2007/03/19

Erlings analys: Kalmar FF

ALLSVENSKAN 2007 Inför den allsvenska starten så tar vi på Baraben.com tempen på samtliga allsvenska lag. Med hjälp av en motståndarsupporter till respektive lag lyfter vi ett antal frågor kring den allsvenska säsongen 2007. Turen har nu kommit till Kalmar FF.

Kalmarss supporterprofil i "Erlings analys" är pseudonymen Benno Briljerar som skriver för Kalmar-bloggen "kffsnack". Här ger han sina åsikter om hur han tror att året 2007 kommer att utvecklas.

Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?
- I skrivande stund ser det ut som om Kalmar FF står inför en av de mest spännande allsvenska säsongerna i föreningens historia. Det sprudlar av framåtanda och optimism, inte minst sedan det blev klart att en ny arena kommer att byggas och stå färdig i mitten av säsongen 2008. Laget har värvat klokt och truppen ser både bredare och spetsigare ut än någonsin.

De tre senaste säsongerna har varit som en saga för en Kalmar FF supporter och jag förväntar mig att Nanne Bergstrands kloka och långsiktiga bygge tar ytterligare form under 2007. KFF är byggt bakifrån och 2004 och 2005 hade vi allsvenskans ojämförligt starkaste defensiv. Denna kryddades med spetsspelare som Dedé Anderson och Fabio Augusto som såg till att vi ofta vann med uddamålet. Under 2006 utvecklades anfallsspelet när Ari da Silva Ferreira anslöt till truppen. Tillsammans med Cesar Santin bildade de allsvenskans bästa anfallspar. Sedan får malmöiter, helsingborgare och andra säga vad de vill. I år har vi värvat två ytterbackar som visat sig vara ett lyckokast så här långt. Inte minst offensivt. Till det Patrik Ingelsten som från sin kantposition öst in mål i träningsmatcherna, och den tredje brodern Elm som påminner om forna tiders centertanks med storlek, styrka och målsinne längst fram.

Det är fortfarande långt kvar till seriestart. Ben kan brytas, lårmuskler slitas av o s v. Men som det ser ut nu ska Kalmar FF definitivt tillhöra topp 4 i allsvenskan när säsongen sumemras i höst.


Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?
- Som jag skrev ovan kommer ytterbackarna Artur Sorin från franska Rennes och Stefan Larsson från Degerfors, tillsammans med kantspringaren Patrik Ingelsten att utveckla kantspelet. De senaste säsongerna har i princip alla anfall byggts upp i mitten av planen. Nu skapas nya alternativ.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?
- Viktor Elm, som ni göteborgare redan borde känna till efter hans vackra lobbmål på Gamla Ullevi i fjol, kommer förmodligen helt ta över den hemflyttade Mikael Blombergs plats på det centrala mittfältet. Möjligen i konkurrens med sin yngre broder Rasmus. Sedan tror jag att Cesar Santin kan ta ytterligare ett kliv i år. Om killen börjar sätta sina chanser har han potential att bli hur bra som helst. Passa också på att kika lite extra på Ari da Silva Ferreira. Han vann skytteligan redan förra året och risken finns att han säljs under säsongen. Allsvenskans bäste forward. Helt klart.

Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?
- Från min horisont ser det ut som om Blåvitt får ett mellanår. Orutinerat manskap och inga spektakulära nyförvärv. Det verkar som om man håller hårt i pengarna. Kanske släpps taget om ni skulle vinna mot skattefogden. Då finns ju ett antal miljoner redo att investeras. Det behöver IFK för att kunna hänga på topplagen. I dagsläget är väl Blåvitt på sin höjd ett mittenlag.

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?
- Det finns nog fler aspiranter än vanligt. Elfsborg och AIK. Malmö och Helsingborg, kanske t o m IFK Göteborg om alla ynglingar skulel blomma ut samtidigt. Men varför skulle det inte kunna bli Kalmar FF:s år? Vi har den bästa truppen någonsin. Vi har ingen större press på oss. Vi har allsvenskans klokaste och mest underskattade tränare. Vi har allsvenskans bästa forward. Alla hatar att möta oss. Vi har framtiden för oss. Men som sagt, ett brutet ben, en skadad lårmuskel...

