursäkta, men jag ser inte problemet.
    Det är åtminstone inte ett problem för mig som inte ställer till "bus". De enda som som får ett problem med detta system är "buset".
    Så vad är problemet?
    BRA JOBBAT ÄNGLARNA!

    SvaraRadera
  11. En fotbollsarena är ingen plats där man ska värna om folks anonymitet. Däremot bör man inte lagra information om exakt vilka personer som varit på matchen under speciellt lång tid. Man bör också bara kolla det om det finns brottsmisstanke och då är det polisen som undersöker, inte klubben. Följer man detta så borde vår integritet kunna värnas tillräckligt. Det är dock som alltid i såna här frågor en balansgång på slak lina...

    P.S. Undrar om man redan nu lagrar vilka personer som har gått på en match? Om man har årskort så vore det ju möjligt för klubben...

    SvaraRadera
  12. Det här är en olycklig utveckling samtidigt vad gör man?
    Det är grundläggande viktigt att se att problemets rot är inte änglarnas utan supportrar som inte tar vanligt enkelt normalt ansvar.

    Englamd styrde bort allt tjafs med "överdrivna" insatser och det är förmodligen det man strävar efter här med. Tycker att det är ok för fotbollens skull att änglarna gör eller deltar i en sådan insats nu.
    Hellre det än att vanligt folk inte vågar gå på match.

    Sedan att det finns konjuktursvängnngar i stöket hör inte hit det är nu som gäller.

    SvaraRadera
  13. << Laser Det registreras nog inte via årskorten, däremot har polisen väldigt bra koll vilka som rör sig runt blåvitt och bedöms vara riskmoment, jag som själv aldrig busar som ni uttrycker det besöker då och då Rose n Crown före hemmamatcher, där blir man ofta filmad och fotad på väg in eller ut,har även passerat polisbilar längs Avenyn där dom sitter och tittar på foton av C supportrar. Skulle kunna tänka mig att polisen har koll på 95% av dom som ställer till problem. Det skulle väl vara bättre att klubben på polisens anmodan stängde av vissa besökare, om dom blivit dömda eller gripna i samband med fotboll ???

    SvaraRadera
  14. Det finns en enkel utväg för dom som inte vill bli registrerade - att inte vara med i SÄ

    SvaraRadera
  15. Änglarna tappade nästan 1000 medlemmar förra året, detta lär knappast stoppa raset. Jag är ingen kategori C supporter och håller normalt till på sittplats. Men på matcherna vill jag gå anonym. Ingen ska få kolla om jag är på Ullevi eller inte så länge jag sköter mig.

    SvaraRadera
  16. Johna hos Änglarna verkar vara en riktig idiot, precis en sådan person som IFK inte behöver. En bakåtsträvare, som inte svara på kritik. Precis på samma sätt som blåvitt själva agerat länge. Vakna upp! Medlemskort med foton och personnummer? Varför?

    SvaraRadera
  17. Bra att det görs nått nu innan vi får spela inför tomma läktare. Det som Bajen råkade ut för förra hösten (stormning av plan) kunde lika gärna hända oss.

    SvaraRadera
  18. Jag tycker det är skit alltihop, Buset som folk säger har ökat har inte ökat. det har minskat. En skriver att man inte behöver gå på blåvitt i Änglarnas regi, Snackade med dom på shopen härom dagen och dom mena på att det kommer bli standard nästa år. kan lova att inom tre år eller kanske till den nya arenan kommer det va standard för alla, inte bara Änglarnas medlemmar.

    SvaraRadera
  19. Seb said...

    Det finns en enkel utväg för dom som inte vill bli registrerade - att inte vara med i SÄ

    8/3/07 10:47


    problemet är ju att det här bara är början. Till den nya arenan kommer detta med all sannolikhet vara standard, det innebär att Blåvitt har högre övervakningsstandard äm superrigorösa och överbevakade fotbolls-VM har. Jag tycker fan inte jag ska registreras och bevakas då jag inte begår brott eller ens är i närheten av att göra det när jag är på fotboll. IFK Göteborg (och medlöparna Änglarna) ska ge fan i ett bevaka folk för bevakandets skull, det är vad som sker just nu.

    BRA ÄMNE!

    SvaraRadera
  20. Ja, inget snack om det.
    Änglarna går för långt, kan inte förstå varför de känner sig manade att gå i bräschen.

    Det är rövslickeri och PK i dess esse.


    Det kommer tappa medlemmar på detta, det är jag säker på!

    SvaraRadera
  21. IFK Göteborg planerar redan idag att ha registrering av alla årskortssupportrar, helst alla besökare på den nya arenan över huvud taget? Diskussionen inte bara förs utan anmodas att genomföras från flera håll. Det innebär att man måste registreras med fotografi och personnummer för att få upprepad tillgång till NyGamla Ullevi.

    Jag är ingen kategori C-supporter men anser lik förbannat att fotbollsklubbar inte ska syssla med SÄPO-registrering av sina medlemmar eller sin publik. Det räcker att våra försvarsmyndigheter trampar över dessa rättigheter som man har som medborgare i samhället, ska diverse företag och fotbollsföreningar (!) gå i samma fotspår är vi på en väldig tunn is i det här så kallade samhället.

    Att skylla ifrån sig på att detta endast är ett "test", ett bevis på god vilja eller liknande är ju inget annat än patetiskt. Alla vet, även Anderas Toll och Anders Almgren, att denna utveckling banar väg för en omfattande registrering av publiken på Gamla Ullevi. Även om så inte sker idag, 2007, så har man genom sitt agerande öppnat porten vidöppen för mer omfattande registreringar och bevakning av inte bara klubbens medlemmar, utan alla Blåvita.

    Utvecklingen innebär väl att IFK Göteborg inom ett par år har en egen säkerhetstjänst underställd mister arenaansvarig som med hjälp av registreringar och bevakning kan motverka diverse oönskade läktaraktiviteter eller åsikter. Steg ett som Änglarna fokuserar på är att stänga av "orosmoment som huliganer etc.", men när IFK Göteborg börjar stänga av folk för att de sjunger "fel" saker, för att de har "fel" åsikter, för att de är med i "fel" grupperingar och så vidare så kommer den fulla effekten av den här utvecklingen att synas. Även om planen inte är sådan idag är det svårt att se utvecklingen gå åt något annat håll. Det ska bli mycket intressant att se den första diskrimineringsdomen mot IFK Göteborg för att de stängt av någon på felaktiga och icke acceptabla grunder, för jag är övertygad om att den kommer.

    Det har varit intressant att se Änglarna göra en analys av deras medlemsutveckling de senaste åren och där även inkludera effekterna av detta kort som kommer till 2007. Det underlättar ju dessutom inte direkt för medlemarna att införa sådant här...

    SvaraRadera
  22. Ser ni inte vad som skrer, snart kommer ett införande av krav på att man MÅSTE vara medlem i Änglarna?!

    Blir fallet så kommer jag hjälpa till att kuppa Änglarna och lägga ner den jävla skiten.

    SvaraRadera
  23. Som det är just nu så registreras du ju inte ett skit. Medlemskortet i änglarna visar du ju inte upp när du går på match. Du får visa upp ditt medlemskort om du skall följa med på deras bortaresor eller om du skall ha tillträde till supporterpuben på Nya Ullevi. Vafan lugna ner er lite...

    SvaraRadera
  24. Jag tror att många verkar ha missat helt att det är inget KRAV att ha foto på medlemskortet. Det är valfritt.

    SvaraRadera
  25. I år jag, nästa år är det standard, betyder med andra ord att jag gör mina sista resor med Änglarna iår. Känns som att alternativresor och diverse andra grupperingar kommer öka sitt resande utanför änglarnas regi, Tror som någon sa innan att Änglarna kommer förlora många medlemmar på detta.

    SvaraRadera
  26. Att sätta kameror i varje svenskt hem skulle nog alla reagera mot men att man gör det på offentliga platser, ser jag inte som nåt problem.
    Speciellt på tunnelbanor, pendeltåg och fotbollsarenor. Våldet minskar med kameror, det är fakta.
    Sen får det inte gå till överdrift men att det skulle sättas upp kameror i varenda hem var väll liiiite överdrivet.