ANALYS Ja, varför inte? Kan det vara Kalmars tur i år kanske? I en svag allsvenska där Elfsborg tillåts vinna och AIK tar sig direkt från superettan till en andraplats så kan vad som helst hända. Men att Kalmar skulle vinna? Nja. Det känns så otroligt så jag tror faktiskt inte det.

Son Benno säger har man en spännande och ganska ”sexig” trupp, trots att man påfallande ofta stämplas som ett riktigt tråklag. Klassikern Patrik ”bagarn” Rosengren håller ihop försvaret och den frispråkige Henrik Rydström styr på mitten. Krydda det med ett par brassar av hög klass, däribland senaste skytteligavinnaren Ari da Silva Ferreira, så har du ett bra lag. Några talanger i form av några Elm-bröder och laget har även potential inför framtiden. Men som Benny säger så är laget känsligt för skador och blir man av med en eller två av sina brassar så tappar man mycket spets framåt.

Kalmar är således väldigt svårtippat, men jag tror det står helt klart att man hamnar på den övre halvan av allsvenskan i år. Jag tror vi kommer få se sju lag som gör upp om det i år i en tät allsvenska och mellan dessa sju kommer det inte att skilja många poäng. Kalmar hamnar på den övre halvan och egentligen kan man hamna på alla platser mellan ett och sju men till slut tror jag ändå inte det blir högra än just en sjundeplats.

Är du supporter till Örebro, BP, Halmstad eller Gefle och vill komma med åsikter om ditt lag här i Erlings analys? Maila på erling@baraben.com

15 kommentarer:

  1. Jag tror på Kalmar i år. Men det är mest för att jag inte vill tro på varken Elfsborg, AIK, Malmö eller nåt annat lag, eftersom Blåvitt väl mer eller mindre kommer hamna i mitten i år...

    SvaraRadera
  2. Bor själv i Kalmar och det finns en sjuk optimism runt Kalmar ff just nu. Risken finns dock att det hela blåses upp till en stor ballon som till slut spricker någonstans runt sommaruppehållet om resultaten uteblir. Var också och kollade träningsmatchen mellan KFF och Elfsborg i helgen. Klart är att FF spelar sin bästa fotboll på länge. Med alla brassar hela och i form är dem i enormt giftiga frammåt och långt i från "tråkiga Kalmar". Gamla Kalmar spelaren Daniel Moebaeck och de andra Elfsborgsbackarna fick slita enormt i första halvlek och det kunde lika gärna stått 3-0 i halvtid, med bla ribbskott från Viktor Elm och flera brända lägen av brassarna. Jag håller dock inte med om den nya franska brassen Sorin. Han har sett skakig och passningssvag ut de två matcher jag sett, Mjällby och EIF. Om han nu spelade i Rennes och var duktig, varför då gå till Kalmar? Samtidigt är standarden inte så hög på allsvenskan så det kanske räcker i slutändan. Men det var en markant skillnad på kalmar i andra halvlek, som vanligt har dem svårt att spela på topp i två sådana. Och när Ari Da Silva gick ut runt den 65 tappade kalmar allt vad som kallas anfallsspel.

    Nej nått Guld tror jag inte heller det blir i år, det får det inte bli så retad man hade blivit här i stan som blåvit. Däremot tror jag att den av Erling tippade 7:e platsen känns befogad. Tippar själv en 5:e plats för KFF i år.

    SvaraRadera
  3. Du ska ha all heder av den här reportageserien Erling. Kul läsning, inte minst om hur andra fans ser på våra möjligheter.

    SvaraRadera
  4. Att vinna allsvenskan tror jag kanske inte Kalmar gör? Men samtidigt har dom en hel del spelare med det lilla extra som krävs. Sen har man ett bra försvar och i kombination med Brassarna är dom för mig en het kandidat. Förstår om deras ambitioner är höga för det tycker jag dom skall vara. Hade Blåvitt haft deras spelare så hade vi utan tvekan snackat om guld? Att man har en tunn trupp som är känslig för skador på nyckelspelare köper jag. Men det tycker jag nog att samtliga allsvenska klubbar har? Inte många lag som har 2 i stort sett jämnbra allternativ på varje plats? Och det är väl det som gör att allsvenskan inte är bättre än vad den är? Det är på tok för dålig konkurans om platserna. Många spelar halvskadade och utan att tränat. Om Kalmar lyckas behålla sina nyckelspelare hela säsongen tror jag att man absolut är med topp 4.