    SvaraRadera
  27. Måste hålla med "tony". Så länge man inte ställer till med problem så ska man väl inte ha något emot det? Vi ska väl snarare vara glada att man tar itu med problemen som finns på svenska arenor.
    Vad är problemet med att visa leg? Är det bara för att man vill hålla fast vid "man-ska-inte-behöva-ha-med-sig-leg-på-fotboll" principen? Jag vill inte att fotbollen ska bli som den är just nu i Italien, däremot vill jag att fotboll ska vara som den SKULLE kunna vara i Italien, dvs en fest med sjukt bra stämning utan en massa jävla bråk.

    SvaraRadera
  28. 1. Finns inget tvång inblandat
    2. Det gäller för att komma in på en medlemspub i direkt anslutning till läktaren. Tror ni att det tillståndet är enkelt att uppnå? För att göra det möjligt har nog restriktioner likt dessa varit en förutsättning. Om en individ missköter sig rejält och blir portad från läktarpuben, så skall det vara svårare för han/henne att låna någon annans medlemskort och ta sig in ändå.

    Ovan nämnda gäller egentligen huvudfrågan.

    Vad gäller de befarade konsekvenserna i längden och av bajenhuliganernas konspiratoriska slutsatser i ämnet så är det så här. Vi har idag i Sverige en skara om c:a 1500 individer som vill ställa till med jävelskap och begå brott i skydd av anonymiteten samtidigt som dom helst ser att andra tar ansvar för deras handlingar. Vi snackar om en hemsida som tyckte att upploppen på SöS i Difderbyt var en bra idé. Att en kvarts miljon i böter och tre poängs avdrag var någon annans fel än de som begick handlingen.

    Så länge ultras och casualkulturerna växer, vilket dom gör, kommer allt fler restriktioner bli aktuella. I England måste väl man visa leg för att ens få gå in på arenan. Inom kort förmodligen också i Italien och fler länder kommer hänga på. Dömda huliganer tvingas inställa sig på polisstationer i samband med match. När stat, polis och övriga myndigheter väljer att prioritera fotbollsvåld och sätta ner foten, är vi alla totalt chanslösa. Och så länge fredliga supportrar inte visar god vilja i ämnet så kommer denna internationella utveckling även nå Sverige. Huliganer och övriga kommer vara emot det hela vägen. Men det skiter jag i precis som att dom skiter i att min frihet begränsas idag som en konsekvens av deras fritidsintresse.

    Det är jävligt indie i supporterkretsar att gnälla på utvecklingen i England. Men kolla på en ligamatch, se hur nära planen publiken får lov att sitta. Det är tack vare de nya lagarna. Betänk att vi mycket väl kan vara endast en till söderstadioincident ifrån 80-talets gamla kravallstaket och apburar.

    Jag är för fotomedlemskorten av flera anledningar. Dels vill jag ha tillgång till puben, dels vill jag att Änglarna visar samarbetsvilja i säk-frågor snarare än motvilja då det senare bara skulle bita oss i röven 100 gånger om. Men huvudorsaker är faktiskt för att jag vill visa för min omvärld att jag i mitt supporterskap är beredd att själv ta ansvar för mina egna handlingar.

    Och när ni läser Frankies artikel. Glöm inte att Sthlm-Södra stöder våld både på och utanför arenan. Deras argument skall höras med det i åtanke.

    SvaraRadera
  29. permobil/ Våldet minskar med kamera? VILKET VÅLD FINNS PÅ VÅRA ARENOR? Var är det? Ser du och polisen något som vi andra inte ser? Huliganerna slåss då fan inte på våra arenor utan långt ifrån desamma.

    Bruce Banner/ Det är inget tvån ÄN, nej. Men det blir det från och med nästa, eller nästnästa år. Så det argumentet är ju helt ohållbart.

    Och ditt snack om medlemspub är ju helt förvirrat, man kan legga folk precis som på en vanlig krog och behöver absolut ingen speicalregistrering. Varenda jävla pizzabagare har rättigheter idag, så att det skulle vara svårt är ju en direkt lögn.

    SvaraRadera
  30. Cobbs:
    Var ljuger jag och var finns utfästelsen att fotomedlemskort blir obligatoriskt inom två år?

    Vad gäller alkoholrättigheter i anslutning till ståplatsläktare, så tror jag inte att det är någon picnic att skaffa sig. På Stockholm stadion får dom väl inte ens sälja folköl tror jag. Där är endast lättöl tillåtet. Det tycker jag personligen är helt åt helvete, men det är inte en verklighet jag blundar för. Hade man fått lov att sälja starkvaror på arenorna idag som vilken pizzabagare som helst, så utgår jag från att man hade gjort det.

    SvaraRadera
  31. Cobbs/ Söderstadion förra året och Råsunda 2004, AIK vs.Gais 2005 är väl bra exempel. Om du var med på 80-talet vet du hur tragiskt det var med burar och skit. Bengalkastande, planstormningar och liknande tar oss snabbt dit igen.
    Casual-kidsen är tyvärr historielösa, det har aldrig tidigare varit supporterkultur med sådant och det är deras och endast deras fel att vi snabbt närmar oss total registrering på arenorna.

    SvaraRadera
  32. bruce banner skrev:
    "När stat, polis och övriga myndigheter väljer att prioritera fotbollsvåld och sätta ner foten, är vi alla totalt chanslösa. Och så länge fredliga supportrar inte visar god vilja i ämnet så kommer denna internationella utveckling även nå Sverige. Huliganer och övriga kommer vara emot det hela vägen. Men det skiter jag i precis som att dom skiter i att min frihet begränsas idag som en konsekvens av deras fritidsintresse."

    "Jag är för fotomedlemskorten av flera anledningar. Dels vill jag ha tillgång till puben, dels vill jag att Änglarna visar samarbetsvilja i säk-frågor snarare än motvilja då det senare bara skulle bita oss i röven 100 gånger om. Men huvudorsaker är faktiskt för att jag vill visa för min omvärld att jag i mitt supporterskap är beredd att själv ta ansvar för mina egna handlingar."

    Klockrent! Bra skrivet bruce

    SvaraRadera
  33. Helt rätt med namn och foto. Fuck personlig integritet, det är bara nåt för de som har något att dölja

    SvaraRadera
  34. Bruce Banner: I Italien gäller redan sedan 2 år tillbaka att du måste registrera dig vid biljettköp. Var därnere i våras och fick lämna in pass för ens ha möjligheten att köpa biljett.
    Inte för att det har så mycket med diskussionen här att göra dock.

    /Christian

    SvaraRadera
  35. Har någonsin övervakning och straff gett effekten av ett vänligare och tryggare samhälle? Inget tyder på det. Jag är också inne på vad Frankie skriver om, gränsen för hur mycket övervakning som accepteras flyttas hela tiden. Snart kanske vi kan operera in ett chip så att våra rörelsemönster kan kartläggas och alla brott vi gör kan registreras (röd gubbe, ta en penna från jobbet).
    Jag tycker det öppna och fria samhället är så mycket mer värt än att personer som gör vad samhället ogillar hamnar i fängelse. När vi sedan alla är kontrollerade och styrda så kanske vi kan ställa frågan för vem?

    SvaraRadera
  36. Intressanta synpunkter, både för och emot.

    Att skapa ett kort för puben, tillika bortaresorna tycker jag verkar vara en kanonidé.

    Bra och proffsig artikel förövrigt Frankie!

    SvaraRadera
  37. precis som många nämner ovan, problemen på arenorna växer inte de krymper!

    det är tusan så mycket lugnare på/runt arenorna idag än för 10-15år sedan det hela får bar så oändligt mycket mer uppmärksamhet i media och haussas till max..

    lägg ner dessa integritetskränkningar!

    SvaraRadera
  38. Folk nämner Gais-AIK, Bajen och DIF:s säkerhetsvakter (!!!!). Men vad fasn har det med BLÅVITT att göra. På våra läktare är det förhållandevis kolugnt.