    SvaraRadera
  5. Jag hör till dom som hoppas att Kalmar åker ur fortare än kvickt

    SvaraRadera
  6. Jag tror Kalmar kommer att nå en framskjuten placering i år, men jag har svårt att se dem komma bättre än tredje plats.

    Nr1: De kommer att bli av med Ari om han fortsätter att göra mål. Kan inte tänka mig annat med tanke på den succé svenskbrassen Afonso gör i Holland just nu.

    Nr2: De har lite för dålig bredd i truppen och är känsliga för skador.

    Nr3: De har lite väl fula dräkter.

    SvaraRadera
  7. Nr 3 har dem faktiskt förbättrat i år =) . De nya tröjorna ser faktiskt helt OK ut. Om dem inte trycker upp 100 reklamloggor när säsongen börjar. Även om alla ser ut som bajs i jämförelse med vår blåvita givetvis. =)

    SvaraRadera
  8. Hatar bönder med storhetsvansinne: Ari da Silva är Allsvenskans bästa forward... Den bästa är ju Walle!!!! Givetvis är Gerba den bästa men han spelar ju i Danmark nu :/

    SvaraRadera
  9. Så länge man inte på allvar tror att Patrik Ingelsten kommer att bli en tillgång kan det nog gå bra för Kalmar. Killen är ett ufo och fullständigt talanglös, jag skulle gärna jämföra med Jimmy Svensson eller Ali G eller nån annan sopa som aldrig gjort något bra i IFK. Enda chansen att han gör några mål är om motståndarna insett att han egentligen inte behöver markeras. Det måste vara HBKs bästa förstärkning inför årets säsong. Att bli av med sopan.

    SvaraRadera
  10. Smichael: Walle? Hur många mål gjorde han? Och Gerba? Allsvenskans bäste när han spelar i Danmark? Sorry grabben, men hissen verkar inte riktigt gå ända upp........

    il professore: HBK envisades ju med att tvinga Ingelsten att spela centralt, något som han avskyr och inte heller behärskar. HBKs tabellplacering i fjol säger mer om ledningens fotbollskunnande än om Ingelstens kompetens. Nanne däremot, han kan fotboll - Vänta ska du få se....

    SvaraRadera
  11. blåvita supportrar verkar vara lika insnöade som alla andra i år. 7 plats kom igen..

    När ni ser spelet mot AIK i premiären lär ni ändra åsikt!

    Kalmar kommer 2:a i år!

    SvaraRadera
  12. Alltid lika roligt att läsa hur andra fans uttrycker sig om KFF. Bonnalag, osv., riktigt, riktigt skön tändvätska. Ingelsten var mycket bra mot IFE i helgen och passar kanonbra i den passnings-skickliga brasse-omgivningen. Säger väl en del om HBKs passningsspel? Under mina år som KFF-fan har jag aldrig sett ett bättre lag, bättre än det som tog silver på 80-talet, och nu i en svagare allsvenska än på många år är guldmöjligheterna mycket stora.

    KFF kan ta guld

    SvaraRadera
  13. 7:A. Kalmar FF har placeringarna 5-3-5 de senaste åren och har förstärkt sin trupp ytterliggare. Jag tycker att det numera finns spets och viss bredd. Kalmar kanske inte vinner, men allt annat än en topp-fyra placering skulle förvåna mig. Varför skulle inte Kalmar kunna ta ett SM-guld utifrån samma grundidé som Halmstad haft när de vunnit? Ett stabilt kollektiv spetsat med enstaka stjärnor. Jag kan sätta mitt ICA-kort på att Änglarna slutar efter i tabellen i alla fall!!

    Slusken

    SvaraRadera
  14. Ingelsten spelade iofs på kanten samt på topp. Han är en av allsvenskans mest lättlästa spelare och absolut ingen fara offensivt. Sjukt att ge honom speltid överhuvudtaget. Han håller max i division två.

    SvaraRadera
  15. Il Professore: "...och absolut ingen fara offensivt."

    Konstigt, då han gjort flest mål av alla i KFF på försäsongen, bl.a. senast mot Elfsborg... som mittfältare.
    Hur föklarar du det?

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.