    Jag kommer aldrig acceptera att registreras i övervakningsiverns kaos. Nej tack till foto-id för att gå på fotboll.

    Kolla som nån sa om italien, där har de detta redan sedan 2 år, har det hjälpt? Nej, så det argumentet håller inte för fem öre. ERIKBE, har du tänkt igenom sådant du säger eller gillar du bara att skrika och gorma lite allmänt? Clown.

    SvaraRadera
  39. ioi

    Om man inte har nåt att dölja varför bry sig om ett foto på kortet?

    Trött på att den personliga integriteten ska gå före säkerheten. Inte konstigt att det ser ut som det gör i samhället idag.

    SvaraRadera
  40. ..är väl mer clownigt att vara skraj för att synas. nej helst ska man gömma sig under en rånarluva

    f.ö vem skrek o gormade?

    SvaraRadera
  41. Jag har väldigt svårt att se hur man år efter år väljer att isolera problemet till en fotbollsmässig fråga där man ältar om avstängningar och poliser på matcherna ska stoppa våld. Våldet kommer från en ökad allmän alienering i samhället och skapas inte på fotbollsarenorna eller i samband med fotboll generellt. Våldet ökar på alla plan i samhället och att då drömma om att fotbollen ska bli undantaget från övriga samhället anser jag vara att ljuga för sig själv. Vill man motverka dessa samhällsproblem behövs naturligtvis större generella förändringar än endast inom fotbollen. En avstängd tjomme kan fortfarande slå ner någon utanför Ullevi, en registrerad och avstängd tjomme kan fortfarande kasta sten, smita in på arenor och annat skit.

    Erikbe/ Ditt argument är ju helt ohållbart. Jag anser själv att man ska ta alla föräldrar ifrån dem deras barn och uppfostra dem i gemensamma uppfostriningsanstalter. Detta för att undvika barnmisshandel, sexuella övergrepp och annat. Har man något emot detta måste man ju förmodligen vara en av dessa kriminella? Eller?

    SvaraRadera
  42. frankie

    Riktigt så drastiskt är det väl ändå inte med ett litet foto på kortet? Det får ju inte gå till överdrift som i ditt föregående inlägg.

    Sen har ju iofs många rätt i att problemen är ju rättså få på arenan. Det är utanför som eländet sker

    Trist att bli kallad clown för en åsikt som uppenbarligen många med mig delar

    SvaraRadera
  43. Änglarnas beslut om de nya medlemskorten är skandal!

    Även om de nya medlemskorten är frivilliga så är detta ett första steg i fel riktning.

    Att ni i styrelsen har fallit för massmedias hysteri angående det "ökade fotbollsvåldet", skulle jag aldrig kunna drömma om.

    Supporterklubben är SvFF´s nya "glädjeflicka" bara o svälja även om man inte gillar smaken, men ni vänjer väll Er?

    RIKTIGT PINSAMT!

    SvaraRadera
  44. Jag blir registrerad varje gång jag går in i min bostadsrätt numera. Ingen bryr sig, och det är rätt många hus.
    Men det här är ju ett medlemskort med ett foto. Vafan är grejen?
    Jag har körkort, har ni? Jag brukar visa mitt körkort när kreditkortet inte fungerar. Rodnar ni då och känner er anklagade?

    SvaraRadera
  45. I denna fråga står jag helt och hållet på Supporterklubbens sida. Det har till och med gått så långt att jag numera är medlem i supporterklubben och bara för ett par minuter sedan mailade in mina uppgifter med en stilig bild på min nuna.

    De närmsta åren står vi inför stora förändringar och mycket jobb. För IFK gäller det att stärka marknadssidan så man kan börja locka folk igen, och således få in medel för att kunna börja jaga nya storhetstider på planen. Men detta låter sig inte göras utan hjläp från oss trogna och engagerade supportrar.

    Jag valde att bi medlem i Supporterklubben för att jag tror vi alla som älskar Blåvitt nu måste arbeta med en sak som kommer bli det allra viktigaste närmsta åren.

    Förena oss och stoppa våldet.

    De som ställer till med problem i samband med matcher måste bort, så är det bara. Låt sedan ske att det inte får kräva vilka medel som helst för att genomföra detta. Men ett foto och personnummer på ett frivilligt medlemskort är definitivt inget att gnälla över. Som någon skrev; vi som vet att vi inte ställer till med bus har knappast något att vara rädda för.

    Att det sedan skulle leda till såpass hårda kontroller som vissa här förespråkar låter osannolikt de närmsta åren, men om stöket trots allt fortsätter, så vad ska man göra?

    Det är synd att det skall behöva bli så här, men det är knappast supporterklubben Änglarna eller SVFF:s fel. Felet ligger hos de som ställer till med problemen.

    SvaraRadera
  46. Almgren

    Jag respekterar din åsikt, men misstänker tyvärr att du inte kommer att få anledning att ompröva den.

    För dagens fotbollssupportrar kommer att tystas ned och försvinna. De supportrar som orkar stå emot allt jävla skit som kastas från massmedia med hjälp av påhitt från Svff och moderklubben. De supportar kommer tyvärr inte finnas kvar i framtiden.

    Med tanke på hur supporterklubben "säljer" sig och får med sig oppositionen, så kommer det inte finnas någon motpol till de som "bestämmer".

    Börja bli lite mer jävla arnamma istället för att svälja allt!!

    SvaraRadera
  47. Almgren

    Med tanke på den utvecklingen det är på säkerheten kring arenorna, så är det nog alldeles försent att kritisera. Det har gått så långt att lite mer stake och jävla action från Er hade inte skadat.

    Låt oss inte bli behandlade som boskap av polis, vakter, publikvärdar o dyl, och nu detta året även som "märkta" boskap.

    Att stå på barrikaderna i framtiden när vi inte ens får stå på de "rullande reklamskyltarna".

    Stoppade idén för två årsedan om två års avstägning, men nu fick ni inte frågan från Kamratgården, bra utveckling.

    Går till hård attack mot bengalfrågan och huliganlagen i sin egen tidning, helt fantastiskt.

    Klipp trådarna, Supporterklubben Majonetterna. Står lite på egna ben, mera action och var inte så jävla konflikt rädda!!

    Det är Vi som är klubben, glöm aldrig det.

    SvaraRadera
  48. Händer det inget på våra arenor? Två gånger kastades bengaler in på plan under 2006, en gång höll en på att träffa Adam Johansson. Borta mot Helsingborg var det väldigt nära att några i blåvittklacken stormade planen.

    Tråkigt att se alla huligan-wannabees som tycker bengaler är underbart och mynt i huvudet är något en domare ska tåla.

    SvaraRadera
  49. Jag vill minnas att SUpporterklubben hotade Bajens supportrar på sin hemsida inför IFK-Bajen 2006?!?! Hur går DET ihop med detta? Förvirringen blir tätare.

    Jag tycker alla ska få fotboja som registrerar deras rörelsemönster. Går man inte med på detta har man ju uppenbart något att dölja. Fotboja på Erling och Erkibe direkt! Vad som helst i hysterins namn!

    SvaraRadera
  50. Ser inget som helst problem i de nya korten. OK att våldet är ett samhällsproblem som inte bara drabbar Blåvitt, men...

    Om nu Änglarna lyckas förbättra saker och ting och lyckas göra något åt/för våra "fina grabbar" som "står upp" för sin klubb (idioter), så är jag den första i kön att gratulera och dunka rygg.

    Bra initiativ!

    SvaraRadera
  51. almgren/ Nu är ju du ny så du har väl inte direkt "gjort" nåt alls än? Det här med korten är väl nåt er styrelse har ärvt från förra året?

    Min poäng är mer att jag vill se mer av bajen-texten och mindre av bildleg för att få en öl från klubbens sida. Ni ska vara en supporterorganisation, inte en polisorganisation.

    SvaraRadera
  52. Har nu följt debatten både här och på änglarnas forum. Lite slöseri med tid att läsa när ni klipper ut inlägg på ena sidan och klistrar in på den andra (ni vet vilka ni är).

    Vissa menar att fotot på medlemskortet innebär steg ett i begränsandet av allas vår frihet och att vi snart står och knackar på dörren till rum 101. Visst, gör det. Men kom då för fan inte och påstå att media överdriver saker och ting. Det är inte så lite förmätet.

    I kölvattnet av regeringens proposition om att avlyssna datortrafik idag har denna debatten skapats här idag. Det är bra. Min åsikt i ämnet kan ni läsa i denna kommentatorstråden ovan.

    Vad gäller integriteten.

    På läktarna har vi kunnat vänja oss vid frihet under ansvar i beskydd av anonymiteten. Både friheten och ansvaret har fått sig några rejäla törnar under resans gång då en gäng personer tagit sig stora friheter utan kännas vid något ansvar. Det har resulterat i en rad inskränkningar av min integritet. Åker jag på bortamatch tillsammans med många andra änglar, kommer info ut om när jag reser, när och var jag kommer fram. Jag kommer få en plats tilldelad mig om var i staden och var på arenan jag skall tillåtas befinna. Jag kommer bli visiterad både här och där samt givetvis bli kameraövervakad samt dessutom inte tillåtas lämna arenan när jag själv vill. Skulle jag ändå bli misshandlad av polis eller vakt, så kommer det vara mitt fel och min rättsäkerhet kommer ligga i nivå med en kvinna i Iran. DET är inskränkningar av MIN integritet som jag fått tvingas vänja mig vid pga att andra inte vill ta ansvar för sina handlingar. Och då är tammefan ett frivilligt foto på mitt kort för mitt frivilliga medlemsskap i Änglarna mitt minsta problem.

    SvaraRadera
  53. Bruce/ Ja ditt senaste inlägg tar upp ett ganska lustigt (skratt som fastnar i halsen, dock) 1984-scenario på valfri bortamatch. Men inget av detta blir ju bättre för att man får nya "hinder och problem" om man nu ser det så...

    SvaraRadera
  54. Bruce Banner-> Du lägger ju fram det som om polisen går till en fotbollsmatch för att slå ner några supportrar.
    Riktigt så e det ju inte

    SvaraRadera
  55. Centrum

    Återigen måste jag poängtera att jag är för foton på korten och inte för fullständig kamerabevakning på alla toaletter och omklädningsrum i hela universum men det verkar ju svårt att fatta för somliga härinne.

    Trött på all smutskastning härinne, ingen idé att diskutera saker med folk som saknar förmågan att föra en diskussion utan att kasta skit på dom som inte håller med

    Ajöken!

    SvaraRadera
  56. Va tråkigt att den utveckling som gjort att legitimation krävs på fler platser än fotbollsarenor för allmänhetens säkerhet ska splittra blåvittfans till pajkastning. Idioterna som ställer till det för massan når sina syften bara, kan gömma sig bakom anonymiteten. Sen får fansen bli kallade för huliganer i allmänhet, hårdare tag krävs och vips är legitimation bara en bifråga. Vi får poliser på läktaren, avstängda matcher. Anonyma kommer ta död på fotbollen med sitt egoistiska ansvarslösa beteenden. Våga stå för vem du är och gör på läktaren. Och vilket lag du hejar på, inte en massa svarta huvor

    SvaraRadera
  57. Jag är stolt över att vara: medlem i IFK, årskortinnehavare och tidvis medlem i Änglarna. Det står jag för och har därför inga problem att registrera mig med namn och foto i dessa sammanhang.

    Vad gäller medlemsutvecklingen i Änglarna är mitt intryck att den till stor del är avhängig framgången på fotbollsplanen. De år när vi är med och slåss om guldet vill många åka med på bortamatcherna under ffa hösten och anmäler sig som medlemmar för att kunna åka i Änglarnas regi. Andra år när guldchansen efter ett tag förefaller obefintlig uppstår inte detta behov - med ett medlemstapp som följd (se 2006). Ligger det något i denna reflektion avseende medlemsutvecklingen?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.